Η πιο όμορφη και ταυτόχρονα η πιο τουριστική πόλη του κόσμου. Το σπουδαιότερο αθλητικό γεγονός του κόσμου. Όταν τοποθετείς δύο τέτοια υπερθετικά μαζί, περιμένεις ότι κάθε πτυχή του Παρισιού, από την οργάνωση και τη βιωσιμότητα μέχρι το κόστος και την επισκεψιμότητα, θα λάβουν…ολυμπιακές διαστάσεις. Ας είμαστε έτοιμοι λοιπόν.
Δεν υπάρχει άλλη πόλη που στο φαντασιακό των ανθρώπων να έχει προσλάβει τέτοιας δυναμικής μυθική διάσταση. Το Παρίσι είναι όλα όσα έχετε δει, ακούσει, τραγουδήσει, διαβάσει, γευτεί. Και συγχρόνως δεν είναι τίποτε από αυτά! Αυτή η παριζιάνικη φαντασίωση πλέον συμπορεύεται με την πραγματοποίηση των Ολυμπιακών αγώνων από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου, συμπληρώνοντας έναν ακριβώς αιώνα από την τελευταία φορά που τους φιλοξένησε το 1924. Γιατί αν κάτι αγαπάει η πόλη του φωτός είναι η αρμονία και η (αρχιτεκτονική) ομοιομορφία.
Μετρώντας αντίστροφα για την τελετή έναρξης των πιο βιώσιμων και συμπεριληπτικών Ολυμπιακών αγώνων στην ιστορία του θεσμού, είναι απολύτως δικαιολογημένος ο ενθουσιασμός για να πάρεις μια γεύση από αυτή την εμβληματική γιορτή του αθλητισμού στην πλέον γοητευτική πόλη. Μόνο που την ίδια σκέψη με εσένα έχουν κάνει ήδη 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι που έχουν προμηθευτεί τουλάχιστον ένα εισιτήριο για ένα ολυμπιακό αγώνισμα. Εισιτήρια, διαμονή και μετακινήσεις απαιτούν καλή προετοιμασία, τακτική, τύχη και ταχύτητα. Περίπου όσα χρειάζεται και έναν αθλητής που θα αγωνιστεί εκείνες τις μέρες.
Ticket to paradise
Από 24 ευρώ μέχρι 2.700 μπορεί να κοστίσει ένα εισιτήριο για ζήσεις στους ρυθμούς των Ολυμπιακών Αγώνων 2024, αναλόγως πόσο νωρίς έχει προμηθευτεί το περιζήτητο χαρτάκι, σε ποια θέση θα κάθεσαι και ασφαλώς τι έχεις επιλέξει να παρακολουθήσεις. Αν δεν έχεις κάνει τις απαραίτητες κρατήσεις, μην αποθαρρύνεσαι. Στην επίσημη σελίδα των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 (tickets.paris2024.org) υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα εισιτήρια για ποδόσφαιρο, βόλεϊ ή χάντμπολ με 50 ευρώ, ωστόσο όταν πρόκειται για τους ημιτελικούς και τελικούς οι τιμές κυριολεκτικά δεκαπλασιάζονται. Παρότι οι περισσότεροι τελικοί είναι ήδη sold out, o μικρός τελικός του μπάσκετ αντρών είναι στα 510 ευρώ το φτηνότερο διαθέσιμο, ενώ για τον τελικό του box θα δώσεις 100 ευρώ και για τον ημιτελικό και τελικό κολύμβησης ανδρών και γυναικών 980 ευρώ. Υπάρχουν κατηγορίες αθλημάτων που πλέον προσφέρονται μόνο ως πακέτα εισιτηρίων μαζί με διαμονή (hospitality package), με τέτοιες περιπτώσεις τις καταδύσεις, το τένις, την ιππασία και αρκετά ακόμη.
Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, για την τελετή έναρξης των Αγώνων υπάρχουν διαθέσιμα μόνο πακέτα με διαμονή ενώ μπορείς να παρακολουθήσεις την τελετή λήξης των με τα εισιτήρια να ξεκινούν από τα 1600 ευρώ. Παρότι τα εισιτήρια για διάφορα αγωνίσματα έχουν ήδη εξαντληθεί, η πλατφόρμα μεταπώλησης τους επίσημου φορέα άνοιξε επίσημα στις 15 Μαΐου για όσους αναζητούν τελευταία στιγμή. Και πάντα υπάρχει η πιθανότητα ορισμένες τιμές να αρχίσουν να μειώνονται καθώς πλησιάζουμε στην επίμαχη περίοδο. Ωστόσο, όσοι παρακολουθήσουν τους Παραολυμπιακούς αγώνες έχουν ένα μεγαλύτερο εύρος τιμών που ξεκινούν από 15 ευρώ για έναν αγώνα μπάντμιντον ή βόλεϊ, 25 ευρώ για τελικούς στίβου και 450 ευρώ για την τελετή έναρξης.
Αγώνες à la française
Από τότε που η πόλη κέρδισε τα δικαιώματα για τη φιλοξενία των αγώνων πριν από επτά χρόνια, οι Γάλλοι έβαλαν στοίχημα (κυρίως με τον εαυτό τους) ώστε να διοργανώσουν τους πιο βιώσιμους, συμπεριληπτικούς και θεαματικούς αγώνες που έγιναν ποτέ. Στόχος της Ολυμπιακής Επιτροπής είναι να δείξει στους θεατές τις εμβληματικές προσφορές της Γαλλίας στην ανθρωπότητα, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι αυτοί οι Ολυμπιακοί αγώνες δεν θα θυμίζουν τίποτε από όσα έχουμε δει. Χωρίς αμφιβολία, το Παρίσι – και η Γαλλία ευρύτερα- είναι έτοιμοι να μας ξεναγήσουν σε αυτό που γνωρίζουν καλύτερα: την τέχνη του ευ ζην. Ανάμεσα σε 5 Ολυμπιακούς κύκλους με σημείο αναφοράς την ισότητα και ουδέτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Η προσμονή είναι αισθητή, καθώς το Παρίσι έχει αποδείξει στο παρελθόν την πρωτοποριακή του προσέγγιση ως οικοδεσπότης των Ολυμπιακών Αγώνων: Γυναίκες αθλητές συμμετείχαν για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1924 στο Παρίσι. Χρειάστηκε ένας αιώνας – αναμφίβολα όχι χρόνος ρεκόρ- ώστε το 50% των αθλητών που συμμετέχουν να είναι γυναίκες, καθιστώντας φέτος το Παρίσι τον πρώτο οικοδεσπότη που πέτυχε την ισότητα των φύλων στην ιστορία των Αγώνων.
Σημείο-κλειδί της φετινής μεγάλης διοργάνωσης μαζί με ακόμη μια πρωτιά, είναι η προτεραιότητα που έχει δοθεί στην οικολογική προσέγγιση. Αυτοί θα είναι οι πρώτοι βιώσιμοι Ολυμπιακοί Αγώνες στην ιστορία, αφού στόχος είναι να μειωθούν στο μισό οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, κάτι που υπηρετείται από την γενναία απόφαση να χρησιμοποιηθεί το 95% των υφιστάμενων υποδομών για την διεξαγωγή των Αγώνων όπως και το να μετατραπούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς και το ποδήλατο οι βασικοί τρόποι μετακίνησης.
Κάποια τμήματα του Παρισιού θα είναι κλειστά για τα αυτοκίνητα και οι μετακινήσεις ανάγονται σε προκλήσεις για τους χιλιάδες επισκέπτες που θα πρέπει να επιβιβάζονται στο επανδρωμένο μεν, όχι επαρκώς δε, δίκτυο μετρό και RER (προαστιακός). Παρότι την περίοδο των Αγώνων οι τιμές των εισιτηρίων του μετρό θα εκτοξευτούν στα 4 ευρώ ανά διαδρομή, οι τουρίστες θα μπορούν να αγοράσουν το πάσο "Παρίσι 2024" που θα κοστίζει 16 ευρώ για μία ημέρα ή 70 ευρώ για μία εβδομάδα για να μετακινούνται ελεύθερα σε ολόκληρη την περιοχή Île-de-France. Πιστή στην ποδηλατική κουλτούρα της κεντρικής Ευρώπης, η πόλη με τα 270 μίλια ποδηλατοδρόμων, έρχεται να προσθέσει άλλα 55, την ώρα που η εταιρεία ενοικίασης ποδηλάτων Velib επεκτείνεται, για να προσθέσει 3.000 νέα στον τρέχοντα στόλο των 22.000 ποδηλάτων της.
Αυτοί οι Αγώνες θα είναι φιλόξενοι και για τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, χάρη στα 185 χιλιόμετρα "Ολυμπιακών δρόμων" που προορίζονται για οχήματα αναπήρων. Επιπλέον, προβλέπεται ένας στόλος 150 λεωφορείων για άτομα με αναπηρία, ιδίως για χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων.
Ένα γιγαντιαίο ανοιχτό στάδιο
Αμφισβητώντας την έννοια μιας κλασικής οργάνωσης με στάδια, γήπεδα και ανάλογους χώρους, πρωτότυπα και αναζωογονητικά το Παρίσι θέτει τα πιο εμβληματικά μνημεία της πόλης στη διάθεση αυτών των Αγώνων, λειτουργώντας από μόνη της σαν ένα "Ολυμπιακό αξιοθέατο". Η μεγαλειώδης τελετή έναρξης που συνήθως διεξάγεται σε στάδιο, για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθεί στο κέντρο της πόλης, σε μια πρωτοφανή υδάτινη παρέλαση στο Σηκουάνα μήκους 6χλμ. ανάμεσα στη γέφυρα του Bercy και το Trocadéro. Στα πολυφωτογραφημένα νερά του Σηκουάνα ένας στόλος 160 σκαφών θα μεταφέρει περίπου 10.000 αθλητές μέχρι τους "πρόποδες" του Πύργου του Άιφελ, ενώ στις όχθες του ποταμού θα βρίσκονται σχεδόν 500.000 άνθρωποι, για πρώτη φορά και σε ζώνες με δωρεάν είσοδο!
Κάπως έτσι ολόκληρη η πόλη θα μετατραπεί σε ένα γιγαντιαίων διαστάσεων ανοιχτό στάδιο μιας και τα περισσότερα ολυμπιακά αθλήματα θα λάβουν χώρα σε κάποια από τα εντυπωσιακότερα και πιο δημοφιλή αξιοθέατα και κεντρικά σημεία της Πόλης του Φωτός. Με κάδρο τον Πύργο του Άιφελ θα διεξαχθούν αγώνες μπιτς-βόλεϊ ακριβώς μπροστά σε ειδικά διαμορφωμένα γήπεδα, η ξιφασκία και το Tae Kwon Do στο μεγαλειώδες Grand Palais, το skateboard και το break dance στην Place de la Concorde ενώ στους κήπους του Ανακτόρου των Βερσαλλιών θα έχουμε το άθλημα της ιππασίας. Πιο αναμενόμενα αλλά με αντίστοιχη επιβλητικότητα οι αγώνες τένις, φυσικά, θα λάβουν χώρα στο Roland Garros, η γυμναστική εδάφους και οι αγώνες μπάσκετ στην Arena Bercy, κάποια από τα ποδοσφαιρικά ματς στο Parc des Princes και η κολύμβηση στο Paris La Défense Arena.
Ενσαρκώνοντας τέλεια την έννοια της συμπεριληπτικότητας, πολλές από τις 45 αθλητικές εκδηλώσεις θα φιλοξενηθούν στα προάστια -ακόμη και στα πιο υποβαθμισμένα- δίνοντας τους έμπρακτα μια ευκαιρία να ξεφύγουν από την (μεγαλο)αστική αποξένωση και την ηθελημένη γκετοποίηση.
Αφού το Παρίσι έχει την λατρεία και τον κόσμο που του αναλογεί για δέκα ζωές, το φως της ολυμπιακής φλόγας πέφτει πάνω στα βόρεια προάστεια όπως το Saint Denis και το Saint Ouen, όπου η μόνη επαφή που είχε ένας μέσος άνθρωπος μαζί τους ήταν η παρακολούθηση του "Μίσους" του Ματιέ Κασοβίτς. Έτσι, το Ολυμπιακό Χωριό του Παρισιού θα βρίσκεται στο Saint-Denis φιλοξενώντας περισσότερους από 14.500 αθλητές ενώ δύο νέοι μόνιμοι αθλητικοί χώροι, στην περιοχή Port de La Chapelle στο 18ο διαμέρισμα και το Κέντρο Υγρού Στίβου στο Saint-Denis, κατασκευάστηκαν ειδικά για αυτούς τους θερινούς αγώνες.
Φιλοδοξία των διοργανωτών των φετινών Αγώνων είναι να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να ταξιδέψουν και να γνωρίσουν όλη τη Γαλλία, όχι μόνο το Παρίσι, επομένως πέρα από τις περιφερειακές πόλεις όπως Le Bourget, Nanterre και Vaires-sur-Marne, αρκετά από τα αγωνίσματα θα διεξαχθούν στην Μασσαλία, την Λυών, το Σαιντ-Ετιέν και τη Νίκαια. Για πρώτη φορά θα λάβουν χώρα αγώνες σε άλλη ήπειρο από αυτή της διοργανώτριας χώρας, μιλώντας για το ολοκαίνουργιο άθλημα του σέρφινγκ που θα γίνει στο παραδεισένιο νησί της Γαλλικής Πολυνησίας, την Ταϊτή.
Στα προάστια χωράνε όλοι
Τα μαθηματικά είναι κυνικά και αμείλικτα. Το Παρίσι διαθέτει μόλις 85.000 δωμάτια, τη στιγμή που οι επισκέπτες του καλοκαιριού αναμένεται να αγγίξουν τα 15 εκατομμύρια. Επομένως οι ξενοδόχοι και πολλοί Παριζιάνοι, που θα εγκαταλείψουν την πόλη και θα νοικιάσουν τα διαμερίσματά τους στο Airbnb, εκμεταλλεύονται δεόντως τη μεγάλη ζήτηση. Η παραπάνω ακριβοθώρητη αναμέτρηση μεταξύ προσφοράς και ζήτησης οδήγησε τη μέση τιμή διανυκτέρευσης για τις ημερομηνίες διεξαγωγής των Αγώνων να ξεπερνάει τα 500 ευρώ είτε για ένα μικρό διαμέρισμα ή για ένα "βασικό" δίκλινο δωμάτιο σε ξενοδοχείο.
Ωστόσο, δεν χρειάζεται να επαναπαυτείς σε ένα "c’ est la vie” με λίγη απογοήτευση! Τα ενίοτε πολύπαθα και σίγουρα υποτιμημένα προάστια της γαλλικής πρωτεύουσας είναι ουσιαστικά μια μεγάλη πόλη από μόνη της, τόσο από άποψη πληθυσμού - περίπου δέκα εκατομμύρια έναντι δύο εκατομμυρίων του κεντρικού Παρισιού - όσο και από άποψη πολιτιστικής δραστηριότητας. Αποκομμένα από τον νοητικό χάρτη του Παρισιού για τον μέσο τουρίστα, τα προάστια έχουν εδραιωθεί στην κοινή συνείδηση ως μια terra incognita των συμμοριών και των εργατικών πολυκατοικιών. Και όμως, ξεπερνώντας τα ταμπού σου -και τη λεωφόρο Périphérique- θα ανακαλύψεις από ζωντανές γειτονιές με αστικές δονήσεις μέχρι βουκολικά τοπία μόλις 40 λεπτά από τον πύργο του Άιφελ. Εξάλλου, το grand Paris εξυπηρετείται καλά από το RER και το μετρό. Παρότι είναι χρήσιμο να αποφύγεις ορισμένες εστίες εγκληματικότητας σε συγκεκριμένες περιοχές, υπάρχουν μέρη που αξίζουν όχι μόνο σαν μια οικονομική λύση διαμονής αλλά που χρίζουν περαιτέρω εξερεύνησης.
Βόρεια του Παρισιού, το Seine St-Denis (που φιλοξενεί το Ολυμπιακό χωριό) ανταποκρίνεται στο αρνητικό στερεότυπο των σκληρών προαστίων. Θύμα της βιομηχανικής άνθησης του 19ου αιώνα και της έλλειψης κατοικιών του 20ού αιώνα, έγινε καταφύγιο των φτωχότερων τάξεων της Γαλλίας. Τα τελευταία χρόνια η τάση αποκέντρωσης καλλιτεχνών για αναζήτηση ευρύχωρων ατελιέ και οικογενειών για δημιουργία πολύτιμων παιδικών δωματίων, έχει διασπάσει την πόλωση της "αγριεμένης" κοινωνίας, καθιστώντας την περιοχή ένα ασφαλές μέρος να μένεις. Με μια πολυσύχναστη σκηνή παραστατικών τεχνών, εκεί συναντάμε έναν από τους θησαυρούς της γοτθικής αρχιτεκτονικής - τη βασιλική St-Denis, τόπος ανάπαυσης των πρώην μοναρχών της Γαλλίας - και μια σειρά από συναρπαστικά μουσεία, όπως το Musée de l'Air et de l'Espace και το Musée National de la Renaissance.
Σε κοντινή απόσταση, ένα γιγάντιο πρώην εργοστάσιο κατασκευής σιδηροδρόμων, που χτίστηκε το 1924, μετατράπηκε μόλις φέτος σε έναν πραγματικό ζωτικό χώρο και το - ομολογουμένως πιο εντυπωσιακό – και μεγαλύτερο- food court της Ευρώπης! Κάτω από το αιωνόβιο υπόστεγο μήκους 200 μέτρων του "La Communale" οκτώ κιόσκια που προσφέρουν street food από όλο τον κόσμο: Κορέα, Μαρόκο, Ταϊβάν, Μεξικό, αλλά και burgers, πίτσες, vegan πιάτα ή παραδοσιακά τυριά και αλλαντικά από τη Γαλλία. Το καλλιτεχνικό του προφίλ πάει χέρι- χέρι με το foodie καθώς στους υπόλοιπους χώρους έχουν προγραμματιστεί μια σειρά εκθέσεων, συναυλιών και άλλων εκδηλώσεων.
Τα πιο cool προάστια της πρωτεύουσας βρίσκονται στα ανατολικά, μόλις 20 λεπτά από το κέντρο του Παρισιού. Κάποτε το Montreuil είχε ισχυρή παράδοση στην κινηματογραφική παραγωγή- οι πρωτοπόροι Georges Méliès και οι αδελφοί Lumière είχαν τα στούντιό τους εδώ. Σήμερα έχει μια σαφή καλλιτεχνική τάση, η οποία είναι ορατή στις πολυάριθμες γκαλερί, στα εργαστήρια καλλιτεχνών και στους τοίχους με γκράφιτι. Λιγότερο διάσημη από το μεγαλύτερο αδελφάκι της στα βόρεια, στο St-Ouen, η υπαίθρια αγορά του Montreuil είναι το μέρος για αντίκες, περιστασιακούς θησαυρούς, vintage ρούχα, παιχνίδια και αντικείμενα σε σούπερ τιμές και μακριά από την πεπατημένη τουριστική διαδρομή. Παράλληλα τα hip εστιατόρια που ξεπετάγονται μαζί με τα πιο ψαγμένα μπαράκια διεκδικούν μια σοβαρή θέση στο γαστρονομικό χάρτη του Île-de-France. Mια industrial ύφους σάλα με νέο-ρουστίκ στοιχεία κρύβει επιμελώς το "Anecdote". Το μπιστρονομικού ύφους μενού του σεφ Samuel Pesquet επιδεικνύει κεραίες ανοιχτές σε μια "κουζίνα της μνήμης", αποτίοντας φόρο τιμής στα πιάτα που έφτιαχνε ο πατέρας του τη δεκαετία του 1980, όπως γαλλικά φιλέτα, κρέπες Suzette και tarte Tatin.
Παραμένουμε ανατολικά αλλά σε πιο αριστοκρατικό κλίμα, το Vincennes είναι ένα προάστιο γεμάτο βασιλική ιστορία, με το μεγαλοπρεπές κάστρο Château de Vincennes και το Bois de Vincennes, ένα πρώην κυνηγετικό δάσος γεμάτο λίμνες, το οποίο τώρα επισκέπτονται οι περιπατητές του Σαββατοκύριακου. Σε έναν από τους πιο αγαπημένους πνεύμονες πρασίνου υπάρχουν λίμνες για βαρκάδα, ένας βουδιστικός ναός, ένας ιππόδρομος, εστιατόρια, ένα γήπεδο μπέιζμπολ και ένα μικρό αγρόκτημα, ενώ εντός του δάσους το parc Floral αποτελεί μια fun διασταύρωση μεταξύ βοτανικού κήπου και λούνα παρκ. Δεν χρειάζεται να απομακρυνθείς πολύ ώστε να διασταυρωθείς… με μια πελώρια αρκούδα πάνω σε βαριά χαλιά περιτριγυρισμένη από πεταλούδες. Καλώς ήρθες στον παραμυθένιο κόσμο του γκουρμέ εστιατορίου L’ours” σε στιλ Tim Burton. Στην κουζίνα ο περιζήτητος σεφ Jacky Ribault ανεβάζει στροφές με τον signature ενθουσιασμό του δουλεύοντας με μια δυναμική που τσεκάρει όλα τα κουτάκια: τεχνικές ισορροπίες, δημιουργική παρουσίαση και βαθιά νοστιμιά. Για παράδειγμα, το μενού διαθέτει διακριτικές ιαπωνικές νότες, καθώς και πιο ευφάνταστες εκδοχές παραδοσιακών πιάτων, όπως η φραγκόκοτα ή το λαβράκι με ριζότο παντζαριού.
Μια άλλη επιλογή είναι οι Βερσαλλίες, μόλις 15 λεπτά με το τρένο δυτικά από το κέντρο του Παρισιού. Εδώ, εκτός από το περίφημο παλάτι με τους φαντασμαγορικούς κήπους, έξω από τα τείχη του chateau, η ζωή βρίσκεται επίσης σε πλήρη εξέλιξη. Το Potager du Roi, με τα 9 εκτάρια σπάνιων φρούτων και λαχανικών είναι ένα αξιοθέατο που πρέπει να επισκεφθείτε, όπως και το Grande Écurie du Château de Versailles, όπου στεγάζεται η Académie équestre nationale du domaine de Versailles. Εδώ διοργανώνονται πλούσιες ιππικές επιδείξεις τις οποίες ακολουθεί ξενάγηση στους στάβλους.
Θα ήταν λάθος να αγνοήσεις την Boulogne-Billancourt, στο τέλος των γραμμών 9 και 10 του μετρό, δυτικά του κέντρου. Για αρχή κυριαρχεί το δάσος Bois de Boulogne, ο δυτικός πνεύμονας του Παρισιού, γεμάτος λίμνες και πάρκα, ιδανικός για περιπάτους και αποσυμπίεση. Στη συνέχεια δύο εξαιρετικά μουσεία αποτελούν πόλο έλξης των φιλότεχνων: Το Musée des Années 30 για ένα αισθητικό ταξίδι στην Art Déco και το Musée Albert Kahn για υπέροχους γλυπτούς κήπους και συλλογές φωτογραφίας του 19ου αιώνα. Για το τέλος το εξαιρετικά ενδιαφέρον και ιωδιούχο μπιστρό Iodé (iode-bistrot.fr) σε απόσταση αναπνοής από την αγορά Marché Escudier, αναδεικνύει τους θησαυρούς του Ατλαντικού όπως στρείδια από το Saint-Just-Luzac, οστρακόδερμα από τον κόλπο του Isigny, και μύδια από το Saint-Brieuc σε άγαστη συνεργασία με εξαιρετικές ετικέτες από μικρά οινοποιεία.
Οι γειτονικές παραποτάμιες πόλεις, όπως η Chatou, έγιναν τόποι διασκέδασης για την αστική τάξη τον 19ο αιώνα, ενώ η χαριτωμένη Rueil-Malmaison κέρδισε τις καρδιές του Ναπολέοντα και της Ιωσηφίνας με το ρομαντικό της κάστρο. Ίσως η πιο ελκυστική από αυτές τις φιλόξενες πόλεις είναι η Suresnes κοντά στο Bois de Boulogne, η οποία παράγει κρασί από τη ρωμαϊκή εποχή.
Ή μπορείτε να βρείτε διαμονή στο σαφώς πιο bourgeois St-Germain-en-Laye, 30 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Παρισιού. Μια γοητευτική μεσαιωνική πόλη με ένα πραγματικά καλοδιατηρημένο κάστρο που φημίζεται για την προνομιούχα του θέα στο Σηκουάνα. Ενώ βρίσκεστε εκεί, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Μουσείο Maurice Denis, ένα πρώην νοσοκομείο που αγόρασε ο μετα-ιμπρεσιονιστής ζωγράφος και το έκανε σπίτι και στούντιο του, το οποίο περιέχει μερικούς από τους πιο όμορφους πίνακές του.
Δεν χρειάζεται πολλά, εκτός από λίγη ταξιδιωτική αυτοπεποίθηση, για να μην αφιερώσεις ακόμη μια περιπλάνηση στα χιλιοπαιγμένα τουριστικά αξιοθέατα του κέντρου και να κάνεις το "τολμηρό" άλμα πέρα από τη λεωφόρο Périphérique. Υπάρχουν τόσα πολλά να δεις, τόσα πολλά να ανακαλύψεις περιφερειακά του Παρισιού. Και τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι η κατάλληλη στιγμή.