Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας: Η ελληνική κουζίνα γιορτάζει παρά θιν’αλός

Το πιο δημοφιλές γαστρονομικό χάπενινγκ της χρονιάς ολοκληρώνεται στις 9/10. Προλαβαίνετε να δοκιμάσετε βραβευμένα εστιατόρια ανά την Ελλάδα να σχεδιάζουν ειδικά μενού σε εξαιρετικές τιμές.

ark Ark

Το πιο συναρπαστικό γαστρονομικό event της χρονιάς, οι Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας, ολοκληρώνεται στις 9 Οκτωβρίου. Οι Χρυσοί Σκούφοι, τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας και η Τράπεζα Πειραιώς μάς στρώνουν τραπέζι σε περισσότερα από 100 κορυφαία εστιατόρια και ταβέρνες ανά την επικράτεια, που ανοίγουν τη σάλα τους για μια γαστρονομική εξτραβακγκάντσα απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας, με πρωταγωνιστές τα εστιατόρια που βραβεύτηκαν φέτος με Χρυσό Σκούφο, Top Notch ή/και Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας, με ειδικά μενού σε ακόμη πιο ειδικές τιμές! Φύγαμε λοιπόν για μια βόλτα σε εστιατόρια που σερβίρουν ελληνικές γεύσεις με τη θάλασσα στα πόδια τους, αλλά απ' όπου κι αν μας διαβάζετε ανά την Ελλάδα θα βρείτε δεκάδες ακόμη λαχτάριστα μενού σε βραβευμένα εστιατόρια διαφορετικού στιλ, πάντα σε τιμές - έκπληξη.

Ark / Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

Αποικιακοί τόνοι στο ντεκόρ, κοσμοπολίτικη αύρα και θέα στα κύματα, σε έναν all-day χώρο με αξιώσεις, που αξιοποιεί ένα πολύ ωραίο σημείο της παραλίας της Γλυφάδας. Το φαγητό έχει την χαρακτηριστική υπογραφή του Γιάννη Μπαξεβάνη και στον ιδιαίτερα πλούσιο κατάλογο οι κλασικές ελληνικές γεύσεις συναντούν ορισμένες πιο σύγχρονες και ευφάνταστες, με ιδιαίτερη έμφαση στην καλή πρώτη ύλη.

Μενού € 60
Φρεσκοψηµένο ψωμί µε ελιές και ξύγαλο από την Κρήτη - Καλαμάρι µε φιδέ, ζωμό σύγκλινο και αφρό γραβιέρας - Ντολμάς μπακαλιάρου µε κολοκύθι, λουΐζα και σάλτσα από φούσκες - Απαλή κρέμα εσπεριδοειδών µε λουΐζα και λευκή σοκολάτα µε σορμπέ ροδάκινο

Μαραθιά / Top Notch & Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

marathia

Σε ένα κομψό ξύλινο ντεκ με ανοιχτό μπαρ εκεί που σκάει το κύμα, ο φιλόξενος χώρος της Μαραθιάς στην Τήνο αποπνέει μια classy θερινή οικειότητα και αποτελεί προορισμό. Εποχικότητα, τοπικότητα και home made παρασκευές στην κουζίνα του βραβευμένου Μιχάλη Μάρθα, που ενώνει τη νοστιμιά με τις σύγχρονες τάσεις, ενώ ο patron Μαρίνος Σουράνης έχει εξελίξει την τεχνική των ψαριών ξηρής ωρίμασης με highlight αλλαντικά όπως το παστράμι και ο παστουρμάς τόνου. Τα πιάτα ημέρας είναι σημαντικό κομμάτι ενός μενού, που συνδυάζει την απλότητα των ρεβιθιών Τήνου με παλαμίδα, με παρασκευές όπως το μαγιάτικο ωρίμασης με κρέμα καμμένης σελινόριζας με Σαν Μιχάλη και ψητά πράσα.

Μενού € 70
Μαραθιά – Cargo : 3 Κοπές αλλαντικών ψαριού - Tοματίνια με τόνο ωρίμανσης, λούπινα, αβγοτάραχο και ζωμό τομάτας - Tαρτάρ μαγιάτικο ωρίμασης, "αυγολέμονο" αγκινάρας, λάδι αμπελόφυλλου - Μαγιάτικο ωρίμασης στους 45⁰ C, πράσο, καρδιά μαρουλιού, σάλτσα ψαριού με καμένη σελινόριζα, μύδια αχνιστά - Κρέμα λεμονιού, μαρέγκα, παγωτό από φρέσκο γάλα, relish εσπεριδοειδών και ζαχαρωμένη βιολέτα (δυνατότητα wine pairing 4 ποτηριών με επιπλέον €30)

Qhera / Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

qhera

Στο εστιατόριο που βάζει στον χάρτη τη Θηρασιά, ρεμβάζεις όντας στο καλύτερο παρατηρητήριο του ηφαιστείου, ταξιδεύοντας πίσω στο χρόνο. Κάνεις κράτηση και έρχονται να σε πάρουν με σκάφος από το Αμμούδι. Άγριο και πολιτισμένο ζεν, μοναδική φάση favela meets Capri, και ωραιότατες μοντέρνες ελληνικές γεύσεις του Φάνη – Panigyri –Μαϊκαντή αποκλειστικά από τη θάλασσα. Απολαυστικά τολμηρές γαρίδες Κοιλάδας με κεράσια, ωραίο καρπάτσιο τσιπούρας με αγουρίδα, σταφύλι, κάπαρη και αμπελόφυλλο ελαιόλαδο και γλιστρίδα ∙ δυνατό μπαρμπούνι σαβόρο στα κάρβουνα, πλούσιος ξινόχοντρος με κρέμα από μυρώνια, ντομάτα και μύδια ∙ ψάρι στο φούρνο με μελωμένα κολοκύθια και πατάτες.

Μενού € 55
Προζυμένιο ψωμί, ντομάτα, θυμάρι, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, ελιές Αγρινίου - Μαριναρισμένο ψάρι ημέρας, αγουρίδα, σταφύλια, τηγανητή κάπαρη - Λευκός ταραμάς, Κρίταμο, φιλέτο λεμόνι, πούδρα εσπεριδοειδών - Καπνιστή μελιτζάνα, Χέλι Μεσολογγίου, ντομάτα, ζωμός ψητών λαχανικών - Σουβλάκι χταπόδι, καμένη ντομάτα, φινόκιο, καπνιστό γιαούρτι - Ξινόχοντρος τραχανάς, σκορπίνα, καπνιστά μύδια, κρέμα μυρωδικών - Κρέμα Θυμάρι, πεπόνι, υποβρύχιο μαστίχα

Dominicale / Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

dominicale

Χτισμένο σαν ζακυνθινό αρχοντικό πάνω στη θάλασσα, το Dominicale μοιάζει κομμάτι του βενετσιάνικου πύργου που υψώνεται στο πλάι του. Το κινηματογραφικό σκηνικό συμπληρώνει η πράσινη αυλή με τα δέντρα που ατενίζει τη θάλασσα και την πόλη της Ζακύνθου στο ηλιοβασίλεμα. Η αρχοντιά του χώρου μεταφέρεται και στην κουζίνα με την εκλεκτή θαλασσινή πρώτη ύλη και πιάτα που αναδεικνύουν τη νοστιμιά της, από τα απλά ψητά ή τηγανητά ψάρια που διαλέγεις από την πλούσια βιτρίνα, μέχρι τη signature μακαρονάδα θαλασσινών, τον αστακό με κριθαρότο αγριομάραθου, το ψάρι ημέρας σε κερκυραϊκό μπιάνκο ή μπουρδέτο. Οι δημιουργικές πινελιές του σεφ Δημοσθένη Ντάνου προσθέτουν ενδιαφέρον σε πολλά από τα πιάτα του μενού. Πολύ καλή λίστα κρασιών από την walk in κάβα, που βρίσκεται στην όμορφη αίθουσα του εστιατορίου.

Μενού € 70
Άρτος χειροποίητος από προζύμι 4 ετών - Tartare λαβράκι, εσπεριδοειδή, αγγούρι - Crudo από μαγιάτικο Ιονίου, ζωμός από ώριμες ντομάτες, ξύδι και καυτερή πιπεριά, χόρτα σχάρας, καπνιστό χέλι - Τηγανιτό καλαμάρι με κρέμα μπριάμ, πικάντικο ταρτάρ ντομάτας – κάπαρης - Μυλοκόπι με κροκέτα πατάτας – καπνιστής πέστροφας, σάλτσα μπουρδέτο - "Φρυγανιά" Dominicale 2024

Ferryman / Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

ferryman

Τραπέζια πάνω στο κύμα, με θέα το λιμανάκι και τον κόλπο της Ελούντας κι απέναντι η ανοιχτή κουζίνα του Ferryman, με τις κατσαρόλες να σιγοβράζουν πάνω στις παραστιές και τα φρέσκα κηπευτικά στα καλάθια. Ο Ferryman Άκης Σφυρογιαννάκης επιλέγει εκλεκτά τοπικά υλικά από δικούς του παραγωγούς και η ομάδα της κουζίνας μαγειρεύει γεύσεις ατόφιας παράδοσης της ανατολικής Κρήτης, όπως ο τράγος με ντομάτα και φρέσκα φασολάκια στην παραστιά, το μελωμένο κατσικάκι με χειροποίητες μακαρούνες, το ψάρι ημέρας με άγρια χόρτα στον ξυλόφουρνο. Το γαλακτομπούρεκο ψημένο στον ξυλόφουρνο με παγωμένο κατσικίσιο γιαούρτι θα κλείσει επάξια μια κρητική γευστική πανδαισία.

Μενού € 45
Σπιτικό χαρουπόψωμο και κρίθινο ψωμί, παξιμάδια του ξυλόφουρνου, ελαιόλαδο - Τυροκαυτερή, τζατζίκι, μελιτζανοσαλάτα στα κάρβουνα - Γαρίδες με αρμύρα, μαριναρισμένη τομάτα, ψητό χαρουπόψωμο και μούς ταραμά - Σαλάτα με ανθότυρο, τραγανό κανταΐφι, ρόκα, φράουλες, σορμπέ λαδολέμονο και θυμάρι - Κατσικάκι σιγομαγειρεμένο, με κρητικές χειροποίητες μακαρούνες και ανθότυρο, ή Τράγος του βουνού, μαγειρεμένος ανάλογα με την όρεξη του σεφ - Μους πικρής σοκολάτας με σορμπέ φράουλας και σάλτσα σοκολάτας.

Το Θαλασσάκι / Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

Το Θαλασσάκι έχει γράψει ιστορία με τα τραπέζια του να τα γλύφει κυριολεκτικά το κύμα, στην προβλήτα του μικρού Όρμου των Υστερνίων. Η κουζίνα της Αντωνίας Ζάρπα έχει ρίζες στην τηνιακή παράδοση και δυνατό σημείο τα υλικά της εποχής από ντόπιους παραγωγούς και πολλά από το δικό της μποστάνι. Τα τηνιακά ρεβύθια, τα άγρια αγκιναράκια, ο παστός μπακαλιάρος σε διάφορες παρασκευές χαρακτηρίζουν το μενού. Δοκιμάστε αγκιναροσαλάτα με σιτάρι και πορτοκάλι, παστό μπακαλιάρο σε λάδι, σκόρδο και πελτέ στη σχάρα μαζί με μπριάμ, φαγκρί στον ατμό με λεμονάτη πάστα κουσκουσέ και για επιδόρπιο τους διάσημους μπεζέδες της Αντωνίας. Επιμελημένη λίστα κρασιών, με έμφαση στον τηνιακό αμπελώνα.

Ειδικό μενού € 35
Αλαφρόπαστο φαγκρί με κρέμα τραχανά και πλιγούρι - Ξερολιθιά με ψητά λαχανικά και αρωματικά - Τυράκι με γύρη και γαλατόπιτα - Φάβα ντόπια με ψητά κρεμμύδια και πορτοκάλια - Ρεβιθοκεφτές με χόρτα - Μελιτζανοπίλαφο με αρωματικά και μαστίχα - Παγωτό μαστίχα με λουκούμι και αμύγδαλο

Τα μενού όλων των βραβευμένων εστιατορίων μαζί με τις τιμές τους βρίσκονται στην ειδική ιστοσελίδα, ενώ σε ό,τι αφορά τα πρακτικά, το event πραγματοποιείται 4 ημέρες την εβδομάδα (Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή) και οι κρατήσεις γίνονται τηλεφωνικά απευθείας στα εστιατόρια.

Παράλληλα, όσες πληρωμές πραγματοποιηθούν ηλεκτρονικά στην ειδική ιστοσελίδα, ή επιτόπου στα εστιατόρια με κάρτες της Τράπεζας Πειραιώς, μπαίνουν σε κλήρωση για δύο μεγάλα γαστρονομικά τριήμερα για δύο άτομα, με διαμονή στο ξενοδοχείο "Grande Bretagne" και δείπνα στα βραβευμένα εστιατόρια "GB Roof Garden" και "SENSE Restaurant", αλλά και για τριάντα δείπνα των δύο ατόμων σε βραβευμένα εστιατόρια ανά την Ελλάδα. Κάθε συναλλαγή με κάρτα της Τράπεζας Πειραιώς στα βραβευμένα εστιατόρια αντιστοιχεί σε μία συμμετοχή στην κλήρωση, ενώ κάθε online προπληρωμή για τα βραβευμένα μενού εξασφαλίζει 5 συμμετοχές.     

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Πού τρώει (σοβαρά) burgers η Αθήνα

Εκείνα ακριβώς τα μέρη που κάνουν την Αθήνα... Burger Fest, κάθε μέρα, σε μία updated λίστα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
09/10/2024

Last order για τις φετινές Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας

Έχεις κανονίσει για απόψε; Το πιο συναρπαστικό γαστρονομικό event της χρονιάς, οι Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας, ολοκληρώνεται στις 9 Οκτωβρίου.

Το Παγκράτι σε degu: 10 πιάτα που πρέπει να δοκιμάσεις

Από φινετσάτο street food και μερακλήδικες ταβέρνες, μέχρι ελληνόστροφη bistronomie και προχωρημένη haute cuisine, το Παγκράτι είναι μια από τις πιο νόστιμες γειτονιές της Αθήνας, κι αυτό εδώ το degu των εστιατορίων αναφοράς της, θα σας δώσουν ολοκληρωμένη τη γεύση του σε 10 στάσεις.

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας: τελευταία ευκαιρία για γευστική απόδραση στις γαστρονομικές αυλές των Αθηνών

Το πιο δημοφιλές γαστρονομικό χάπενινγκ της χρονιάς ολοκληρώνεται στις 9/10. Προλαβαίνετε να δοκιμάσετε βραβευμένα εστιατόρια ανά την Ελλάδα να σχεδιάζουν ειδικά μενού σε εξαιρετικές τιμές.

Πού τρώμε στο Μικρολίμανο;

Ο οδηγός μας για τα εστιατόρια στο Μικρολίμανο περιλαμβάνει επιλογές από γνήσιες ιταλικές γεύσεις μέχρι εξαιρετικά θαλασσινά.

Η Marsia Taha Mohamed είναι η κορυφαία σεφ της Λατινικής Αμερικής για το 2024

Ποια είναι και τι ακριβώς κάνει η Βολιβιανή που βραβεύτηκε ως Latin America’s Best Female Che από τα The World's 50 Best Restaurants.

Νίκος Λειβαδιάς και Bertrand Valegeas σε four hands dinner στο "Mandarin Oriental, Costa Navarino"

Οι δύο βραβευμένοι σεφ συνυπογράφουν το τελευταίο 'Starry Night' στο "The Private Kitchen", στις 11 Οκτωβρίου.