Αστέρες της κλασικής μουσικής και της όπερας, τζαζ βιρτουόζοι και μύθοι της σύγχρονης μουσικής στο Ηρώδειο

Αυτές είναι οι συναυλίες που θα παρακολουθήσουμε αυτό το καλοκαίρι στη σκιά της Ακρόπολης.

Sting

Το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου υποδέχεται στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού Έλληνες και διεθνείς προσκεκλημένους από τον χώρο της όπερας, της τζαζ, της κλασικής, της σύγχρονης και της πειραματικής μουσικής σε έναν προγραμματισμό που δεν αποκλίνει σε ύφος από όσα είδαμε στη σκιά της Ακρόπολης τα τελευταία καλοκαίρια. Η αυλαία στο Ηρώδειο άνοιξε εντυπωσιακά με την καθιερωμένη σύμπραξη του Φεστιβάλ με την Εθνική Λυρική Σκηνή, στην αναβίωση της "Τόσκα" του Ούγκο ντε Άνα σε ένα κατάμεστο θέατρο (1/6), ενώ, τις επόμενες μέρες το ρωμαϊκό ωδείο θα φιλοξενήσει κορυφαίους σολίστες της κλασικής μουσικής (Νέεμε Γιάρβι, Ιμάνιουελ Αξ, Λεωνίδας Καβάκος, Γιο-Γιο Μα, Κάτια Μπουνιατισβίλι, Γιάκουμπ Γιοζέφ Ορλίνσκι) και σημαντικά ορχηστρικά σύνολα - όπως την περίφημη  Philharmonia του Λονδίνου, την Chamber Orchestra of Europe, την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Γκρατς, τη βιεννέζικη Philharmonic Brass, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ. 

Anohni

Έρχονται επίσης μεγάλα ονόματα της σύγχρονης σκηνής, όπως ο θρυλικός Sting, η avant-classical Anonhi με τους Johnsons, η Loreena McΚennitt που γιορτάζει τα 30 χρόνια από την κυκλοφορία του εμβληματικού άλμπουμ της "The Mask and Mirror" και ο μυθικός τζαζίστας Charles Lloyd  που θα μοιραστεί ξανά τη σκηνή με τη Μαρία Φαραντούρη. Το Φεστιβάλ τιμά την επέτειο των 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας προσκαλώντας τον Διονύση Σαββόπουλο να δημιουργήσει μια μουσική γιορτή με τραγούδια συνδεδεμένα με τη Μεταπολίτευση. Αγαπημένοι καλλιτέχνες, όπως ο Γιώργος Χατζηνάσιος και ο Στέφανος Κορκολής, μεταξύ άλλων, θα τιμήσουν τον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη, Μίμη Πλέσσα που φέτος συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής. 

Αναλυτικά οι συναυλίες που θα δούμε στο Ηρώδειο

Anohni and the Johnsons | 13 Ιουνίου

Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς στο Ηρώδειο για την Anohni

H Anohni έχει να επισκεφτεί την Ελλάδα από τότε που προσδιοριζόταν ως Antony. Τώρα ξανάρχεται με το σχήμα Anohni & The Johnsons με το έκτο στούντιο άλμπουμ της, με τίτλο "My Back Was A Bridge For You To Cross" (2023), στο οποίο εστιάζει ξανά στις κοινωνικές κατασκευές, την πνευματικότητα και τη σχέση μας με τη "βιόσφαιρα". Σημειώνεται ότι τη συναυλία της στο Ηρώδειο θα προλογίσει η Marina Abramovic, ενώ, θα συμμετέχουν οι Johanna Constantine, Jimmy Hogarth, Leo Abrahams, Chris Vatalaro, Gael Rakotondrabe, Sam Dixon, Julia Kent, Max Moston, Doug Wiselman και Mazz Swift από την Νέα Υόρκη. (13/6)

Emanuel Ax, Λεωνίδας Καβάκος, Yo-Yo Ma | 15 Ιουνίου

Emanuel Ax, Λεωνίδας Καβάκος, Yo-Yo Ma
© Nigel

Τρεις κορυφαίοι σολίστ της κλασικής μουσικής, τρεις κορυφαίους σολίστες ανοίγουν μια δημιουργική συνομιλία σε μια συναλία με υψηλές τεχνικές και ερμηνευτικές απαιτήσεις και έργα Μπραμς και Μπετόβεν. Εμάνιουελ Αξ, Λεωνίδας Καβάκος και Γιο-Γιο Μα συμπράττουν επί σκηνής τα τελευταία χρόνια παίζουν γεμίζοντας τις σπουδαιότερες αίθουσες παγκοσμίως ανώμ έχουν ηχογραφήσει ήδη τρεις δίσκους με έργα Μπετόβεν. Το κοινό της Αθήνας θα έχει την ευκαιρία να βρεθεί σε μια πραγματική συνάντηση κορυφής.

"Ένας αιώνας Μίμης Πλέσσας" | 17 Ιουνίου

Μίμης Πλέσσας

Τον μεγάλο συνθέτη, που φέτος συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής, τιμά φέτος το Φεστιβάλ Αθηνών καλώντας στο Ηρώδειο πλειάδα αγαπημένων καλλιτεχνών, μαζί με την Ορχήστρα Μίμης Πλέσσας και την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ. Ο Μίμης Πλέσσας βιρτουόζος πιανίστας και μαέστρος, έχει δημιουργήδει μελωδίες και τραγούδια που άφησαν ιστορία για τον κινηματογράφο και το θέατρο, τζαζ, όπερα αλλά και κλασική μουσική. Ερμηνεύουν οι Βασιλική Καραγιάννη, Σπύρος Κλείσσας, Σοφία Μανουσάκη, Πέννυ Μπαλτατζή, Δημήτρης Μπάσης και Τάσης Χριστογιαννόπουλος. 

London Philharmonia Orchestra | 18 Ιουνίου

London Philharmonia Orchestra
© Robert Piwko

Η Philharmonia του Λονδίνου έρχεται στο Ηρώδειο υπό τη διεύθυνση του επικεφαλής μαέστρου της, Σάντου-Ματίας Ρόουβαλι. Τον δυναμισμό του Ρόουβαλι συμπληρώνει το εκρηκτικό ταμπεραμέντο της σολίστ του βιολιού Πατρίσια Κοπατσίνσκαγια, που θεωρείται το enfant terrible της κλασικής μουσικής για τις αντισυμβατικές και γεμάτες πάθος ερμηνείες της.

Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής | 21 Ιουνίου

Αστέρες της κλασικής μουσικής και της όπερας, τζαζ βιρτουόζοι και μύθοι της σύγχρονης μουσικής στο Ηρώδειο - εικόνα 6

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής ο δεκατριάχρονος, πολυβραβευμένος σολίστ  Ελισέι Μισίν από τη Ρωσία θα ερμηνεύσει το Δεύτερο κοντσέρτο του Σοπέν συμπράττοντας με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ. Στο πόντιουμ ο αρχιμουσικός Μιχάλης Οικονόμου. Θα συμπράξει η Χορωδία των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων και η Χορωδία της ΕΡΤ, που μαζί με την Ορχήστρα θα ερμηνεύσουν μερικά από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας μουσικής φιλολογίας.

Loreena McKennitt | 26 Ιουνίου

Loreena McKennitt
© Richard Haughton

Η McKennitt ξεκινά στη σκιά της Ακρόπολη μια σημαντική ευρωπαϊκή περιοδεία με αφορμή τα 30 χρόνια του "The Mask And The Mirror" – του εμβληματικού δίσκο των 90s. Η διάσημη Καναδή τραγουδοποιός ξεχώρισε για το χαρακτηριστικό μουσικό της ιδίωμα, που συνδύασε τις κέλτικες μουσικές παραδόσεις με στοιχεία από τη Βόρεια Ευρώπη και τη Μεσόγειο. 

ΚOA – Neeme Järvi | 28 Ιουνίου

Αστέρες της κλασικής μουσικής και της όπερας, τζαζ βιρτουόζοι και μύθοι της σύγχρονης μουσικής στο Ηρώδειο - εικόνα 8

Ο Αμερικανός, εσθονικής καταγωγής, μαέστρος Νέεμε Γιάρβι, καθοδηγεί την Κρατική Ορχήστα Αθηνών στη μεγαλειώδη Ενάτη Συμφωνία του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν. Πρόκειται για ένα αθάνατο αριστούργημα που άλλαξε τον ρου της συμφωνικής μουσικής, ένα έργο-σύμβολο ελευθερίας, αξιοπρέπειας και συναδέλφωσης των λαών.

Chamber Orchestra of Europe | 30 Ιουνίου

Sir Simon Rattle
© Oliver Helbig

Η βραβευμένη ορχήστρα που εντυπωσιάζει με τις καθηλωτικές ερμηνείες της έρχεται στην Αθήνα, υπό τη διεύθυνση του Βρετανού σερ Σάιμον Ρατλ. Πρόκειται για την τρίτη συνεργασία του Ρατλ με την Chamber Orchestra of Europe, με την οποία θα ενώσει δυνάμει και η μεσόφωνος Μαγκνταλένα Κοζενά στα συνταρακτικά Πέντε τραγούδια σε ποίηση Φρ. Ρίκερτ του Γκούσταφ Μάλερ. Θα ακουστούν ακόμη τα Πέντε ουγγρικά δημοτικά τραγούδια του Μπέλα Μπάρτοκ και το Σκέρτσο Καπριτσιόζο έργο 66 του Αντονίν Ντβόρζακ αλλά και τη "Μεγάλη" Συμφωνία αρ. 9 σε ντο μείζονα του Φραντς Σούμπερτ.

Grazer Philharmoniker | 4 Ιουλίου

Βασίλης Χριστόπουλος,
© Oliver Wolf

Ο μαέστρος Βασίλης Χριστόπουλος, κύριος αρχιμουσικός στην Όπερα και τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Γκρατς, συναντά την εκρηκτική πιανίστρια Αλεξία Μουζά. Τα έργα του προγράμματος αναδεικνύουν στη μουσική παράδοση της Βιέννης, από την απολαυστική Εισαγωγή από τη Νυχτερίδα του Γιόχαν Στράους, στο Κοντσέρτο αρ. 23 σε λα μείζονα για πιάνο και ορχήστρα του Μότσαρτ μέχρι τη Συμφωνία αρ. 1 του Μάλερ.

Sting | 5, 6 Ιουλίου

Sting

O Sting ετοιμάζεται για δύο ιδιαίτερες συναυλίες σε ένα χώρο μοναδικής ομορφιάς και ακουστικής και σε μια αναδρομή σε όλες τις παλιές και νεότερες επιτυχίες του, οι οποίες σίγουρα θα καταγραφούν στα highlights της σύγχρονης μουσικής μας ιστορίας (5-6/7, Ηρώδειο). Με 17 βραβεία Grammy, μια Χρυσή Σφαίρα, τέσσερις υποψηφιότητες για Oscar, μία υποψηφιότητα για Tony Award και το Century Award και πωλήσεις 100 εκατομμυρίων σαν σόλο καλλιτέχνης αλλά και ως πρώην επικεφαλής των Police έχει διακριθεί σαν τραγουδιστής, συνθέτης, ηθοποιός, συγγραφέας και ακτιβιστής.

Η δική μας Μεταπολίτευση | 7 Ιουλίου

Αστέρες της κλασικής μουσικής και της όπερας, τζαζ βιρτουόζοι και μύθοι της σύγχρονης μουσικής στο Ηρώδειο - εικόνα 12

Με αφορμή την επέτειο των 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας ο Διονύση Σαββόπουλο στήνει μια μουσική γιορτή με τραγούδια συνδεδεμένα με τη Μεταπολίτευση, την κατάκτηση δημοκρατικών δικαιωμάτων, την ελευθερία, την ψυχαγωγία, την καθημερινότητα, την ελπίδα. Ερμηνεύουν οι Ελευθερία Αρβανιτάκη, Δήμητρα Γαλάνη, Χρήστος Θηβαίος, Μανώλης Μητσιάς, Πάνος Μουζουράκης, Γιώργος Νταλάρας, Φίλιππος Πλιάτσικας, Μελίνα Τανάγρη και Μαρία Φαραντούρη.

The Philharmonic Brass - Philippe Auguin | 10 Ιουλίου

The Philharmonic Brass
© Universal Music Group

Έργα Γκέρσουιν, Γουίλιαμς, Μορικόνε, Σοστακόβιτς, Βέρντι, Μασκάνι και Ντβόρζακ παιγμένα δεξιοτεχνικά από μια σημαντική ορχήστρα που αποτελείται αποκλειστικά από χάλκινα και κρουστά. Την Philharmonic Brass, που δημιουργήθηκε το 2023 από μέλη των Φιλαρμονικών της Βιέννης και του Βερολίνου, θα διευθύνει ο καταξιωμένος Φιλίπ Ογκέν σε δημοφιλείς μελωδίες από τον κινηματογράφο και το κλασικό ρεπερτόριο.

ΚΟΑ, Λουκάς Καρυτινός & K. Buniatishvili | 12 Ιουλίου

Λουκάς Καρυτινός
© Margarita Nikitaki

Η Γεωργιανή σούπερ σταρ του πιάνου Κάτια Μπουνιατισβίλι ερμηνεύει το δημοφιλέστερο ίσως κοντσέρτο για πιάνο όλων των εποχών, το Πρώτο του Τσαϊκόφσκι. Συνοδοιπόροι της η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και ο καταξιωμένος αρχιμουσικός Λουκάς Καρυτινός, που θα παρουσιάσουν το Κοντσέρτο για ορχήστρα του Μπέλα Μπάρτοκ.

"50 καλοκαίρια και χειμώνες" | 12 Ιουλίου

Τάνια Τσανακλίδου

H Τάνια Τσανακλίδου κάνει βουτιά στην πενηνταετή δισκογραφία της και ανασύρει αγαπημένες στιγμές, μελωδίες που καθόρισαν την πορεία της αλλά κρυφά διαμάντια. Σε μια μουσική παράσταση που επιμελήται η ίδια, η ροή των τραγουδιών θα ακολουθεί τόσο την κοινωνικοπολιτική συνθήκη στην οποία γεννήθηκαν όσο και τις παράλληλες καλλιτεχνικές αναζητήσεις της Τσανακλίδου στο πέρασμα των χρόνων.

Jakub Józef Orliński – Il Pomo D’Oro | 16 Ιουλίου

Jakub Józef Orliński
© Honorata Karapuda

Ο ανατρεπτικός κόντρα τενόρο και breakdancer έρχεται με τους εξωστρεφείς και ακτιβιστές μουσικούς του Il Pomo d’ Oro. Με το καταξιωμένο σύνολο ιστορικής μουσικής θα παρουσιάσουν σε μια βραδιά με τίτλο "Beyond" συνθέσεις του πρώιμου μπαρόκ, που σπανίως ακούγονται ζωντανά. Στη φωνή του πολυβραβευμένου Πολωνού αποδίδεται ο χαρακτηρισμός η "πιο απόκοσμα όμορφη στον πλανήτη", αλλά ακόμη μεγαλύτερο ενθουσιασμό φαίνεται να προκαλεί η ευελιξία του στο να μοιράζει το χρόνο του στις δύο μεγάλες αγάπες του.

Charles Lloyd Sky Quarter | 18 Ιουλίου

Charles Lloyd:

Ο 86χρονος τζαζίστας Charles Lloyd επιστρέφει για να μοιραστεί και πάλι τη σκηνή με τη Μαρία Φαραντούρη, σχεδόν δεκαπέντε χρόνια μετά το ιστορικό "Athens Concert" του 2010, που ηχογραφήθηκε ζωντανά χτίζοντας μια γέφυρα ανάμεσα στον τζαζ αυτοσχεδιασμό και το ελληνικό τραγούδι. Ο μυθικός σαξοφωνίστας και συνθέτης έρχεται με το Sky Quartet του και θα συμπράξει επίσης με τον Έλληνα λυράρη με world αναζητήσεις Σωκράτη Σινόπουλο.

"Τραβιάτα" | 27, 38, 30 & 31 Ιουλίου

Τραβιάτα
© Andreas Simopoulos

Η "Τραβιάτα" του Βέρντι, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου, που πρωτοπαρουσιάστηκε από την ΕΛΣ το καλοκαίρι του 2019 επιστρέφει στο Ηρώδειο. Ο άτυχος έρωτας της "Κυρίας με τις καμέλιες" για τον Αλφρέντο Ζερμόν, ζωντανεύει με πρωταγωνιστές τους Ναντίν Σιέρα, Φρέντι Ντε Τομάζο, Δημήτρης Πλατανιάς (α' διανομή) και Βασιλική Καραγιάννη, Τάσσης Χριστογιαννόπουλος και Φραντσέσκο Ντεμούρο (β' διανομή).

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ηρώδειο

Διονυσίου Αρεοπαγίτου
  • Βινιέτες Μουσικής

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Οι Puressence ξανά στην Αθήνα μετά από 11 χρόνια

Το συγκρότημα από το Μάντσεστερ επιστρέφει στην Αθήνα για ένα μοναδικό live στο "Floyd".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Death Disco Indoor Festival: Ένα σκοτεινό διήμερο στο "Fuzz"

Το Death Disco Festival επιστρέφει, αυτή τη φορά σε indoor mood για ένα σκοτεινό Σαββατοκύριακο με τους Twin Tribes, Linea Aspera, Suicide Commando και Ultra Sunn μεταξύ άλλων.

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τον Λεωνίδα Καβάκο και το Apollωn Ensemble μας έδωσε μια γεύση από το πώς η αρχαία Μεσσήνη μπορεί να εμπνεύσει αξέχαστα πολιτιστικά δρώμενα

Ακούγοντας στο Εκκλησιαστήριο/Ωδείο της Αρχαίας Μεσσήνης, το εξαιρετικής βιρτουοζιτέ και χημείας ενσάμπλ να παιζει τα κοντσέρτα για βιολί του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, ήξερα ότι αυτή θα ήταν μια ανάμνηση ζωής.

Οι Duran Duran υποδέχονται τον JC Stewart στο Release Athens 2024

Η διασκευή του στο "I’ll Be There For You", της θρυλικής σειράς "Friends", έγινε viral σε ολόκληρο τον πλανήτη και τον ανέδειξε σε έναν ανερχόμενο τραγουδοποιό.

Ο δικός μας σοφός, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης

Ο φετινός Ιούλιος ξεκίνησε με Αλκίνοο Ιωαννίδη και την ιστορική μπάντα του στον Λυκαβηττό, είκοσι τέσσερα χρόνια μετά τις πρώτες κοινές τους εμφανίσεις και την ηχογράφηση του live album "Εκτός τόπου και χρόνου". Άλλη μια βραδιά με τη σοφία, την αξιοπρέπεια, και τη δύναμη της μουσικής και του λόγου του Αλκίνοου. Άραγε τον ακούει κανείς;

Μπορεί μια playlist με nature sounds από την Greenpeace να βοηθήσει τη φύση;

Η Greenpeace έφτιαξε την ιδανική, natured themed playlist για να αποδράσουμε από το άγχος της καθημερινότητας.

Judas Priest, Bruce Dickinson & Accept: Η μεταλλική "τρίαινα" του Release Athens 2024

Βγαλμένη από hard & heavy όνειρο μοιάζει η προτελευταία μέρα του φεστιβαλικού μαραθώνιου στην Πλατεία Νερού (Κυριακή 21/7), αφού ενώνει δύο θρυλικές φωνές της βρετανικής ατσάλινης εποποιίας των 1980s με το γκρουπ που προσωποποίησε τη γερμανική σχολή.