Η 'Γωνία' στον Αστακό ψήνει το μάλλον καλύτερο χοιρινό καλαμάκι στην Ελλάδα

Μία διαβολεμένα νόστιμη κρεατόβεργα ίσως είναι από μόνη της αφορμή για ένα ταξίδι έως την παραθαλάσσια κωμόπολη της Αιτωλοακαρνανίας.

Σουβλάκι η Γωνία στον Αστακό © Μπάμπης Δούκας/ @its_the_duke_dude

Υπάρχει μία παλιά ρήση μεταξύ μερακλήδων καλοφαγάδων που υποστηρίζει πως στους σταθμούς των ΚΤΕΛ συνήθως βρίσκεις τα καλύτερα σουβλάκια - είτε μιλάμε για τυλιχτό, είτε για καλαμάκι. Και να που έρχεται ένα σημείο το οποίο έχω τιμήσει δεόντως τις 3 από τις 4 δεκαετίες της ζωής μου, για να επιβεβαιώσει την προαναφερθείσα πεποίθηση. Πιο ορθά, για να την ενισχύσει. Το σουβλατζίδικο 'Η Γωνία' άνοιξε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας (ένα από τα δύο μέρη όπου αντλεί την καταγωγή του ο υπογράφων).

Σουβλάκι η Γωνία στον Αστακό 3
© Μπάμπης Δούκας/ @its_the_duke_dude

Ακριβώς πίσω από το κτίριο που κάποτε έπαιζε το ρόλο του σταθμού των υπεραστικών λεωφορείων, στη μικρή κωμόπολη του πιο καλτ νομού της Ελλάδας -ναι, δεν υφίσταται καν σύγκριση με την Ηλεία- και εντελώς τυχαία λίγα μέτρα πιο μακριά από εκεί που δένει το πλοίο για Ιθάκη και Κεφαλονιά. Το θυμάμαι σχεδόν από πάντοτε στην πετρόχτιστη γωνία με το μικρό εσωτερικό -μια σχάρα και ένας πάγκος όλα κι όλα- και τις ουρές που μαζεύονται καθημερινά εκεί: "Πάμε για ένα σουβλάκι στο ΚΤΕΛ;", είναι ακόμη και τώρα μία από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις πριν τα πρώτα ή τα τελευταία ποτά αλλά και δίχως αυτή την αφορμή.

Σουβλάκι η Γωνία στον Αστακό 1
© Μπάμπης Δούκας/ @its_the_duke_dude

Σουβλάκι η Γωνία στον Αστακό 2
© Μπάμπης Δούκας/ @its_the_duke_dude

Εκεί ακριβώς λοιπόν, τόσο ο παλιός ιδιοκτήτης, όσο και ο καινούριος (ο Πάνος, ο νεαρός που το τρέχει εδώ και 12 χρόνια) επενδύουν με πλήρη προσήλωση σε ένα και μόνο προϊόν: Το χοιρινό καλαμάκι. Και, διάολε, το έχουν τερματίσει, σε σημείο που κατά την τελευταία επίσκεψή μου εκεί, λίγες ημέρες πριν, περίπου τον παρακάλεσα να ανοίξει παράρτημα στην Αθήνα. Δε γνωρίζω αν πρόκειται να συμβεί. Ας είναι. Θα ελπίζω και θα περιμένω.

Διαβάστε Επίσης

Άψογη πρώτη ύλη που καταφθάνει καθημερινά από αρτιζάνο παραγωγό/ χασάπη στο Καινούργιο Αγρινίου, πριν περαστεί χεράτα στα ξυλάκια. Κάρβουνα από πουρνάρι, ψήσιμο ακριβείας και πάντοτε on the spot. Έπειτα, βούτα στο λαδολέμονο με την ολίγη ρίγανη. Αποτέλεσμα; Ζουμερότητα και κρεάτινη νοστιμιά σε κάθε, μα κάθε κομμάτι, και μία αναλογία κρέατος-λίπους που αγγίζει το τέλειο. Το ψωμί από τοπικό φούρνο και η προκάτ τηγανητή πατάτα παίζουν ρόλο δευτεραγωνιστή αλλά, πραγματικά, ποιος ενδιαφέρεται; Εδώ μιλάμε για καλαμάκι-αριστούργημα, που άκοπα επισκιάζει οτιδήποτε άλλο. 

Κι αν δε με πιστεύεις, δοκίμασε. Αν κάποια στιγμή σε βγάλει ο δρόμος προς τα εκεί, μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου, λίγο αφού πέσει ο ήλιος, ο Πάνος θα έχει ήδη ανάψει τα κάρβουνα και θα έχει παρατάξει τα καλαμάκια του.

Σουβλάκι η Γωνία στον Αστακό 4
© Μπάμπης Δούκας/ @its_the_duke_dude

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τέλος εποχής για τον Σωτήρη Κοντιζά σε 'Nolan' και 'Proveleggios'

Χωρίς τον δημοφιλή παρουσιαστή, σεφ και ρεστορατέρ πια το Nolanverse.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
05/09/2024

To 'World x11' στήνει ένα επικό "περίπου" brunch μαζί με το 'Overoll'

Την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου τα burgers του πρώτου συναντούν τα κρουασάν του δεύτερου.

Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια της Κεντρικής Μακεδονίας

Απ’ τη Θεσσαλονίκη ως τη Νάουσα, τη Βέροια και τα ακριτικά χωριά των Σερρών, κι απ’ το Ξινό Νερό της Φλώρινας ως τη Σάνη, τη Βουρβουρού και τη Νικήτη της κοσμοπολίτικης Χαλκδικής, η Κεντρική Μακεδονία συγκεντρώνει στο πολυπρόσωπο τοπίοτηςς μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας. Ελάτε να τα γνωρίσουμε!

To "Hunkar" και η οθωμανική κουζίνα του Feridun Ugumu

Μία παλαιότερη κουβέντα με τον θρυλικό Τούρκο σεφ-πατρόν, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες ημέρες.

Μία updated και νόστιμη λίστα για Μοναστηράκι και Ψυρρή

Εστιατόρια, μπαρ και λοιπές απολαυστικές διευθύνσεις που θα σε πείσουν πως οι δύο γειτονιές οφείλουν να είναι μέσα στις πρώτες βόλτες της νέας σεζόν στην πόλη.

Γευσιγνωσία στο "Kivotos Mykonos": Απόλαυση με Κτήμα Τσέλεπου και La Tour Melas

Το πολυτελές θέρετρο διοργανώνει ξεχωριστές Κυριακές γευσιγνωσίας με εξαιρετικά "Wine Pairing Menus" στο à la carte εστιατόριο "Namah", σε συνεργασία με δύο κορυφαία ελληνικά οινοποιεία.

Η νοστιμιά του επτανησιακού dolce far niente στο "Nobelos" της Ζακύνθου

Στέκι αναφοράς των σκαφάτων της περιοχής και προικισμένο με μια από τις ομορφότερες παραλίες της Ζακύνθου, το εστιατόριο της οικογένειας Νόμπελου είναι φτιαγμένο δια χειρός και με αγάπη, μπολιάζοντας το μεράκι των γονιών που το εμπνεύστηκαν, με τον κοσμοπολιτισμό των τριών γιών που το διαχειρίζονται πλέον.