Το "MINIMAL", μαξιμαλιστικά γραμμένο με all-caps, είναι μια αναφορά στον αριθμό των υλικών που χρειάζεται το παγωτό, αλλά και στην αισθητική του μικρού αυτού εστιατορίου επιδορπίων στην πόλη Ταϊτσούνγκ της Ταϊβάν, που έγινε φέτος το πρώτο (και μοναδικό) "παγωτατζίδικο" στον κόσμο με 1* Michelin - κάτι πρωτοφανες στην ιστορία του γαστρονομικού θεσμού.
Δείτε το απ’ έξω κι ίσως το περάσετε για αρχιτεκτονικό γραφείο, αν δεν προσέξετε την ουρά θαμώνων που προμηθεύονται τις take away γεύσεις του από το ισόγειο, ή περιμένουν για μια από τις 20 θέσεις στα τραπέζια του δεύτερου ορόφου, όπου ο σεφ κι ιδιοκτήτης Arvin Wan σερβίρει ένα μενού γευσιγνωσίας 7 σταδίων, σχεδόν όλα τους με γεύσεις υπό το μηδέν.
Τα πιάτα, που βασίζονται αποκλειστικά σε ταϊβανέζικες πρώτες ύλες, παίρνουν τον τίτλο τους από τη θερμοκρασία στην οποία σερβίρονται (το -40ο C, για παράδειγμα, είναι ένα τραγανό γλυφιτζούρι με άγριο τζίντζερ και σάκε, που λιώνει στο στόμα σα μαλλί της γριάς, ενώ το -196ο C είναι κρύσταλλοι υγρού αζώτου με φράουλα και ιβίσκο) κι έχουν αφηρημένες ρίζες στους πειραματισμούς του Wan ως παιδί με τον τριμμένο πάγο που έβγαζε ο ψυγειοκαταψύκτης στο σπίτι, προσφέροντας νέα χροιά στην έννοια των γευστικών αναμνήσεων.
Τα πιάτα του Wan, όμως, δε φοβούνται να ανέβουν και πάνω από το όριο των 0οC: το δεύτερο στάδιο στο τρέχον tasting menu περιλαμβάνει ένα dumpling ρυζιού, σα σάντουιτς ανάμεσα σε δυο τραγανά pancakes (με τίτλο 180°C Rice/Edamame), ενώ η γευστική διαδρομή κλείνει με το 40ο C, που συνδυάζει ζεστή σφολιάτα με παγωτό από το τροπικό φρούτο λόνγκαν (άλλως γνωστό και ως μάτι του δράκου) και όσμανθο – έναν ψηλό αειθαλή θάμνο που σκορπά αρώματα γιασεμιού και φρούτων όταν απλώνει τα κίτρινα άνθη του το καλοκαίρι.
"Με το "Minimal” η ελπίδα μου ήταν οι ενήλικες να ανακαλύψουν ξανά τη χαρά που ένιωθαν όταν έτρωγαν παγωτό ως παιδιά", είχε δηλώσει παλιότερα ο Wan, που ξεκίνησε τη μαγειρική δουλεύοντας διπλές βάρδιες σε εστιατόρια της Ταϊβάν, μα αποφάσισε να ρίξει τους ρυθμούς του όταν έχασε τη μητέρα του από καρκίνο το 2014.
Και μολονότι με το "Minimal" πέτυχε φέτος μια σημαντική πρωτιά στην ιστορία των Michelin, οι απαιτήσεις του κόκκινου οδηγού δεν του ήταν άγνωστες: το 2016 ανήκε στην ιδρυτική ομάδα του "Sur", που κέρδισε το πρώτο του αστέρι το 2021, κι απ’ το οποίο αποχώρησε για να ανοίξει το "Minimal" την ίδια χρονιά. Και να αποδείξει φέτος, τρία χρόνια μετά, ότι τα παιδικά του όνειρα μπορούν πράγματι να τον φτάσουν ψηλά.