"Η ελιά είναι Delacroix": Μία διαφορετική γευσιγνωσία ελαιόλαδου με τον Αριστοτέλη Μέγκουλα

Ο βραβευμένος σεφ μας ξεναγεί στον μαγικό κόσμο του ελληνικού ελαιόλαδου, στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή.

'Η ελιά είναι Delacroix': Μία διαφορετική γευσιγνωσία ελαιόλαδου με τον Αριστοτέλη Μέγκουλα

Τι πραγματικά γνωρίζεις για το ελληνικό ελαιόλαδο και τις διαφορετικές ποικιλίες του; Αντλώντας έμπνευση από το έργο του Vincent van Gogh "Η συγκομιδή της ελιάς" που εκτίθεται στον πρώτο όροφο της μόνιμης Συλλογής του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή, στις 30 Οκτωβρίου εγκαινιάζεται μια ξεχωριστή δράση γευσιγνωσίας ελαιόλαδου μέσα από την ιδιαίτερη ματιά του βραβευμένου σεφ Αριστοτέλη Μέγκουλα (εστιατόριο "Pomo d' Oro" στην Κέρκυρα - Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 2024), η οποία θα πραγματοποιείται μια φορά τον μήνα στο Café-Restaurant του Ιδρύματος.

"Οι ελιές είναι πάρα πολύ χαρακτηριστικές, κι αυτό ακριβώς αγωνίζομαι να πετύχω. Μιλώ για ένα ασημί πότε γαλάζιο, πότε πρασινωπό, μπρούντζινο, ασπριδερό σε έδαφος κίτρινο, ροζέ, βιολετί ή πορτοκαλί, μέχρι το θαμπό κόκκινο της ώχρας. Αλλά πολύ δύσκολο, πολύ δύσκολο. Μου ταιριάζει πάντως, και με γοητεύει να δουλεύω μες στο χρυσαφί ή το ασημί", γράφει ο Van Gogh στον αδελφό του τον Απρίλιο του 1889 και κλείνει "Η ελιά είναι άλλο πράγμα, είναι Delacroix, αν θέλουμε να τη συγκρίνουμε με κάτι".

Ξεκινώντας από τους γαλλικούς ελαιώνες που ενέπνευσαν τον Van Gogh, θα μεταφερθείς στο μαγικό κόσμο του ελληνικού ελαιόλαδου, με ξεναγό τον Αριστοτέλη Μέγκουλα.  Μαζί με τον διακεκριμένο σεφ θα μάθεις πώς να αναγνωρίζεις ένα ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας μέσα από τα γευσιγνωστικά του χαρακτηριστικά, ενώ μέσα από την ιδιαίτερη ματιά του θα μυηθείς σε ένα από τα σημαντικότερα συστατικά της ελληνικής γαστρονομίας.

Πώς γίνεται το πέρασμα από την ελιά στο ελαιόλαδο; Πώς η διαδικασία αυτή τροφοδοτεί τη δημιουργικότητα, τα έθιμα και τις παραδόσεις σε όλη την Ελλάδα, ποιος είναι ο ρόλος του ελαιόλαδου σήμερα και πώς άραγε θα εξελιχθεί στο μέλλον; 

Θα ανακαλύψεις τους τρόπους που μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ελαιόλαδο – κάποιους από τους οποίους μπορεί να μην τους είχες καν φανταστεί. Θα δοκιμάσεις βραβευμένες ποικιλίες ελαιόλαδου από όλα τα μέρη της Ελλάδας συνοδεύοντάς το με φρέσκο ζυμωτό ψωμί από το εστιατόριο "Άκρα", ψημένο στον ξυλόφουρνο, αλλά και φρεσκοψημένα καρβελάκια χωρίς γλουτένη από τον φούρνο "Asterisque" και θα γνωρίσεις διαφορετικούς Έλληνες ελαιοπαραγωγούς. 


"Η ελιά είναι Delacroix" - Γευσιγνωσία ελαιόλαδου με τον chef Αριστοτέλη Μέγκουλα στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή. Ημέρες διεξαγωγής (19:00-21:00):
  • Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024
  • Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2024
  • Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024
  • Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2025
  • Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2025
  • Τετάρτη 19 Μαρτίου 2025
  • Τετάρτη 23 Απριλίου 2025

Info

Τα σεμινάρια είναι αυτοτελή.
Πληροφορίες & κρατήσεις: goulandris.gr

Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή
Ερατοσθένους 13, Αθήνα
Τ: 210 725 2895

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ο "Αορίτης" στην εποχή της ταβέρνας

Το εστιατόριο του Σήφη Μανουσέλη κρατά το όνομα αλλά προσεγγίζει πιο σφαιρικά πια τη γεύση της παράδοσης. Πάντοτε όμως, με την ίδια νοστιμιά.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
15/10/2024

"Penthouse 21": Φροντισμένη κουζίνα και μοναδική θέα στα ψηλά του "President"

Το εμβληματικό αθηναϊκό τοπόσημο φρεσκάρει με ωραίο τρόπο τη γευστική του πρόταση και τη γαρνίρει με μία αφ' υψηλού οπτική της πόλης.

Έξοδος σε ιταλικό εστιατόριο: Ένα αφιέρωμα στην ιταλική κουζίνα της Αθήνας και τα σημεία που πρέπει να δοκιμάσεις

Ιταλικό εστιατόριο, τρατορία ή πιτσαρία; Όπως κι αν το πεις, τα παρακάτω σημεία του αθηναϊκού χάρτη σερβίρουν τις γεύσεις της Ιταλίας στα καλύτερά τους.

Νέες γαστρονομικές περιπέτειες στο "ΒÓTOXE Athens"

Το club restaurant με την κοσμοπολίτικη αύρα που αποτέλεσε μια από τις πιο hot αθηναϊκές αφίξεις του 2024 υποδέχεται δυναμικά τη νέα σεζόν.

Είναι το "παιδικό φαγητό" η νέα haute cuisine; Και τι σχέση έχει με τους kidults, τους ενήλικες-παιδιά;

'Οταν η γαστρονομική σκηνή συναντά το μήνυμα της πολιτιστικής βιομηχανίας "μείνε παιδί για πάντα".

Πού τρώμε στη Γλυφάδα;

Ο οδηγός μας για τα εστιατόρια στη Γλυφάδα περιλαμβάνει επιλογές που καλύπτουν κάθε γούστο, από μεξικάνικα στέκια και χαλαρά all-day spots μέχρι μοντέρνα μπιστρό και αγαπημένα burger joints.

5 σημεία για top κρουασάν στην Αθήνα

Αποθέωση της βουτυράτης ζύμης και των εθιστικών γεμισμάτων στις παρακάτω αθηναϊκές πινέζες.