Τελικά, που θα φάμε έναν καλό μουσακά στην Αθήνα;

Εκείνα τα μέρη της πόλης που σέβονται το (περίπου) εθνικό μας φαγητό, γητεύουν γευστικά κηπευτικά, καλμάρουν μπαχαρικά και στρώνουν χοντρόκοκκο κιμά, προτού δαμάσουν τα κύματα της μπεσαμέλ.

Εστιατόρια και ταβέρνες για να φας καλό μουσακά στην Αθήνα

"Λοιπόν, Babis, σου έχω μία πολύ σημαντική ερώτηση: Πού θα φάμε έναν ωραίο μουσακά στην Αθήνα;". Η φίλη/συνεργάτιδα Bianca -Ιταλίδα, με βάση τη Βαρκελώνη- και η έτερη της παρέας, η Arina από το Καζακστάν, βρέθηκαν για λίγες ημέρες στην ελληνική πρωτεύουσα. Μετά τα κυριακάτικα απογευματινά ποτά μας σε δημοφιλές μπαρ του κέντρου, επιζητούσαν ένα μέρος για να τιμήσουν το πιο διάσημο (μαζί με το gyros και το tzatziki) έδεσμα που (θεωρούν πως) έχει να τους προσφέρει η αθηναϊκή εστιατορική σκηνή. Χρειάστηκε να σκεφτώ αρκετά για να καταλήξω σε κάποιες προτάσεις. Κι επειδή είμαι σίγουρος πως θα μου ξανατεθεί αυτή η ερώτηση, είπα να κάνω μια λίστα για να μη χρονοτριβώ και να μπορούμε να απολαύσουμε ένα Negroni παραπάνω με την ησυχία μας (μου). Αθήνα και μουσακάς λοιπόν. Μουσακάς και Αθήνα, αν προτιμάς.

Μουσακάς στην Αθήνα 1

Για μουσακά στο 'Koutsou & Co'

Εδώ και λίγο καιρό, η Αργυρώ Κουτσού έχει συστήσει στο αθηναϊκό κέντρο το δικό της ξεχωριστό μαγειρείο. Όπως συμβαίνει και με κάθε άλλο πιάτο στο 'Koutsou & Co', έτσι και ο μουσακάς -που φτιάχνεται σχεδόν καθημερινά εδώ- εκπέμπει σε κάθε του μπουκιά αγάπη και θαλπωρή.

Η σεφ Αργυρώ Κουτσού και το εστιατόριο Koutsou & Co 5
© Λεωνίδας Τούμπανος

Παίζει μόνο με μελιτζάνα-μπεσαμέλ, δίχως πατάτα, κολοκύθι ή τυρί, αφιερώνεται αποκλειστικά στο μπαχάρι για το αρωματικό του προφίλ και διχοτομεί τον κιμά του σε μοσχάρι και χοιρινό κατ' αναλογία 80%-20%, αντίστοιχα. "Να ξέρεις φέρομαι με πολύ αγάπη στις μελιτζάνες, τους δείχνω ευγένεια και τους δίνω το χρόνο τους" μου λέει σχετικά η ίδια η Αργυρώ.

Για μουσακά στον 'Φιλίππου'

Από τα μακροβιότερα αστικά σαλόνια της Αθήνας και ένα από τα πιο αυθεντικά γευστικά ινστιτούτα της πόλης, το εστιατόρια 'Φιλίππου' έχει σβήσει 100 κεράκια στην τούρτα της ύπαρξής του στο γαστρονομικό χάρτη. Μεταξύ των φαβορί του μενού και ο μουσακάς
 που φτιάχνεται κάθε Πέμπτη, με φροντισμένες στρώσεις από μελιτζάνα και φρέσκο μοσχαρίσιο κιμά που ξαπλώνει πάνω στις πατάτες, προτού σκεπαστεί με σπιτική μπεσαμέλ.

Για (δημιουργικό) μουσακά στο 'Ateno'

Μουσακάς στην Αθήνα_Ateno

Δε γίνεται να υπάρχουν στην ίδια κουβέντα οι λέξεις "μουσακάς" και "Αθήνα" και να μην βρίσκεται κάπου εκεί κοντά και το όνομα του Νίκου Καραθάνου. Ο νεότερος 'Ελληνας σεφ με αστέρι Michelin φροντίζει εδώ και μερικούς μήνες για ό,τι καλό βγαίνει από την κουζίνα του 'Ateno'. Ο περίφημος μουσακάς του βρίσκει χώρο και στο εδώ μενού: Σερβίρεται ανατρεπτικά, "κρυμμένος" μέσα σε ένα κουκούλι από μπεσαμέλ, που σκίζεται μπροστά σου με μαχαίρι. Μέσα του, χοντρόκοκκος καβουρδισμένος κιμάς και μελιτζάνες που μελώνουν υπέροχα απλώνουν το χέρι πειστικά προς την παράδοση. 

Διαβάστε Επίσης

Για μουσακά στο 'Βραστό'

Μουσακάς στην Αθήνα_Βραστό

Για πάνω από μισό αιώνα, το 'Βραστό' μεριμνά μέσω των γεύσεων και των αρωμάτων του να προμηθεύει με ποιοτικό φαγητό επισκέπτες και κατοίκους στο Χαλάνδρι. Από την πρώτη ημέρα της λειτουργίας του, ο μουσακάς βρίσκεται στο μενού, με την ίδια ακριβώς συνταγή, σε παραδοσιακή βερσιόν, εξόχως αρωματικός και σε εξαιρετικά γενναιόδωρη μερίδα.

Για (vegan) μουσακά στο 'Veganaki'

Δημοφιλής επιλογή για τους vegan foodies της πόλης, το 'Veganaki' βάζει στο κάδρο την ιδέα του αντίστοιχης φιλοσοφίας μουσακά: Ο παραδοσιακός μουσακάς σε vegan εκδοχή καταφθάνει με μελιτζάνες, πατάτες, κιμά από κόκκινες φακές, μπεσαμέλ από κουνουπίδι και γάλα αμυγδάλου.

Για μουσακά στην 'Ευγενία'

Γνωστό και σαν Μαγέρικο της Ευγενίας, το εν λόγω σημείο ποντάρει από το 1987 σε σπιτική κουζίνα και προσεγμένα μαγειρευτά, καθώς και σε σωστά τηγανητό ψάρι. Στην επενδύουν σε κλασικά πράγματα και παίζουν με φρέσκες μελιτζάνες, κολοκυθάκια, πατάτα και 100% μοσχαρίσιο κιμά, συν ασφαλώς τη δική τους μπεσαμέλ.

Για μουσακά στις 'Νοστιμιές της Μαίρης'

Μουσακάς στην Αθήνα_Νοστιμιές της Μαίρης

Μαγέρικο με ταμπεραμέντο γειτονιάς, πληθωρικές μερίδες και μαμαδίστικες γεύσεις. Η Μαίρη είναι σταθερά στην Κυψέλη και ο παραδοσιακός μουσακάς της που φτιάχνεται καθημερινά λόγος για να επιστρέφεις ξανά και ξανά.

Για (πολίτικο) μουσακά στο 'Σερσέ λα Φαμ'

Το γοητευτικό vintage αστικό καφενείο της Μητροπόλεως έφερε τη νοσταλγική του αύρα και την αγάπη για την κουλτούρα του ελληνικού μεζέ στην καρδιά του αθηναϊκού κέντρου και έγινε αμέσως hit, από την πρώτη στιγμή της ύπαρξής του. Διατηρεί τα ατού, τα οποία εδώ και καιρό έχει εμπλουτίσει με τις ιδέες της Σταυριανής Ζερβακάκου, που επιμελείται την κουζίνα του. Καθημερινά στο μενού του παίζει ζουμερός πολίτικος μουσακάς στον οποίο δε μπαίνει πατάτα αλλά ντομάτα.

Ο κιμάς είναι μιξ από πρόβατο και μοσχάρι με λίγο λίπος. Προσαρμόζεται ακόμη πράσινη πιπεριά, ενώ στη μπεσαμέλ από κατσικίσιο γάλα δίνει αρωματικές νότες το παστό λεμόνι. Αν βρεθείς στη Μάνη, περνάς και δοκιμάζεις τα καλούδια της Σταυριανής Ζερβακάκου και στην 'Ασπασία' - αν σταθείς τυχερός, ο συγκεκριμένος μουσακάς θα σερβίρεται (αυτό συμβαίνει 1-2 φορές το μήνα).

Για μουσακά σε 'Σπύρο-Αντώνη'

Στα 'Ανω Πατήσια και το παραδοσιακό αυτό στέκι συνήθως έχουν την τιμητική τους η δυνατή σχάρα και το μαστόρικο τηγάνι. Κάθε Παρασκευή όμως παρουσιάζεται και ένας πληθωρικός μαμαδίστικος μουσακάς, που επιμένει στο δίπολο μελιτζάνα-πατάτα, φροντίζεται με σπιτική μπεσαμέλ και γεμίζει με μοσχαρίσιο κιμά.

Για μουσακά στο 'Αρχοντικό'

Μία φορά την εβδομάδα, το φαγάδικο του Αμαρουσίου τιμά τον μουσακά, με παραδοσιακή συνταγή (μελιτζάνα-πατάτα) και 100% μοσχαρίσιο κιμά.

Για μουσακά στην 'Ηπειρο'

Στην καρδιά της Αθήνας -ή πιο ορθά, στο στομάχι της- και την Βαρβάκειο αγορά, η 'Ήπειρος' αποτελεί ένα από τα τελευταία sui generis μαγειρεία της πόλης. Αδιάκοπα από τις αρχές των 90s σερβίρει πατσά και μαγειρίτσα όλο το χρόνο ενώ από τα τραπέζια της έχουν περάσει ο Anthony Bourdain και ο Jamie Oliver. Εκτός από τα προαναφερθέντα εδέσματα, εδώ υπάρχει και μουσακάς κλασικός, με προσθήκη κολοκυθιού μαζί με τη μελιτζάνα και κιμά 100% μοσχαρίσιο. 

Για (fine comfort) μουσακά στο 'Lobby Bar' του NEW Hotel

Πέρα από την πολύ αξιόλογη πρόταση του 'Art Lounge', το NEW Hotel έχει να παρουσιάσει μία ακόμη ενδιαφέρουσα επιλογή όσον αφορά το dining. Το σαν αστική όαση 'Lobby Bar' στο ισόγειο είναι το αποτέλεσμα τόσο της ανανέωσης του χώρου -με την υπογραφή των Manhattan Projects - όσο και της ανανέωσης του μενού, με την υπογραφή του executive chef Μπάμπη Κουντούρη.

Μουσακάς στην Αθήνα_Lobby bar New Hotel

Ειδικά για τον νέο αυτό χώρο ο σεφ Κουντούρης παρουσιάζει ένα μενού με πιάτα που ενδείκνυνται για lunch ή για ένα refueling break από τη βόλτα στο κέντρο. Ανάμεσα σε αυτά και μία ιντριγκαδόρικη προσέγγιση στον μουσακά με σιγομαγειρεμένα μοσχαρίσια πλευρά Black Angus, τηγανητή μελιτζάνα, κολοκύθι αλλά και πατάτα, plus μπεσαμέλ με κλασικό τρόπο.

Διαβάστε Επίσης

Για μουσακά στον 'Κίτσουλα'

Cult μαγέρικο, πρωταθλητής στη σχέση ποιότητας-τιμής, με φανατικούς θαυμαστές (γίνεται λαϊκό προσκύνημα). Στον απλό, με στοιχειώδες ντεκόρ, χώρο μέσα, και το καλοκαίρι στα τραπέζια στο φαρδύ πεζοδρόμιο, επαναλαμβάνονται ακούραστα τα καλούδια της ημέρας: Γεμιστά κολοκυθάκια, πληθωρικό φρικασέ, κοκκινιστά κουκιά και, φυσικά, μουσακάς με 100% μοσχαρίσιο κιμά. 

Για μουσακά στον 'Παπαγιάννη'

Παραδοσιακό μαγειρείο που υπηρετεί τη σπιτική κουζίνα από το 1967, τότε που τα αδέρφια Παπαγιάννη το σύστησαν στο κοινό. Μεράκι και φροντίδα είναι εμφανή σε κάθε πιάτο μιας μεγάλης γκάμας, το ίδιο ισχύει και για τον κλασικό μουσακά που βρίσκεις εδώ.

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Περισσότερες πληροφορίες

Βραστό (το)

Ρόδων 3, Χαλάνδρι
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Φιλίππου

Ξενοκράτους 19, Κολωνάκι
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Κίτσουλας

Φιλικής Εταιρείας 25, Χαλάνδρι
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Σπύρος-Αντώνης

Γαβριηλίδου 24, Άνω Πατήσια
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Αρχοντικό (Το)

Λεωφ. Κηφισίας 70 & Πάρνωνος, Μαρούσι
  • Εστιατόρια

Σερσέ λα Φαμ

Μητροπόλεως 46, Σύνταγμα
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Νοστιμιές της Μαίρης

Ύδρας 2, Κυψέλη
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Veganaki

Αθανασίου Διάκου 38 & Καλλιρρόης, Mακρυγιάννη
  • Εστιατόρια

'Ηπειρος

Φιλοποίμενος 4, κέντρο
  • Εστιατόρια

Παπαγιάννης

Παπαδιαμαντοπούλου 53, Ιλίσια
  • Εστιατόρια

Ateno Cook & Deli

Αιόλου 52 και Μιλτιάδου, κέντρο
  • Εστιατόρια

Koutsou & Co

Ξενοφώντος 15Α, Σύνταγμα
  • Εστιατόρια

Ευγενία

Βουλής 44Α, Σύνταγμα
  • Εστιατόρια

Lobby Bar

Ξενοδ. New Hotel Φιλελλήνων 16, Σύνταγμα,
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Παραδοσιακές γεύσεις, vegan κοπές και βραβευμένα εστιατόρια σε 5 στάσεις στα Εξάρχεια

Από cozy γειτονικά ταβερνάκια μέχρι μοντέρνα vegan στέκια, ο οδηγός μας για τα εστιατόρια στα Εξάρχεια έχει ενδιαφέρουσες επιλογές.

05/10/2024

13 χρόνια "Botrini's" με εορταστικό μενού και Riesling

Το γαστρονομικό ινστιτούτο του Έκτορα Μποτρίνι σβήνει 13 κεράκια στην τούρτα της ζωής του και το γιορτάζει αναλόγως.

Γιάννη Μπάμπαλη, τι θα τρώμε στο "WooWoo";

Μία μίνι κουβέντα με τον ταλαντούχο σεφ, λίγο πριν το αθηναϊκό του ντεμπούτο στο Κολωνάκι και το πάντοτε ιντριγκαδόρικο spot.

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας: Αποκαλόκαιρο γεμάτο νοστιμιά στην Πάρο και την Αντίπαρο

Το πιο δημοφιλές γαστρονομικό χάπενινγκ της χρονιάς είναι εδώ, με βραβευμένα εστιατόρια ανά την Ελλάδα να σχεδιάζουν ειδικά μενού σε εξαιρετικές τιμές. Εξαιρετική αφορμή για να ανακαλύψουμε τα καλύτερα εστιατόρια της Πάρου.

Joan Roca: Μια συζήτηση με τον σεφ-ποιητή της Καταλονίας

Μετά από πολλές επισκέψεις στο "El Celler de Can Roca", καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο το 2013 και 2015, συναντήσαμε τον επικεφαλής του Joan Roca, στα Culinary Journeys του "Daios Cove Resort" στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης και κάναμε μια συζήτηση εκ βαθέων.

Γεύσεις και ατμόσφαιρα για κάθε διάθεση στο Νέο Ψυχικό

Από casual burger joints μέχρι elegant bistrot, ο οδηγός μας για τα εστιατόρια στο Νέο Ψυχικό έχει ενδιαφέρουσες επιλογές.

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας: Ιδού η αφορμή για εξαιρετικό γευστικό τουρ στην Πελοπόννησο

Το πιο δημοφιλές γαστρονομικό χάπενινγκ της χρονιάς είναι εδώ, με βραβευμένα εστιατόρια ανά την Ελλάδα να σχεδιάζουν ειδικά μενού σε εξαιρετικές τιμές. Εξαιρετική αφορμή για μια περιήγηση στις γαστρονομικές ομορφιές της Πελοποννήσου.