Το Βερολίνο είναι μια σπουδή στη γαστρονομική ποικιλομορφία και αυτά είναι μερικά ξεχωριστά εστιατόρια που την κάνουν πράξη

Συνυφαίνοντας κλασικά και σύγχρονα ρεύματα σε εστιατόρια που απαγορεύουν τις φωτογραφίες, με «υπερ-τοπική» και «fine-casual» γαστρονομία, φυσικά κρασιά να ρέουν σε αφθονία και βινύλια να παίζουν στα ηχεία δυνατά, η ιστορική γερμανική πρωτεύουσα είναι μια σπουδή στην ποικιλομορφία

Βερολίνο

Στο Βερολίνο, η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς, δηλαδή τις τολμηρές γεύσεις εν προκειμένω. Ζωηρή και απελευθερωμένη από comme il faut νόρμες, "αυθάδικη" ή κομψή και ευειδής, η γαστρονομική σκηνή εδώ παίζει σε fine casual, fine dining ή fast casual ταμπλό συμβάλλοντας δραστικά στη διαμόρφωση του τρόπου με τον οποίο ντόπιοι και ταξιδιώτες αντιλαμβάνονται το φαγητό και τη γευστική εμπειρία. "Χτενίσαμε" λοιπόν το Βερολίνο και καταγράφουμε μερικές από τις πιο αξιόλογες γαστρονομικές στάσεις σε αναλυτική ανταπόκριση. 

CODA
© Ελευθερία Βασιλειάδη
Ο René Frank με την Head Chef Julia Leitner, δεξί του χέρι από την πρώτη μέρα λειτουργίας του "Coda"

"Coda": Ο René Frank είναι μεγάλο "αλάνι"

Επαναπροσδιορίζοντας τις νόρμες της καλοφαγίας, ο René Frank, chef-συνιδιοκτήτης του πρώτου -και μοναδικού- εστιατορίου επιδορπίων στη Γερμανία, καλιμπράρει την τέχνη της ζαχαροπλαστικής σε στέρεες γευστικές ερμηνείες. Σε μια από τις πιο πολυσύχναστες γειτονιές του Βερολίνου, το Neukölln, ανάμεσα σε κτίρια καλυμμένα με graffiti, ανακαλύπτεις διαμάντια που το περιτύλιγμά τους είναι αντιστρόφως ανάλογο του περιεχομένου. Κάπως έτσι είναι και το "Coda".

Ο σεφ δεν επενδύει σε μεγαλόσχημους εντυπωσιασμούς εστιάζει όμως εκλεκτικιστικά στην άριστη ποιότητα της πρώτης ύλης του

Ο σεφ δεν επενδύει σε μεγαλόσχημους εντυπωσιασμούς εστιάζει όμως εκλεκτικιστικά στην άριστη ποιότητα της πρώτης ύλης του. Ραφιναρισμένα σάκχαρα και συνθετικά συστατικά είναι ταμπού στην κουζίνα του ενώ, σαν άλλος πιο προσγειωμένος αλλά sui generis Willy Wonka, περηφανεύεται για τις σπιτικές πραλίνες και τις δημιουργίες σοκολάτας, που παράγει με την ομάδα του πιστός στην "από τον καρπό στο πιάτο" φιλοσοφία, ο πολύπειρος Frank στο διάστερο "Coda" ευθαρσώς αποδεικνύει ότι η γαστρονομική "αλητεία" είναι το φόρτε του. Εντυπωσιάζει με τη βιρτουοζιτέ του, εξορίζει κάθε ποζάτη υπερβολή στην παρουσίαση ενώ το ψηλότερο βάθρο της ανοιχτής κουζίνας του μοιράζονται γεύση και άρτια τεχνική σε ένα ιδιότυπο γαστρονομικό αφήγημα λυρικών και hard rock τόνων. Συνδυάζοντας τις αρετές ενός φινετσάτου πιάτου με την καθησυχαστική θέρμη του κλασικού σνακ ή την παιδική αθωότητα με την ενηλικίωση, παρασύρει σε γαστρονομικό ménage à cinq διαρκείας, που φτάνει τα 15 στάδια, γλυκό, umami, αλμυρό, όξινο και πικρό.

"Hallmann & Klee": Η ήρεμη δύναμη

Διακριτική κομψότητα, μινιμαλισμός και γαστρονομικός μοντερνισμός σε αρμονικές αναλογίες συνθέτουν τη δουλειά που γίνεται στο γοητευτικό αυτό πόστο της γειτονιάς του Neukölln. Στον λουσμένο με φως χώρο, οι τοίχοι από λευκά βαμμένα τούβλα, τα ξύλινα δάπεδα και έπιπλα με τις καθαρές γραμμές επενδύουν τη μικρή ανοιχτή κουζίνα που είναι φωλιασμένη στο ένα άκρο της σάλας προσφέροντας μια διακριτική θέα στη δράση πίσω από το πιάτο.

Hallmann & Klee
© Zoe Spawton

Hallmann & Klee
© Ελευθερία Βασιλειάδη
Η σεφ και ιδιοκτήτρια του "Hallmann & Klee", Sarah Hallmann

Η ομάδα του εστιατορίου της Böhmischer Platz, που κάποτε φημιζόταν για το brunch του, εστιάζει σε απλά πιάτα που χαρακτηρίζονται από τολμηρές, λεπτοκεντημένες, καθαρές γεύσεις, τεχνική και αφαιρετική παρουσίαση με διεθνή έμπνευση αλλά εποχική και τοπική ούγια. Αυτά είναι τα γευστικά θεμέλια που έθεσε η σεφ και ιδιοκτήτριας Sarah Hallmann, με δεξί της χέρι στην κουζίνα την σεφ Rosa Beutelspacher και μάλιστα, το 2023, στη γερμανική έκδοση του γαστρονομικού οδηγού Gault & Millau η Sarah ανακηρύχτηκε "Εστιάτορας της Χρονιάς".

Η ομάδα του εστιατορίου εστιάζει σε απλά πιάτα που χαρακτηρίζονται από τολμηρές, λεπτοκεντημένες, καθαρές γεύσεις, τεχνική και αφαιρετική παρουσίαση

Δυνατό χαρτί τους είναι οι λεπτές ισορροπίες και στο τρέχον μενού της επίσκεψης ξεχώρισα το πλατώνι, που αν και κρεοφαγικό πιάτο, "φόρεσε" τη μάσκα της φινέτσας, τακίμιασε με σέλερι και κεράσια χωρις να μου αφήνει περιθώρια να μην υποκλιθώ βαθιά στη γευστική του χάρη. Σημαντικό μέλος της ομάδας και η σομελιέ Patricia Lee, που φροντίζει το φλερτ φαγητού-κρασιού να αποδίδει ενώ φέτος φαίνεται ότι είναι η χρονιά τους αφού οι κόποι ετών ανταμείφθηκαν με το πρώτο τους αστέρι Michelin. 

Διαβάστε Επίσης

"Horváth": Η χειραφέτηση των λαχανικών

HORVATH
© White Kitchen
Η σάλα με την εντυπωσιακή τοιχογραφία του καλλιτέχνη Jim Avignon

Στο βραβευμένο με δύο αστέρια Michelin εστιατόριό του στο Kreuzberg, ο αυστριακής καταγωγής σεφ Sebastian Frank παρουσιάζει ένα εκφραστικό γευστικό καλειδοσκόπιο, που θέτει στο επίκεντρο τα υψηλής ποιότητας υλικά σε μια παλέτα με ξεκάθαρο χρωματολόγιο, δίνοντας συχνά περίοπτη θέση στα λαχανικά. Το "Horváth" εξάλλου διαθέτει στο portfolio του και ένα πράσινο αστέρι Michelin, διάκριση που επιβραβεύει την "πράσινη" λογική λειτουργίας του. Συμβαδίζοντας με την εποχή αλλά και με σεβασμό στην τουλάχιστον 100 ετών ιστορία του χώρου που αποτέλεσε στέκι επιφανών καλλιτεχνών, οι οικοδεσπότες Sebastian Frank και η σύζυγός του Jeannine Kessler, ανακαίνισαν το εσωτερικό στο οποίο ξεχωρίζει μια εντυπωσιακή τοιχογραφία του Jim Avignon. Η "χειραφετημένη χορτοφαγική κουζίνα" -όπως ο σεφ την αποκαλεί- του Frank αξιοποιεί τη δύναμη και το άρωμα των λαχανικών και των φρούτων, ενσωματώνοντάς τα άψογα με γεύσεις και καρυκεύματα που βασίζονται στο κρέας, ώστε να επιτευχθεί ένα αρμονικό μείγμα γεύσης και υφής. Στο μενού degustation ξεδιπλώνονται οι προσωπικές αναμνήσεις, οι γεύσεις της αυστριακής πατρίδας του και ο γαστρονομικός πλούτος της περιοχής της πάλαι ποτέ Παννονίας, σε μια κλιμακωτή αφήγηση με ομαλή ροή και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πλοκή.

HORVATH
© Robert Schlesinger
Οι οικοδεσπότες του "Horváth": O Sebastian Frank και η σύζυγός του Jeannine Kessler δίνουν μαθήματα υποδειγματικής φιλοξενίας 

Η "χειραφετημένη χορτοφαγική κουζίνα" -όπως ο σεφ την αποκαλεί- του Frank αξιοποιεί τη δύναμη και το άρωμα των λαχανικών και των φρούτων

Την αντισυμβατική, αλλά χαλαρή και συνάμα εκλεπτυσμένη εμπειρία υψηλής γαστρονομίας συνοδεύει στους ίδιους ρυθμούς ο sommelier Michi Stiel, προσφέροντας εξαιρετικά ενδιαφέρουσες επιλογές σε μη αλκοολούχα ποτά, που αξίζει να δοκιμάσετε ως εναλλακτική αντί κρασιού. Υπάρχει βέβαια και εξίσου ενημερωμένη και ευέλικτη λίστα κρασιών με τα pairings και στις δύο περιπτώσεις να είναι καλά μελετημένα. Υπόδειγμα τεχνικής και γερού brainstorming, η "ώριμη και νεαρή" σελινόριζα, από τα πιάτα "υπογραφή" του Frank, που είναι σελινόριζα εγκλεισμένη για ένα χρόνο, για να ωριμάσει, σε ζύμη με κρούστα αλατιού και σερβίρεται με μπεσαμέλ της ίδιας ρίζας. 

Διαβάστε Επίσης

"Nobelhart & Schmutzig": Μανιφέστο - υπόδειγμα

Billy Wagner
© Anne Schönharting
O Billy Wagner φιλοδοξεί να κλείσει το χάσμα μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών στο πιο "πολιτικό" εστιατόριο της Γερμανίας

Δημιουργία του Billy Wagner (σεφ-ιδιοκτήτη) και του Micha Schäfer (executive chef), το "Nobelhart & Schmutzig" άνοιξε τις πόρτες του στην πολυσύχναστη Friedrichstraße τον Φεβρουάριο του 2015, με αποστολή να διαφωτίσει γαστρονομικά τους Βερολινέζους στρέφοντας τους προβολείς προς τον πλούτο της τοπικής παραγωγής μέσα και γύρω από την πόλη. Εστιάζοντας στην ταύτιση της τροφής με ζητήματα περιβάλλοντος, οικονομίας, προέλευσης και ταυτότητας ο Wagner διαμόρφωσε ένα γαστρονομικό μανιφέστο και με μια δραστήρια ομάδα, ως συνιδρυτής (μαζί με τον Sebastian Frank) της "Die Gemeinschaft", οργάνωσης που φιλοδοξεί να κλείσει το χάσμα μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών, εξέλιξε το πιο "πολιτικό" εστιατόριο της Γερμανίας.

Οι "Nobelharts" παρουσιάζουν την νέα απόδοση της πολυτέλειας επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι οι μεγαλύτερες πολυτέλειες είναι ο χρόνος και η δυνατότητα να απολαμβάνουμε την αληθινή εμπειρία με ηρεμία

Οι διατροφικές μας επιλογές εξάλλου αποτελούν μορφή πολιτικής πράξης αφού ουσιαστικά διαμορφώνουν τον κόσμο στον οποίο θα θέλαμε να ζούμε. Το εστιατόριο άρχισε να διαταράσσει το τότε συντηρητικό γαστρονομικό τοπίο της Γερμανίας αποδεικνύοντας ότι προσφέρει πολλά περισσότερα από καλό φαγητό και ίσως την καλύτερη επιλογή κρασιών της χώρας: είναι ένας κινητήριος μοχλός αλλαγής για τη βιομηχανία φιλοξενίας, εμπνέοντας δεοντολογικά άλλα εστιατόρια να γίνουν πιο ποικιλόμορφα, λιγότερο σεξιστικά και ρατσιστικά προσφέροντας πιο ασφαλές και βιώσιμο εργασιακό περιβάλλον. Οι "Nobelharts" όμως δεν σταματούν εδώ αφού παρουσιάζουν την νέα απόδοση της πολυτέλειας καταργώντας από το μενού κλασικά πανάκριβα προϊόντα υψηλής γαστρονομίας και επισημαίνοντας ότι οι μεγαλύτερες πολυτέλειες είναι ο χρόνος και η δυνατότητα να απολαμβάνουμε την αληθινή εμπειρία με ηρεμία. Αυτός είναι και ο λόγος που απαγόρευσαν τις φωτογραφίες και τα βίντεο εντός του εστιατορίου, προσφέροντας σε κάθε καλεσμένο την ευκαιρία να απολαύσει το γεύμα του ανενόχλητος μόνος στην τεράστια μπάρα ή με παρέα σε τραπέζι ακούγοντας βινύλια στο φούλ. What happens in "Nobelhart & Schmutzig" stays in "Nobelhart & Schmutzig", "more social, less media" είναι motto που διαβάζεις πρώτα με τα ονόματα της κάστας του εστιατορίου αναμένοντας τα διαολεμένα νόστιμα -τολμώ να πω- πιάτα του μενού χωρίς να κοιτάς λεπτό την οθόνη του κινητού. Ο Billy "λάμπει" όταν συνειδητοποιεί ότι βρίσκεσαι εκεί για το φαγητό και όχι για τη μόστρα του μισελενάτου, έχει πηγαίο χιούμορ και μοιράζεται τις ιστορίες των παραγωγών του με την απολαυστική χάρη ενός αυθεντικού αφηγητή. 

"Le Duc Salon": Ο "Δούκας" ξέρει από καλό φαγητό

LE DUC SALON
© Ελευθερία Βασιλειάδη
Ο "Δούκας" (τέρμα αριστερά) και η ομάδα του εν δράσει στο pop up που ενδέχεται να γίνει το πρώτο fine dining εστιατόριο του σεφ

Ο Βιετναμέζος σεφ Duc Ngo είναι γνωστός στη γαστρονομική σκηνή της γερμανικής πρωτεύουσας για τις φρέσκες και συναρπαστικές ιδέες των εστιατορίων του αλλά και σε όλη τη Γερμανία ως καλεσμένος και κριτής σε διάφορες εκπομπές μαγειρικής. Ο αυτοδίδακτος σεφ, δυανύει σχεδόν την τρίτη δεκαετία της μαγειρικής πορείας του, από τότε που άνοιξε το πρώτο του εστιατόριο στο Charlottenburg μέχρι σήμερα, που, σαν άλλος Albert Adria του Βερολίνου, έχει στήσει μια "γειτονιά" τουλάχιστον 18 (!) εστιατορίων με διαφορετικά στυλ και κουλτούρες κουζίνας στην καρδιά της πόλης. Σε απροσδόκητη τοποθεσία, ένα κτίριο με πρόσβαση από την αυλή πίσω από τα δημοφιλή συνοικιακά μαγαζιά του, έστησε το σχετικά πιο πρόσφατο pop up εστιατόριό του. Εκεί, σε ένα μόνο μακρύ τραπέζι, σερβίρει εξαιρετικό value for money μενού γευσιγνωσίας με πιάτα -τολμώ να πω για κάποιες από τις περιπτώσεις- ιδεώδους νοστιμιάς, ωραία δουλεμένα, όπου πρωταγωνιστεί κυρίως η θάλασσα σε βερσιόν φίνες, φουλ ιωδιούχες, με την κρουστή σάρκα ψαριών και θαλασσινών να βρίσκεται εμφανώς στα σωστά χέρια.

Le Duc Salon
© Ελευθερία Βασιλειάδη
Ο Duc Ngo φημίζεται για την υψηλή ποιότητα της πρώτης ύλης του και τη σωστή "μετάφρασή" της

Ο αυτοδίδακτος σεφ, σαν άλλος Albert Adria του Βερολίνου, έχει στήσει μια "γειτονιά" τουλάχιστον 18 (!) εστιατορίων με διαφορετικά στυλ και κουλτούρες κουζίνας στην καρδιά της πόλης

Ντελικάτο σασίμι με εσπεριδοειδή, χυμώδες chawanmushi με χαβιάρι, καραβίδες με chutoro και tataki τόνου με ΧΟ έπος, αλλά και ορτύκι, σε φουλ umami μπαχαράτο ζωμό περνούν από τον μακρύ ατσάλινο πάγκο που έχει στηθεί στο ψηλοτάβανο δωμάτιο του διαμέρισματος με τους πρόχειρα σοβατισμένους τοίχους, τα μοντέρνα φωτιστικά, τις παλιές πόρτες με πατίνα και τα ψηλά παράθυρα σε έρκερ. Για να δοκιμάσετε όμως και μερικές εξαίρετες εκδοχές των δεξιοτήτων του ίδιου και της ομάδας του σε διαφορετικά, πιο χαλαρά concepts, θα κάνετε οπωσδήποτε ένα πέρασμα από τα "Funky Fish" και "893", όπου το φρέσκο ψάρι επίσης έχει την τιμητική του. Fun fact: στο Βερολίνο, πίσω από μια πόρτα μουντζουρωμένη με graffiti και φιμέ τζαμαρίες ενίοτε κρύβονται θαυμάσια στέκια όπου περνώντας μέσα από μια βελουτέ κουρτίνα μπαίνεις σε έναν άλλο κόσμο, easy going, όχι "δήθεν", με ωραίες μουσικές, και μια μπάρα στο κέντρο που για να βρεις θέση πρέπει οπωσδήποτε να κάνεις κράτηση αφού ήδη από τις 2-3 το μεσημέρι δεν πέφτει καρφίτσα. Κάπως έτσι είναι το "893", ένα εστιατόριο που πολύ θα ήθελα να έχω προς τα μέρη μας (χωρίς τα graffiti)...

"Pars": Η υψηλή τέχνη του fine comfort

PARS
© Caroline Prange
Η φωτεινή σάλα του "Pars", "ντυμένη" στα λευκά, χωρίζεται σε δύο δωμάτια, διακοσμημένα σε λιτές γραμμές

Γοητευτικό, μίνιμαλ, φιλόξενο και ανεπιτήδευτο, το "Pars" (το πρώην περίφημο "Café Savigny") ενσωματώνει καλλιτεχνικά στοιχεία σε κάθε επίπεδο, από τη σάλα μέχρι την κουζίνα. Η φωτεινή σάλα, "ντυμένη" στα λευκά, χωρίζεται σε δύο δωμάτια, διακοσμημένα σε λιτές γραμμές, με ένα μακρύ τραπέζι μπροστά που βλέπει στην ανοιχτή κουζίνα και, στο μικρότερο δωμάτιο, τέσσερα τραπέζια τοποθετημένα σε μικρό κύκλο, γύψινα καλούπια στους τοίχους, παρκέ, και επιλεγμένα έργα τέχνης γνωστών καλλιτεχνών δημιουργούν μια γέφυρα μεταξύ του παρελθόντος και παρόντος.

Διαβάστε Επίσης

Η αισθητική στο στήσιμο των πιάτων και η τεχνική στις παρασκευές μπορεί να είναι fine dining λογικής ωστόσο οι γεύσεις, με comfort θέρμη, μιλούν στην καρδιά ακόμα και κάποιου που δεν είναι ντόπιος

Ζεν μοτίβα κυριαρχούν και στο ύφος της κουζίνας, όπου η επικεφαλής σεφ Alina Jakobsmeier, εκφράζει την αγάπη της για τα αγνά υλικά- κάθε πιάτο περιορίζεται σε ελάχιστα πολύ βασικά συστατικά- σε μενού που ξεχωρίζει για την κομψή διαύγεια και τη ζεστασιά του. Η αισθητική στο στήσιμο των πιάτων και η τεχνική στις παρασκευές μπορεί να είναι fine dining λογικής ωστόσο οι γεύσεις, με comfort θέρμη, μιλούν στην καρδιά ακόμα και κάποιου που δεν είναι ντόπιος. Ως επιστέγασμα, ο κορυφαίος σομελιέ Christoph Geyler επιμελείται μια ενδιαφέρουσα επιλογή κρασιών με ιδιαίτερη έμφαση σε μια μικρή επιμελημένη συλλογή από ετικέτες σαμπάνιας, όπως η Charles Dufour.

PARS
© Wibesa Gentur
Φινετσάτες fine comfort "προβολές" στη γευστική μαρκίζα του "Pars"

Στο φινάλε, η 33χρονη οικοδέσποινα Kristiane Kegelmann, ζαχαροπλάστης και εικαστικός, ως δεινή λάτρης της σοκολάτας, φροντίζει, με τις χειροποίητες "γλυπτές" χρωματιστές σοκολατένιες μπουκιές από εξαιρετικά υψηλής ποιότητας σοκολάτα και γεμίσεις κάθε άλλο παρά συνηθισμένες, ο επίλογος να σφηνωθεί στο θυμικό. "Pars" εξάλλου σημαίνει "μέρος ενός συνόλου", και αυτό δεν είναι απλώς ένα επιδόρπιο αλλά ένα ακόμα "πιάτο", μέρος ενός περίτεχνα δομημένου μενού, σε μια solo συναρπαστική περφόρμανς.

Διαβάστε Επίσης

"UUU": Η πολυτονική φινέτσα της κινεζικής κουζίνας

UUU
© UUU
Στο "UUU", η εμπειρία προορίζεται για μόλις 9 άτομα

Είναι αναρίθμητες οι αποδόσεις και οι απόπειρες επαναπροσδιορισμού της κινεζικής μαγειρικής κουλτούρας τόσο εντός όσο και εκτός Κίνας. Το μόλις 9 θέσεων UUU, το πιο προοδευτικό κινέζικο εστιατόριο της πόλης, στην περιοχή Wedding στο βόρειο Βερολίνο, η σεφ Yuhang Wu (με πολυετή εμπειρία σε εστιατόρια όπως "Tim Raue", "Aqua" και "Coda") δημιούργησε ένα προσωπικό καταφύγιο για τη δική της γαστρονομική εξερεύνηση, όπου, μαζί με τον συνεργάτη της Jonas Borchers, σερβίρουν ένα σπονδυλωτό μενού που εξερευνά την ποικιλομορφία της κινεζικής κουζίνας σε 8-10 πιάτα αναδεικνύοντας διαφορετικές περιοχές, υφές και γεύσεις της κινεζικής κουζίνας. Η Wu δίνει νέα πνοή στις γαστρονομικές παραδόσεις της πατρίδας της επανερμηνεύοντας τα κλασικά, όπως το Xiaolongbao ή το Guobaorou αλλά και καινοτόμες δημιουργίες όπως χτένια με ραβέντι και ρίζα Yacon.

UUU
© Ελευθερία Βασιλειάδη
Το δημιουργικό ντουέτο πίσω από το "UUU" μεταφέρει τη μακρά κινεζική παράδοση στο σήμερα

Η Wu δίνει νέα πνοή στις γαστρονομικές παραδόσεις της πατρίδας της επανερμηνεύοντας τα κλασικά

Η δημιουργική προσέγγισή της καθοδηγείται από τον σεβασμό για τις κινεζικές παραδοσιακές τεχνικές και τη μαγειρική της διαίσθηση και δεξιότητα που έχει εξελίξει κατά τη διάρκεια ετών εργασίας κάτω από διάσημους Ευρωπαίους σεφ, αλλά και τη συνεχή αναζήτηση των καλύτερων συστατικών με έμφαση στα τοπικά και εποχιακά προϊόντα. Τα πιάτα του UUU συνδυάζονται με μια μοναδική επιλογή έξι κορυφαίων κινεζικών τσαγιών από κορυφαίες περιοχές παραγωγής τσαγιού της Κίνας, τα οποία σερβίρονται ως κρύα ή ζεστά αφεψήματα και kombuchas. Η εμπειρία είναι μοναδική στο είδος της. 

"Café Frieda": "F@ck industrial wines"

FRIEDA
© Robert Rieger
Η Samina Raza και ο Ben Zviel "πακετάρισαν "στο "Café Frieda" όλα τα απαραίτητα για να είναι μια έξοδος κάτι παραπάνω από απλά ευχάριστη

Παρακαλώ όχι λογοκρισία, το άνωθεν motto αντιπροσωπεύει επακριβώς με χιούμορ τη νοοτροπία των ιδιοκτητών και θα το δείτε σε περίοπτη (σχεδόν) θέση, στο μαγαζί (στο laptop το εντόπισα). Το "Café Frieda", ένα all-day fun concept της γεννημένης στο Λονδίνο Samina Raza και του συντρόφου της Ben Zviel από το Τελ Αβίβ, στη μοντέρνα και καταπράσινη γειτονιά Prenzlauer Berg. Μικρά, δημιουργικά και βαθιά νόστιμα πιάτα, φτιαγμένα από πολύ καλής ποιότητας υλικά, προσεκτικά επιλεγμένα, συνοδεία μιας μεγάλης ποικιλίας από φυσικά κρασιά και μουσικές από ένα από τα καλύτερα στερεοφωνικά συστήματα σε εστιατόριο του Βερολίνου, συνθέτουν το προφίλ ενός πόστου που θες να το στριμώξεις στην τσάντα του Sport Billy για να το έχεις μαζί σου παντού. Ατού η εκπληκτική συλλογή βινυλίων τους, η ανοιχτή κουζίνα που, βρίσκοντας θέση στη μεγάλη μπάρα, είναι σκέτη απόλαυση, μερικές ακατάλληλες για ανηλίκους αφίσες και γύρω στις 250 ετικέτες φυσικών κρασιών.

CAFE FRIEDA BERLIN
© Jack Hare
Βινύλια, επιλεγμένες ετικέτες φυσικών κρασιών και ζωντανή ατμόσφαιρα στο "Café Frieda"

Ατού η εκπληκτική συλλογή βινυλίων τους, η ανοιχτή κουζίνα που, βρίσκοντας θέση στη μεγάλη μπάρα, είναι σκέτη απόλαυση, μερικές ακατάλληλες για ανηλίκους αφίσες και γύρω στις 250 ετικέτες φυσικών κρασιών

Αυτοί ήταν οι ακρογωνιαίοι λίθοι πάνω στους οποίους οι Samina και ο Ben αποφάσισαν να επανασχεδιάσουν το πρώην "Frida Kahlo" στην Helmholtzplatz ως έναν χώρο για παρέα και απόλαυση των καλών πραγμάτων της ζωής (είναι η χαρά της ζωής και οι δυο τους). Από την ίδρυση του "Mrs Robinson's" το 2016, είχαν δημιουργήσει ένα δίκτυο από τους καλύτερους βιοκαλλιεργητές, ψαράδες και οινοποιούς, ξεκινώντας από το Βρανδεμβούργο και επεκτεινόμενοι σε όλη την Ευρώπη. Το 2021 λοιπόν έστησαν και το "Café Frieda", που δικαιολογημένα έγινε σύντομα σημείο αναφοράς και στέκι από το πρωί μέχρι το βράδυ. Τι τρώμε εδώ; Προζυμένιο δικό τους ψωμί με καλό γαλλικό βούτυρο, χειροποίητα αλλαντικά (δοκιμάστε το Mangalitza speck), το burger το τίμιο, το σωστό και πιάτα όπως στήθος άγριας πάπιας, άψογα ψημένες χυμώδεις κοπές, ασύγκριτα κρατσανιστές πατάτες τηγανητές με μαγιονέζα και τρούφα και γλώσσα λεμονάτη μεταξύ άλλων. 

"Dotori": Αυθεντική κορεάτικη anju κουλτούρα

DOTORI
© Ελευθερία Βασιλειάδη
Η κορεάτικη κουλτούρα των anju bars ταξιδεύει στο Βερολίνο στο "Dotori" με δύο εξαιρετικούς οικοδεσπότες

Στο Weißensee, το πρώτο κορεατικό μπαρ anju του Βερολίνου, ανατρέπει την κουλτούρα του απεριτίφ, ειδικεύεται στα anju – φαγητά δηλαδή που προορίζονται να καταναλώνονται μαζί με το αλκοόλ. Αν και το αλκοόλ είναι σίγουρα στο μενού, στην κουλτούρα anju το φαγητό είναι αυτό που πρωταγωνιστεί, κάτι που ισχύει και σε αυτό το πολύ συμπαθητικό πόστο.

DOTORI
© Ελευθερία Βασιλειάδη
 Tofu σε πολύ γευστική εκδοχή που συνόδευσε ένα ποτήρι ελαφρά αφρώδες makgeolli 

Η σεφ – συνιδιοκτήτρια Chi μεταφέρει τις ιδιαίτερες γεύσεις της γενέτειράς της στην καρδιά του Βερολίνου

Τυπικά, η κουλτούρα του anju περιλαμβάνει πιάτα της μοιρασιάς και ενίοτε στα anju bar της Κορέας δεν υπάρχει μενού ωστόσο εδώ, η μικρή κουζίνα του "Dotori", προσαρμόζεται στα ευρωπαϊκά δεδομένα προσφέροντας ένα σύντομο μενού με επιλογές που συνοδεύουν μια σειρά από επιλεγμένα κορεάτικα ποτά όπως το makgeolli (κορεατικό κρασί από ρύζι - λευκό και ελαφρώς αφρώδες) φυσικά κρασιά και craft μπύρες. Καραμελωμένες αντζούγιες με αμύγδαλα, πικάντικο αφυδατωμένο ραπανάκι, pajeon (κορεάτικη "τηγανίτα" με λαχανικά), χοιρινό με όξινες ή γλυκές σάλτσες, πίκλα φύλλων άγριου σκόρδου, ρύζι με κορεάτικα φύκια, ακόμα και βελανίδια ("Dotori" σημαίνει αυτό ακριβώς). Η σεφ – συνιδιοκτήτρια Chi χρησιμοποιεί αλεύρι βελανιδιάς για να φτιάξει τους παραδοσιακούς κύβους που συνοδεύονται από πράσινη σαλάτα και φρέσκο κόλιανδρο μεταφέροντας τις ιδιαίτερες γεύσεις της γενέτειράς της στην καρδιά του Βερολίνου. Αναζητήστε θέση στη μακριά μεταλλική μπάρα, το μαγαζί είναι χαλαρό, ιδανικό για μικρές παρέες, με ελάχιστες θέσεις και η εμπειρία απολαυστική. 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ο Bruno Verjus για δύο μοναδικά βράδια στο 'Elements'

Το βραβευμένο εστιατόριο του ξενοδοχείου 'Canaves Epitome' φιλοξενεί τον σημαντικό σεφ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
18/07/2024

Οι -πραγματικοί- σεφ και restaurateurs από την τρίτη σεζόν του Τhe Bear

Η λίστα με όλα εκείνα τα πρόσωπα του σύμπαντος της γεύσης που κάνουν παρέα στον Carmy και τους δικούς του, στο νέο κύκλο της δημοφιλούς σειράς.

Το 'Gallina' για τους επόμενους δύο μήνες στο 'Domes Zeen Chania'

Το δημοφιλές εστιατόριο του Κουκακίου θα σερβίρει για το καλοκαίρι το μενού του και στο ξενοδοχείο των Χανίων.

4 αστέρια με concept στο "Nana Princess" στην Κρήτη

Όταν ο 3άστερος σεφ Thomas Bühner παραδίδει μαθήματα γαστρονομικούconcept, στο γκουρμέ εστιατόριο "Eternal Blue" στη Χερσόνησο που η κουζίνα του λάμπει.

Τα nice n easy χαρίζουν γεύση στον Πύργο του Πειραιά με τέσσερα διαφορετικά κόνσεπτ

Ο δημοφιλής όμιλος gourmet και bio-healthy εστιατορίων παρουσιάζει τέσσερα διαφορετικά κόνσεπτ στο εμβληματικό τοπόσημο που ατενίζει το μεγάλο λιμάνι από ψηλά.

Astakos

Από τα μεγάλα σουξέ της χρονιάς η γαστροταβέρνα δίπλα στους πάγκους των ψαράδων της Γλυφάδας, πρέπει να ανασκουμπωθεί και να ανεβάσει στροφές για να πιάσει τις επιδόσεις που δοκιμάζαμε το Μάρτιο.

Zillers

Σε νέα τροχιά το αγαπημένο εστιατόριο των Αθηναίων με νέο σεφ τον Βασίλη Ρούσσο, πρέπει να ξεκαθαρίσει τον fine dining χαρακτήρα του και να μπει πιο τολμηρά στη σκηνή της Αθήνας.