Και τώρα που τα blues του Δεκαπενταύγουστου πέρασαν, ήρθε σιγά-σιγά η ώρα και πάλι για γευστικές εξορμήσεις. Κι αν δεν θες να χαλάσεις πολλά, μην αγχώνεσαι: οι 4 προτάσεις μας παρακάτω προσφέρουν την καλύτερη ισορροπία γεύσης, ποιότητας και τιμής*, καθώς για να απολαύσεις τις λιχουδιές τους σου είναι αρκετό ένα εικοσάρικο στην τσέπη.
"Σουρτούκω"
Μας συστήνεται ως γυρίστρα, μπελαλού και μεζεκλού, και, όντως, η γραφική ταβέρνα-μεζεδοπωλείο του Βύρωνα ξέρει από πρώτο χέρι τι σημαίνει αυθεντική διασκέδαση. Φιλόξενη, μερακλού και ανοιχτόκαρδη, η "Σουρτούκω" τώρα το καλοκαίρι μάς στρώνει στην πίσω αυλίτσα και στα μαρμάρινα τραπέζια μπροστά στο μαγαζί, ακούει ρεμπέτικα, τις Κυριακές το απόγευμα και ζωντανά, και μας σερβίρει εκλεκτό κρασί, μπίρες, ρακή και τσίπουρο.
Της αρέσουν οι ελληνικές και πολίτικες λιχουδιές και γυρίζει την Ελλάδα φέρνοντας στο πιάτο μας καλοδιαλεγμένες πρώτες ύλες σε νόστιμα μαγειρέματα, ό,τι πρέπει για μοιρασιά με την παρέα σε χαλαρές καλοκαιρινές βραδιές. Η χωριάτικη έρχεται με λουκουμάδες φέτας, ντομάτα, αγγούρι, φρέσκο κρεμμύδι, ελιές και κάππαρη, στην πράσινη σαλάτα προσθέτει φράουλα και καρύδι, το ταμπουλέ το φτιάχνει με κινόα και πλιγούρι, ενώ οι κυδωνάτες πατάτες αρωματίζονται με φρέσκα μυρωδικά και νοστιμίζουν με τσαλαφούτι Καρπενησίου.
Οι μεζέδες της έχουν μαμαδίστικο άγγιγμα κι αυτό το κάτι που κάνει τη διαφορά, όπως η πολύ δημοφιλής τυρόπιτα κανταΐφι με μπεσαμέλ τυριών, ξιδάτη μαρμελάδα ντομάτας και μαύρο σουσάμι, οι μανιάτικες τσουχτές με παστό Καλαμάτας, μυζήθρα και αβγό, το μοσχαρίσιο συκώτι με λεμονάτη σάλτσα μυρωδικών και σκορδάκι, το βουβαλίσιο μπιφτέκι Κερκίνης με ψητή πατάτα, τυρί κρέμα και βινεγκρέτ μουστάρδας και τα μπριζολάκια μαύρου χοίρου στη σχάρα.
Αξίζει μια δοκιμή: Το πεϊνιρλί, γιατί σου έρχεται με κόκορα κρασάτο.
"Κουτσή Κατσίκα Street food"
Η ιστορία της "Κουτσής Κατσίκας" ξεκίνησε από το μητρικό gastro-meat bar στο γραφικό λιμάνι του Λαυρίου το 2022, που απέκτησε κι ένα "αδελφάκι" στην Καλλιθέα ("Κουτσή Κατσίκα Street food"). Το νέο concept του σεφ Ηλία Σιτινά μπήκε με φόρα και φρέσκες ιδέες στη street food σκηνή της Αθήνας, με σημαία την ποιότητα της πρώτης ύλης και μια σχέση ποιότητας-τιμής που το έκαναν γρήγορα στέκι των φίλων του μπιφτεκόψωμου. Το Mushroom Melt με διπλό τσένταρ και μανιτάρια και το Truffle με κατσικίσιο τυρί και καραμελωμένα κρεμμύδια, truffle mayo είναι για να λιώνεις...
Εκτός από τα λιμπιστικά smashed burgers, το "Κουτσή Κατσίκα Street food" παίζει το ίδιο δυνατή μπάλα στα Crispy chicken burgers και στις No beef (vegan και vegetarian) επιλογές, όπως το Tex-Mex με μπιφτέκι αβοκάντο, γκουακαμόλε, τηγανητά κρεμμύδια και sweet chilli sauce. Μια πλούσια γκάμα ορεκτικών –από onion rings, διαφορετικά στιλ πατάτας μέχρι mozzarella sticks και φτερούγες κοτόπουλου–, πληθωρικά hot dogs και οχτώ διαφορετικά grilled cheese sandwiches συμπληρώνουν έναν κατάλογο που ανανεώνει δημιουργικά το pop street food με τις πιο value τιμές. Α, και τα τραγανά churros με πραλίνα είναι το απόλυτο must!
Αξίζει μια δοκιμή: Το Jack Daniel’s Bourbon burger, γιατί τα μανιτάρια μαζί με τη σάλτσα με το ουίσκι απογειώνουν.
"Άμα Λάχει - Στης Νεφέλης"
Περνώντας την αυλόπορτα και κατεβαίνοντας τα σκαλιά από την Καλλιδρομίου, σε τυλίγει η αύρα της πλακόστρωτης αυλής με τις λεμονιές, τις μπουκαμβίλιες και τα γεράνια. Το "Άμα Λάχει - Στης Νεφέλης", το οποίο στεγάζεται σε ένα παλιό δημοτικό σχολείο των Εξαρχείων, κρατάει χαρακτήρα "γειτονιάς" και τέμπο ελληνικό, με φάβα με λεμονάτη μαραθόριζα και ξηρούς καρπούς, χορτοκεφτέδες ζυμωμένους με γλυκό τραχανά, κεφτεδάκια και κεμπαπάκια, φιλετάκια μπακαλιάρου σε κρούστα από καρύδια με ζακυνθινή αλιάδα, κρητικά σιουφιχτά κ.ά., τα οποία δεν παραλείπει να συμπληρώνει με πιάτα ημέρας ανάλογης γευστικής αφηγηματικής: τσιγαριστό χταπόδι με γλυστρίδα, χούμους και λαδολέμονο, λόγου χάρη, ή φέτες απο καπνιστή γλώσσα μοσχάρι με σπιτικά λαχανικά τουρσί πάνω σε φύλλα ρόκας...
Αξίζει μια δοκιμή: Το ριζότο λαχανικών με φρέσκια ντομάτα, κολοκύθι, πράσινη πιπεριά, καρότο, παρμεζάνα & φρέσκα μυρωδικά, για τη φρεσκάδα και τη λαχταριστή υφή του.
"Cookoomela Grill"
Aν δεν έχει υπάρξει κάποια στιγμή το μόνο χορτοφαγικό σουβλατζίδικο στον κόσμο, ήταν σίγουρα το πρώτο της Ελλάδας κι ένα από τα ελάχιστα διεθνώς, και σ’ αυτό το πρωτοποριακό μοτίβο συνεχίζει, σερβίροντας vegan εκδοχές του αρχετυπικού ελληνικού street food βασισμένες στο βαθύ γευστικό προφίλ του μανιταριού, που αποτελεί τη βασική πρώτη ύλη του μενού. Βασική, αλλά όχι μόνη, αφού το "Cookoomela" εξελίσσεται συνεχώς, εμπλουτίζοντας τις γευστικές του εκπλήξεις με ιδέες όπως το κεμπάπ από φακές, που τυλίγεται σε πίτα σφιχταγκαλιασμένο με σπιτική σιτσιλιάνικη σάλτσα ντομάτας, τυρί κρέμα αμυγδάλου, ντομάτα, κρεμμύδι, μαϊντανό και τηγανητές πατάτες κομμένες επιτόπου, αλλά και λιχούδικα sides όπως τα τηγανητά potato skins, που έρχονται λουσμένα σε λαχταριστό φυτικό τσένταρ και τραγανό vegan bacon από πάνω τους. Με τέτοιες γεύσεις, είσαι σίγουρος ότι δεν θέλεις να γίνεις vegan;
Αξίζει μια δοκιμή: Το Red (πίτα κόκκινη), γιατί του πάει πολύ το αβοκάντο.
*Οι τιμές αναφέρονται σε ένα πλήρες γεύμα ή δείπνο (ορεκτικό, κυρίως πιάτο, επιδόρπιο) και δεν περιλαμβάνουν τα ποτά και το νερό.