Το Ηρώδειο, το εμβληματικό αθηναϊκό τοπόσημο, ενεργοποιείται για ένα ακόμη καλοκαίρι, με ένα πολυπρόσωπο καλλιτεχνικό πρόγραμμα συναυλιών και παραστάσεων. Τριγύρω του, παλιά και νέα στέκια ανοίγουν την ομπρέλα της εμπειρίας που προσφέρει. Ιδού μερικά από αυτά.
Gargaretta
Ένας όμορφος χώρος που αποπνέει αέρα άλλης εποχής, με στοιχεία και υλικά από το παλιό κτίριο. Παντρεύει με ωραίο τρόπο σύγχρονες τάσεις και industrial περιβάλλον, ως ένα από τα πιο όμορφα μπιστρό της περιοχής. Σε υποδέχεται καθημερινά από τις 17.00 και τα Σαββατοκύριακα από τις 10.00, για να απολαύσεις καφέ, smoothies, cocktails, κρασιά από κορυφαίους αμπελώνες της Ελλάδας και του κόσμου αλλά και ένα μενού-ωδή στην πιο αγνή και δημιουργική πλευρά της Ελληνικής και Μεσογειακής κουζίνας, με επιμέλεια του Χρύσανθου Μανωλόπουλου και εκτέλεση από τον Δημήτρη Μαγριπλή.
Point A
Aνάμεσα στην Ακρόπολη και στο ομώνυμο Μουσείο, το rooftop του ξενοδοχείου Herodion κερδίζει με γκολ από τα αποδυτήρια. Βλέπεις, η εντυπωσιακή θέα έρχεται να συναντήσει μία πολύ ενδιαφέρουσα γαστρονομική πρόταση (που επιμελείται ο Χρύσανθος Μανωλόπουλος και εκτελεί με ακρίβεια ο Σπύρος Μπελιβάνης) αλλά και μία δυνατή λίστα κρασιών που υπογράφει ο σομελιέ Στέφανος Τριανταφυλλίδης.
Drupes Spritzeria
Eκείνο το μέρος που καβάλησε πρώτο το κύμα των αθηναϊκών spritzεριών, στο Κουκάκι. Πίνεις spritz με αφρώδες ή ξηρό κρασί, Campari ή Aperol, είτε προτιμάς μία από τις ετικέτες κρασιών, φυσικά με την κατάλληλη συνοδεία σε φαγητό.
Sense
Στη σκιά της Ακρόπολης και σε μία από τις ομορφότερες γειτονιές της Αθήνας, ο Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος και το εστιατόριο 'Sense' του ξενοδοχείου 'AthensWas' γράφουν εδώ και χρόνια τη δική τους γαστρονομική ιστορία, όπως άλλωστε μαρτυρούν και οι διαδοχικές βραβεύσεις από τον θεσμό των Χρυσών Σκούφων και των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας. Αναζητώντας διαρκώς καινούριες πηγές έμπνευσης και ερεθίσματα που άπτονται κάθε φάσματος της ελληνικής γευστικής κουλτούρας, ο σεφ Χαραλαμπόπουλος και η ομάδα του φροντίζουν κάθε φορά να δομούν μενού που έχουν κάτι να πουν. Το ίδιο κάνουν και τώρα με ένα καινούριο degustation που μπλεντάρει τη σύγχρονη δημιουργική κουζίνα με την αρχαία παράδοση - διόλου τυχαία όλο αυτό συμβαίνει στη μάλλον ιδανική τοποθεσία.
Tiki Bar Athens
Μετρά σχεδόν 20 χρόνια ανελλιπούς παρουσίας στα αθηναϊκά δρώμενα όσον αφορά τα μπαρ και έχει χαράξει τη δική του ξεχωριστή πορεία, που ξεκινά από το κέντρο της πόλης και τη γειτονιά-σταυροδρόμι ανάμεσα στο Θησείο, την Πλάκα και το Κουκάκι για να καταλήξει σε προορισμούς εξωτικούς. Για το τελευταίο φροντίζει η πολυνησιακή κουλτούρα των κοκτέιλ που εδώ υπηρετείται με έναν τρόπο cool και παράλληλα τροπικά νόστιμο, όπως επίσης και το χωροταξικό μοτίβο με τα λεοπάρ καθίσματα, τα ψάθινα φωτιστικά, cult εξώφυλλα δίσκων και τα φυτά, συν το πάντοτε αβίαστα φιλικό και χαλαρωτικά οικείο περιβάλλον του.
Μάνη Μάνη
Στο διώροφο νεοκλασικό, στην αρχή της Φαλήρου, η κουζίνα της λακωνικής Μάνης καταφέρνει να παντρέψει την οικειότητα με τη σύγχρονη δημιουργική ματιά, σε έναν όμορφο αστικό χώρο. Χειροποίητα ζυμαρικά από μικρό συνεταιρισμό στο Γύθειο, σύγκλινο από τη Μάνη, λάδι, τυριά, μυρωδικά, ελιές, αυγά, βιολογικά κοκοράκια και πολλά ακόμη έχουν εδώ την τιμητική τους.
Dionysos Zonar's
Πολλοί λένε ότι "βλέπουν" Ακρόπολη, αν υπάρχει όμως ένα εστιατόριο που μπορεί να περηφανευτεί ότι έχει το πιο προνομιακό τετ-α-τετ με τον ιερό βράχο, αυτό είναι το "Διόνυσος Zonar’s". Στο μενού του απεικονίζεται η αυθεντικότητα των γεύσεων της ελληνικής κουζίνας, με σύντηξη και μετασύγχρονα στοιχεία δημιουργικότητας. Οι γεύσεις ταιριάζουν απόλυτα με το σκηνικό.
Retro Gastro Funky Taverna
Σε ένα ιστορικό κτίριο η ιστορία του οποίου ξεκινά πίσω στο 1872, το "Retro Gastro Funky Taverna" συστήνεται ως αυτό που περιγράφουν οι δύο τελευταίες λέξεις του ονόματός του, σε ένα ζεστό και οικείο περιβάλλον, με arty διάθεση και ένα ενδιαφέρον πάντρεμα πέτρας-ξύλου. Η κουζίνα του πατά σε στιβαρές παραδοσιακές βάσεις (must ο τραχανάς με απάκι κοτόπουλου, η μάλλον κορυφαία πολίτικη σαλάτα στην Αθήνα και το συκώτι) και comfort κατευθύνσεις αλλά φροντίζει να δίνει και ενδιαφέροντα twists στο μενού του. Από τα πιο δυνατά χαρτιά, το εξαιρετικά ενδιαφέρον υπόγειο κελάρι με ετικέτες-θησαυρούς του ελληνικού αμπελώνα, που εμπλουτίζεται διαρκώς από τον αεικίνητο στο κομμάτι του φαγητού και του κρασιού Ανδρεά Σμυρλή-Λιακατά.
Το Στέκι του Ηλία
Δεν είναι ένα. Είναι δύο, αμφότερα στον πεζόδρομο που συνδέει Θησείο και Πετράλωνα, παράλληλα με τις γραμμές του Ηλεκτρικού. Ο Ηλίας Κολόβης άνοιξε το στέκι του το ’81, στο κομμάτι που λέγεται Θεσσαλονίκης, και το ’92 επεκτάθηκε στη συνέχειά της, την Επταχάλκου. Πάντα οικογενειακή υπόθεση, με τον ίδιο και την κόρη του Σπυριδούλα σε μια αυλίτσα ανάμεσα στον μικρό και τον μεγάλο Άγιο Αθανάσιο, και τον Χρόνη και τη Μαρία, τα άλλα του παιδιά, στο πλακόστρωτο κάτω από τις ελιές, τις μουριές και τις κουτσουπιές, επιμένει με ονομαστά παϊδάκια, μπιφτέκια, αρνίσια συκωταριά και πατάτες κομμένες στο χέρι.
Lost Roots
Τρεις φίλοι από τον κόσμο του κρασιού ένωσαν τις δυνάμεις τους και παρουσίασαν από τον Δεκέμβριο του 2022 ένα feelgood wine bar, σε μία από τις πιο ιδιαίτερες γειτονιές της Αθήνας. Το "Lost Roots" έχει τις 'ρίζες' του σε μια οινική παρέα που μοιράζεται το ίδιο πάθος για τη γεύση. Στην επισκέψιμη κάβα του συναντά κανείς περισσότερες από 200 ετικέτες τόσο του ελληνικού αμπελώνα όσο και του διεθνή (Παλαιός και Νέος Κόσμος), καθώς και προτάσεις σε κρασιά ήπιας παρέμβασης και natural. Οι επιλογές σε ποτήρι από την άλλη, ανέρχονται σε 25, με τη συγκεκριμένη λίστα ωστόσο να ανανεώνεται και να τροποποιείται τακτικά. Παράλληλα και συμπληρωματικά, υπάρχουν μπύρες από ελληνικές μικροζυθοποιίες και αποστάγματα.
Το καφενείο του Ρίζου
Τα αστικά καφενεία αποτελούν σημαντικό κεφάλαιο στις σελίδες της ελληνικής λαογραφίας και τα μαγαζιά που αναβιώνουν τις συνήθειες και την ατμόσφαιρα της παλιάς Αθήνας είναι ουσιαστικά σημεία πολιτισμού. Αυτής της κατηγορίας είναι και το "Καφενείο του Ρίζου", στην πλατεία του Θησείου, η οποία -για την ιστορία- είναι αφιερωμένη στην σπουδαία ελληνίστρια Ζακλίν ντε Ρομιγί.
Συν Αθηνά
Για πάνω από είκοσι χρόνια, το "Συν Αθηνά" δίνει ρομαντική πνοή στον πεζόδρομο της Ηρακλειδών, ως ένα πολύ προσεγμένο all-day στέκι για κάθε είδους ραντεβού. Στεγασμένο σ’ ένα τριώροφο νεοκλασικό που καδράρει την πιο all time classic θέα, αυτή της Ακρόπολης, το εστιατόριο του Θησείου στρώνει τα τραπέζια του από νωρίς, με εκλεκτό πρωινό ή brunch και, αργότερα, εξερευνά το concept της μοντέρνας ελληνικής κουζίνας που ανανεώνει το παραδοσιακό συνταγολόγιο. Κερασάκι στην τούρτα η απόλυτη πανοραμική θέα από το roof garden του: από τον Ιερό Βράχο έως την Πνύκα και το Αστεροσκοπείο.
Merceri
Αυτό το ζεστό all day μπιστρό άνοιξε τις πόρτες του τον Ιούλιο του 2021, δίνοντας από την πρώτη στιγμή την αίσθηση πως πρόκειται για ένα εξαιρετικά φιλόξενο σποτ. Δεν περιορίστηκε όμως σε αυτό. Αντιθέτως, επένδυσε πολύ στην κουζίνα του, με τις Μελίνα Χωματά και Μαρία Ντιούδη να ακολουθούν σύγχρονη φιλοσοφία και μοντέρνες ιδέες. Προσάρμοσαν μάλιστα ελληνικές πινελιές σε αυτές, με αποτέλεσμα το "Merceri" να βρει μία θέση στη λίστα του οδηγού Michelin.
Agape
Ένα ανοιχτόκαρδο wine bar, που υπηρετεί καλά και τα δύο σκέλη του όρου. Φροντίζει όμως να έχει και ποιοτικό καφέ (Wisecup), ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει η κουζίνα του. Στο ψηλοτάβανο και όμορφο νεοκλασικό του αριθμού 21, η λίστα των κρασιών -υπό την επιμέλεια του Παναγιώτη Βασιλάκη- εκτείνεται σε 100+ ετικέτες, μοιρασμένες ανάμεσα στον ελληνικό και τον διεθνή αμπελώνα, με 25 εξ' αυτών να είναι διαθέσιμες και σε ποτήρι.
Αμπιμπάγιο
Σε ένα νεοκλασικό κτίριο στον πεζόδρομο της Ηρακλειδών, το "Αμπιμπάγιο" φέρνει την αίσθηση καφενείου της παλιάς Αθήνας κάτω από την ιερή "προστασία" της Ακρόπολης. Με ανανεωμένο μενού και φρέσκια οπτική, τα πιάτα της φωτεινής γαστρο-ταβέρνας σε ταξιδεύουν στην ελληνική γη και θάλασσα.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.