Η Osteria Trattoria Da Michele κρατάει το μυστικό της πιο άγνωστης ιταλικής γωνιάς στην πόλη

Osteria Trattoria Da Michele

  Μια αφοπλιστικά απλή κι ανεπιτήδευτη ιταλική γωνιά κρυμμένη στην Ανοιξη έχει γίνει αγαπημένος προορισμός όσων ψάχνουν τη ζωντανή κουζίνα μιας γνήσιας osteria-trattoria, με καθημερινές γευστικές εκπλήξεις…

Osteria Trattoria Da Michele

Σ΄ένα ανυποψίαστο σημείο των πολύ βορείων προαστείων, η Osteria Trattoria da Michele μοιάζει να διακτινίστηκε αυτούσια από μια χαμηλόφωνη ιταλική γειτονιά. Ενα κομμάτι αυθεντικής Ιταλίας φωλιασμένο στην αυλή ενός εμπορικού κέντρου της Ανοιξης, σαν να θέλει να προστατέψει τον χαρακτήρα της γνήσιας osteria -το πιο απλό spot για καθημερινό φαγοπότι του Ιταλού. Με πρόσθετο ενδιαφέρον, μια λαχταριστή συλλογή ιταλικών deli.

 Ο ίδιος ο χώρος, μια μικρή αίθουσα με έξι τραπέζια, θυμίζει άλλες εποχές, ξεφεύγοντας από κάθε σύγχρονο διακοσμητικό πρότυπο: τοίχοι ζωγραφισμένοι από πάνω ως κάτω με ναΐφ ιταλικά τοπία σε έντονα χρώματα και στο επίκεντρο ένα μεγάλο ψυγείο-βιτρίνα, γεμάτο με όποια εκλεκτή ιταλική λιχουδιά μπορείς να φανταστείς. Μια επιγραφή "la vita e bella”, το θρυλικό 500σαράκι και η Vespa στην ταμπέλα της εισόδου δεν αφήνουν αμφιβολίες για την ταυτότητα των γεύσεων. Γνωστές ιταλικές μελωδίες μπλέκονται με αγαπημένες μυρωδιές από την κουζίνα και δημιουργούν μια παλιακή νοσταλγική ατμόσφαιρα, που γρήγορα συνειδητοποιείς ότι σου έχει λείψει. Μερικά τραπεζάκια έξω, πλάι στη τζαμαρία ενός μεγάλου σουπερμάρκετ, συμπληρώνουν ένα στέκι-φωλιά, δημιούργημα καρδιάς του μάγειρα και ιδιοκτήτη Michele Silletti, με καταγωγή από την περιοχή της Matera της νότιας Ιταλίας. 

Osteria Trattoria Da Michele

Το φαγητό στο Da Michele μπορεί να είναι από μια κλασική καρμπονάρα μέχρι μια απρόσμενη έκπληξη, κι αυτό είναι ένα από τα ατού του. Στη λιλιπούτεια κουζίνα του, ο Michele Silletti θα μαγειρέψει επί τόπου ό,τι θα παραγγείλεις από το μενού ή από τα πιάτα ημέρας που εναλλάσσονται καθημερινά ανάλογα με τα υλικά που διαθέτει ή αυτό που τον εμπνέει εκείνη τη στιγμή, αν τον αφήσεις ελεύθερο ν’ αυτοσχεδιάσει, πράγμα που αποτελεί τη μεγάλη του ευχαρίστηση και το συνηθίζουν πολλοί από τους τακτικούς πελάτες του. Ετσι, όπως εξηγεί ο ίδιος, το μαγαζί στέκεται κάπου στη μέση μεταξύ μιας απλής οsteria, που παραδοσιακά δεν έχει στάνταρ μενού και της πιο συγκροτημένης trattoria. Κοντολογίς, θα βρεις πάντα την αγαπημένη σου arrabiata, αλλά μπορεί να πετύχεις και μια καραβιδομακαρονάδα με ολόφρεσκη καραβίδα της ημέρας. 

Osteria Trattoria Da Michele

Στη στάνταρ λίστα του Da Michele αντιπροσωπεύεται με περισσή επάρκεια η κλασική ιταλική κουζίνα, από antipasti, πάστες και ριζότι μέχρι κρεατικά και ψαρικά ημέρας. Θα βρεις καρπάτσιο, βιτέλο τοννάτο, φρέσκες πάστες, ριζότι, ποικιλία από σκαλοπίνια και ταλιάτα -για να πάρεις μια ιδέα. Τα λάζανια, πάλι, είναι φαγητό Σαββατοκύριακου. Μαζί μ’ αυτά, σχεδόν καθημερινά υπάρχουν ψάρια, θαλασσινά και όστρακα από τη Χαλκίδα, που θα σου μαγειρέψει στη στιγμή με τον τρόπο που θέλεις. Στην τελευταία μου επίσκεψη, μόλις είχε παραλάβει διάφορα όστρακα, καραβίδες και μπαρμπούνια. Εφτιαξε μια πεντανόστιμη λευκή μακαρονάδα με χτενάκια και αχινό, όπως και μια πάστα καλαμαράτα με ποικιλία οστράκων, ενώ οι σπάνιες φούσκες ήρθαν ολόσκετες κι έφεραν τη θάλασσα στο πιάτο... Η καρμπονάρα του με guanciale καταφέρνει να είναι βαθιά γευστική χωρίς περιττά λιπαρά και γρήγορα τελειώνεις το πιάτο, το συκώτι αλά Βενετσιάνα έρχεται τρυφερό, με γλυκοφάγωτο κρεμμύδι και κρασάτη σάλτσα, η σαλτιμπόκα αλά Ρομάνα έχει ωραίο προσούτο και διακριτικό άρωμα φασκόμηλου. 

Διαβάστε Επίσης

Αλλά το στόρι δεν σταματάει δώ. Ο Michele διαθέτει παράλληλα στην trattoria του μια ζηλευτή ποικιλία εκλεκτών ιταλικών προϊόντων που εισάγει αποκλειστικά και εμπορεύεται, από κάθε είδος ιταλικού τυριού και αλλαντικού μέχρι κορυφαίες πάστες ξερές και φρέσκες, μια σειρά από deli, καθώς και ιταλικά κρασιά, μπίρες και αλκοόλ. Η burrata του, που τη σερβίρει με μαρμελάδα κόκκινης πιπεριάς, δεν λείπει από κανένα τραπέζι και τα πλατό αλλαντικών και τυριών του είναι ζηλευτά σε ποικιλία και ποιότητα. Θα φύγεις, το λιγότερο, με την παλαιωμένη παρμεζάνα ή το πεκορίνο σου για το σπίτι…

Osteria Trattoria Da Michele

Στο τέλος μιας πανδαισίας ιταλικών γεύσεων, μιλάμε με τον Michele πάνω από ένα αέρινο τιραμισού με κρέμα φιστικιού και μια grappa. Είναι απολαυστικός στις διηγήσεις του, με καλά ελληνικά, που προέκυψαν μετά από πολλά χρόνια διαμονής εδώ, αφού πρωτοήρθε τη δεκαετία του ’80 με την ελληνίδα σύζυγό του και πρωτοάνοιξε τότε ένα "καλό” ιταλικό εστιατόριο στη Γλυφάδα. Του προτείνουν συχνά να μεγαλώσει το μαγαζί και να το αναβαθμίσει. Δεν θέλει. O Μichele λατρεύει να μαγειρεύει ο ίδιος και το κάνει για τον πελάτη όπως θα το έκανε στο σπίτι του. Ν’ αυτοσχεδιάζει με τα υλικά της ημέρας πάνω από τις κατσαρόλες και τα τηγάνια του με μόνη βοήθεια τον γιο του, που μπήκε πρόσφατα στην κουζίνα. Ολα τα πιάτα του σε χαϊδεύουν μ’ εκείνη την αυθόρμητη, σπιτική αίσθηση που κάνει τη διαφορά.   

Οσοι έρχονται εδώ, απολαμβάνουν αυτήν ακριβώς την αμεσότητα και τη ζεστασιά της απλής τρατορίας, χωρίς να περιμένουν ψαγμένα κουβέρ, περίτεχνα πιάτα και φιοριτούρες. 

Και, μαντέψτε: το name dropping των τακτικών επώνυμων πελατών του είναι εντυπωσιακό και συχνά θα δεις λιμουζίνες στο πάρκινγκ του εμπορικού. Αλλά έχει και ξεκαρδιστικές ιστορίες να σου διηγηθεί, όπως εκείνη με τον υιό Γκεβάρα που πήγε και ξαναπήγε ή τον Tonino Carotone που τον επισκέπτεται ανελλιπώς όταν βρίσκεται στη χώρα… 

Κάθε Αύγουστο, η τρατορία Da Michele μεταφέρεται στους Αγίους Αποστόλους του Καλάμου με το ίδιο μενού, αλλά χωρίς το υπόλοιπο χαλαρό πακέτο, που εδώ βρίσκει κατάλληλο πεδίο στο πιο περιορισμένο και ψαγμένο κοινό. 

Osteria Trattoria Da Michele Λεωφόρος Μαραθώνος 61, Ανοιξη (μέσα στο εμπορικό κέντρο) τηλ. 21 0814 0525, Καθημερινά πλην Τρίτης 11.00-23.00, Κυριακή 11.00-18.00

Διαβάστε Επίσης








 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Οι Έλληνες σεφ που ξεχώρισαν στα The Best Chef Awards 2024

Αλέξανδρος Τσιοτίνης, Γιώργος Παπαζαχαρίας, Τάσος Μαντής και Δημήτρης Μουδιός βρέθηκαν ανάμεσα στους κορυφαίους, στη φετινή λίστα του διεθνή θεσμού.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
14/11/2024

Terroirist: Στα οινικότερα του Χαλανδρίου

Εκλεκτά κρασιά από τον ντόπιο και διεθνή αμπελώνα, φινετσάτα πιάτα και χαλαρό ύφος, στο cool οινικό σημείο των ΒΠ.

IT+: Νέα τοποθεσία, νέο μενού, νέο πρόσωπο

Ένα φρέσκο στέκι προστίθεται στη Βουκουρεστίου, σαν συνέχεια του δημοφιλούς σποτ του Κολωνακίου.

Τα The World’s 50 Best Restaurants κάνουν dolce vita στο Τορίνο

Τα 50 Καλύτερα Εστιατόρια του Κόσμου επιστρέφουν στην Ευρώπη και επιλέγουν την κομψότατη πόλη του ιταλικού βορρά.

Στο "Ιώδιο" της Γεωργιάννας Χιλιαδάκη απολαύσαμε κοσμοπολίτικη ψαροφαγία με δημιουργικό touch

Βρεθήκαμε στο talk of the town νέο εστιατόριο της Γεωργιάννας Χιλιαδάκη κι εντυπωσιαστήκαμε όχι μόνο από τον ατμοσφαιρικό και κεφάτο, εξωστρεφή χώρο, αλλά και από την κουζίνα της πολυβραβευμένης σεφ, που στροφάρει δυνατά πριν κλείσει καλά - καλά εβδομάδα λειτουργίας.

Bagatelle Athens, προσεχώς στη Βουλιαγμένη

Μία νέα πρόταση έρχεται τον Νοέμβριο στην Astir Marina.

Η "Bottega Da Marco" ήρθε να φέρει αέρα αυθεντικής Ιταλίας στο Χαλάνδρι

Το νέο all day wine bar-restaurant του σεφ της ιταλικής Πρεσβείας Marco Serra στη hot πιάτσα του Χαλανδρίου, σε ταξιδεύει Ιταλία με φινέτσα και γνήσιες γεύσεις.