Μπήκαμε στην "Παρέα της Φανής" στο Χαλάνδρι

Μια κρεατοταβέρνα γειτονιάς αυθεντική κι ανεπιτήδευτη, με μεζέδες που θα ζήλευαν πολλά στυλάτα meat houses, έχει γίνει αθόρυβα σταθερό στέκι δεινών κρεατοφάγων της πόλης.

Παρέα της Φανής

Άγνωστη στους πολλούς -ευτυχώς θα έλεγα-, αλλά με πιστούς θαμώνες ήδη, η "Παρέα της Φανής" δηλώνει ψητοπωλείο-κρεοπωλείο και είναι ακριβώς αυτό, όπως το θυμόμαστε πριν εκσυγχρονιστεί το είδος. Στο περιθώριο των τρανταχτών κρεατοαφίξεων, δεν έχει να επιδείξει ένα χώρο "υψηλής αισθητικής", ούτε καν ένα μοντέρνο στήσιμο, δεν βρίσκεται κάπου στο Κέντρο, δεν την υπογράφει κάποιο γνωστό όνομα. Η "Φανή" στεγάζεται σ΄ένα λιτό χώρο ψητοπωλείου παλιάς κοπής, σε μια γειτονιά του Χαλανδρίου που μοιάζει σταματημένη στο χρόνο. Η μόνη αισθητική υπέρβαση, αν κάποιος τη δει έτσι, είναι η βιτρίνα-ψυγείο με τα νωπά κρεατικά στην πρόσοψη -κι αυτό δεν μπήκε ως στοιχείο εντυπωσιασμού, είναι μέρος της κουζίνας, καθώς μιλάμε για μια χασαποταβέρνα: στο τέλος της ημέρας θα βρεθεί  άδεια. Ξεχνάμε dry aged, ψυγεία ωρίμασης και τα συναφή, δεν ανήκουν εδώ. 

Δημιούργημα ψυχής του Ηλία Κωνσταντόπουλου, που υπήρξε δεκαεφτά χρόνια χασάπης και αποδεικνύεται εξπέρ στο κρέας, είναι η ταβέρνα που δίνει το βάρος αποκλειστικά στο φαγητό με αδιαπραγμάτευτα καλή πρώτη ύλη. Πλάι του, ο Αργύρης Αγλαμίσης, μάγειρας σπουδαγμένος -σεφ, που λέμε ελληνιστί- με εμπειρία σε πολλές κουζίνες, πολύτιμος συνεργάτης και συνιδιοκτήτης εδώ και μερικούς μήνες, προσθέτει την τέχνη και την εμπειρία του.

Παρέα της Φανής

Ολα στα κάρβουνα, σχάρα και σούβλα. Δεν υπάρχει καν φούρνος, κι όπου χρειάζεται, το θέμα διεκπεραιώνει το αργό ψήσιμο στη χόβολη της ψησταριάς. Κρεατικά, απ΄όλα: αμνοερίφια, χοιρινό κι αγριογούρουνο, μοσχαράκι, πρόβατο και προβατίνα, σ΄ένα ατελείωτο σερί πιάτων, από κοκορέτσι μέχρι ταλιάτα σπαλομπριζόλας κι από κοντοσούβλι μέχρι ταρτάρ φιλέτου. Συν τις κοπές που θα ζητήσεις, συν γάστρες και χόβολη, συν πιάτα ημέρας-εκπλήξεις. 

Γεμάτη η αυλή τη βραδιά που πήγαμε. Ταβέρνα παρέας και μοιράσματος. Στα περισσότερα τραπέζια μικρές-μεγάλες παρέες φίλων σε ευθυμία και σε λίγα άλλα οικογένειες, μάλλον των πέριξ της γειτονιάς. Πιο χαλαρό δεν γίνεται.

Παρέα της Φανής

Ο Αργύρης μάς άρχισε μ’ ένα ταρτάρ από φιλέτο, που έκοψε επί τόπου, αρτυμένο με κρεμμυδάκι, κάππαρη, πίκλα αγγουριού και μια σταλιά κέτσαπ πιπεριάς Φλωρίνης, όλα home made. Κομμένο σε μεγαλούτσικα κυβάκια, το κρέας είχε απίθανη τρυφεράδα κι ευγένεια και το σύνολο ήταν απολαυστικό, αν και περισσότερο φορτωμένο απ’ όσο είχε ανάγκη. 

Παρέα της Φανής

Δεύτερο "χτύπημα", το συκώτι από νεαρό μοσχάρι με εξαιρετικό ψήσιμο, βελούδινη υφή και βαθιά γευστικό, από τα καλύτερά τους πιάτα -πας και μόνο γι αυτό. Στο ενδιάμεσο, μας ήρθε το γκιούλμπασι του Ηλία (συνταγή του παππού του) ίσα για δοκιμή, από πιάτο ημέρας που είχε τελειώσει: κομμάτια από μοσχάρι, προβατίνα κι αγριογούρουνο αργοψημένα στη γάστρα μέσα στη χόβολη, με ωραίο mix μπαχαρικών, να γλύφεις τα δάχτυλά σου! Στη συνέχεια, ένα μπιφτέκι προβατίνας: καθαρό κρέας χωρίς λίπος, με ωραίο κάρβουνο εξωτερικά, ζουμερό μέσα, χωρίς τη βαριά  οσμή του είδους, κατάλληλο και για την κατηγορία "δεν τρώω πρόβατο"!  Φτιάχνουν κι έναν διαφορετικό "γύρο" με όσο λιπάκι χρειάζεται, κομμένο από μπριζόλα λαιμού στα κάρβουνα. Από τα πιάτα hit της Φανής είναι η βέργα αγριογούρουνου, από αγριογούρουνο εκτροφής: ένα κοντοσούβλι του μισού κιλού με μεγάλα κομμάτια τρυφερού κρέατος και έντονη τη γεύση μιας σύνθετης μαρινάδας. 

Παρέα της Φανής

Καθώς η διαθέσιμη σπαλομπριζόλα ήταν τεράστια την αφήσαμε γι άλλη φορά, αρκεστήκαμε σ΄ ένα μοσχαρίσιο φιλέτο, που ήρθε με υποδειγματικό medium rare ψήσιμο, και δεν το μετανιώσαμε καθόλου. Μας έμειναν κι αρκετά για επόμενη φορά -που σίγουρα θα υπάρξει- με πρώτα στο πρόγραμμα τα προβατίσια παϊδάκια… 

Αλλά η "Παρέα της Φανής" βαστάει κι άλλα χαρτιά στο μανίκι της. Εκτός από τα πιάτα ημέρας σε καθημερινή βάση, αν είστε μια παρέα 5-6 ατόμων μπορείτε δυο ημέρες πριν να παραγγείλετε λιμπιστικά πράγματα, όπως μοσχαρίσιο σιδηρόδρομο ψημένο στη χόβολη, κοκορέτσι, αρνίσιο χεράκι στη σούβλα, το γκιούλμπασι που λέγαμε με τρία είδη κρεάτων, ταρτάρ και καρπάτσιο, πλούσιο μπέργκερ με μπιφτέκι από μοσχάρι-πρόβατο, αλλά και τις κοπές που επιθυμείτε. Για τον χειμώνα που πλησιάζει σχεδιάζουν ήδη κάποια φαγητά γάστρας, όπως το γιουβετσάκι ή η προβατίνα ρεβυθάδα…

Τελευταίο αλλά σημαντικό, οι τιμές ακολουθούν το χαμηλό προφίλ και είναι άποψη των ιδιοκτητών, κάνοντας τη Φανή ιδανικό value for money για την ποιότητά της.

Με το θέμα φαγητό ν΄αποτελεί τη βασική τους προτεραιότητα, ο Ηλίας και ο Αργύρης παράλληλα βελτιώνουν το μαγαζί τους. Αυτό τον καιρό στήνουν την κάβα τους και μέχρι να ολοκληρωθεί δεν διαθέτουν εμφιαλωμένο κρασί. Δέχονται, όμως, ευχαρίστως να φέρετε το δικό σας και, πιστέψτε με, έπιασε το μάτι μας σοβαρές ετικέτες σε διπλανές παρέες οινοφίλων… 

Η αλήθεια είναι ότι οι σπάνιες "Παρέες της Φανής" θα ήταν προτιμότερο να μένουν γνωστές μεταξύ εκείνων που πραγματικά τις εκτιμούν. Πιστεύω, όμως, ότι όσο κι αν διαδοθούν τα νέα, στην τελική, ο Ηλίας κι ο  Αργύρης θα έχουν τους πελάτες που τους αξίζουν.

Η Παρέα της Φανής, Καρέλλα 20, Χαλάνδρι τηλ. 210 6818231
ανοιχτά μεσημέρι-βράδυ, Κυριακή κλειστά. BYOB, pet friendly.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας: Fine dining σε σούπερ τιμή πλάι στο κύμα

Το πιο δημοφιλές γαστρονομικό χάπενινγκ της χρονιάς είναι εδώ, με βραβευμένα εστιατόρια ανά την Ελλάδα να σχεδιάζουν ειδικά μενού σε εξαιρετικές τιμές. Εξαιρετική αφορμή για ένα γαστρονομικό δείπνο με τον ήχο του κύματος στα αυτιά μας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/10/2024

Εκεί τρώνε όλοι: Η πιο hot foodie πιάτσα της Αθήνας αυτή τη στιγμή

Βρίσκεται, προφανώς, στα πέριξ της πλατείας Αγίων Θεοδώρων και μπορείς να αντιληφθείς τους λόγους.

3 γευστικά spot στο Μαρούσι

Το Μαρούσι προσφέρει μια ποικιλία από γευστικές επιλογές για κάθε γούστο.

Γιάννης Καρακάσης: "Το κρασί προχωράει με τις εξαιρέσεις"

Μια συζήτηση με τον Έλληνα Master of Wine, έναν από τους μόλις 421 που κατέχουν τον τίτλο παγκοσμίως, γύρω από το ελληνικό κρασί και τις προοπτικές του.

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας: 7 κορυφαία εστιατόρια στα Επτάνησα σε μοναδική τιμή

Το πιο δημοφιλές γαστρονομικό χάπενινγκ της χρονιάς είναι εδώ, με βραβευμένα εστιατόρια ανά την Ελλάδα να σχεδιάζουν ειδικά μενού σε εξαιρετικές τιμές. Εξαιρετική αφορμή για μια γαστρονομική τουρνέ στα Επτάνησα, με επτά από τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας να μας περιμένουν.

Γευστική στάση στους Αμπελόκηπους: 5 εστιατόρια που αξίζει να δοκιμάσεις

Στους Αμπελόκηπους οι γευστικές προτάσεις κυμαίνονται από comfort food μέχρι ψαγμένο fusion, καλύπτοντας διαφορετικές προτιμήσεις.

Το rooftop εστιατόριο "Pasithea" προσφέρει φρέσκια οπτική του αθηναϊκού Κέντρου

Αν έχετε τους Στύλους του Ολυμπίου Διός στο μυαλό σας ως "κάτι κολώνες πλάι στο Σύνταγμα", κάντε στον εαυτό σας μια χάρη και κλείστε ένα τραπέζι στο εστιατόριο του ολοκαίνουριου ξενοδοχείου "The Athenaeum", για να απολαύσετε σε όλο της το μεγαλείο την επιβλητική κοψιά του ίσως πιο παραγνωρισμένου απ’ τα τοπόσημα της Αθήνας.