Κάθε 25η του Οκτωβρίου, άνθρωποι -συνήθως καλοφαγάδες- σε κάθε γωνιά του κόσμου γιορτάζουν μία από τις ομολογουμένως πιο απολαυστικές ημέρες του έτους. Ναι, ακριβώς τέτοια είναι η (σημερινή) World Pasta Day. Ακολουθούν κάποιες από τις μακαρονάδες που έχουν δοκιμάσει σε ελληνικά εστιατόρια οι δημοσιογράφοι γεύσης του 'α' κατά τις πρόσφατες επισκέψεις τους και τις συστήνουν ανεπιφύλακτα.
Λαζανάκι με τράγο σε τερίνα στα "Άκρα"
Λαζανάκι με τερίνα τράγου, πασπαλισμένο με μελίχλωρο Σαμοθράκης, από τον Γιάννη Λουκάκη στα 'Ακρα. Ενα πιάτο με ακαταμάχητη νοστιμιά και βαθιά ελληνικότητα, με τη γοητεία της ρουστίκ γεύσης αυτού του κρέατος να έχει ποτίσει το μελωμένο ζυμαρικό και το ψήσιμο στα ξύλα να το έχει ντύσει με έξτρα αρώματα και να το έχει απογειώσει. Η ελληνική κουζίνα της παράδοσης στα καλύτερά της. Ντ.Γκρ.
Λινγκουίνι με λαβράκι στο "Taverna 37"
Τη δοκιμάσαμε πρόσφατα και την αγαπήσαμε αμέσως αυτήν τη "μπολονέζ ψαριού" που προτείνει ο Αλέξανδρος Κοσκινάς στο ελληνικό εστιατόριο του "Four Seasons". Tέλεια βρασμένο ζυμαρικό, χοντροκομμένο λαβράκι που ψήνεται κρυμμένο από κάτω του και μια σος λεμονιού με τυρί και αυγοτάραχο να αγκαλιάζει το σύνολο με γενναίες δόσεις φινέτσας. Β.Δ.
Φλογερά ziti στο "Botrini’s"
Σε παίρνει από το μάτι αυτή η μοναδική μακαρονάδα έτσι όπως τα χοντρουλά ziti γυαλίζουν σ ένα πολύ φλογερό κόκκινο. Μαγειρεμένα μέσα σ' ένα πυκνό σιρόπι ψητών πιπεριών Φλωρίνης ενισχυμένο με καυτερή πάπρικα, μαζί με ξύδι Jerez και γλυκό κρασί Σάμου, γεμίζουν με εκρηκτικά φρουτώδη γεύση το στόμα. Μαζί τους, σε ταιριαστή αντίθεση, αρνίσια γλυκάδια ψημένα με δεντρολίβανο και μια δυνατή σάλτσα παρμεζάνας. Κορυφαία, ίσως η καλύτερη εν Ελλάδι μακαρονάδα. Δ.Α.
Candele με γαρίδα, αστακό και γαλάκτωμα οστράκων στο "GB Roof Garden"
Ακούγεται πολύ πιο posh απ’ ότι είναι αυτό το πιάτο, κι αυτό είναι κομμάτι της γοητείας του: ότι ενώ είναι τόσο φίνο ως άκουσμα κι εικόνα, όταν δοκιμάζεις την πρώτη μπουκιά σε χτυπάει ακριβώς στο κέντρο της comfort καρδούλας σου. Best seller κι όχι άδικα στο μενού του εντελώς ανανεωμένου εστιατορίου της "Μεγάλης Βρεταννίας", τα γκρατιναρισμένα candele, γεμιστά με αστακό και γαρίδα και γαρνιρισμένα με γαλάκτωμα οστράκων, είναι πιάτο ζημιάρικο, με την πληθωρική λιπαρότητα και τη θαλασσινή φινέτσα να πηγαίνουν χέρι – χέρι, αφήνοντας τη μαεστρία του σεφ Νίκου Λιόκα στη διαχείριση ευαίσθητων υλικών να λάμψει. Σα mac n cheese θαλασσινών λέει ο σεφ ότι το εμπνεύστηκε και μακάρι να υπήρχαν κι άλλα τέτοια mac n cheese εκεί έξω, τόσο πλήρη λιχούδικης νοστιμιάς και συναρπαστικής φινέτσας. Ι.Π.
No Man's Pasta στο "Ex Machina"
Η ορφανή μακαρονάδα με σάλτσα κακαβιάς και ΧΟ sauce του 'Ανταμ Κοντοβά στο Ex Machina είναι ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά πιάτα της αθηναϊκής αναβαθμισμένης comfortιάς: Το χοντρό μακαρόνι (κάπου ανάμεσα στο pici και αυτό του παστίτσιου, δίχως την τρύπα) θυμίζει tsukemen ramen και σκεπάζεται με μία απίθανη σάλτσα κακαβιάς από leftovers ψαριών (κυρίως κόκαλα) και κουμ κουάτ. Ένα πιάτο που αποπνέει κατευναστική τελειότητα εντός της φαινομενικής απλότητάς του - αυτό ακριβώς δηλαδή που χρειάζεται κάθε pasta. Μ.Δ.
> Ένα instant hit
Μακαρονάδα στο ζωμό του κρέατος στο "Μανάρι"
Είμαστε βέβαιοι πως το έψαχνες, αν όχι και να το περίμενες κιόλας σε μια τέτοια λίστα. Δε θα σου χαλάσουμε χατήρι, καθώς όσοι από εμάς έχουν προλάβει να βρουν έστω και μία καρέκλα στο Μανάρι, έχουμε δοκιμάσει και ένα από τα σουξέ του. Η απέριττη νοστιμιά της 'ορφανής' λιγκουινάδας, που βράζει στο ζωμό του κρέατος, δικαιολογεί απόλυτα το virality της.
> Και τρία εκτός έδρας
Fagottini γεμιστά με παρμεζάνα, αστακό και σάλτσα μινεστρόνε στο "Andromeda"
'Ένα πιάτο που πηγαινοέρχεται ανάμεσα στη λογική του fine dining και του comfort, που έχει αφετηρία ένα εξαιρετικό ζυμαρικό, τα fagottini, αυτά τα μικρά "πακετάκια" που είναι γεμισμένα – στη συγκεκριμένη περίπτωση – με παρμεζάνα. 'Ίσως ακούγεται περίεργο αλλά εδώ ο αστακός πλαισιώνει, δεν πρωταγωνιστεί, ενώ το σύνολο δένεται από μια βελούδινη μινεστρόνε και δροσίζεται από τον αφρό δυόσμου και βασιλικού. Ένα "fine comfort" πιάτο θα έλεγα, με την υπογραφή του αριστοτέχνη του είδους, chef Βασίλη Μουρατίδη που δοκίμασα πριν λίγο καιρό στο Andromeda του Danai Resort στη Χαλκιδική. Ν.Κ.
Το παστίτσιο του Νίκου Ισπυρούδη στο "Melia" της Ζακύνθου
Ζυμαρικά calamarata γεμισμένα με ψιλοκομμένο κουνέλι και κρέμα από ντόπια νεροκρέμμυδα, πασπαλισμένα με τρούφα. Στέκονται όρθια επάνω σε κρέμα από ζακυνθινό λαδοτύρι 12μηνης ωρίμανσης, με σάλτσα στιφάδου στο πλάι. Ο Νίκος Ισπυρούδης έχει φτιάξει ένα έξοχα δομημένο "αποδομημένο” παστίτσιο, που κλείνει μέσα του πολλή Ζάκυνθο, βάζοντας στο πιάτο εμβληματικά ζακυνθινά υλικά και κλείνοντας το μάτι στο παραδοσιακό κουνέλι που μαγειρεύεται με λαδοτύρι. Ντ.Γκρ.
Το χοντρομενούδελο στο "dex.Silo.01" του "Dexamenes"
Μία από τις πιο sui generis εστιατορικές εμπειρίες στην Ελλάδα βιώνει κανείς στο open air dining room του ξενοδοχείου "Dexamenes", στην Κουρούτα. Το "Dex.Silo.01" στήνει τραπέζια μέσα στην πρώην δεξαμενή κρασιού και συνδυαστικά με τις multi media προβολές, τον φωτισμό και το συγκλονιστικό sound track δομεί μία μοναδική ατμόσφαιρα. Έπειτα, έρχεται η μοντέρνα ελληνική κουζίνα που επιμελείται ο βραβευμένος Γκίκας Ξενάκης και εκτελεί με ακρίβεια και νοστιμιά ο Σταύρος Κούσης. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα του μενού εδώ το χονδρομενούδολο - η μοντέρνα ερμηνεία του κρύου τοπικού πιάτου με ψιλό φιδέ, γαρίδα Κοιλάδος, 'ιωδιούχο' αφρό, καπνιστό χέλι, νερό ντομάτας σε ζύμωση και βασιλικό, είναι από εκείνες που θυμάσαι για καιρό. Μ.Δ.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.