Πώς οι Ολυμπιακοί Αγώνες αλλάζουν τον εστιατορικό χάρτη του Παρισιού

Η Ολυμπιάδα αυξάνει τις γαστρονομικές απαιτήσεις στην Πόλη του Φωτός, με δεκάδες pop up σημεία και κόνσεπτ να ξεπηδούν αποκλειστικά για το σπουδαίο αθλητικό γεγονός.

Πώς οι Ολυμπιακοί Αγώνες αλλάζουν τον εστιατορικό χάρτη του Παρισιού AI-generated image

Για τον κόσμο των σπορ αλλά και πολύ πιο μακριά από αυτόν, οι Ολυμπιακοί Αγώνες κατέχουν μία ιδιαίτερη και πολύ σημαντική θέση στις παγκόσμιες συνειδήσεις ως ισχυρό σύμβολο ενότητας, επιμονής και ανθρώπινης προσπάθειας. Και αυτό ισχύει με όποιους αστερίσκους συνοδεύουν την εκάστοτε Ολυμπιάδα από το 1896 και έπειτα.

Κάθε 4 χρόνια –και με απειροελάχιστες αναβολές– άπαντες στρέφουν την προσοχή τους σε ένα πολύ συγκεκριμένο σημείο της υφηλίου και σε κάθε είδους αθλητική αρένα, παρακολουθώντας συνανθρώπους τους να καταθέτουν προσπάθεια και ψυχή, προσπαθώντας να ξεχωρίσουν, να σπάσουν ρεκόρ, να κερδίσουν και να εξασφαλίσουν τη θέση τους στην αθανασία των σπορ. Οι επιδόσεις τους και πολύ περισσότερο οι ιστορίες τους είναι καύσιμο σε μία μηχανή που δίνει ενέργεια σε αυτή την αληθινή –ή αληθοφανή αν προτιμάς– φιέστα διαφορετικότητας.

Σε έναν όλο και πιο διχασμένο κόσμο, οι Ολυμπιακοί Αγώνες θέλουν να θυμίσουν ξανά κάτι από το βασικό τους νόημα· εκείνο που τρέχει πίσω στην αρχαιότητα, κάνοντας επίκληση στην κοινή μας ανθρωπιά, στις αξίες του σεβασμού, της αριστείας και της φιλίας. Μιλάμε, άλλωστε, για κάτι περισσότερο από ένα απλό αθλητικό γεγονός.

Από τις 26 Ιουλίου έως και τις 11 Αυγούστου, το Παρίσι θα μονοπωλεί το ενδιαφέρον. Υπάρχει όμως και μία πτυχή της 33ης Ολυμπιάδας της σύγχρονης ιστορίας που ελάχιστοι θα ασχοληθούν με αυτή αλλά είναι αρκετά σημαντική για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές - εκείνη του φαγητού.

Ολυμπιάδα και Γαστρονομία

Προφανώς και γνωρίζεις την επίδραση της Γαλλίας αλλά και του Παρισιού, ειδικότερα, στην παγκόσμια εστιατορική και γαστρονομική σκηνή. Δε θα μπορούσε λοιπόν παρά να δοθεί ιδιαίτερο βάρος και στο εν λόγω πεδίο με αφορμή τους επερχόμενους Αγώνες, που σε λίγες ημέρες ξεκινούν.

Καθώς προετοιμάζεται να φιλοξενήσει το σπουδαίο γεγονός, η Πόλη του Φωτός δημιουργεί μία from-scratch ποικιλία pop-up εστιατορίων και γευστικών εμπειριών: Περίπου 80 'προσωρινά' εστιατόρια εγκαθίστανται στη γαλλική πρωτεύουσα από άλλες τοποθεσίες της χώρας, με σκοπό να παρουσιάσουν τις γαστρονομικές τους προτάσεις αλλά και να εξυπηρετήσουν σχεδόν 35.000 ημερησίως, με το κάθε ένα από αυτά να σερβίρει διαφορετικό μενού και ξεχωριστά πιάτα, επιδιώκοντας τη σύνδεση των ΟΑ με κάποιου είδους γευστικής θεατρικότητας.

Για παράδειγμα, μία ολόκληρη πτέρυγα του Πυργου του 'Άιφελ θα φιλοξενήσει το 'Gustave 24', ένα high-end wine bar restaurant, που πέρα από την εκπληκτική θέα στην πόλη, προσφέρει και άμεση θέαση στα γήπεδα του beach volley, ενώ το πακέτο που μπορεί να αγοράσει κανείς εδώ μπορεί να επεκταθεί και σε εξασφαλισμένη πρόσβαση σε συγκεκριμένα αθλήματα αλλά και παράλληλα events κατά τη διάρκεια των ΟΑ.

Πώς οι Ολυμπιακοί Αγώνες αλλάζουν τον εστιατορικό χάρτη του Παρισιού 1

Μία άλλη περίπτωση που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι το pop-up εστιατόριο της Air France -ενός εκ των βασικών χορηγών της Ολυμπιάδας- στο Palais de Tokyo, το οποίο θα σερβίρει σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο 850 τμ από τις 27 Ιουλίου έως και τις 11 Αυγούστου. Το μενού του θα είναι όλα όσα προσφέρει onboard η δημοφιλής αεροπορική εταιρεία, συν ένα degustation με δυνατές υπογραφές - η επιμέλεια ανήκει στον τριάστερο Arnaud Lallement (σεφ πατρόν του 'L'Assiette Champenoise', στη Ρεμς) και για τα γλυκά φροντίζει η περίφημη pastry chef Nina Métayer.

Πώς οι Ολυμπιακοί Αγώνες αλλάζουν τον εστιατορικό χάρτη του Παρισιού 11

Πώς οι Ολυμπιακοί Αγώνες αλλάζουν τον εστιατορικό χάρτη του Παρισιού 12

Δε θα είναι όμως η μόνη επιλογή για φαγητό στο Palais de Tokyo, με τον διάσημο, αφιερωμένο στη μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη, χώρο να μετατρέπεται σε μεγάλο κομμάτι του, σε ένα διεθνές food hall, με πλήθος προτάσεων να συμπληρώνουν τα 'Café du Palais', 'Monsieur Bleu' και 'Bambini' - δηλαδή τα dining σημεία του εν λόγω χώρου. Το μουσείο θα μείνει κλειστό για όλο το καλοκαίρι.

Πώς οι Ολυμπιακοί Αγώνες αλλάζουν τον εστιατορικό χάρτη του Παρισιού 4

Πώς οι Ολυμπιακοί Αγώνες αλλάζουν τον εστιατορικό χάρτη του Παρισιού 5

Επίκεντρο του αγωνιστικού σκέλους των Ολυμπιακών Αγώνων, θα είναι το Stade de France, το μεγαλύτερο στάδιο στη Γαλλία. Το γήπεδο που δημιουργήθηκε για τις ανάγκες του Μουντιάλ του 1998 θα παρέχει μία ευρεία γκάμα από luxury dining προτάσεις, που καλύπτουν κάθε πτυχή της υψηλής γαστρονομίας αλλά και του fine drinking. 

Πολλά από τα παραπάνω κόνσεπτ αλλά και γενικότερα ένα σημαντικό κομμάτι της εφήμερης γαστρονομίας των Ολυμπιακών Αγώνων έχει ανατεθεί στην αμερικανική εταιρεία On Location, που (θα) έκανε ακριβώς την ίδια δουλειά για την αμέσως προηγούμενη Ολυμπιάδα, στο Τόκιο, σε συνεργασία με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Ο κορονοϊός όμως δεν επέτρεψε το πλάνο να δουλέψει, κάτι που αναμένεται να συμβεί αυτή τη φορά. "Είναι γεγονός πως περάσαμε δύσκολα λόγω της πανδημίας στο Τόκιο αλλά οι Αγώνες του Παρισιού πιστεύω πως θα είναι μοναδικοί. Είναι η ιδανική στιγμή για να ξεκινήσουμε αυτό το μοντέλο" δηλώνει με σιγουριά ο αντιπρόεδρος της On Location, Felix Zafra, στους New York Times, δείχνοντας τη σιγουριά του για την επιτυχία του εγχειρήματος.

Παράλληλα και συμπληρωματικά με όλα τα παραπάνω, περιβόητοι Γάλλοι γευσιπλάστες όπως ο Alain Ducasse, η Amandine Chaignot, ο Charles Guilloy και ο Stéphane Chicheri θα εμπλακούν, άμεσα ή έμμεσα, με το σημαντικό πρότζεκτ.

Διαβάστε Επίσης

'Οπως μπορεί κανείς να αντιληφθεί, ο γαστρονομικός χάρτης του Παρισιού θα διαφοροποιηθεί αισθητά κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, με την κεντρική ιδέα να είναι πως θα πρέπει να υπάρχουν κάποιες σημαντικές προτάσεις φαγητού, μακριά από τις τουριστικές ατραξιόν της πόλης. 

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Δοκιμάσαμε τις φίνες μεσογειακές γεύσεις του "Captain’s House"

Στο κεντρικό εστιατόριο του "Grand Resort Lagonisi", η θαλασσινή βίστα από το deck που σχεδόν αγγίζει το νερό, είναι μόνο το ορεκτικό των γαστριμαργικών απολαύσεων που παρουσιάζει ο σεφ Χρύσανθος Μανωλόπουλος, συνδυάζοντας δημιουργική φινέτσα και μοντέρνα μαγειρική άποψη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
16/07/2024