Τι πραγματικά γνωρίζεις για το ελληνικό ελαιόλαδο και τις διαφορετικές ποικιλίες του; Αντλώντας έμπνευση από το έργο του Vincent van Gogh "Η συγκομιδή της ελιάς" που εκτίθεται στον πρώτο όροφο της μόνιμης Συλλογής του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή, στις 30 Οκτωβρίου εγκαινιάζεται μια ξεχωριστή δράση γευσιγνωσίας ελαιόλαδου μέσα από την ιδιαίτερη ματιά του βραβευμένου σεφ Αριστοτέλη Μέγκουλα (εστιατόριο "Pomo d' Oro" στην Κέρκυρα - Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 2024), η οποία θα πραγματοποιείται μια φορά τον μήνα στο Café-Restaurant του Ιδρύματος.
"Οι ελιές είναι πάρα πολύ χαρακτηριστικές, κι αυτό ακριβώς αγωνίζομαι να πετύχω. Μιλώ για ένα ασημί πότε γαλάζιο, πότε πρασινωπό, μπρούντζινο, ασπριδερό σε έδαφος κίτρινο, ροζέ, βιολετί ή πορτοκαλί, μέχρι το θαμπό κόκκινο της ώχρας. Αλλά πολύ δύσκολο, πολύ δύσκολο. Μου ταιριάζει πάντως, και με γοητεύει να δουλεύω μες στο χρυσαφί ή το ασημί", γράφει ο Van Gogh στον αδελφό του τον Απρίλιο του 1889 και κλείνει "Η ελιά είναι άλλο πράγμα, είναι Delacroix, αν θέλουμε να τη συγκρίνουμε με κάτι".
Ξεκινώντας από τους γαλλικούς ελαιώνες που ενέπνευσαν τον Van Gogh, θα μεταφερθείς στο μαγικό κόσμο του ελληνικού ελαιόλαδου, με ξεναγό τον Αριστοτέλη Μέγκουλα. Μαζί με τον διακεκριμένο σεφ θα μάθεις πώς να αναγνωρίζεις ένα ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας μέσα από τα γευσιγνωστικά του χαρακτηριστικά, ενώ μέσα από την ιδιαίτερη ματιά του θα μυηθείς σε ένα από τα σημαντικότερα συστατικά της ελληνικής γαστρονομίας.
Πώς γίνεται το πέρασμα από την ελιά στο ελαιόλαδο; Πώς η διαδικασία αυτή τροφοδοτεί τη δημιουργικότητα, τα έθιμα και τις παραδόσεις σε όλη την Ελλάδα, ποιος είναι ο ρόλος του ελαιόλαδου σήμερα και πώς άραγε θα εξελιχθεί στο μέλλον;
Θα ανακαλύψεις τους τρόπους που μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ελαιόλαδο – κάποιους από τους οποίους μπορεί να μην τους είχες καν φανταστεί. Θα δοκιμάσεις βραβευμένες ποικιλίες ελαιόλαδου από όλα τα μέρη της Ελλάδας συνοδεύοντάς το με φρέσκο ζυμωτό ψωμί από το εστιατόριο "Άκρα", ψημένο στον ξυλόφουρνο, αλλά και φρεσκοψημένα καρβελάκια χωρίς γλουτένη από τον φούρνο "Asterisque" και θα γνωρίσεις διαφορετικούς Έλληνες ελαιοπαραγωγούς.
"Η ελιά είναι Delacroix" - Γευσιγνωσία ελαιόλαδου με τον chef Αριστοτέλη Μέγκουλα στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή. Ημέρες διεξαγωγής (19:00-21:00):
- Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024
- Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2024
- Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024
- Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2025
- Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2025
- Τετάρτη 19 Μαρτίου 2025
- Τετάρτη 23 Απριλίου 2025
Info
Τα σεμινάρια είναι αυτοτελή.
Πληροφορίες & κρατήσεις: goulandris.gr
Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή
Ερατοσθένους 13, Αθήνα
Τ: 210 725 2895
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.