Στις ταβέρνες της Μυκόνου που τρώνε και ντόπιοι και επισκέπτες - κι όμως υπάρχουν!

Ναι, έχει κι από αυτές το νησί των Ανέμων. Και μάλιστα, κάποιες αρκετά αξιόλογες.

Οι παραδοσιακές ταβέρνες της Μυκόνου © Rizes - Folklore Farmstead - Restaurant

Πέρα από τα πολυδιαφημισμένα σημεία της, τα βραβευμένα εστιατόρια, τα κραυγαλέα beach bar restaurants/clubs και όλα τα υπόλοιπα γευστικά σποτ της, η Μύκονος έχει και ταβέρνες. Ναι, ναι. Κάποιες δε, αρκετά αξιόλογες και σίγουρα πιο οικονομικές από τις περισσότερες προτάσεις στο νησί των Ανέμων. Μία λίστα με τις ταβέρνες της Μυκόνου λοιπόν.

Ρίζες 

Προορισμός από μόνες τους και παράλληλα ησυχαστήριο οι Ρίζες, μοιάζουν να υπήρχαν από πάντοτε στην περιοχή Μαού της Άνω Μεράς αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα artificial χωριό που όμως τιμά την ιστορία και την παράδοση του νησιού. Εντός των τειχών τους και απλωμένα στην ευρύχωρη αυλή, συναντάς μεταξύ άλλων παραδοσιακά δωμάτια και ένα σπίτι-λαογραφικό μουσείο, μυκονιάτικες καλλιέργειες και οικόσιτα ζώα, βουκαμβίλιες καθώς και την αξιόλογη ταβέρνα του συγκροτήματος. Farm to table λογική και πιάτα που μεταφράζουν την παράδοση σε γεύσεις οικείες. Ξεκινάς με το δικό τους χειροποίητο ψωμί και μία μπύρα Mikonu και συνεχίζεις με έξοχους κεφτέδες από χοιρινό κιμά, τραγανούς κολοκυθανθούς και πλήθος άλλων. 

Οι ταβέρνες της Μυκόνου_Κική
Ταβέρνα της Κικής
Οι ταβέρνες της Μυκόνου_Ρίζες
Ρίζες
Οι ταβέρνες της Μυκόνου_Ταβέρνα Φωκός
Ταβέρνα Φωκός

Ταβέρνα Φωκός

Στην άγρια, βορειοανατολική ακτή της Μυκόνου, η Ταβέρνα Φωκός μετρά ήδη μία 25ετία υπάρξης και επιβλέπει από κοντινή απόσταση την ομώνυμη -υπέροχη- παραλία. Βρίσκεις θαλπωρή στη φροντισμένη και πάντοτε υπό σκιά αυλή της και δοκιμάζεις πιάτα εμπνευσμένα τόσο από την παραδοσιακή μυκονιάτικη όσο και από τη μεσογειακή κουζίνα, με φρέσκα, εποχιακά υλικά.

Ταβέρνα της Κικής

Στον Άγιο Σώστη, την ίσως πιο μποέμ παραλία της Μυκόνου, η Κική υποδέχεται υπομονετικά από νωρίς το μεσημέρι τους επισκέπτες της, που συνήθως σχηματίζουν ουρά, καθώς εδώ δε γίνονται κρατήσεις. Χτίζει το μύθο της από το 1984 και παρέχει σπιτικό φαγητό (ορεκτικά, σαλάτες και πιάτα σχάρας) και φιλοξενία. Έξτρα πόντους για τη μικρή ακρογιαλιά, ακριβώς μπροστά.

Διαβάστε Επίσης

Το Μαερειό

Το Μαερειό πιάνει πόστο στην καρδιά της Χώρας και μοιάζει να κρατά τη σύνδεση με μία άλλη, πιο ανέμελη εποχή της Μυκόνου. Αν είσαι τυχερός, προλαβαίνεις ένα από τα λιγοστά εξωτερικά τραπεζάκια, για να κάνεις χάζι την περαντζάδα. Το όνομά του μαρτυρά και τη γευστική του κατεύθυνση, ενώ αξίζει να τιμήσεις τις ολόφρεσκες τηγανητές πατάτες και τους περίφημους κεφτέδες του.

Οι ταβέρνες της Μυκόνου_Το Μαερειό
Το Μαερειό
Οι ταβέρνες της Μυκόνου_Ξαραθυμιού
Ξαραθυμιό
Οι ταβέρνες της Μυκόνου_Ό,τι Απέμεινε
Ό,τι Απόμεινε
Οι ταβέρνες της Μυκόνου_Κουνέλας
Κούνελας

Ό,τι Απόμεινε

Η ιστορία του 'Ό,τι Απέμεινε στην Άνω Μερά ξεκινά το 1983 και, παρά το παιχνιδιάρικο όνομά, έκτοτε δεν παίζει καθόλου με αυτά που σερβίρει. Μαμαδίστικά μαγειρευτά και καλά κρέατα τα στοιχεία που έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη επισκεπτών και ντόπιων. Βρίσκεις πάντοτε παγωμένη μπύρα.

Κούνελας

Στη Χώρα της Μυκόνου, ήδη από το 1969, η ψαροταβέρνα της οικογένειας Θεοχάρη βγάζει τραπεζάκια σε μία γραφική αυλή και το μικρό δρομάκι, υπό τη σκιά των δέντρων. Ακριβώς εκεί, σερβίρει φρέσκο ψάρι και θαλασσινά σε καλές τιμές, πλαισιώνοντάς τα με σπιτική φιλοξενία. Πολύ καλή σχάρα.

Νικόλας

Οικογενειακή ταβέρνα στην Αγία 'Άννα, από τις παλαιότερες και πιο γνωστές της Μυκόνου. Ισχυρό ατού οι πολλές πρώτες ύλες από το μεγάλο μποστάνι τους στην περιοχή του αεροδρομίου, όπου επιπλέον εκτρέφουν και ζώα. Τα μαγειρευτά έχουν γνήσιο "μαμαδίστικο" άγγιγμα, ενώ η σχάρα παίζει σε υψηλά στάνταρ. Στα "πρέπει", η μελιτζάνα στα κάρβουνα, οι σαρδέλες σχάρας, ο μουσακάς με κολοκύθι και το κρασάτο χταποδάκι. Τα τραπέζια στην άμμο γίνονται ανάρπαστα την ώρα του ηλιοβασιλέματος.

Ξαραθύμιο

Σαν ορεκτικό σου σερβίρει την υπέροχη οπτική του νησιού και του Αιγαίου από ψηλά. Έπειτα, παραλαμβάνει τη σκυτάλη η κουζίνα του Ξαραθυμιού, στο Σκαλάδο, με γεύσεις οικείες και εύκολα αναγνώσιμες. Νόστιμο και ελαφρύ χουνκιάρ, αεράτοι κολοκυθοκεφτέδες, συμπαθητική τηγανιά κοτόπουλο.

Οι ταβέρνες της Μυκόνου_Λημνιός
Λημνιός
Οι ταβέρνες της Μυκόνου_Νικόλας
Νικόλας
Οι ταβέρνες της Μυκόνου_Μαϊζέβελο
Μαϊζέβελο

Λημνιός

Στον Άγιο Στέφανο και με θέα στη Δήλο και τα γύρω νησιά, η οικογενειακή ταβέρνα Λημνιός μετρά σχεδόν τρεις δεκαετίες ζωής, έχοντας περάσει πια στα χέρια της δεύτερης γενιάς. Παραδοσιακή ελληνική κουζίνα και μυκονιάτικες συνταγές, σε πιάτα σερβιρισμένα με μεράκι, με highlight τα φημισμένα αρνίσια παϊδάκια του στα κάρβουνα. Προσεκτικά διαλεγμένες ετικέτες του ελληνικού αμπελώνα σε κρασί.

Οδός Αράξαμε

Στην Άνω Μερά, αυτό το προσεγμένο μέρος απλώνει τα τραπεζάκια του σε μία σκιερή αυλή, όπου και ξεδιπλώνει τα ατού της γευστικής του υπόστασης. Καλές μερίδες, σωστή αναλογία ποιότητας-τιμής και κουζίνα από αυτές που περιμένεις ακριβώς σε τέτοια σημεία.

Διαβάστε Επίσης

Mαϊζέβελο

Στο Βούγλι, το Μαϊζέβελο είναι χαλαρό και άνετο, με αίσθηση φιλικού σπιτιού. Παρουσιάζει γεύσεις που έχουν κάτι από τις συνταγές της γιαγιάς, τοποθετώντας την παράδοση στο επίκεντρο του γευστικού του focus. Ζεστά μεζεδάκια, χειροποίητες πίτες, κεφτεδάκια και αρκετά ακόμη επιβεβαιώνουν του λόγου το ασφαλές. 
 

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Video walkthrough: Η Ναταλία Δραγούμη μαθαίνει τι εστί "cena spettacolo" στο "Dal Professore Gastro Bar"

Από τον "προφέσορα" της ιταλικής κουζίνας Νίκο Δημητροκάλη και την ομάδα του ολόφρεσκου γαστρομπάρ στην Πραξιτέλους.

14/01/2025

Νέο ωράριο λειτουργίας για το εστιατόριο του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού

Ανοιχτό και τις βραδινές ώρες θα είναι το εστιατόριο του μουσείου.

"Sister": Στο Ψυχικό για pad thai και ωραίες μουσικές

Το thai bar restaurant του Κωνσταντίνου Ζουγανέλη έχει άποψη, γοητεία και νοστιμιά.

Καπάνι Μάρκετ: Το νέο οινορεστοράν του Μεταξουργείου έχει κάτι από Θεσσαλονίκη και Φλώρινα

Η φιλοσοφία της υπαίθριας αγοράς συνυπάρχει με παραδοσιακή γεύση και DJ sets με βινύλια.

Το Cafe Society επιστρέφει στο "Mona Athens"

Από τις 23 Ιανουαρίου και για ένα μήνα, κάθε Πέμπτη έως Κυριακή, η Γαλλίδα σεφ Justine Pruvot αναλαμβάνει το brunch στο δημοφιλές σποτ του Ψυρρή.

"Ryotei 118": Ένα διαφορετικό ιαπωνικό στη Γλυφάδα

Ο σεφ Αντώνης Κουρκούτας παρουσιάζει μία χαλαρή gastropub με έμπνευση από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

TROFELIA: Φέρνοντας το Α και το Ω στο τραπέζι

Η τέχνη του να διαλέγεις ό,τι ποιοτικότερο βρισκόταν ανέκαθεν στο DNA της TROFELIA.