Το rooftop εστιατόριο "Pasithea" προσφέρει φρέσκια οπτική του αθηναϊκού Κέντρου

Αν έχετε τους Στύλους του Ολυμπίου Διός στο μυαλό σας ως «κάτι κολώνες πλάι στο Σύνταγμα», κάντε στον εαυτό σας μια χάρη και κλείστε ένα τραπέζι στο εστιατόριο του ολοκαίνουριου ξενοδοχείου «The Athenaeum», για να απολαύσετε σε όλο της το μεγαλείο την επιβλητική κοψιά του ίσως πιο παραγνωρισμένου απ’ τα τοπόσημα της Αθήνας.

Pasithea Rooftop Bar Restaurant

Υπάρχει ένα τοπόσημο στην κλασική εικονογραφία της Αθήνας, αυτήν που έχει για στέμμα την Ακρόπολη και για στολίδια το Λυκαβητό, τον Άρειο Πάγο, το Ναό του Ηφαίστου και τα λοιπά, που λόγω και της τοποθεσίας του στις παρυφές του Κέντρου, είναι κομμάτι παραγκωνισμένο στη συνείδηση κατοίκων (κυρίως) κι επισκεπτών (λιγότερο) της πόλης: οι Στύλοι του Ολυμπίου Διός. Το καδράρισμα που του επιφυλάσσουν, όμως, οι μεγάλες, περιμετρικές τζαμαρίες του "Pasithea", του εστιατορίου στην ταράτσα του ολοκαίνουριου ξενοδοχείου "The Athenaeum", έρχεται για να αποκαταστήσει αυτήν την αδικία, φέρνοντάς τους στο επίκεντρο του οπτικού πεδίου, με την Ακρόπολη και τον Λυκαβηττό πλέον να πλαισιώνουν τη λιτή, ευθυτενή τους χάρη. Κι είναι πραγματικά μια απόλαυση να τους χαζεύεις από εδώ, αιώνιους κι αγέρωχους κι αναπάντεχα πιο επιβλητικούς απ’ όσο τους έχεις ίσως στο μυαλό σου, με αυτόν τον ποταμό από φώτα που κυλάει ασταμάτητα κάτω απ’ τα πόδια σου, στο κυκλοφοριακό δέλτα που σχηματίζουν οι εκβολές της λεωφ. Βουλιαγμένης στην Καλλιρόης και την Αρδηττού, να δημιουργεί ένα κοντράστ σύγχρονου – άχρονου όλως αναζωογονητικό.

Pasithea Rooftop Bar Restaurant

Υπήρχε κι ένας άλλος ποταμός που κυλούσε εδώ αρκετά χρόνια πριν, ο Ιλισσός, απ’ την ιστορία του οποίου παίρνει το όνομά του και το εστιατόριο, μια και στα νερά του κατοικούσε, σύμφωνα με τη μυθολογία, η Πασιθέα, μια από τις 50 Νηρηίδες (θεά της χαλάρωσης, σύζυγος του Ύπνου και μητέρα των Ονείρων, παρεμπιπτόντως). Με τη θέα της Πασιθέας για σκηνικό, λοιπόν, και τη δροσιά της φθινοπωρινής Αθήνας να διατρέχει το χώρο (όσο η θερμοκρασία επιτρέπει ακόμη να είναι ανοιχτά τα μεγάλα παράθυρα), το "Pasithea" μπαίνει στη λίστα μας ως μια εκτός ραντάρ επιλογή ιδανική για τις φορές που θέλουμε να φρεσκάρουμε την οπτική μας για την πόλη, ίσως και μ’ έναν τρόπο να αισθανθούμε ως τουρίστες στο Κέντρο της. Αυτήν την αίσθηση εξυπηρετεί και η κουζίνα του νεαρού σεφ Ευάγγελου Νίκα, με προϋπηρεσία σε σημαντικά εστιατόρια του εξωτερικού, που προσφέρει εδώ μια tourist chic ματιά στην γεύση της Ελλάδας, εστιάζοντας σε μια fine elegant μαγειρική πρόταση με ελληνική πρώτη ύλη για βάση και παιχνιδιάρικη προσέγγιση στην παράδοση.

Pasithea Rooftop Bar Restaurant

Το ρεπερτόριο περιλαμβάνει σταθερά hits του σύγχρονου εστιατορικού συνταγολογίου, ιδωμένα όμως από πρίσμα δημιουργικό, όπως το ταρτάρ από λαβράκι που εδώ συνδυάζεται με κάπαρη, μυρωδικά και καυτερή πράσινη πιπεριά, για ωραία βοτανικότητα στο στακάτο δάγκωμα (που θα ήταν απολαυστικότερο με φρέσκο πελαγίσιο ψάρι), ή τα ντολμαδάκια, που σερβίρονται εν είδη χορτοφαγικού sushi, γαρνιρισμένα με μαρινάτο γαύρο για λίγη παραπάνω ένταση στη μπουκιά. Στα ζυμαρικά, ανάμεσα σε προτάσεις όπως τα με απάκι και λαχανικά, ή το κριθαρότο με γαρίδες και μαραθόριζα, ξεχωρίσαμε το ριζότο "γεμιστά" ως το πιο ενδιαφέρον των όσων δοκιμάσαμε (αν και λίγη σχέση έχει με γεμιστά - ξετυλίγεται περισσότερο ως ριζότο μυρωδικών, με ωραίες εντάσεις από το γαλοτύρι που το "δένει), ενώ στα κυρίως, το φιλέτο λαβράκι με σάλτσα κακαβιάς και ταραμά, αλλά και το σιγομαγειρεμένο χεράκι αρνιού με πουρέ πατάτας – μελιτζάνας, κορινθιακή σταφίδα και φασολάκια, δείχνουν κουζίνα με διάθεση και τόλμη, έστω κι αν έχει κάποια κενά στην αυτοσυγκράτηση. Στα γλυκά, η μους σοκολάτας με ελαιόλαδο και κόκκινα φρούτα σε μπισκότο ελληνικού καφέ, είναι μια άκρως αποτελεσματική επιλογή, για αποχαιρετισμό τόσο απαλό κι ανάλαφρο όσο το φιλικό σέρβις από την έμπειρη ομάδα των περιποιητών.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Pasithea Rooftop Bar Restaurant

Λεωφ. Βουλιαγμένης 4 & Καλλιρρόης, κέντρο
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Μπήκαμε στην "Παρέα της Φανής" στο Χαλάνδρι

Μια κρεατοταβέρνα γειτονιάς αυθεντική κι ανεπιτήδευτη, με μεζέδες που θα ζήλευαν πολλά στυλάτα meat houses, έχει γίνει αθόρυβα σταθερό στέκι δεινών κρεατοφάγων της πόλης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΝΤΙΝΑ ΓΚΡΟΥΜΟΥΤΗ
02/10/2024

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας: Fine dining σε σούπερ τιμή πλάι στο κύμα

Το πιο δημοφιλές γαστρονομικό χάπενινγκ της χρονιάς είναι εδώ, με βραβευμένα εστιατόρια ανά την Ελλάδα να σχεδιάζουν ειδικά μενού σε εξαιρετικές τιμές. Εξαιρετική αφορμή για ένα γαστρονομικό δείπνο με τον ήχο του κύματος στα αυτιά μας.

Εκεί τρώνε όλοι: Η πιο hot foodie πιάτσα της Αθήνας αυτή τη στιγμή

Βρίσκεται, προφανώς, στα πέριξ της πλατείας Αγίων Θεοδώρων και μπορείς να αντιληφθείς τους λόγους.

3 γευστικά spot στο Μαρούσι

Το Μαρούσι προσφέρει μια ποικιλία από γευστικές επιλογές για κάθε γούστο.

Γιάννης Καρακάσης: "Το κρασί προχωράει με τις εξαιρέσεις"

Μια συζήτηση με τον Έλληνα Master of Wine, έναν από τους μόλις 421 που κατέχουν τον τίτλο παγκοσμίως, γύρω από το ελληνικό κρασί και τις προοπτικές του.

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας: 7 κορυφαία εστιατόρια στα Επτάνησα σε μοναδική τιμή

Το πιο δημοφιλές γαστρονομικό χάπενινγκ της χρονιάς είναι εδώ, με βραβευμένα εστιατόρια ανά την Ελλάδα να σχεδιάζουν ειδικά μενού σε εξαιρετικές τιμές. Εξαιρετική αφορμή για μια γαστρονομική τουρνέ στα Επτάνησα, με επτά από τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας να μας περιμένουν.

Γευστική στάση στους Αμπελόκηπους: 5 εστιατόρια που αξίζει να δοκιμάσεις

Στους Αμπελόκηπους οι γευστικές προτάσεις κυμαίνονται από comfort food μέχρι ψαγμένο fusion, καλύπτοντας διαφορετικές προτιμήσεις.