Η "Μυρτιά" είναι ένα εστιατόριο-προορισμός στην Ιθάκη

Το ανοιχτόκαρδο σποτ στη βόρεια πλευρά του νησιού τιμά τη ντόπια γευστική κουλτούρα και τη γαρνίρει με εκπληκτική θέα στην ιόνια μικρονησία.

Το εστιατόριο Μυρτιά στην Ιθάκη © Μπάμπης Δούκας / @its_the_duke_dude

Χώρος φροντισμένος και ατόφια 'θιακός', θέα που ξεδιπλώνει μεγάλο μέρος της ιόνιας μικρονησίας μπροστά σου, φαγητό που μιλά απευθείας στην καρδιά και άνθρωποι που κάνουν ακριβώς το ίδιο. Στην τρίτη χρονιά της ύπαρξής της, η "Μυρτιά" ωριμάζει όμορφα και εξελίσσεται σε ένα εστιατόριο-προορισμό για ένα νησί που ζει και θα ζει πάντοτε στα όρια του μύθου. 

Ήδη πριν φτάσεις εκεί -και ειδικά αν επισκέπτεσαι την Ιθάκη για πρώτη φορά- έχεις πλάσει σενάρια στο μυαλό σου. Βλέπεις, η Πόπη, που μαζί με τον Νεκτάριο έχουν δημιουργήσει το ανοιχτόκαρδο αυτό εστιατόριο, σε έχει προϊδεάσει, απλά και μόνο δίνοντάς σου οδηγίες για το πώς θα προσεγγίσεις τη "Μυρτιά": 'Θα μας βρεις αμέσως μετά τον Σταυρό, κοντά στη σχολή του Ομήρου'. Δε χρειάζονται καν περισσότερες λεπτομέρειες για να δημιουργηθούν προσδοκίες για κάτι μυθικό. 

Το εστιατόριο Μυρτιά στην Ιθάκη 6
© Μπάμπης Δούκας / @its_the_duke_dude

Το εστιατόριο Μυρτιά στην Ιθάκη 15
© Μπάμπης Δούκας / @its_the_duke_dude

Στη βόρεια πλευρά του νησιού και λίγο πιο έξω από το προαναφερθέν κεφαλοχώρι έχει στηθεί ένα πανέμορφο μέρος, χωρισμένο σε δύο κτίρια και με μία απλόχωρη βεράντα η οποία φιλοξενεί την πλειοψηφία των τραπεζιών, περικυκλωμένο από το μποστάνι (που προμηθεύει σε μεγάλο μέρος με πρώτη ύλη την κουζίνα) και εντός ενός θαυμάσιου καταπράσινου καμβά από ελαιόδεντρα και κυπαρίσσια. Κερασάκι στην τούρτα, μία θέα μοναδική που εκτείνεται μέχρι την 'Άτοκο, τις ακτές της Αιτωλοακαρνανίας, το Μεγανήσι και τη Λευκάδα.

Το εστιατόριο Μυρτιά στην Ιθάκη 44
© Μπάμπης Δούκας / @its_the_duke_dude

Το εστιατόριο Μυρτιά στην Ιθάκη 14
© Μπάμπης Δούκας / @its_the_duke_dude

Το εστιατόριο Μυρτιά στην Ιθάκη 3
© Μπάμπης Δούκας / @its_the_duke_dude

Αφού αφομοιώσεις όλα τα παραπάνω και μεριμνήσεις για κάποιο από τα twisted -με ελληνικές πάντοτε πινελιές- classics cocktails της μικρής λίστας, θα δοκιμάσεις μία κουζίνα που διατηρεί έντονη τη σύνδεσή της με την παράδοση, τόσο του νησιού όσο και της υπόλοιπης χώρας, δίχως να διστάζει να κοιτάξει και προς περισσότερο σύγχρονες γευστικές πτυχές. 

Ορεκτικά to the point και σαλάτες με ντόπια τυριά (τιμάται ιδιαιτέρως ο αρτιζάνος παραγωγός Χρύσανθος Καραβίας, που τυροκομεί αποκλειστικά με γάλα από ντόπια πρόβατα) - ξεχωρίζει ο παστός γαύρος σαβόρο και οι καραμελωμένοι γίγαντες Πρεσπών στον ξυλόφουρνο με πορτοκάλι, πιπεριές Φλωρίνης και ψωμένια στικ με αντζούγια. 

Το εστιατόριο Μυρτιά στην Ιθάκη 2
© Μπάμπης Δούκας / @its_the_duke_dude

Το εστιατόριο Μυρτιά στην Ιθάκη 9
© Μπάμπης Δούκας / @its_the_duke_dude

Πολύ δυνατό το κομμάτι της πίτας, πάντοτε με σπιτικό φύλλο και ψήσιμο στον ξυλόφουρνο, κάτι που επιβεβαιώνεται τόσο από την ντοματόπιτα με βασιλικό και πλιγούρι όσο και με τη μερακλίδικη κρεμμυδόπιτα με μοσχοκάρυδο - υπάρχει επίσης και μπακαλιαρόπιτα με σάψυχο. 

Διαβάστε Επίσης

Βαριά χαρτιά ο ντόπιος τράγος που μαγειρεύεται σιγανά (κι αυτός) στον ξυλόφουρνο με κρασί και σκόρδο πάνω σε φύλλα μυρτιάς και, φυσικά, το ελευθέρας βοσκής κοτόπουλο τσερέπα (στο α λα γάστρα παραδοσιακό σκεύος από λευκό πηλό και τραγόμαλλο) με θαυμάσιες πατάτες. 

Το εστιατόριο Μυρτιά στην Ιθάκη 11
© Μπάμπης Δούκας / @its_the_duke_dude

Στα plus η προσεκτικά διαμορφωμένη οινική λίστα του ελληνικού αμπελώνα με ιδιαίτερη συμπάθεια στους παραγωγούς της Κεφαλονιάς αλλά και το πάρα πολύ καλά ενημερωμένο και φιλικό προσωπικό.
 

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ένα concept απευθείας από το Βερολίνο φέρνει στην Αθήνα πρωινό που δεν τελειώνει ποτέ

Το διάσημο all-day breakfast concept που καθιέρωσε το πρωινό ως εμπειρία ανεξαρτήτως ώρας, καταφθάνει και στην ελληνική πρωτεύουσα με το Benedict Berlin.

ΓΡΑΦΕΙ: ΟΔΥΣΣΕΑς ΤΣΑΚΟς
13/12/2025

Τα εστιατόρια και οι ταβέρνες του χειμώνα

Τα μέρη που θα νοστιμίσουν τα χειμερινά ταξίδια σου σε όλη την Ελλάδα.

Η "Thigaterra" στο Ηράκλειο μας μυεί στο slow food της Μεγαλονήσου

Στον όμορφο χώρο του δημιουργικού κρητικού εστιατορίου στην Αμμουδάρα του Ηρακλείου, που αξίζει την προσοχή μας στα χειμερινά ταξίδια μας στην Κρήτη, εκλεκτά τοπικά προϊόντα του νησιού αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδος αναδεικνύονται δημιουργικά.

Ένα burger με φουά γκρα και ένα με φρέσκια τρούφα σε περιμένουν στο Smash ‘n Bun

Από τις 18 Δεκεμβρίου έως και τις 3 Ιανουαρίου, οι λάτρεις του μπιφτεκόψωμου θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν δυο ξεχωριστά limited burger στο δημοφιλές σποτ του Κολωνακίου.

Τι γεύση μας αφήνουν οι 'old new recipes' του Nonnas, στην Πλάκα

Ο γνωστός και από την τηλεόραση σεφ Ηλίας Κιαζόλι κάνει το πρώτο επιχειρηματικό του βήμα σε κεντρικότατο σημείο της δημοφιλούς γειτονιάς.

"Σίλφιον" στα Γιάννενα: Με σεβασμό στην πρώτη ύλη και την ουσία

Στην καρδιά των Ιωαννίνων, το "Σίλφιον" φέρνει νέο αέρα στον σύγχρονο γαστρονομικό χάρτη της πόλης.

"Μεσογειακή Κουζίνα Αντωνιάδης"

Φρεσκομαγειρεμένα πιάτα που ισορροπούν ανάμεσα στο αυθεντικό και το comfort.