H σαλάτα με την ιντριγκαδόρικη ιστορία που έγινε γαστρονομικός μύθος

Η μάλλον διασημότερη σαλάτα όλων των εποχών κλείνει 100 χρόνια ζωής και αποδίδει τα του γαστρονομικού Καίσαρος τω Καίσαρι.

Ένας αιώνας Caesar Salad: Μία σαλάτα με ιντριγκαδόρικη ιστορία AI-generated image

Είναι μία από τις δημοφιλέστερες σαλάτες του κόσμου και σίγουρα μία από τις πιο νόστιμες ενώ τη συναντάς στο 35% των εστιατορίων σε κάθε σημείο του πλανήτη. Πληθωρική και έντονη, με μπόλικα συστατικά και ευρύ φάσμα γεύσεων. Η καταγωγή της Caesar Salad (ή ελληνιστί, σαλάτας του Καίσαρα) δεν έχει ασφαλώς καμιά σχέση με τον Ιούλιο Καίσαρα όπως πολλοί λανθασμένα πιστεύουν, αλλά είναι συνδεδεμένη με τον Ιταλό σεφ Caesar Cardini, ο οποίος αμέσως μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο έφυγε μετανάστης στις ΗΠΑ και άνοιξε ένα οικογενειακό εστιατόριο στην Τιχουάνα του Μεξικού (παρότι ο ίδιος ζούσε στο Σαν Ντιέγκο).

Όπως παλαιότερα έχει αφηγηθεί η κόρη του, στις 4 Ιουλίου του 1924, κατά τη διάρκεια των εορτασμών για την ανεξαρτησία των ΗΠΑ, το εστιατόριό του είχε αρκετή πελατεία σε σημείο που του τελείωσαν οι περισσότερες από τις προμήθειες.

Η αρχική συνταγή

Προκειμένου να ικανοποιήσει τους πελάτες του, ο Caesar συγκέντρωσε όλα τα υλικά που είχε στη διάθεσή του και δημιούργησε τη σαλάτα που καθιερώθηκε έκτοτε σε ολόκληρη την Αμερική. Η αρχική συνταγή περιελάμβανε μαρούλι ως βάση, κοτόπουλο, μπέικον, παρμεζάνα και κρουτόν, ενώ το dressing περιείχε ελαιόλαδο, μουστάρδα, σκόρδο, ξύδι και κρόκο αυγού.

Υπάρχει ωστόσο και μια διαφορετική εκδοχή που υποστηρίζει πως ο αδερφός του Cardini, Alex, είναι ο ιδρυτής της σαλάτας, το 1926 και φέρεται μάλιστα να είναι αυτός που προσέθεσε τις αντζούγιες, ονομάζοντάς την Aviator's Salad καθώς την έφτιαξε για έναν αεροπόρο.

Τη συνταγή όμως διεκδικεί και ο Paul Maggiora, συνέταιρος του Cardini, και μάλιστα αρκετοί αεροπόροι έχουν κατά καιρούς υποστηρίξει πως όντως ο Maggiora ήταν ο "νονός" και εμπνευστής της σαλάτας: έπειτα από μια βραδιά διασκέδασης και ποτού, αρκετοί αεροπόροι ξενύχτησαν μέσα στο μαγαζί και το πρωί, προκειμένου να συνέλθουν και να επιστρέψουν στη βάση τους, σερβιρίστηκαν τη συγκεκριμένη σαλάτα. 

Διαβάστε Επίσης

Όπως ας πούμε ο Massimo Bottura που έχει παρουσιάσει αρκετές εκδοχές της στην Osteria Francescana αλλά και ο Gordon Ramsay.

Όσον αφορά τον σπουδαίο Ιταλό μύστη της κουζίνας, κατά καιρούς της έχει προσθέσει ένα κράκερ από  Parmigiano Reggiano, αρωματικά βότανα, σπόρους μουστάρδας, πανσέτα και μπόλικο βαλσάμικο.

Η συνέχεια στο Esquire

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια