"Μετά τον Μαραθώνιο, τι;" θα μπορούσε να είναι το σημαντικότερο ερώτημα για την 10η Νοεμβρίου 2024. Τότε, αλλά και το απόγευμα της προηγουμένης για τον αγώνα των 5 χλμ., χιλιάδες συμμετέχοντες και θεατές θα συγκεντρωθούν στα πέριξ του Παναθηναϊκού Σταδίου για τον τερματισμό του σημαντικού αθλητικού event. Αμέσως μετά όμως, ξεκινά σχεδόν παραδοσιακά ένας άλλος "μαραθώνιος" που αφορά την ανεύρεση του ιδανικού σποτ για καφέ, ποτό και φαγητό στις πλησιέστερες γειτονιές αλλά και λίγο πιο μακριά από αυτές. Ακολουθεί η λίστα του "α" για να μην κάνεις άσκοπα -επιπλέον- χιλιόμετρα.
"Βασίλαινας"
Η ιστορία του μπορεί να πει κανείς πως κινείται παράλληλα με τη γευστική ιστορία της ίδιας της Αθήνας, ή πιο ορθά των Αθηνών και του Πειραιά. Από τις φτωχογειτονιές του δεύτερου άλλωστε ξεκίνησε η νόστιμη πορεία του, κάτι περισσότερα από 100 χρόνια πριν. Πλέον, το Βασίλαινας δε θυμίζει την αρχική μπακαλοταβέρνα του περασμένου αιώνα αλλά ένα κομψό αστικό εστιατόριο, με την ίδια όμως πάντοτε φιλόξενη ατμόσφαιρα και, φυσικά, το εξαιρετικό φαγητό. Και ο κόσμος το λατρεύει, όπως έκανε πάντοτε. Μόνο τυχαία δεν είναι άλλωστε τα βραβεία κοινού τόσο στους πιο πρόσφατους Χρυσούς Σκούφους όσο και στα Tasty Awards.
"Musique"
Mix & match κοινό κάθε ηλικίας και status, ξεκάθαρο urban feeling, pet friendly λογική και ένα γενικότερο περιβάλλον όπου αργά ή γρήγορα ο καθένας νιώθει οικεία στα πέριξ της πλατείας Προσκόπων. Μοντέρνα μεσογειακή κουζίνα με πρώτες ύλες από τη Νάξο, καλός καφές και ενδιαφέροντα ποτά.
"Ρεσιτάλ"
Συστήθηκε πριν λίγους μήνες σαν καφέ-ζαχαροπλαστείο και εστιατόριο γλυκών, φιλοδοξώντας να αναθερμάνει την old fashioned αστική συνήθεια των πάσης φύσεως ραντεβού σε τέτοια μέρη. Μέχρι στιγμής τα καταφέρνει περίφημα με τα γλυκά του pastry chef Δημήτρη Γεωργόπουλου να γίνονται λόγος συζήτησης αλλά και αφορμή για κατεύθυνση προς την Αναπαύσεως.
"Αορίτης"
Φαγητό παραδοσιακό κι αληθινό, με ελάχιστους νεωτερισμούς. Και πάντοτε, με πολύ καλή πρώτη ύλη που δεν κρύβεται. Χώρος που παραμένει ζεστός, με λιγοστές προσθήκες και προσαρμογές. Ατμόσφαιρα πάντοτε οικεία. Συν τα ανοιχτόκαρδα τραπεζάκια στο μικρό πάρκο στο πλάι της Μιχαλακοπούλου και τον πεζόδρομο της Μαιάνδρου. Ο "Αορίτης" -το εστιατόριο των Σήφη Μανουσέλη, Βάιου Κορομηλά, Μπάμπη Καζάνα, Δημήτρη Ψυχογιού και Γιώργου Φουντουλάκη- ανανεώνεται ελαφρώς και κάνει στροφή σε ένα ευρύτερο φάσμα της παραδοσιακής γευστικής κουλτούρας, πραγματοποιώντας με τρόπο άμεσο και νόστιμο το rebranding του.
"'Άσωτος"
Η "Rogue Taverna" που έστησαν οι Μιχάλης Μερζένης, Λέλος Γεωργόπουλος, Παναγιώτης Κουτσουμπής και Νικόλας Σπυρόπουλος στην πλατεία Προσκόπων έχει πειραγμένα κλασική ατμόσφαιρα και εξίσου πειραγμένα ελληνικά πιάτα, μαζί με προσεγμένες πρώτες ύλες και καλά κρασιά.
"Χατίρι"
Το ζεστό εστιατόριο ανάμεσα σε μπιστρό και τρατορία είναι ένα από τα πιο under the radar σημεία της πόλης, με απροσποίητα φιλόξενο χώρο και ρετρό έπιπλα. Ειδίκευση στο πιο value for money entrecôte της πόλης αλλά και πολύ καλή ισορροπία ανάμεσα σε ελληνική (ειδικά τα μεσημέρια), ιταλική και γαλλική κουζίνα.
"Lot 51"
Το εξαιρετικά δημοφιλές all day cafe, που ουσιαστικά έκανε μόδα την πλατεία Βραζιλίας. Με χαλαρή ατμόσφαιρα, ενδιαφέρουσα αισθητική και κορυφαίο προϊόν. Από neighbourhood bar εξελίχθηκε μέχρι σε προορισμό για crowd κάθε ηλικίας και γούστου από όλες τις γειτονικές περιοχές - και όχι μόνο από αυτές.
"Τρίγωνο"
Το "Τρίγωνο" είναι από εκείνες τις περιπτώσεις των μαγαζιών που δείχνουν να υπήρχαν από πάντοτε στο ίδιο σημείο. Παρότι μετρά λιγότερα από 10 έτη ζωής, μπορεί να χαρακτηριστεί το κλασικότερο ίσως στέκι της Αρχελάου πια, με ατμόσφαιρα έντονου socializing στα μαρμάρινα τραπέζια του και γευστικούς, σχεδόν σπιτικούς μεζέδες.
"Cookoovaya"
Τον Δεκέμβριο του 2014, η μεγάλη σάλα ανάμεσα από τις Χατζηγιάννη Μέξη και Κων/νου Βεντήρη απέκτησε ζωή, φέρνοντας στην αθηναϊκή σκηνή ένα εστιατόριο που έμοιαζε να έχει ανάγκη. Το project δημιουργούσε, δικαιολογημένα, προσδοκίες καθώς για πρώτη φορά, πέντε -τότε- από τους κορυφαίους μάγειρες της πόλης ένωναν τις δυνάμεις τους. Πλέον, η Cookoovaya βρίσκεται στον 8ο χρόνο της λειτουργίας της και έχει πετύχει κάτι πολύ σημαντικό: Να θεωρείται πια ως ένα από τα πιο κλασικά εστιατόρια της Αθήνας, ένα μέρος που μοιάζει να υπήρχε πάντοτε στο ίδιο ακριβώς σημείο.
"Joshua Tree"
Minimal χώρος με καθαρές γραμμές και pop αισθητική, αβίαστα cool χαρακτήρας και μουσικές που θέλεις να ακούς είναι δίχως αμφιβολία κάποια από τα δυνατά χαρτιά του all day spot. Το μενού του λογική του brunch food με αποκλειστικά vegan και vegetarian επιλογές, που ανταποκρίνονται τόσο στις ποιοτικές όσο και στις γευστικές επιθυμίες του καθενός.
"Cupola"
Η contemporary trattoria συνεχίζει να παραδίδει μαθήματα γνήσιας ιταλικής κουζίνας, παραμένοντας μία comfort και άνετη επιλογή, με σαφείς value for money κατευθύνσεις. Η βέρα ναπολιτάνικη πίτσα από τον παραδοσιακό ξυλόφουρνο, τα προσεγμένα antipasti, η άψογη pasta και το εξαιρετικό τιραμισού είναι μόνο κάποια από τα highlights εδώ.
"Abstract"
Το πολύ ιδιαίτερο street bar προστέθηκε το περασμένο καλοκαίρι στην πολύ ενδιαφέρουσα γειτονιά ανάμεσα από την Ερατοσθένους και την πλατεία Προσκόπων. Ενδιαφέρουσα κάρτα cocktails, με 10 signature επιλογές βασισμένες σε κλασικές συνταγές, καλός καφές και νόστιμα σάντουιτς.
"Κατσούρμπος"
Ιντελεκτουέλ στέκι με ρετρό ατμόσφαιρα σε ένα σημείο του Παγκρατίου με την αύρα του Μάνου Χατζηδάκι. Κουζίνα με μεγάλη ποικιλία και προϊόντα από την Κρήτη, χωρίς να λείπουν και κάποιες πιο κλασικές ελληνικές προτάσεις. Όταν ο καιρός το επιτρέπει, στα εξωτερικά του τραπέζια στην πλατεία Προσκόπων, συνδυάζεις ρακή και άρωμα γειτονιάς.
"Nice n Easy"
To καφέ-εστιατόριο με τις διατροφικές-βιολογικές ανησυχίες, αγαπά την ασπρόμαυρη εποχή του Χόλιγουντ και τις τζαζ μουσικές. Στον ευρύ σε προτάσεις κατάλογο βρίσκεις συγκριτικό πίνακα για τις περιεκτικότητες σε θρεπτικά στοιχεία και δελτίο ποιότητας και προέλευσης των προϊόντων που χρησιμοποιούνται. Τα πιάτα κινούνται σε πολλές κατευθύνσεις. Ανάλογα με τα γούστα ή την όρεξή σου θα διαλέξεις ανάμεσα σε χορτοφαγικά/υγιεινά, πιάτα με έθνικ αποχρώσεις, ελληνικές γεύσεις και προτάσεις κρεατοφαγίας.
"Βλάσσης"
Έχει κάτι ανακουφιστικό η ζεστή, αστική σάλα του "Βλάσση", με τα απαλά λευκά τραπεζομάντιλα και τη γοητεία του κλασικού, και το ήσυχο al fresco καθιστικό του, για όσο ο καιρός το επιτρέπει. Μια αίσθηση οικειότητας, σαν να επιστρέφεις σε μια Αθήνα άλλης εποχής, η οποία σε περιμένει πάντα εκεί. Τα πιάτα, προσιτά και γνώριμα, με κλασικές ελληνικές γεύσεις βγαλμένες από το κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι και πάντα σε πολύ καλή σχέση ποιότητας-τιμής.
"Μαραμπού"
Παραμένει πάντοτε ένα σημαντικό σημείο συνάντησης για τους φανατικούς του φυσικού, φρέσκου παγωτού, συγκεντρώνοντας θαμώνες όχι μόνο από το Παγράτι, αλλά κι όλες τις περιοχές της Αθήνας, χάρη σε συνταγές βασισμένες σε λίγα, αλλά εκλεκτά υλικά, με τη λιγότερη δυνατή ποσότητα ζάχαρης, χωρίς συντηρητικά, και χωρίς έτοιμες βάσεις παγωτού.
"Frankie"
Το ιταλικό alter ego του "Νice n Easy" είναι το ίδιο bio-ανήσυχο, έχει την ίδια φιλοσοφία αναζήτησης υλικών και ξεκινάει κι εκείνο από το πρωί με καφέ και πρωινό/brunch (καθημερινά). Ντιζάιν και νοσταλγία δένουν πολύ όμορφα στο ντεκόρ, ενώ η κουζίνα παίζει μεταξύ ρουστίκ και μοντέρνου, δίνοντας έμφαση στα φρέσκα, χειροποίητα ζυμαρικά, χωρίς να ξεχνά και την πίτσα, την οποία ψήνει στον ξυλόφουρνο του ισογείου.
"Iguazu"
Το ολοζώντανο all day bar-resto πήρε το όνομά του από τους εντυπωσιακούς καταρράκτες ανάμεσα σε Αργεντινή, Παραγουάη και Βραζιλία και βαδίζει με παρεμφερή διακόσμηση. Ο βραβευμένος Γιάννης Παρίκος επιμελείται το μενού που κινείται σε Nikkei κουζίνα και σούσι και φτάνει μέχρι τις βραζιλιάνικες κοπές, ενώ η λίστα των ποτών φέρει τις υπογραφές των Στέλιου Παπαδόπουλου και Αλέξανδρου Γκικόπουλου.
"Ohh Boy"
Το minimal modern cafe-ζαχαροπλαστείο στην αρχή της Αρχελάου μπορεί να θεωρηθεί και ως ένα από τα σημεία αφετηρίας για το σουξέ του εν λόγω δρόμου. Πιστό στη φιλοσοφία των small eats, του καλού καφέ και ροφημάτων, των vegan treats και, φυσικά, των πολύ αξιόλογων γλυκών του.
"Vezene"
Το ζωντανό και μοντέρνο εστιατόριο με τη νεοϋρκέζικη αύρα του Άρη Βεζενέ έχει φανατικό κοινό, απολύτως δικαιολογημένα. Το μενού εκφράζει την οπτική του ταλαντούχου σεφ και ιδιοκτήτη για τη σύγχρονη μπιστρονομία, εστιάζοντας στις προσεκτικά επιλεγμένες πρώτες ύλες, τις διαφορετικές κοπές κρεάτων και τα ιδιαίτερα ζυμαρικά, χωρίς να λείπουν οι προτάσεις με ελληνικό χρώμα. Βραβευμένο με Top Notch 2022.
"Borghese"
Στο πιο πρόσφατο από τα hits της Αρχελάου, βρίσκεις από τα τέλη καλοκαιριού ένα μικρό μαγαζάκι που θυμίζει ιταλικό deli και το οποίο κλείνει νόστιμες ιδέες μέσα σε δύο φέτες ψωμί, παρουσιάζοντας κάποιες από τις πιο φρέσκιες εκδοχές σάντουιτς στην Αθήνα. Τις πλαισιώνει με piccolino spritz, Negroni και gin tonic σε σούπερ προνομιακές τιμές.
"Ρόδακας"
Σε μια πανέμορφη μονοκατοικία του 1935, που θυμίζει παλιό αρχοντικό, κρύβεται ο "Ρόδακας" και το νοσταλγικό αθηναϊκό comfort food του με τη σπιτική αύρα. Η vintage διακόσμηση με τις υφαντές μαξιλάρες, τα πλεκτά καλάθια, τα σεμεδάκια στους τοίχους και τις φιάλες του λικέρ που μεταμορφώθηκαν σε φωτιστικά, συνθέτουν το ιδανικό φόντο για να απολαύσεις την κουζίνα της παλιάς αστικής Αθήνας.
"Μαύρος Γάτος"
Πέρα από τα διασημότερα παϊδάκια του κέντρου της Αθήνας, στην παραδοσιακή ταβέρνα στα πέριξ της πλατείας Πορσκόπων θα βρεις ακόμη καλοφτιαγμένα μαγειρευτά και κρέατα της ώρας. Όλα τα απολαμβάνεις στα τραπέζια στο πεζοδρόμιο ή στη σάλα με τις σκαμπρόζικες τοιχογραφίες.
"Lost Athens"
Με ανανεωμένο χώρο, σαλονάτη θέρμη και πρόγραμμα που ξεκινά από νωρίς, το ζωηρό spot της Αρχελάου υποδέχεται την Ελένη Σαράντη και την all female ομάδα της στην κουζίνα του, για ένα μενού που ανοίγει με αφράτα ζυμώματα το πρωί και συνεχίζει με αποψάτες μετεγγραφές της κουζίνας της Μεσογείου την υπόλοιπη ημέρα, σε casual σκηνικό κυριακάτικου τραπεζιού. Η κάρτα κρασιών αγαπά τα ξεχωριστά φυσικά κρασιά του παγκόσμιου τερέν, χωρίς να περιορίζεται σ’ αυτά, ενώ η μπάρα υπογράφει signature cocktails με γαστρονομικό πρόσημο.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.