Η 'Γωνία' στον Αστακό ψήνει το μάλλον καλύτερο χοιρινό καλαμάκι στην Ελλάδα

Μία διαβολεμένα νόστιμη κρεατόβεργα ίσως είναι από μόνη της αφορμή για ένα ταξίδι έως την παραθαλάσσια κωμόπολη της Αιτωλοακαρνανίας.

Σουβλάκι η Γωνία στον Αστακό © Μπάμπης Δούκας/ @its_the_duke_dude

Υπάρχει μία παλιά ρήση μεταξύ μερακλήδων καλοφαγάδων που υποστηρίζει πως στους σταθμούς των ΚΤΕΛ συνήθως βρίσκεις τα καλύτερα σουβλάκια - είτε μιλάμε για τυλιχτό, είτε για καλαμάκι. Και να που έρχεται ένα σημείο το οποίο έχω τιμήσει δεόντως τις 3 από τις 4 δεκαετίες της ζωής μου, για να επιβεβαιώσει την προαναφερθείσα πεποίθηση. Πιο ορθά, για να την ενισχύσει. Το σουβλατζίδικο 'Η Γωνία' άνοιξε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας (ένα από τα δύο μέρη όπου αντλεί την καταγωγή του ο υπογράφων).

Σουβλάκι η Γωνία στον Αστακό 3
© Μπάμπης Δούκας/ @its_the_duke_dude

Ακριβώς πίσω από το κτίριο που κάποτε έπαιζε το ρόλο του σταθμού των υπεραστικών λεωφορείων, στη μικρή κωμόπολη του πιο καλτ νομού της Ελλάδας -ναι, δεν υφίσταται καν σύγκριση με την Ηλεία- και εντελώς τυχαία λίγα μέτρα πιο μακριά από εκεί που δένει το πλοίο για Ιθάκη και Κεφαλονιά. Το θυμάμαι σχεδόν από πάντοτε στην πετρόχτιστη γωνία με το μικρό εσωτερικό -μια σχάρα και ένας πάγκος όλα κι όλα- και τις ουρές που μαζεύονται καθημερινά εκεί: "Πάμε για ένα σουβλάκι στο ΚΤΕΛ;", είναι ακόμη και τώρα μία από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις πριν τα πρώτα ή τα τελευταία ποτά αλλά και δίχως αυτή την αφορμή.

Σουβλάκι η Γωνία στον Αστακό 1
© Μπάμπης Δούκας/ @its_the_duke_dude

Σουβλάκι η Γωνία στον Αστακό 2
© Μπάμπης Δούκας/ @its_the_duke_dude

Εκεί ακριβώς λοιπόν, τόσο ο παλιός ιδιοκτήτης, όσο και ο καινούριος (ο Πάνος, ο νεαρός που το τρέχει εδώ και 12 χρόνια) επενδύουν με πλήρη προσήλωση σε ένα και μόνο προϊόν: Το χοιρινό καλαμάκι. Και, διάολε, το έχουν τερματίσει, σε σημείο που κατά την τελευταία επίσκεψή μου εκεί, λίγες ημέρες πριν, περίπου τον παρακάλεσα να ανοίξει παράρτημα στην Αθήνα. Δε γνωρίζω αν πρόκειται να συμβεί. Ας είναι. Θα ελπίζω και θα περιμένω.

Διαβάστε Επίσης

Άψογη πρώτη ύλη που καταφθάνει καθημερινά από αρτιζάνο παραγωγό/ χασάπη στο Καινούργιο Αγρινίου, πριν περαστεί χεράτα στα ξυλάκια. Κάρβουνα από πουρνάρι, ψήσιμο ακριβείας και πάντοτε on the spot. Έπειτα, βούτα στο λαδολέμονο με την ολίγη ρίγανη. Αποτέλεσμα; Ζουμερότητα και κρεάτινη νοστιμιά σε κάθε, μα κάθε κομμάτι, και μία αναλογία κρέατος-λίπους που αγγίζει το τέλειο. Το ψωμί από τοπικό φούρνο και η προκάτ τηγανητή πατάτα παίζουν ρόλο δευτεραγωνιστή αλλά, πραγματικά, ποιος ενδιαφέρεται; Εδώ μιλάμε για καλαμάκι-αριστούργημα, που άκοπα επισκιάζει οτιδήποτε άλλο. 

Κι αν δε με πιστεύεις, δοκίμασε. Αν κάποια στιγμή σε βγάλει ο δρόμος προς τα εκεί, μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου, λίγο αφού πέσει ο ήλιος, ο Πάνος θα έχει ήδη ανάψει τα κάρβουνα και θα έχει παρατάξει τα καλαμάκια του.

Σουβλάκι η Γωνία στον Αστακό 4
© Μπάμπης Δούκας/ @its_the_duke_dude

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα καλύτερα νέα εστιατόρια της Νέας Υόρκης για το 2024

Από αυθεντικές εθνικές κουζίνες μέχρι μοντέρνες προσεγγίσεις και exclusive fine dining εμπειρίες, αυτά τα εστιατόρια προσφέρουν επιλογές για κάθε γούστο και διάθεση, σύμφωνα με το Condé Nast Traveler.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/11/2024

ΜάνηΜάνη

Το διαχρονικό στέκι της οδού Φαλήρου στο Κουκάκι μένει πιστό στην comfort ελληνική κουζίνα που το χαρακτηρίζει, με νέο σεφ τον Ανέστη Ποιμενίδη.

Τρεις θεματικές βραδιές με αρώματα και γεύσεις από όλο τον κόσμο στο "La Suite Lounge" του "St George Lycabettus"

Ο 6ος όροφος του ξενοδοχείου μεταμορφώνεται σε έναν παγκόσμιο προορισμό γεύσεων, προσφέροντας τρία θεματικά μενού εμπνευσμένα από διεθνείς κουζίνες και τη δημιουργικότητα του Στέφανου Παπανικολάου.

150 χρόνια γεύσεων: Ένα επετειακό ταξίδι γαστρονομίας από το Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία

Ένα γευστικό ταξίδι σε 150 χρόνια ιστορίας περιμένει τους λάτρεις της γαστρονομίας στο Winter Garden City Lounge.

"Nice n Easy Piraeus Tower": Μια νέα εποχή γαστρονομίας και διασκέδασης στον Πειραιά

Ο Πύργος του Πειραιά αποκτά νέα πνοή με έναν σύγχρονο προορισμό που συνδυάζει γαστρονομία υψηλών προδιαγραφών, πολυτέλεια και διασκέδαση.

12 μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα στην Αθήνα για χειμωνιάτικη θαλπωρή, όπως κι αν την εννοείς

Ο οδηγός μας για τα μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα της Αθήνας συγκεντρώνει προτάσεις που καλύπτουν κάθε γευστική προτίμηση.

To The Zillers Pastry Bar υποδέχεται το βερολινέζικο CODA (2*)

O αναγνωρισμένος Pastry Chef René Frank, ιδιοκτήτης του βραβευμένου με 2 αστέρια Michelin dessert εστιατορίου CODA, έρχεται από το Βερολίνο στην Αθήνα στις 25 Νοεμβρίου, για μία δημιουργική συνέργεια με το The Zillers Pastry Bar και τον Pastry Chef George Platinos.