Η "Μυρτιά" είναι ένα εστιατόριο-προορισμός στην Ιθάκη

Το ανοιχτόκαρδο σποτ στη βόρεια πλευρά του νησιού τιμά τη ντόπια γευστική κουλτούρα και τη γαρνίρει με εκπληκτική θέα στην ιόνια μικρονησία.

Το εστιατόριο Μυρτιά στην Ιθάκη © Μπάμπης Δούκας / @its_the_duke_dude

Χώρος φροντισμένος και ατόφια 'θιακός', θέα που ξεδιπλώνει μεγάλο μέρος της ιόνιας μικρονησίας μπροστά σου, φαγητό που μιλά απευθείας στην καρδιά και άνθρωποι που κάνουν ακριβώς το ίδιο. Στην τρίτη χρονιά της ύπαρξής της, η "Μυρτιά" ωριμάζει όμορφα και εξελίσσεται σε ένα εστιατόριο-προορισμό για ένα νησί που ζει και θα ζει πάντοτε στα όρια του μύθου. 

Ήδη πριν φτάσεις εκεί -και ειδικά αν επισκέπτεσαι την Ιθάκη για πρώτη φορά- έχεις πλάσει σενάρια στο μυαλό σου. Βλέπεις, η Πόπη, που μαζί με τον Νεκτάριο έχουν δημιουργήσει το ανοιχτόκαρδο αυτό εστιατόριο, σε έχει προϊδεάσει, απλά και μόνο δίνοντάς σου οδηγίες για το πώς θα προσεγγίσεις τη "Μυρτιά": 'Θα μας βρεις αμέσως μετά τον Σταυρό, κοντά στη σχολή του Ομήρου'. Δε χρειάζονται καν περισσότερες λεπτομέρειες για να δημιουργηθούν προσδοκίες για κάτι μυθικό. 

Το εστιατόριο Μυρτιά στην Ιθάκη 6
© Μπάμπης Δούκας / @its_the_duke_dude

Το εστιατόριο Μυρτιά στην Ιθάκη 15
© Μπάμπης Δούκας / @its_the_duke_dude

Στη βόρεια πλευρά του νησιού και λίγο πιο έξω από το προαναφερθέν κεφαλοχώρι έχει στηθεί ένα πανέμορφο μέρος, χωρισμένο σε δύο κτίρια και με μία απλόχωρη βεράντα η οποία φιλοξενεί την πλειοψηφία των τραπεζιών, περικυκλωμένο από το μποστάνι (που προμηθεύει σε μεγάλο μέρος με πρώτη ύλη την κουζίνα) και εντός ενός θαυμάσιου καταπράσινου καμβά από ελαιόδεντρα και κυπαρίσσια. Κερασάκι στην τούρτα, μία θέα μοναδική που εκτείνεται μέχρι την 'Άτοκο, τις ακτές της Αιτωλοακαρνανίας, το Μεγανήσι και τη Λευκάδα.

Το εστιατόριο Μυρτιά στην Ιθάκη 44
© Μπάμπης Δούκας / @its_the_duke_dude

Το εστιατόριο Μυρτιά στην Ιθάκη 14
© Μπάμπης Δούκας / @its_the_duke_dude

Το εστιατόριο Μυρτιά στην Ιθάκη 3
© Μπάμπης Δούκας / @its_the_duke_dude

Αφού αφομοιώσεις όλα τα παραπάνω και μεριμνήσεις για κάποιο από τα twisted -με ελληνικές πάντοτε πινελιές- classics cocktails της μικρής λίστας, θα δοκιμάσεις μία κουζίνα που διατηρεί έντονη τη σύνδεσή της με την παράδοση, τόσο του νησιού όσο και της υπόλοιπης χώρας, δίχως να διστάζει να κοιτάξει και προς περισσότερο σύγχρονες γευστικές πτυχές. 

Ορεκτικά to the point και σαλάτες με ντόπια τυριά (τιμάται ιδιαιτέρως ο αρτιζάνος παραγωγός Χρύσανθος Καραβίας, που τυροκομεί αποκλειστικά με γάλα από ντόπια πρόβατα) - ξεχωρίζει ο παστός γαύρος σαβόρο και οι καραμελωμένοι γίγαντες Πρεσπών στον ξυλόφουρνο με πορτοκάλι, πιπεριές Φλωρίνης και ψωμένια στικ με αντζούγια. 

Το εστιατόριο Μυρτιά στην Ιθάκη 2
© Μπάμπης Δούκας / @its_the_duke_dude

Το εστιατόριο Μυρτιά στην Ιθάκη 9
© Μπάμπης Δούκας / @its_the_duke_dude

Πολύ δυνατό το κομμάτι της πίτας, πάντοτε με σπιτικό φύλλο και ψήσιμο στον ξυλόφουρνο, κάτι που επιβεβαιώνεται τόσο από την ντοματόπιτα με βασιλικό και πλιγούρι όσο και με τη μερακλίδικη κρεμμυδόπιτα με μοσχοκάρυδο - υπάρχει επίσης και μπακαλιαρόπιτα με σάψυχο. 

Διαβάστε Επίσης

Βαριά χαρτιά ο ντόπιος τράγος που μαγειρεύεται σιγανά (κι αυτός) στον ξυλόφουρνο με κρασί και σκόρδο πάνω σε φύλλα μυρτιάς και, φυσικά, το ελευθέρας βοσκής κοτόπουλο τσερέπα (στο α λα γάστρα παραδοσιακό σκεύος από λευκό πηλό και τραγόμαλλο) με θαυμάσιες πατάτες. 

Το εστιατόριο Μυρτιά στην Ιθάκη 11
© Μπάμπης Δούκας / @its_the_duke_dude

Στα plus η προσεκτικά διαμορφωμένη οινική λίστα του ελληνικού αμπελώνα με ιδιαίτερη συμπάθεια στους παραγωγούς της Κεφαλονιάς αλλά και το πάρα πολύ καλά ενημερωμένο και φιλικό προσωπικό.
 

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Κι αν οι τηγανητές πατάτες είναι το επόμενο trend στα εστιατόρια;

Πώς το εθιστικότερο των εδεσμάτων κάνει θραύση σε μία από τις πιο σημαντικές εστιατορικές σκηνές του πλανήτη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
21/01/2025

Echoes of Greek Gastronomy: Μία σειρά από 4 Hands Dinners στο "Makris"

Τιμώντας την ελληνική κουζίνα, τις εξαιρετικές πρώτες ύλες, τη βιωσιμότητα και τη δημιουργικότητα, το βραβευμένο με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin εστιατόριο παρουσιάζει μοναδικά events για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

The All-American Route Part 2 στα TGI FRIDAYS™: Το γευστικό road trip συνεχίζεται

​​Από τις 23 Ιανουαρίου στα TGI FRIDAYS™ επισκεπτόμαστε νοερά τέσσερις νέες στάσεις κατά μήκος της διαδρομής Route 66, με πιάτα που φέρνουν στο προσκήνιο τις ζωντανές γεύσεις της νοτιοδυτικής Αμερικής.

Έρχεται νέο "Terroirist" στο Παγκράτι

Το οινικό σουξέ του Χαλανδρίου αποκτά μικρό αδερφάκι, στα πέριξ της πλατείας Βαρνάβα.

Τα κρασιά του Philippe Bouchard για ένα βράδυ στη "Σπονδή"

Στις 28 Ιανουαρίου, τα εμβληματικά κρασιά του σημαντικού οίκου της Βουργουνδίας συνδυάζονται με τις ντελικάτες δημιουργίες του Arnaud Bignon.

"Herve" με πινελιές φρεσκάδας

Τι νέο παίζει στο πολυβραβευμένο εστιατόριο των Πετραλώνων.

Okupa: Okupy Athens now!

Το καινούριο urban hub της Αθήνας έχει ένα καταπληκτικό laid back vibe με φόντο αυθεντικό, vintage design από τα 70s.