Μπορεί στο μυαλό των περισσότερων από εμάς η Καλαμάτα να βρίσκεται καταχωρημένη στους καλοκαιρινούς προορισμούς, ένα πρόσφατο ωστόσο ταξίδι μας στην πρωτεύουσα της Μεσσηνίας έγινε η αφορμή για να το ξανασκεφτούμε. Ακόμα και μεσούντως του Νοέμβρη βρήκαμε την πόλη ζωντανή, με τους κατοίκους αλλά και τους ξένους επισκέπτες της ξεχυμένους στους κεντρικούς δρόμους να χαίρονται τις φθινοπωρινές λιακάδες, τις βόλτες, τους καφέδες και τα ψώνια τους. Είναι, βλέπετε, αυτή η εποχή που οι Καλαματιανοί αναδιπλώνονται παραδοσιακά προς το εσωτερικό της πόλης, ανανεώνοντας το ραντεβού τους με το παραλιακό μέτωπο της οδού Ναυαρίνου για την ερχόμενη άνοιξη.
Ακόμα κι έτσι όμως, η βόλτα αλλά και η ποδηλατάδα στην μεγάλη προμενάντ της Καλαμάτας με τους άνετους ποδηλατοδρόμους έχει πάντα τη χάρη της. Στην αρχή της στέκεται υπερήφανα το "Grand Hotel Kalamata" (2721600160), ένα από τα πιο καινούργια ξενοδοχεία της πόλης που έδωσε νέα ζωή σε ένα κτίριο ιστορικής σημασίας, το οποίο είχε αφεθεί στην τύχη του για πολλές δεκαετίες. Όλοι οι χώροι του, από τα σαλόνια του lobby ως τα διαφόρων τύπων και πολύ άνετα δωμάτια του, είναι διακοσμημένοι σε ύφος σύγχρονο και πολυτελές με έπιπλα και έργα τέχνης φτιαγμένα επί παραγγελία, ενώ ακόμα και να μη μείνετε εδώ, αξίζει να γευματίσετε στο πολύ κομψό all day εστιατόριο Grand Bistro που ατενίζει τον μεσσηνιακό κόλπο.
Όλα πάντως αυτήν την εποχή συμβαίνουν στην πόλη με επίκεντρο την οδό Αριστομένους με τα φαρδιά πεζοδρόμια, που είναι σπαρμένη ολόκληρη με εμπορικά μαγαζιά και γουστόζικα all day cafe και μπαρ, όπως το "Bistroteca" (2721097431) και το "Luna Lounge" (2721777777) που παραμένουν σε δράση μέχρι αργά. Στο βόρειο άκρο της, τα βήματα οδηγούν προς το Δημαρχείο και την πλατεία 23ης Μαρτίου, απ’ όπου αρχίζει η Παλιά Πόλη που προσφέρεται για ατμοσφαιρικές βόλτες στα στενά καλντερίμια της. Αν ανήκετε στους επισκέπτες της πρώτης φοράς, μια βόλτα στα μουσεία της πόλης, όπως το Μπενάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο ή το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο, αμφότερα στο ιστορικό κέντρο, θα σας βοηθήσει να μπείτε στο κλίμα, ενώ το εντυπωσιακά μεγάλο υπαίθριο Πάρκο Σιδηροδρόμων είναι μια καλή λύση για όσους ταξιδεύουν παρέα με τα πιτσιρίκια.
Εκείνη βέβαια που έχει αναδειχτεί τα τελευταία χρόνια σε κορυφαία ατραξιόν της Καλαμάτας, είναι η Κεντρική Αγορά που υποδέχεται ντόπιους και επισκέπτες κάθε Τετάρτη και Σάββατο. Περιπλανηθείτε ελεύθερα, γνωρίστε τους παραγωγούς της περιοχής και τα προϊόντα τους, κάντε τις προμήθειες σας για το σπίτι (τυριά, αλλαντικά σαν το περίφημο παστό, μέλι, τσάι του βουνού), μα πάνω απ’όλα μυρίστε και γευτείτε τον ίδιο τον τόπο αν θέλετε να εισχωρήσετε πιο βαθιά στην ψυχή του.
Η Καλαμάτα στο πιάτο
Η πλούσια τοπική παραγωγή χαρίζει ξεχωριστή γεύση στην εστιατορική σκηνή της Καλαμάτας, όπου τα παραδοσιακά ή και νεόκοπα μαγειρεία κατέχουν εξέχουσα θέση και οι Καλαματιανοί τα αγαπούν ιδιαίτερα. Μονάχα με GPS θα φτάσετε "Στου Κώστα" (2721083957), πίσω από το Βιομηχανικό Πάρκο, όπου ο χαρισματικός ιδιοκτήτης και πρωτοπόρος του είδους Κώστας Βασιλειάδης, υποδέχεται τους πάντες με το μικρό τους όνομα αλλά και φροντίζει να κάνει τους "νεοφώτιστους" του μαγαζιού να αισθανθούν μέρος της παρέας. Στις μαρμίτες προΐσταται η σύζυγος του και άξια μαγείρισσα Μαρία Κάργα, με έναν κατάλογο που διαμορφώνεται καθημερινά ανάλογα με τις προμήθειες σε ψάρι και κρέας.
Πίσω στην πόλη, το "Μπλε Καναρίνι" (2721043075) είναι ένα σύγχρονης αντίληψης μαγειρείο με μικρό εσωτερικό χώρο που έχει σε πρώτο ρόλο την ανοικτή κουζίνα και κάποια τραπέζια που βγαίνουν στο πεζοδρόμιο να συνθέτουν ένα καθημερινό και χαλαρό σκηνικό σε μικρή απόσταση από το κέντρο. Ο σεφ και ιδιοκτήτης Κώστας Βασιλειάδης (ανιψιός του προηγούμενου) εμπνέεται από τις προμήθειες της ημέρας και προτείνει πιάτα με κυρίως κλασσικό ελληνικό πρόσημο, χωρίς να λείπουν και οι πιο μοντέρνες πινελιές.
Σε σημείο κέντρο-απόκεντρο έστησε πριν λίγα χρόνια το δικό του γευστικό ανάκτορο ο Γιάννης Κούμανης. Χαριτολογώντας το ονόμασε "Βερσαλλίες" (2721081858) και στην ανοικτή κουζίνα συγκεντρώνει σαν άλλος τροφοσυλλέκτης εκλεκτές πρώτες ύλες της στεριάς και της θάλασσας προκειμένου να δημιουργήσει πιάτα που αγαπούν την παράδοση και ενίοτε κλείνουν το μάτι προς τον νεωτερισμό. Και εδώ, το μενού διαμορφώνεται καθημερινά κι αυθόρμητα και σερβίρεται, όπως και στα υπόλοιπα, ως το απόγευμα οπότε προγραμματίστε τις επισκέψεις σας αναλόγως.
Μια όμορφη πιάτσα έχει σχηματιστεί τα τελευταία χρόνια κάτω από την εντυπωσιακή εκκλησία της Υπαπαντής. Πρώτα γνωρίσαμε το "Οινοπαντοπωλείον Χρυσομάλλη" (2721082759), όταν ο Παναγιώτης Χρυσομάλλης αποφάσισε να δώσει νέα πνοή στο μαγαζί του πατέρα του και να το μετατρέψει σε ένα σύγχρονο ελληνικό μπιστρό με ζεστή ατμόσφαιρα και ιδιαίτερη αγάπη για το κρασί. Επικεφαλής της κουζίνας είναι ο Καλαματιανός σεφ Λεωνίδας Κυριακόπουλος που παντρεύει γεύσεις και υλικά του τόπου του με τη μοντέρνα μαγειρική αντίληψη για να προτείνει ενδιαφέροντα πιάτα σαν τον χαρακτηριστικό του σιδηρόδρομο από μανιάτικο μοσχάρι με δίδυμους πουρέδες καρότου και σελινόριζας.
Κοντά του, ο Μεσσήνιος σεφ Γιώργος Χωραΐτης δημιούργησε πριν λίγα χρόνια το πολύ ατμοσφαιρικό εστιατόριο "Φοίνο" (2721098403), με ένα mix’n’match ζεστασιάς από λευκό πλακάκι στους τοίχους, μωσαϊκό στο πάτωμα και γυμνό τσιμέντο στο ταβάνι. Οι σύγχρονες γεύσεις του βάζουν στο παιχνίδι τα τοπικά υλικά και αλλάζουν συχνά ακολουθώντας τις εποχές.