Τα πιο ενδιαφέροντα εστιατόρια και μπαρ που άνοιξαν στην Αθήνα το 2024

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, 72 αφίξεις που άνοιξαν και ξεχώρισαν τους τελευταίους 12 μήνες.

Τα πιο ενδιαφέροντα εστιατόρια και μπαρ που άνοιξαν στην Αθήνα το 2024

Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως το resataurant-boom αυτής της χρονιάς δεν είχε προηγούμενο στα της πόλης δεδομένεα, με εκατοντάδες νέα μέρη να κάνουν την εμφάνισή τους. Ξεχωρίζουμε 72 εστιατόρια και μπαρ που άνοιξαν τους προηγούμενους 12 μήνες, από εκείνα που απασχόλησαν, απασχολούν και -πιθανότατα- θα συνεχίσουν να απασχολούν.

Τα εστιατόρια

Polpo

Με κορυφαία πρώτη ύλη σε μερακλίδικη διαχείριση, αυτό το ψαρομάγαζο της Λαχαναγοράς έγινε -από την αφετηρία του 2024- μια απ’ τις πιο νόστιμες (και value for money) αφίξεις της σεζόν, ως μαγαζί όχι μόνο για, αλλά και από καλοφαγάδες - πράγμα ιδιαίτερα δυσεύρετο στις μέρες μας.

Μανάρι

Η κρεατοταβέρνα του Άρη Βεζενέ, του Λέλου Γεωργόπουλου και του Σωκράτη Τούλια, το Μανάρι, έκανε αμέσως γκελ και δημιουργεί ένα πολύ γοητευτικό σκηνικό στην πλατεία των Αγίων Θεοδώρων. Η σχάρα παίρνει φωτιά, με κρεάτινα σουξέ. 

Ιώδιο

Ως βέρο τέκνο Κολωνακίου το "Iώdio" που γέννησε η συνεργασία του πάντα ευγενούς οικοδεσπότη Χάρη Σπύρου με την πολυβραβευμένη σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη καταφθάνει εδώ και σχεδόν 1,5 μήνα σαν μια redefined ψαροταβέρνα. Η χημεία τους δυνατή και δοκιμασμένη ήδη στο γειτονικό "Zurbaran" και η επιτυχία τους ακολουθεί και στο νέο αυτό εγχείρημα που στεγάζεται στον μικρό χώρο του παλιού "Stinking Bishop" στα ψηλά της Λουκιανού. 

Εστιατόριο Ιώδιο στο Κολωνάκι

μαναρι

Το μπαρ εστιατόριο Αθηναϊκή Ταράτσα στη Μητροπόλεως 5
© Μπάμπης Δούκας/ @its_the_duke_dude

Αθηναϊκή Ταράτσα

Στα ψηλά της οδού Μητροπόλεως και στην κορυφή του επίσης νέου ξενοδοχείου 'Regal', η 'Ταράτσα' (ή 'Αθηναϊκή Ταράτσα', όπως είναι η πλήρης και επίσημη ονομασία του ολόφρεσκου σποτ) έκανε στις αρχές Σεπτεμβρίου το ντεμπούτο της, σαν μία συνέργεια της ομάδας του 'Ami' με εκείνη του 'The Bar in Front of the Bar' -με τον Αλέξανδρο Καρακατσάνη στα ηνία της κουζίνας- και ως ένα πολλά υποσχόμενο κόνσεπτ. Πολύ δυνατή μπάρα, φροντισμένη λεβαντίνικη κουζίνα και Ακρόπολη στο πιάτο.

Αίγλη Ζαππείου

Το νέο εστιατόριο της Αίγλης σερβίρει γεύση μοντέρνας αστικής Αθήνας και συστήνεται ως αθηναϊκή brasserie με all day πρόσημο και πολυσυλλεκτική γαστρονομική ταυτότητα. Αυτό που κρύβει στην καρδιά της, όμως, η νέα Αίγλη, είναι η βαθιά επιθυμία της να γίνει ξανά στέκι. Και τα πιάτα των Δήμου Μπαλόπουλου και Γιώργου Κηρύκου εξυπηρετούν ακριβώς αυτό, όπως επίσης και τα εξαιρετικά cocktails του Δημήτρη Ρούσσου.

Εστιατόριο Αίγλη Ζαππείου 2024

Πρώτη γεύση από το Atelier Papaioannou

Atelier Papaioannou

Tο σημαντικό ψαροφαγικό brand Παπαϊωάννου δίνει νέα πνοή στην εστιατορική σκηνή του κέντρου, παρουσιάζοντας το Atelier Papaioannou. Το νέο εγχείρημα του Παπαϊωάννου και της S | One Hospitality εκφράζει την αγάπη για τις ελληνικές θάλασσες και τις ρίζες της ελληνικής ψαροφαγίας. Πιάνει πόστο στην κοσμοπολίτικη Στοά Σπυρομήλιου του City Link.

'Άσωτος

Μιχάλης Μερζένης, Λέλος Γεωργόπουλος,  Παναγιώτης Κουτσουμπής και Νικόλας Σπυρόπουλος δίνουν νέα ζωή στο πάλαι ποτέ Frater & Soror, ακριβώς απέναντι από την πλατεία Προσκόπων, με τον Άσωτο. Καλοφαγικό στέκι και με υπέροχη ατμόσφαιρα, συν τον σεφ Μερζένη σε πολύ καλή φόρμα.

Άσωτος εστιατόριο στο Παγκράτι

Cinapos 18

Cinapos

Στου Θησείου την αγκάλη φωλιασμένος και σε έναν χώρο που μόνο άγνωστος δεν είναι στα της πόλης δρώμενα (με ενδιαφέρουσα ιστορία αλλά μάλλον ήδη τη γνωρίζεις από προϋπάρχοντα projects του σύμπαντος της εστίασης εδώ), στην αρχή της Ηρακλειδών, ο Cinapos ήρθε ως ένα new age μεζεκλίδικο σποτ, με τη γευστική επιμέλεια του Πάνου Ιωαννίδη.

Belon

Ένα νέο bar restaurant φέρνει τη δική του γευστική προσέγγιση στην Κηφισιά, με μπροστάρηδες τον σεφ Δημήτρη Κοντόπουλο και τον mixologist Δημήτρη Παπαϊωάννου. Seafood προτάσεις with a twist όπως ψάρια εποχής σε καρπάτσιο, σατομπριάν ροφού, χειροποίητα ζυμαρικά με σφυρίδα αλλά και πολλές επιλογές από στρείδια Gillardeau και θαλασσινά σε διάφορες εκδοχές, όπως ολόκληρα χτένια γκρατινέ, σηματοδοτούν τα γευστικά δρώμενα στο Belon. Από την άλλη, στο μπαρ, παίζουν signature cocktails, premium και deluxe ποτά, χειροποίητα in -house λικέρ και all time classics.

Το bar restaurant Belon στην Κηφισιά 10

gio

GiO

Το ιταλικό εστιατόριο του ξενοδοχείου The Margi συνδυάζει την αυθεντική κουζίνα της γείτονος με σύγχρονη κομψότητα και διαχρονική φινέτσα. Το γευστικό ταξίδι του GiO, φέρει την υπογραφή του βραβευμένου σεφ Παναγιώτη Γιακαλή, με πιάτα που εκπροσωπούν επάξια τη γευστική κουλτούρα της γείτονος.

Paleos

Αύρα από τα παλιά στον πεζόδρομο της Αδριανού φέρνει το καινούργιο μεζεδοπωλείο Paleos, με τη χαλαρή ατμόσφαιρα και τις προσεγμένες γεύσεις που προορίζονται για τη μέση του τραπεζιού. Καμία πινελιά μοντερνισμού, καμία εκζήτηση, μονάχα γύρω στις 15 συνταγές που μαζεύτηκαν από φίλους και γνωστούς από διάφορες μεριές της Ελλάδας και μαγειρεύονται από τον σεφ Διονύση Μούσουρα (φωτό πάνω) με πίστη στο πρωτότυπο, νοστιμιά σπιτική και προορισμό τους το κέντρο του τραπεζιού. 

IT+

Το IT στον αριθμό 29 της Σκουφά και το Κολωνάκι υπήρξε σημείο αναφοράς για το fine living στο κέντρο της πόλης. Πλέον, ήρθε η στιγμή για την επόμενη πίστα, για το επόμενο στάδιο. Ένα φρέσκο concept στην οδό Βουκουρεστίου, το IT+ έχει πιο σκούρες αποχρώσεις, διαφορετικά υλικά, με το μάρμαρο να πρωταγωνιστεί, γεωμετρικό στήσιμο, και πλέον φιλοξενεί στον χώρο του comfort fine dining. Μια νέα κάρτα βραδινού, πάντα εναρμονισμένη με τη νοστιμιά της καθαρής πρώτης ύλης, αλλά με μια διαφορετική ματιά που το καθιστά και πρόταση νυχτερινής εξόδου.

Το νέο εστιατόριο IT+ στην οδό Βουκουρεστίου 2

BAGATELLE ATHENS

Bagatelle Athens

Το διάσημο brand που διακονεί το lifestyle της γαλλικής ριβιέρας σε ολόκληρο τον κόσμο αγκυροβόλησε στη θάλασσα της Βουλιαγμένης. Το μενού σταχυολογεί τις διάσημες ιταλογαλλικές γεύσεις του brand που σημειώνονται με το χαρακτηριστικό "B" σαν το ολόκληρο κοτόπουλο ψημένο σε κρούστα αλατιού, που τεμαχίζεται τελετουργικά πλάι στο τραπέζι, και η ωραία τους πίτσα, υπάρχουν όμως κι άλλες προτάσεις που προορίζονται όπως όλες για το μέσον του τραπεζιού. 

Sebastian

Tο εστιατόριο Sebastian του ολοκαίνουριου ξενοδοχείου "Ace" της Γλυφάδας, έχει χαλαρή αίσθηση ενός all day μπιστρό αλλά δανείζεται στοιχεία από το πολύ όμορφο pool club που βρίσκεται ακριβώς απ’έξω. Σερβίρει American-french γεύσεις που επιμελείται ο ταλαντούχος Έλβι Δημήτρης Ζύμπα. 

Valtezziana 2.0

Το απόλυτο χιτ του αθηναϊκού σάντουιτς, Black Salami Microbakery, ψήνει από τις αρχές Νοεμβρίου και σοβαρή πίτσα, σε ένα νέο χώρο της Βαλτετσίου. Και πάλι στα Εξάρχεια και το χώρο που φιλοξενούσε την αρκετά αξιόλογη "Valteziana", το κόνσεπτ παραμένει το απόλυτο comfort food, που όμως τίθεται υπό το γευστικό πρίσμα της Δήμητρας Κορδονούρη. Η πίτσα της "Valtezziana 2.0" έχει νέο, διαφορετικό ζυμάρι που δουλεύεται εδώ και μήνες και μεταφράζεται σε κάτι παραπάνω από 10 προτάσεις, περίπου στα ναπολιτάνικα πρότυπα αλλά με μερικές μικρο-διαφοροποιήσεις όπως την τραγανότητα του πράγματος.

Ο σεφ Έλβι Δημήτρης Ζύμπα που επιμελείται το brunch στο εστιατόριο Sebastian του ξενοδοχείου Ace

Yaboo
© Παναγιώτης Βουμβάκης

Bacanal

Στο ισόγειο του εμπορικού κέντρου Λαιμού και το Κολωνάκι, ο Ανδρέας Ανδρουλακάκης, δημιουργός του Doors και του 4711, επιστρέφει στα παλιά του λημέρια μαζί με τον επιχειρηματία Γιώργο Παπαχριστοφόρου. Οι δυο τους υλοποιούν το νέο τους project, το Bacanal, έναν ιδιαίτερα προσεγμένο χώρο με ανάλαφρη διάθεση, όπου απολαμβάνει κανείς εκλεπτυσμένες γεύσεις, ωραίες μουσικές  και φροντισμένες επιλογές κρασιών και ποτών.

Yaboo

Ένα νέο ολοήμερο πόστο στο μεγάλο λιμάνι, το "Yaboo", παίρνει το όνομά του από τη διάλεκτο της βόρειας Χίου και το μέρος του χωριού, όπου μαζεύονται οι παρέες για αυτοσχέδια παρεΐστικα τσιμπούσια. Προσεγγίζει κλασικές ελληνικές σπεσιαλιτέ με δημιουργική ματιά χωρίς όμως να λείπουν προσθήκες πιο comfort και bar food λογικής. Το μενού που επιμελείται, ως culinary director, η Γεωργιάνα Χιλιαδάκη, με τον Άγγελο Κοτσίρη σε ρόλο head chef, έχει εμφανώς διεθνείς επιρροές και προσοχή στα ωμά. Πολύ καλή μπάρα και λίστα κρασιών, ιδιαίτερη έμφαση στην καλή μουσική και τον ήχο γενικότερα.

psarlou

Psarlou Creative Seafood Experience

Δεύτερο επιχειρηματικό παιδί του Κωνσταντίνου Ντούζου που μας έχει συστηθεί με τους κοσμαγάπητους "Ψαρομεζέδες" στο Μοσχάτο, το ολόφρεσκο ψαροφαγικό εστιατόριο έριξε άγκυρα στο Κεφαλάρι ώστε να γοητεύσει και τους βόρειους. Δεν θα δυσκολευτεί, άλλωστε, αφού ο ψηλοτάβανος χώρος αποπνέει μια κλασική αστική ευγένεια που σε αφήνει με το στόμα ανοιχτό. Από την ανοιχτή κουζίνα αχνοφαίνονται ο head chef Βασίλης Βασιλείου και ο executive chef Γιάννης Γκιάτας με την ομάδα τους να εργάζονται πυρετωδώς όσο μια τεράστια παλαμίδα ωριμάζει αργά και σταθερά στο θάλαμο dry age ακριβώς δίπλα. Μακριά από το γαστρονομικό δεσποτισμό της επιτηδευμένης πολυπλοκότητας, οι επιλογές στην "Psarlou” είναι συμπτυγμένες σε δύο σούπες, τα ωμά, λίγες σαλάτες, 12 ορεκτικά, μερικά καπνιστά και στην κατηγορία "ο αφρός της θάλασσας".

Osteria Mamma

To Osteria Mamma πιάνει πόστο στον πεζόδρομο της Σαλαμίνος και απλώνεται σε έναν χώρο σχεδόν κινηματογραφικό. Ανοιχτόκαρδο ιταλικό εστιατόριο και από εκείνους ρε παιδί μου που σε κερδίζουν με την πρώτη. 'Ένα σύμπαν που μοιάζει να χωρά εικόνες και λεπτομέρειες από όλα τα ταξίδια των δημιουργών του -Ελένη Σαράντη, Βασίλης Στεφανάκης, μεταξύ άλλων- σε Ρώμη, Μιλάνο, Μπολόνια, Πάρμα, Μόντενα και Σικελία. Το αυτό ισχύει και για τις γεύσεις.

Sister

Είναι λες και έχει ένα μαγικό ραβδάκι ο Κωνσταντίνος Ζουγανέλης και κάνει οτιδήποτε με το οποίο καταπιάνεται πανέμορφο. Γοητευτικό, με τους δικούς του όρους. Το ίδιο ισχύει και για το Sister, τη μικρή αδερφή του δημοφιλούς Buba, που από το περασμένο καλοκαίρι πιάνει πόστο στην πιάτσα του Ψυχικού και στον αριθμό 11 της Περικλέους. Το ξεχωριστό αυτό bar restaurant αγαπά την ασιατική κουζίνα -με ιδιαίτερη αδυναμία στην Ταΐλάνδη- και τις ωραίες μουσικές.

Καΐρειον

Ακόμη μία όμορφη προσθήκη στο ένδοξο πεδίο της γαστροταβέρνας -ή γαστροκαφενείου, όπως συστήνεται- το Καΐρειον εμφανίστηκε στα τέλη Νοεμβρίου και βαπτίζεται από το χωροταξικό του περιβάλλον, στη στοά Καΐρη. Πολύ όμορφος χώρος εντός και εκτός, φροντισμένη ελληνόστροφη κουζίνα, ατμόσφαιρα αστικής χαλαρότητας και ελληνικά κρασιά, υπό τον ήχο ελληνικής, κυρίως, μουσικής.  

Καΐρειον

Sea Satin Athens

Sea Satin Athens Riviera

Το εμβληματικό μυκονιάτικο κόνσεπτ αποκτά αστική υπόσταση, στην Αθηναϊκή Ριβιέρα και τον χώρο του πάλαι ποτέ Bo. Στο μενού, βρίσκεις θαλασσινές σπεσιαλιτέ.

RawBata

Μαγαζί γωνία πάνω στην πράσινη πλατεία Λακωνίας, στους Αμπελόκηπους και πολύ κοντά στο μετρό Πανόρμου, το νέο εστιατόριο του Χρόνη Δαμαλά στεγάζεται σε ένα κτίριο που θυμίζει αρ–ντεκό καράβι στην πόλη. Η κουζίνα εδώ ακολουθεί τη λογική του "Me and my fusion" του σεφ-πατρόν, όπως άλλωστε προειδοποιεί και η χαρακτηριστική νέον επιγραφή. 

Koutsou & Co.

Η Αργυρώ Κουτσού, μέσω του μαγειρείου που άνοιξε την περασμένη άνοιξη, παρουσιάζει τη δική της εκδοχή πάνω στην ελληνική κουζίνα, με πιάτα που πατούν στη λογική του μαγειρείου και αγαπούν τις σάλτσες.

Η σεφ Αργυρώ Κουτσού και το εστιατόριο Koutsou & Co 11
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το ιαπωνικό εστιατόριο Ronin στο Κολωνάκι 15
© Λεωνίδας Τούμπανος

Ronin

Ο -δημιουργός των "Freud Oriental" και "Talking Breads"-Μανώλης Κωνιωτάκης επέλεξε τον όρο 'Ronin' για να βαφτίσει το νέο του project, που σηματοδοτεί την επιστροφή του στα εστιατορικά δρώμενα της πόλης. Ένα ιαπωνικό εστιατόριο με μίνιμαλ και φροντισμένο σε κάθε λεπτομέρεια χώρο, συν προσεγμένη κουζίνα από τον σεφ Vitharana Chandana (που κάποιοι ίσως θυμούνται και από το πιο φορμαρισμένο διάστημα του προαναφερθέντος "Freud Oriental").

Bungalow 7

Ο πολυβραβευμένος σεφ Ντίνος Φωτεινάκης ξεδιπλώνει την κοσμοπολίτικη γευστική του γκάμα, στο νέο αστέρι της παραλιακής και τον χώρο που πάλαι ποτέ φιλοξενούσε το 'Balux'. Όταν διαβείς τη μεγάλη πόρτα του "Bungalow 7" θα βρεθείς στο εντυπωσιακό all day resto-bar της οικογένειας Παπαθεοχάρη, που πιάνει το νήμα από εκεί ακριβώς όπου το άφησε το ιστορικό σποτ, και το φέρνει στο σήμερα ανανεωμένο και αστραφτερό.

Maison Colette

Δεν είναι άγνωστο και, πολύ περισσότερο, αδιάφορο το σημείο στον αριθμό 14 της Δημ. Βασιλείου, το κουαρτιέ στον Φάρο Ψυχικού και τα πέριξ αυτού. Βλέπεις, εκεί κάποτε συναντούσε κανείς τη 'Ράμπα', ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία της γειτονιάς. Πλέον, ο διώροφος χώρος παίρνει και πάλι ζωή, κομψότατος και ντυμένος στα μωβ, για χάρη της 'Maison Colette'. Mια ολοήμερη πρόταση κάπου ανάμεσα στο γαλλικό μπιστρό και την κλασική μπρασερί. Το δίδυμο -κυριολεκτικά και μεταφορικά- των αδερφών Δημήτρη και Θανάση Σταμούδη επιμελείται τα της γεύσης δρώμενα εδώ, με τον Γιώργο Καλλίθρακα να είναι εκείνος που εκτελεί από το πόστο του chef de cuisine.

Bungalow 7

Maison Colette

'Casta Diva', μύρισε θάλασσα στη Μηλιώνη

Casta Diva

Σαν ένα όνειρο ζωής περιγράφει η Λέττα Φουρνιστάκη το άνοιγμα του 'Casta Diva', που από τα μέσα Μαρτίου δίνει ξανά ζωή στον χώρο που κάποτε φιλοξενούσε το 'Πρυτανείον', στο Κολωνάκι και τον πεζόδρομο της Μηλιώνη. "Και να μπορούμε να απολαμβάνουμε το φρέσκο ψάρι και στην Αθήνα, ακριβώς όπως στη Σύρο", προσθέτει η συνιδιοκτήτρια του εστιατορίου, που μαζί με τους συνεργάτες της (τον αδερφό της, τον Γιάννη Λιέα και τον ταλαντούχο σεφ Άκη Σουλτάνη) μεταφέρουν κάτι από την αίσθηση του 'Αλλού Γυαλού' από την πρωτεύουσα των Κυκλάδων σε εκείνη της χώρας.

Humain by Jul’s

Mε το ανθρώπινο στοιχείο να αποτελεί το βασικό συστατικό του, όπως ακριβώς υπονοεί και το όνομά του, το "Humain by Jul’s" δεν είναι τυχαία ένα από τα πιο συναρπαστικά νέα εστιατόρια της Αθήνας. Έχοντας πρώτα μυήσει την Ίμπιζα στη μοντέρνα κουζίνα με ελληνικό άρωμα, εκλεκτά υλικά, γαστρονομική φινέτσα και εξελιγμένες τεχνικές, το "Humain" προσφέρει μια ολιστική εμπειρία που μιλά σε όλες τις αισθήσεις. Μπαίνοντας στη θεατρική "σπηλιά" που έχουν σκηνογραφήσει οι Γιώργος Γαβαλάς και Γιάννης Μουρίκης, τίποτε δε σε προδιαθέτει γι’ αυτό που θα συναντήσεις.

Humain by Jul's

Σε αυτό το άκρως ατμοσφαιρικό περιβάλλον όπου τα πάντα έχουν σχεδιαστεί ειδικά για το χώρο αποτελώντας μέρος της αφήγησης, η ευρηματική μοντέρνα κουζίνα με σαφείς ελληνικές αναφορές που υπογράφει ο σεφ Χρήστος Φώτος, ένας από τους δημιουργούς των εστιατορίων "Jul’s", προσφέρει αξέχαστες αναμνήσεις. Πολύ καλή η δουλειά και στο μπαρ από το εξαιρετικό δίδυμο των Δημήτρη Καραπάνου και Βασίλη Σγουρομάλλη.

Rick’s Steakhouse

Το εστιατόριο-μέλος του ομίλου S One Hospitality στο Κεφαλάρι ποντάρει στη ζεστασιά αλλοτινών εποχών και προτείνει γεύσεις που εμπνέονται από τα αμερικάνικα steakhouse και ορισμένα κλασικά της γαλλικής κουζίνας.

Pappu

Το 'Pappu Athens' κρατά αποστάσεις από τη δημοφιλέστερη πιάτσα του Περιστερίου, σχεδόν κρυμμένο σε στενάκια των δυτικών αλλά αυτό σε καμία των περιπτώσεων δεν εμποδίζει κάποιον να το ανακαλύψει. Ήταν δεδομένο πως το σποτ που συστήνεται ως γαστροταβέρνα και άνοιξε στα μέσα Φεβρουαρίου, θα αναζητηθεί εκτενώς, προτού απασχολήσει. Στην κουζίνα του 'Pappu Athens', οι σεφ Φώτης Μιχόπουλος και Θωμάς Μάτσας παρουσιάζουν μια ελληνόστροφη κουζίνα με επιρροές από τη Μεσόγειο αλλά και πολύ πιο μακριά από αυτή - βλέπε Ασία και Περού.

Striggla

Η νέα γαστροταβέρνα Striggla, στο Μαρούσι, μετρά κάτι περισσότερο από ένα μήνα παρουσίας στα γευστικά δρώμενα της πόλης αποτελεί ουσιαστικά rebranding -και στροφή 180°- για το μεξικάνικο εστιατόριο Mexha. Η ομάδα του άλλαξε παντελώς ύφος σε κάθε τι και εμπιστεύεται για το πεδίο του φαγητού -που από την αλεγρία της κεντρικής Αμερικής ταξιδεύει στην αμεσότητα και τη ζεστασιά των δικών μας γεύσεων- τον πολύ αξιόλογο Θωμά Μάτσα (που ίσως γνωρίζεις από το μυκονιάτικο χιτ που ακούει στο όνομα Alemagou).

Το εστιατόριο Striggla στο Μαρούσι 8

Manu

Manu

To feelgood εστιατόριο Manu στον Κεραμεκό επενδύει σε άγρια ψάρια, ευθυγραμμίζεται με την εποχικότητα και παίρνει πολύ σοβαρά τη μηδενική σπατάλη τροφής. Το Studio Materiality έχει φροντίσει για το σε-διάφορες-αποχρώσεις-του-μπλε εσωτερικό, με την αεικίνητη ανοιχτή κουζίνα, το ύφος χαλαρού μπιστρό και την αίσθηση του ψαράδικου να υποβόσκει. Γενικά, ο χώρος του "Manu" είναι πανέμορφος και εμπλουτίζεται με διάφορες ασιατικού προσανατολισμού λεπτομέρειες, συν ιδιαίτερα stencils στον τοίχο της κουζίνας και το ταβάνι της σάλας.

Luma

Πίσω από το μέρος που συστήνεται ως εκμοντερνισμένη τρατορία βρίσκεται η ομάδα των πολύ επιτυχημένων 'Aperio', 'White Spoon' και 'Big Spoon', σε Χολαργό (τα δύο πρώτα) και Αγία Παρασκευή, αντίστοιχα. Σε ένα διατηρητέο κτίριο, 4 όμοια και παράλληλα διαφορετικά δωμάτια αποτελούν τα κομμάτια του αλέγρου και feelgood χωροταξικού παζλ, που περιλαμβάνει ακόμη ένα walk in κελάρι και μία μικρή ταράτσα. Στα της γεύσης γενόμενα, ο executive chef Κώστας Καρακώστας είναι εκείνος που επιμελείται ένα μενού ευερμήνευτο (τις επιλογές του οποίο φέρει εις πέρας ο σεφ Γιάννης Νιτσόλας), όπου κλασικά ιταλιάνικα πιάτα υπόκεινται σε ορθά twists.

Via Maris

Το Via Maris πιάνει πόστο στην ήσυχη και περίπου κρυμμένη οδό Μίκωνος, σε απόσταση αναπνοής από τη βασική περαντζάδα του Ψυρρή αλλά παράλληλα και αρκετά 'μακριά' από αυτή. Συστήνεται ως μια χαλαρή και feelgood βερμουτερία και tapas bar - ενδεχομένως να σου θυμίσει το κόνσεπτ εκείνων των ανοιχτόκαρδων σποτ που συναντάς κυρίως στην Ιβηρική χερσόνησο ή σε κάποιες μητροπόλεις της Ευρώπης και τα οποία ξεχωρίζουν για τα ζωντανά vibes, την ωραία ατμόσφαιρα και τις νοστιμιές που σερβίρονται κυρίως σε μπάρες. 

Η βερμουτερία - tapas bar Via Maris στου Ψυρρή 111
© Λεωνίδας Τούμπανος

BurntBone

Burntbone

Tο "BurntBone" αποτελεί ένα από τα πιο νέα hot σημεία καρνιβορικών απολαύσεων στην Αθήνα. Τοποθετημένο στην Αγίου Κωνσταντίνου, στο Μαρούσι, το BurntBone είναι ένα ασφαλές καταφύγιο για κάθε λάτρη της upscale κρεατοφαγίας, σε ένα θαυμάσιο και φιλόξενο περιβάλλον με κομψή ατμόσφαιρα και σε έναν χώρο προσεγμένο μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια, που φέρει την υπογραφή του έμπειρου επιχειρηματία Χάρη Χασταζέρη και του συνεργάτη του, Κωνσταντίνου Κυριακού.

Cafe Nacional

Μία από τις πιο πρόσφατες προσθήκες στον Κεραμεικό είναι αυτό το all-day gastro bar με ταξιδιάρικο χώρο που έχει επιμεληθεί ο Άλεξ Πετράκης. Comfort φαγητό που δεν περιορίζεται από σύνορα.

Psaropoula εν Αθήναις

Η "Psaropoula" της Καλλιθέας συνεχίζει την πορεία της στον χώρο του παλιού "42", που ανακαινίστηκε εκ βάθρων και απέκτησε μοντέρνο κυκλαδίτικο ύφος. Ο executive chef Νικήτας Κυρίτσης υπηρετεί τον γνώριμο, μοντέρνο ψαροφαγικό χαρακτήρα του μαγαζιού (καπνιστή ταραμοσαλάτα, αθηναϊκή, στρείδια, μακαρονάδες θαλασσινών), διανθισμένο με ορισμένες ασιατικές επιρροές. Κεφάτο γλέντι κάθε Κυριακή.

Barbarossa Athens

Πρώτο όνομα στη μαρκίζα της παριανής γαστρονομίας με λίγο 'ώπα', το ισχυρό θερινό brand name που ακούει στο όνομα 'Barbarossa', πιάνει πόστο στην Αθηναϊκή Ριβιέρα και το '91 Athens Riviera' με κυκλαδίτικο ύφος, εσάνς από Νάουσα και γεύση εμπνευσμένη από τη Μεσόγειο. Με επικεφαλής τον σεφ Δημήτρη Νικολή φέρνει κάτι από την αυθεντική αιγαιοπελαγίτικη ατμόσφαιρα στα νότια της πρωτεύουσας, μετατρέποντας ταπεινά και παραδοσιακά υλικά σε εκλεκτά πιάτα.

Αθηναϊκή Ριβιέρα 2024_Barbarossa Athens 1

Moocasa
© Λεωνίδας Τούμπανος

Moocasa

Πρωτοποριακό concept με δημιουργικές συναντήσεις στεριάς και θάλασσας σε μενού αφιερωμένο στις premium κοπές κρεάτων αλλά και στους ολοφρέσκους αστακούς και τα στρείδια που καταφθάνουν καθημερινά από τη Βρετάνη.

Νice n easy bistro

Ο δημοφιλής όμιλος gourmet και bio-healthy εστιατορίων nice n easy παρουσιάζει διαφορετικά κόνσεπτ εστίασης στο εμβληματικό τοπόσημο που ατενίζει το μεγάλο λιμάνι από ψηλά, τον Πύργο του Πειραιά. Στον εσωτερικό και εξωτερικό χώρο του "nice n easy bistro", που μεταφέρει επί πειραιώτικου εδάφους το signature γευστικό κόνσεπτ του Κολωνακίου με την healthy προσέγγιση, τα επιλεγμένα προϊόντα από μικρούς Έλληνες παραγωγούς, τις βιολογικές πρώτες ύλες και όλα τα υπόλοιπα στοιχεία που σκιαγραφούν τη φιλοσοφία του ομίλου.

Πολύ σύντομα αναμένεται και το Majestic, που θα είναι το πιο πριβέ και επίσημο εστιατόριο του Πύργου, που θα λειτουργεί σαν υπόμνηση στο old glamour της εποχής του Ωνάση με ατμόσφαιρα εμπνευσμένη από το σαλόνι πολυτελούς θαλαμηγού, γυαλιστερό ξύλο σε πρώτο ρόλο, σερβιτόρους ντυμένους με παπιγιόν και γιλέκο αλλά και μοντέρνες γεύσεις με έμφαση στο εκλεκτό κρέας. 
 

Τα street food

Nob

Το πολύ αξιόλογο, μυκονιάτικο 'Meraki' στο 'Cavo Tagoo' και το ενδιαφέρον sushi bar της Ηλιούπολης, 'Oma'. Πιο πριν, το 'Zuma', στο νησί των Ανέμων - μεταξύ άλλων. Στο βιογραφικό του σεφ Βαγγέλη Λεούση προστίθεται από τον περασμένο Μάρτιο μία ακόμη γευστική πινέζα -εντελώς διαφορετική από τις υπόλοιπες- που τοποθετείται στα σύνορα του Παγκρατίου με το Μετς και ακούει στο όνομα 'Nob'. Την υπόσχεση για ένα "μη συνηθισμένο burger" πραγματοποιεί το μικροσκοπικό street food σποτ στη γωνία της Ερατοσθένους με τη Φωκιανού, που παίζει μπάλα στο τερέν του smash. 

Το νέο street food εστιατόριο Nob burger στο Παγκράτι 5
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το σουβλατζίδικο Λόρδα στα Εξάρχεια 3
© Λεωνίδας Τούμπανος

Λόρδα

Στις αρχές καλοκαιριού έπεσε "ΛόρδΑ" στα Εξάρχεια. Έτσι ακριβώς ονομάζεται η έτερη, νεοσύστατη σουβλακερί με την προχώ αισθητική άποψη και την ειδίκευση στα ζουμερά καλαμάκια. Τα τελευταία ξαπλώνουν στη σχάρα άμα τη παραγγελία και αποζημιώνουν απόλυτα όλους όσοι είναι διατεθειμένοι να περιμένουν να ψηθούν. Top το μοσχαρίσιο, από κοντά το χοιρινό, δυνατό το κοτόπουλο (είτε από μπούτι είτε από στήθος). Για τους μύστες υπάρχει και η προβατίνα.

Hanky Panky

Το είχε πολύ καιρό στα σκαριά το street food project του ο Γρηγόρης Κίκης. Ο Χρυσοσκουφάτος σεφ και συνιδιοκτήτης του "Hervé" (ο νεότερος 'Έλληνας μάγειρας που βραβεύτηκε ποτέ με αστέρι Michelin, σε ηλικία 27 ετών) το έκανε τελικά πραγματικότητα τον περασμένο Απρίλιο -μαζί με τον Γιώργο Ευθυμόπουλο, τον Δημήτρη Δήμητσα, τον Σταμάτη Γκαρώνη και τους Νίκο και Ηλία Μαυρέλη- με το "Hanky Panky" να εμφανίζεται στην πλατεία Μερκούρη των 'Ανω Πετραλώνων. 

Το εστιατόριο Hanky Panky του Γρηγόρη Κίκη 11

Οι επιλογές είναι εύγλωττες, μετρημένες ποσοτικά και αναγνωρίσιμες ακόμη και από κάποιον που δεν είναι ακριβώς μυημένος στα εστιατορικά της πόλης δρώμενα. Οικείες. Κάτι που σημαίνει πως στο μενού συναντάς μπέργκερ, σάντουιτς, τηγανητό κοτόπουλο και πατάτες. Όλα τους φροντισμένα στο έπακρο - σκέψου για παράδειγμα πως εδώ δε χρησιμοποιείται αλάτι αλλά γάρος από μοσχάρι.

Hurry Up

Το αλέγρο και cool street food εστιατόριο του Χάρη Μπονάνου έκανε πρεμιέρα στις αρχές της άνοιξης στον αριθμό 34 της οδού Βεΐκου, στο Κουκάκι. Φροντισμένες και διαφορετικές από τα συνηθισμένα επιλογές, που προσαρμόζονται και διαφοροποιούνται εποχικά.

Ringo

Σε περίπτωση που είχες αναρωτηθεί ποτέ πώς μία παμπ μπορεί να συναντήσει το κλασικό ελληνικό σουβλάκι (στην εκδοχή του καλαμακίου), τότε πολλές από τις απορίες σου θα λύσει το Ringo, που έκανε πρεμιέρα στις αρχές Νοεμβρίου στου Ψυρρή. Ο σεφ Πέτρος Ρηγάκης είναι εκείνος που επιμελείται τα της γεύσης πεπραγμένα εδώ, βάζοντας στη σχάρα -πέρα από την πολύ σοβαρή πρώτη ύλη- μαγειρική αντίληψη που θα ξάφνιαζε πολλούς, κάτι που καθιστά τα εδέσματα ξεχωριστά και διαβολεμένα νόστιμα. 

Το εστιατόριο street food Hurry Up του Χάρη Μπονάνου στο Κουκάκι 6

Το σουβλάκι Ringo στην Πρωτογένους 3

Fuddy Duddy

Αποκλείεται να μην πήρε κάπου το μάτι σου τους λαχταριστούς κώνους πίτσας του 'Fuddy Duddy', που όσο να πεις, έγιναν viral κάποια στιγμή σε social media αλλά και πραγματική ζωή το καλοκαίρι που μας πέρασε. Βλέπεις, το φρέσκο σημείο στη Λέκκα ειδικεύεται στο εν λόγω έδεσμα και το παρουσιάζει σε μία αρκετά ενδιαφέρουσα εκδοχή του, με ποιοτικό ζυμάρι σε σχήμα που συγκρατεί όλα τα toppings. 

Κάψα

Σουβλατζίδικο στο μικρό στενό της Σκουλενίου που άνοιξε από την οικογένεια Πιτσιλή, τον Κωνσταντίνο Μπαμά και τον πολυβραβευμένο σεφ Χριστόφορο Πέσκια. Ζωγραφισμένη στο χέρι με κάρβουνο η ταμπέλα με το όνομα "Κάψα", αφήνει να φαίνεται από πίσω της η σούβλα του γύρου η οποία περιχαρακώνεται από διαφορετικά επίπεδα γεμάτα κάρβουνα. Εδώ, δεν ψήνονται μονάχα τα καλαμάκια και τα κεμπάπ στα κάρβουνα αλλά και ο ίδιος ο γύρος. Πέρα από τον γύρο, στην "Κάψα" θα βρεις καλαμάκια κοτόπουλο και χοιρινό, αλλά και ζουμερό κεμπάμπ, να σερβίρονται σε τυλιχτά ή ως μερίδες.

Κάψα

4Hands

4Hands

Εντός του Athens Street Hub, του ολόφρεσκου project αστικής κουλτούρας με αύρα θερινού σινεμά και καντίνες σε χρωματιστά κοντέινερ στον Κεραμεικό, ένα πολύ συγκεκριμένο γευστικό κόνσεπτ ξεχωρίζει. Κάπου θα έχει πάρει το αυτί σου για το 4Hands, το burgerάδικο που φέρει την υπογραφή των Γιώργου Παπαζαχαρία και Θάνου Φέσκου - ναι, του Χρυσοσκουφάτου και διάστερου Delta. Οι δύο γευσιπλάστες επικεντρώνονται εδώ στα smash burgers και τις α λα τσούρος τηγανητές πατάτες από ελαφρά σκορδάτο πουρέ πατάτας.

Νικαράγουα

Γαλαζοπράσινα παράθυρα, αίσθηση διαφορετική και όνομα που παραπέμπει ξεκάθαρα αλλού. Κι όμως η πειραιώτικη "Νικαράγουα" είναι ξεκάθαρα οικεία κι αυτό θα το αντιληφθείς από την πρώτη κιόλας δαγκωνιά στο έξοχο σουβλάκι της. Δε βάζει πατάτες στο τυλιχτό (και μπράβο της γι' αυτό), έχει όμως συννεφένια πίτα, μερακλίδικο χειροποίητο μπιφτέκι, αρμένικο σουτζούκι, σπιτικό τζατζίκι, σένια καυτερή σάλτσα και αρκετά αξιόλογο χοιρινό καλαμάκι. Σερβίρει από τις αρχές του περασμένου καλοκαιριού. 

Τα μπαρ

Walk In Athens

Για σχεδόν 15 χρόνια, δεν υπήρχε τίποτα πίσω από τον αριθμό 56 της οδού Μαυρομιχάλη. Βλέπεις, ο χώρος που φιλοξενούσε το ιστορικό μπιλιαρδάδικο ήταν για αρκετό καιρό ανενεργός. Μέχρι που τον επέλεξαν οι Δημήτρης Νταφόπουλος, Νίκος Μπάκουλης και Βασίλης Κυρίτσης (Line Athens - νο. 6 στα The World's 50 Best Bars 2024) για το "Walk in Athens". Χώρος κουλ και άμεσος, με πάντρεμα του γυμνού σκυροδέματος με το ανοξείδωτο ατσάλι (συν το πολύ καλό branding της Ελένης Σακαλή), τζαμαρίες που δεν κόβουν τίποτα από την εξωτερική πλευρά και τραπέζια που διαμοιράζονται στα πεζοδρόμια, τόσο επί της Μαυρομιχάλη όσο και επί της –κάθετης στην πρώτη– Αραχώβης.

Ένα μεγάλο ψυγείο αποσπά το βλέμμα στο έμπα και ακολουθούν τα taps της τσιμεντένιας μπάρας. Από τα τελευταία, γεμίζουν τα ποτήρια οι 11 προτάσεις σε κοκτέιλ. Έπειτα, το φαγητό ακολουθεί την ίδια λογική με το Line, με τον Φίλιππο Αλεξίου να επιμελείται όσα βγαίνουν από την κουζίνα, σε μια comfort λογική αλλά και σε circular economy φιλοσοφία.

Ham on Rye

Στα Εξάρχεια και την οδό Κλεισόβης, ο Μάρκος Πρίφτης εμπνέεται από τον Charles Bukowski, στήνει -από τις αρχές του προηγούμενου χειμώνα- το Ham on Rye, ένα πανέμορφο σποτ που επενδύει στην ουσία των πραγμάτων και επανεξετάζει την αποστολή των μπαρ. Στον ατμοσφαιρικό χώρο με την εξαιρετικά φιλόξενη μπάρα -που φέρει την αρχιτεκτονική ματιά του Στέφανου Ψυλλάκη- υπάρχουν μπόλικα easter eggs από το έργο του Bukowski και άλλα τόσα που χαρακτηρίζουν τον Μάρκο σαν bartender. Όλα, δίχως φανφάρες και περιττά στοιχεία αλλά προσεγμένα μέχρι και την παραμικρή τους λεπτομέρεια.

Το νέο μπαρ Ham on Rye στα Εξάρχεια
© Λεωνίδας Τούμπανος

Η νέα spritzerία Amore στο Νέο Κόσμο 1
© Λεωνίδας Τούμπανος

Amore 

Άνοιξε στα μέσα Σεπτεμβρίου και συστήνεται ως κλασική σπριτζερία, σε έναν πολύ όμορφα και ταιριαστά για τη φάση της διαμορφωμένο χώρο. Για το ύφος, αρκεί να γνωρίζεις πως θυμίζει ιταλικό ομόλογό του, με highlight την όμορφη μπάρα. Το "Αmore" αγαπάει τα βερμούτ, σερβίρει ακατάπαυστα Αperol, Campari και Cynar spritzes, ενώ, όσο προχωρά η δράση, από την μπάρα του φεύγουν Negroni και Garibaldi, δίχως αυτό να σημαίνει πως δε θα βρεις και προσεκτικά διαλεγμένα κρασιά από τον ελληνικό αμπελώνα (με ωραία αφρώδη και γοητευτικές ρετσίνες), που αλλάζουν συχνά. 

Peanuts

Ο Χρήστος Ευκρατίδης (πρώην ιδιοκτήτης των σουξέ του κέντρου 'Noel' και 'Drunk Sinatra') γνωρίζει καλά τη συνταγή επιτυχημένων κόνσεπτ. Αυτή τη φορά το κάνει μαζί με τον Κώστα Τσίτσα και τη Δήμητρα Βέτσου, με μία φρέσκια ολοήμερη παμπ στην Άνοιξη και παράλληλα ένα δυνητικό στέκι για κάθε τύπο που τριγυρνά στα βορειότερα των βορείων προαστίων. Ακλόνητα φαβορί η άνετη, ξύλινη μπάρα, οι ζεστοί καναπέδες, ο δροσερός κήπος, οι ωραίες μουσικές και το περιποιημένο comfort food. Το τελευταίο φέρει την υπογραφή της Μυρσίνης Λαμπράκη, και φυσικά σε αυτό, το κρέας έχει την τιμητική του.

Η παμπ Peanuts του Χρήστου Ευκρατίδη και του Κώστα Τσίτσα στην Άνοιξη

Το all day bar Promenada στο Αιγάλεω 9
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το νέο all day bar Coterie στο Παγκράτι 5
© Λεωνίδας Τούμπανος

Coterie

Πολύ καλός καφές, ολόσωστα ποτά και φαγητό για κάθε στιγμή σε συνδυασμό με urban chic χαρακτήρα και cool vibes, όλα με απώτερη κατεύθυνση το μότο του μαγαζιού, την "ανεπιτήδευτη ποιότητα". Αυτό είναι το Coterie, που κάνει ήδη γκελ στο Παγκράτι.

Subject

Στις αρχές Νοεμβρίου έκανε την εμφάνισή του, κοντά στην πλατεία Κοτζιά, αυτό το πολύ ιδιαίτερο μπαρ με την ξεχωριστή αισθητική και το πολυπίκιλο κόνσεπτ. Φέρει την υπογραφή των Κωνσταντίνου Βασιλακόπουλου και Δημήτρη Ρούσσου.

Promenada

O περίπατος, η βόλτα, το σουλάτσο, η τσάρκα, το σεργιάνι ή το σεριάνι, αν προτιμάς. Κάπως έτσι ερμηνεύεται ο όρος Προμενάδα και από εκεί ακριβώς παίρνει το όνομά του το ολοήμερο στέκι των δυτικών προαστίων: Η "Promenada" στο Αιγάλεω εμφανίστηκε τον Σεπτέμβριο. Είναι μίνιμαλ, με λιτές γραμμές, κάπου ανάμεσα στο ίνοξ και το industrial, χωροταξικά και αισθητικά. Από εκείνα τα μέρη που κεντρίζουν αμέσως την προσοχή, προσφέροντας παράλληλα οικειότητα και αμεσότητα. Εδώ γίνεται σοβαρό focus και στους τρεις βασικούς πυλώνες που αναζητά κανείς σε ένα τέτοιο μέρος, δηλαδή σε καφέ, φαγητό και ποτό.

Koumkan

To απόλυτο χιτ των ΒΠ αυτή την περίοδο δεν είναι άλλο από το Koumkan, το μπαρ του ξενοδοχείου Semiramis. Ένας αβίαστα μητροπολιτικός και υπέρμετρα ξεχωριστός χώρος. Ωραίες μουσικές, καλά ποτά, συνοδεία φροντισμένου bar food υπό την επιμέλεια του Άρη Βεζενέ.

Τα ξενοδοχειακά μπαρ_Το KoumKan
© Γιώργος Καπλανίδης

Bipolar

Ιδιαίτερο και ολόφρεσκο μπαρ, το "Bipolær" στο Χαλάνδρι σερβίρει εδώ και λίγο καιρό τα πρώτα του ποτά. Η ομάδα του μπαρ μεριμνά για twisted classic cocktails εξόχως προσεγμένα. Bar food στη λογική του μοιράσματος και με ελληνικό πρόσημο από τη Μαρίνα Χρονά ("Το Ρίνι"). 

Dal Professore Gastro Bar

Μετά τα "Dal Professore" Κηφισιάς και Νάξου, η νέα προσθήκη στο παλμαρέ του "προφέσορα" Νίκου Δημητροκάλη είναι ένα concept με δυνατή μπάρα, γουστόζικα πιάτα για brunch, μεσημεριανό, after office συναντήσεις και "cena spettacolo" στην εξέλιξη ενός brand με στιβαρή γευστική στόφα.

801 Rooftop Bar

Στον Πειραιά και τον 8ο όροφο του Mitsis N’U Piraeus Port, το 801 Rooftop Bar συμπυκνώνει τη ζωντανή ενέργεια του λιμανιού και την πλαισιώνει με μoναδική θέα και εκλεκτά ποτά. Premium spirits και εξαιρετικές πρώτες ύλες μπλεντάρονται, σε cocktails φροντισμένα σε κάθε γουλιά τους. 

Di Lien

Στη σκιά του Πολυτεχνείου και στον αριθμό 43 της οδού Στουρνάρη, το 'Di Lien' υπήρξε ένα από τα πρώτα μέρη που μας απασχόλησαν όταν η θερμοκρασία άρχισε να ανεβαίνει. Απροσποίητα cool χώρος με άνετη μπάρα εντός, συν ένα παραθυράκι που τραβά το βλέμμα και συνδέει με το πάσο και την κουζίνα, τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο, μοντέρνα vibes, χαλαρή ατμόσφαιρα και mix n' match κοινό φτιάχνουν το παζλ της φάσης.

'Di Lien', νέο μπαρ στη Στουρνάρη
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το all day bar Κόμνα Τράκα στην Κυψέλη 3
© Λεωνίδας Τούμπανος

Ma Che Vuoi

Φιλοδοξώντας να ερμηνεύσει με τον δικό του τρόπο το Dolce Far Niente, το Ma Che Vuoi έκανε πριν λίγες ημέρες πρεμιέρα στο αθηναϊκό κέντρο, σε έναν χώρο όχι άγνωστο για τους foodies της πόλης. Βλέπεις, ο αριθμός 15 της οδού Καλαμιώτου φιλοξενούσε ανέκαθεν ενδιαφέροντα σποτ σαν το Senios, το Loco ή το Καφενείον ΣΙ ΤΙ ΣΙ. Πλέον εκεί βρίσκεις ένα υβρίδιο spritzerίας - ιταλικού εστιατορίου - πίτσαρίας, που τιμά τόσο την όλο και πιο δημοφιλή διαδικασία του aperitivo όσο και εκείνη που άπτεται το τερέν των δημοφιλέστερων ιταλικών εδεσμάτων. 

Κόμνα Τράκα

4 φίλοι που είχαν ούτως ή άλλως σχέση με την εστίαση αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δημιουργήσουν ένα ολοήμερο στέκι που υπηρετεί το τρίπτυχο καφές/ ποτό/ σνακ. Το Κόμνα Τράκα εμφανίστηκε στην Κυψέλη και σε σημείο όπου κάποτε συναντούσες ένα παλιό ζαχαροπλαστείο/αρτοποιείο - από το τελευταίο έχει διατηρηθεί μια χαρακτηριστική επιγραφή, που δείχνει να συνδέει το αστικό παρελθόν των δύο 'κατοίκων' του κτιρίου. 

Τα wine bars

Fellos

Σε απόσταση αναπνοής από την πλατεία Αγίας Ειρήνης και (σχεδόν) στο σημείο που η Κολοκοτρώνη ακουμπά την Αιόλου, εμφανίστηκε στις αρχές του Αυγούστου ένα από τα πιο ενδιαφέροντα νέα σποτ στην Αθήνα. Ο 'Fellos΄κάνει ξεκάθαρες τις οινικές του προθέσεις ήδη από το άκουσμα του ονόματός του αλλά δεν περιορίζεται εκεί, καθώς δίπλα από την ενδιαφέρουσα ενασχόλησή του με το κρασί, προσθέτει το πεδίο των spritzes και πλαισιώνει τα δύο προαναφερθέντα με μία προσεκτικά δομημένη κουζίνα μικρών πιάτων.

Διαβάστε Επίσης

Kennedy

Ένα από τα πιο φρέσκα wine bars του κέντρου, φέρει την υπογραφή του Chris Kontos, που του δίνει το όνομα του biannual περιοδικό του. Εδώ βρίσκεις σπάνια κρασιά και εκλεκτές μουσικές.

Επτά Μάρτυρες

Οινόμπαρο που προκάλεσε έναν κάποιο χαμό στο Νέο Κόσμο από την πρώτη στιγμή της εμφάνισής του, τον Ιανουάριο. Ψηλοτάβανος χώρος με μεγάλη μπάρα + διάσπαρτα τραπεζάκια εντός και εκτός - προχωρά και λίγο πιο μακριά από εκεί, μπαίνοντας ελαφρώς στα χωράφια του συνοικιακού μεζεδοπωλείου, του γαλλικού μπιστρό ή του εκτός έδρας βολιώτικου τσιπουράδικου.

Fellos Athens νέο wine bar στο κέντρο

Το νέο wine bar Επτά Μάρτυρες στο Νέο Κόσμο 7
© Λεωνίδας Τούμπανος

Feelin Tipsy

Κάπου ανάμεσα στο wine bar και το οινικό μπιστρό, το πιο φρέσκο από τα μαγαζιά της οικογένειας Πιτσιλή και την ομάδα που 'ευθύνεται' για δημοφιλή σποτ όπως το 'Poco a Poco' και το 'Wild Poppies'. Το Feelin' Tipsy τοποθετεί την πινέζα του στον αριθμό 43 της Χάρητος και σερβίρει περίπου 100 ετικέτες κρασιών με συμπάθεια στο Νέο Κόσμο, διαλεγμένες από τον σομελιέ Παναγιώτη Στρεμμένο. Ο οίνος πλαισιώνεται με ωραία πιάτα που επιμελείται ο βραβευμένος σεφ Δήμος Μπαλόπουλος αλλά και εκλεκτά τυριά και αλλαντικά.

Οι ζυμώσεις

Zyme

Το Zyme μετρά μόλις λίγες ημέρες παρουσίας στο κέντρο του Πειραιά, αποτέλεσμα της σύμπραξης του project manager Λευτέρη Σουχαΐμπ (που ίσως γνωρίζεις από εξόχως επιτυχημένα προηγούμενα projects) με μία ομάδα συνεργατών και του Γιώργου Ιωάννου. Ο τελευταίος είναι ένας πραγματικός τεχνίτης του ζυμαριού, με άριστη γνώση και ευελιξία να παίζει τόσο σε ελληνικές όσο και σε ιταλικές κατευθύνσεις αυτού. Panzerotti, focaccia πεϊνιρλί και πλήθος άλλων ζυμοσκευασμάτων  από νωρίς το πρωί, μαζί με το κόνσεπτ της spritzερίας - Νίκος Παγώνης και Γιάννης Ζοχιός μεριμνούν για οτιδήποτε μπαίνει στο ποτήρι, αργά το απόγευμα.

Zyme: Μια ζυμο-spritzeria στον Πειραιά 1

Το Temps Perdu στον Πειραιά 4
© Giagkos Papadopoulos

Temps Perdu

Ένα φρέσκο γαστρονομικό εγχείρημα από τα τέλη του περασμένου Αυγούστου έκανε την εμφάνισή του σε αστικό πεζόδρομο του Πειραιά. Συστήνεται ως ένα εργαστήριο ζύμης που συνδυάζει τη γαλλική γαστρονομική παράδοση με τη μοντέρνα, βιομηχανική αισθητική και σκοπό έχει να αναδείξει την αίσθηση του 'χαμένου' χρόνου, ο οποίος μέσα από τις εμπειρίες των γεύσεων αναβιώνεται και, τελικά, 'ξανακερδίζεται'. 

Neropistolo

Το 'Neropistolo' προστίθεται από τις αρχές του προηγούμενο χειμώνα σε μία από τις πιο foodie γειτονιές της πρωτεύουσας και στήνει τραπεζάκια και προθήκες στην οδό Βουλής, ακριβώς δίπλα από το 'Birdman' (για την ακρίβεια, στην πίσω πλευρά του ιαπωνικού χιτ του Άρη Βεζενέ). Χώρος φωτεινός, ψηλοτάβανος και ανοιχτόκαρδος, σε επιμέλεια τόσο σε design όσο και σε branding από τον Κωνσταντίνο Βογιατζή. Αμέτρητα νεροπίστολα συνυπάρχουν μαζί με προϊόντα viennoiserie και αφράτες φοκάτσιες στις προθήκες, για ένα συνολικό προϊόν νόστιμο και ωραίο που απευθύνεται στους πάντες, ανεξαρτήτως πόσο μακριά φτάνει η γνώση και το ενδιαφέρον τους για οποιαδήποτε ζύμη.

Το νέο bakery Neropistolo στην οδό Βουλής_1

Ο νέος φούρνος Hygge στα Εξάρχεια 9
© Λεωνίδας Τούμπανος

Hygge

H Anne Meurling κατάγεται από τη Σουηδία και ζει στην Αθήνα τα τελευταία 11 χρόνια. Καθώς της έλειπε κάτι σε φούρνο που να θυμίζει την πατρίδα της αλλά και τη γενικότερη σκανδιναβική προσέγγιση στο σπορ, αποφάσισε να το κάνει μόνη της. Κάπως έτσι προέκυψε το Hygge Athens. Bakery που από τις αρχές Δεκεμβρίου συναντάς στον αριθμό 192 της Ιπποκράτους και μαγαζί-αποτέλεσμα της αγάπης της Anne για το ψωμί και τη μαγειρική. 

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

"Καΐρειον", το επόμενο γαστρο-χιτ του αθηναϊκού κέντρου

Κάπου ανάμεσα στο feelgood καφενείο και τη γαστρο-ταβέρνα, το "Καΐρειον" στρέφει τη γευστική προσοχή στην πιο παλιά στοά της Αθήνας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
03/01/2025

Τα food trends του 2025: Πώς, τι και γιατί θα τρώμε φέτος

Σε περίπτωση που αναρωτιέσαι τι θα βγει από την οικουμενική κατσαρόλα τη χρονιά που μόλις ξεκίνησε, ρίξε μια ματιά στις παρακάτω τάσεις που, πιθανότατα, θα σερβιριστούν πολύ σύντομα.

S.Pellegrino Young Chef Academy 2024: To "φυτώριο" των σεφ του μέλλοντος

Ο περιφερειακός τελικός (Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Μεσογείου) του παγκόσμιου διαγωνισμού S.Pellegrino Young Chef Academy, πρωτοβουλία που δημιουργήθηκε για την ανάδειξη φερέλπιδων σεφ -έως 30 ετών- του διεθνούς γαστρονομικού τερέν, πραγματοποιήθηκε στη Μάλτα και ολοκληρώθηκε με επιτυχία για μια ακόμα χρονιά.

Κάθε Τετάρτη, το Wild Poppies σε ταξιδεύει σε μία χώρα της Ασίας

Το bar restaurant της οδού Σταδίου σου δίνει έξτρα αφορμές για να το επισκεφθείς αυτόν το χειμώνα.

Ανεβήκαμε στις Άλπεις για τις vegan γεύσεις της Αγγελικής Χαραμή

Δοκιμάσαμε χορτοφαγικές μεταγραφές ελληνικών και μη γεύσεων σε haute cuisine ιδίωμα, από την ταλαντούχα σεφ που γνωρίσαμε στη Μύκονο, όμως καμαρώνουμε πια στους Δολομίτες.