Πώς θα έμοιαζε ένα παγωτό για αστέρι Michelin;

Θα ήταν σίγουρα πολύ… minimal θα μπορούσε να πει κανείς, τουλάχιστον κρίνοντας από το όνομα του πρώτου και μοναδικού στο κόσμο “παγωτατζίδικου” με 1* Michelin.

Minimal Taiwan Michelin Ice Cream

Το "MINIMAL", μαξιμαλιστικά γραμμένο με all-caps, είναι μια αναφορά στον αριθμό των υλικών που χρειάζεται το παγωτό, αλλά και στην αισθητική του μικρού αυτού εστιατορίου επιδορπίων στην πόλη Ταϊτσούνγκ της Ταϊβάν, που έγινε φέτος το πρώτο (και μοναδικό) "παγωτατζίδικο" στον κόσμο με 1* Michelin - κάτι πρωτοφανες στην ιστορία του γαστρονομικού θεσμού.

Minimal Taiwan Michelin Ice Cream
Μενού γευσιγνωσίας... υπό το μηδέν σερβίρει ο Arvin Wan στο "Minimal" της Ταϊβάν, το πρώτο "παγωτατζίδικο" στον κόσμο που απέσπασε 1* Michelin

Δείτε το απ’ έξω κι ίσως το περάσετε για αρχιτεκτονικό γραφείο, αν δεν προσέξετε την ουρά θαμώνων που προμηθεύονται τις take away γεύσεις του από το ισόγειο, ή περιμένουν για μια από τις 20 θέσεις στα τραπέζια του δεύτερου ορόφου, όπου ο σεφ κι ιδιοκτήτης Arvin Wan σερβίρει ένα μενού γευσιγνωσίας 7 σταδίων, σχεδόν όλα τους με γεύσεις υπό το μηδέν.

Τα πιάτα, που βασίζονται αποκλειστικά σε ταϊβανέζικες πρώτες ύλες, παίρνουν τον τίτλο τους από τη θερμοκρασία στην οποία σερβίρονται (το -40ο C, για παράδειγμα, είναι ένα τραγανό γλυφιτζούρι με άγριο τζίντζερ και σάκε, που λιώνει στο στόμα σα μαλλί της γριάς, ενώ το  -196ο C είναι κρύσταλλοι υγρού αζώτου με φράουλα και ιβίσκο) κι έχουν αφηρημένες ρίζες στους πειραματισμούς του Wan ως παιδί με τον τριμμένο πάγο που έβγαζε ο ψυγειοκαταψύκτης στο σπίτι, προσφέροντας νέα χροιά στην έννοια των γευστικών αναμνήσεων.

Minimal Taiwan Michelin Ice Cream
Το πιάτο -40ο C είναι ένα τραγανό γλυφιτζούρι με άγριο τζίντζερ και σάκε, που λιώνει στο στόμα σα μαλλί της γριάς

Τα πιάτα του Wan, όμως, δε φοβούνται να ανέβουν και πάνω από το όριο των 0οC: το δεύτερο στάδιο στο τρέχον tasting menu περιλαμβάνει ένα dumpling ρυζιού, σα σάντουιτς ανάμεσα σε δυο τραγανά pancakes (με τίτλο 180°C Rice/Edamame), ενώ η γευστική διαδρομή κλείνει με το 40ο C, που συνδυάζει ζεστή σφολιάτα με παγωτό από το τροπικό φρούτο λόνγκαν (άλλως γνωστό και ως μάτι του δράκου) και όσμανθο – έναν ψηλό αειθαλή θάμνο που σκορπά αρώματα γιασεμιού και φρούτων όταν απλώνει τα κίτρινα άνθη του το καλοκαίρι.

"Με το "Minimal” η ελπίδα μου ήταν οι ενήλικες να ανακαλύψουν ξανά τη χαρά που ένιωθαν όταν έτρωγαν παγωτό ως παιδιά", είχε δηλώσει παλιότερα ο Wan, που ξεκίνησε τη μαγειρική δουλεύοντας διπλές βάρδιες σε εστιατόρια της Ταϊβάν, μα αποφάσισε να ρίξει τους ρυθμούς του όταν έχασε τη μητέρα του από καρκίνο το 2014.

Minimal Taiwan Michelin Ice Cream
H γευστική διαδρομή toy "Minimal" κλείνει με το 40ο C, που συνδυάζει ζεστή σφολιάτα με παγωτό από το τροπικό φρούτο λόνγκαν και όσμανθο

Και μολονότι με το "Minimal" πέτυχε φέτος μια σημαντική πρωτιά στην ιστορία των Michelin, οι απαιτήσεις του κόκκινου οδηγού δεν του ήταν άγνωστες: το 2016 ανήκε στην ιδρυτική ομάδα του "Sur", που κέρδισε το πρώτο του αστέρι το 2021, κι απ’ το οποίο αποχώρησε για να ανοίξει το "Minimal" την ίδια χρονιά. Και να αποδείξει φέτος, τρία χρόνια μετά, ότι τα παιδικά του όνειρα μπορούν πράγματι να τον φτάσουν ψηλά.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τρεις θεματικές βραδιές με αρώματα και γεύσεις από όλο τον κόσμο στο "La Suite Lounge" του "St George Lycabettus"

Ο 6ος όροφος του ξενοδοχείου μεταμορφώνεται σε έναν παγκόσμιο προορισμό γεύσεων, προσφέροντας τρία θεματικά μενού εμπνευσμένα από διεθνείς κουζίνες και τη δημιουργικότητα του Στέφανου Παπανικολάου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
20/11/2024

150 χρόνια γεύσεων: Ένα επετειακό ταξίδι γαστρονομίας από το Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία

Ένα γευστικό ταξίδι σε 150 χρόνια ιστορίας περιμένει τους λάτρεις της γαστρονομίας στο Winter Garden City Lounge.

"Nice n Easy Piraeus Tower": Μια νέα εποχή γαστρονομίας και διασκέδασης στον Πειραιά

Ο Πύργος του Πειραιά αποκτά νέα πνοή με έναν σύγχρονο προορισμό που συνδυάζει γαστρονομία υψηλών προδιαγραφών, πολυτέλεια και διασκέδαση.

12 μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα στην Αθήνα για χειμωνιάτικη θαλπωρή, όπως κι αν την εννοείς

Ο οδηγός μας για τα μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα της Αθήνας συγκεντρώνει προτάσεις που καλύπτουν κάθε γευστική προτίμηση.

To The Zillers Pastry Bar υποδέχεται το βερολινέζικο CODA (2*)

O αναγνωρισμένος Pastry Chef René Frank, ιδιοκτήτης του βραβευμένου με 2 αστέρια Michelin dessert εστιατορίου CODA, έρχεται από το Βερολίνο στην Αθήνα στις 25 Νοεμβρίου, για μία δημιουργική συνέργεια με το The Zillers Pastry Bar και τον Pastry Chef George Platinos.

8 γευστικές στάσεις στο Κολωνάκι

Ο οδηγός μας για τα εστιατόρια στο Κολωνάκι συγκεντρώνει προτάσεις που καλύπτουν κάθε γευστική προτίμηση, από ατμοσφαιρικά wine bars και κοσμοπολίτικα ψαροφαγικά στέκια, μέχρι μοντέρνα bistro και street food με δημιουργική υπογραφή.

Ο "Paleos" είναι αλλιώς

Αύρα από τα παλιά στον πεζόδρομο της Αδριανού φέρνει το καινούργιο αυτό μεζεδοπωλείο με τη χαλαρή ατμόσφαιρα και τις προσεγμένες γεύσεις που προορίζονται για τη μέση του τραπεζιού.