Σταύρο Γασπαράτο, πώς θα ήταν να βρισκόμασταν μέσα σε ένα πιάνο;

Το έργο «Expanded Piano ΙΙ», που θα παρουσιαστεί για δύο παραστάσεις στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, μας καλεί να φανταστούμε ένα πιάνο να επεκτείνεται στο μέγεθος μιας αίθουσας συναυλιών.

Σταύρος Γασπαράτος © Γιώργος Καλκανίδης

Ο συνθέτης Σταύρος Γασπαράτος παρουσιάζει το νέο του έργο "Expanded Piano ΙΙ" στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ για δύο μοναδικές συναυλίες στις 20 και 21 Ιουνίου, δέκα χρόνια μετά την πρεμιέρα του "Expanded Piano" στο EMPAC της Νέας Υόρκης. Το πρωτοποριακό καλλιτεχνικό έργο αντλεί έμπνευση από τη μηχανική θεωρία του προετοιμασμένου (prepared) πιάνου για να διαπραγματευτεί τα όρια του οργάνου. Ο Γασπαράτος πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησαν καινοτόμοι μουσικοί, από τον Τζων Κέιτζ μέχρι τον Aphex Twin, για να στήσει ένα υβριδικό όργανο που ανατρέπει τα δεδομένη στη σχέση ερμηνευτή - οργάνου. Ο συνθέτης μίλησε στο "α" για το "Expanded Piano ΙΙ", τη σύλληψη του έργου και τις τεχνικές του παρεμβάσεις στο πιάνο αλλά και την ιδιαίτερη εγκατάσταση-περφόρμανς που θα καταλάβει τη σκηνή της Εναλλακτικής.

"Η πρώτη εκδοχή του "Expanded Piano" ξεκίνησε το 2014 με το ομώνυμο έργο που παρουσίασα στο EMPAC (Experimental Media and Performing Arts Centre) στη Νέα Υόρκη. Ήταν μια μουσική παράσταση και εγκατάσταση, στην οποία εμπνευσμένος από τα έργα για "προετοιμασμένο πιάνο” του John Gage και άλλων, ήθελα να δημιουργήσω ένα έργο για ένα ηλεκτρονικά προετοιμασμένο πιάνο. Αντί λοιπόν να προετοιμάσω το πιάνο με μηχανικό τρόπο, βάζοντας χαρτιά, ελάσματα, βίδες κ.λπ., εγώ τοποθέτησα μια σειρά από διαφόρων ειδών μικρόφωνα που μου έδωσαν την δυνατότητα να συνδέσω το πιάνο με έναν υπολογιστή και εκεί πια να ετοιμάσω την όποια "προετοιμασία”. Μπορούσα δηλαδή μετατρέποντας τις δονήσεις του μηχανισμού του πιάνου και συγκεκριμένων χορδών σε ψηφιακά δεδομένα συνδέοντας το πιάνο και τον υπολογιστή και να δημιουργώντας ένα υβριδικό όργανο που ήταν κατά το ήμισυ ακουστικό και κατά το ήμισυ ηλεκτρονικό. Αφού λοιπόν έστησα την τεχνική ιδέα μετα από δύο έντονα residencies στην Νέα Υόρκη έγραψα ένα μουσικό έργο για το όργανο αυτό που ονομάζω Expanded Piano".

"Χρόνια τώρα θέλω να καταπιαστώ ξανά με την τεχνική του Expanded Piano. Η ιδέα ξεκίνησε με την πρόθεσή μου να επεκτείνω και την τεχνική εγκατάσταση αλλά και να βρω τον τρόπο να "αφήσω” την εγκατάσταση αυτή να ορίσει περισσότερο ακόμα τον τρόπο γραφής και performance του νέου έργου. Ήθελα η "μηχανή” να είναι με κάποιο τρόπο ίση με τον performer, και το κοινό να μην βλέπει ένα έργο για πιάνο αλλά να ζει μια εμπειρία αλληλεπίδρασης ανθρώπου και εγκατάστασης".

Σταύρος Γασπαράτος
© Σ. Μπιρμπίλης

"Στο έργο προστίθενται δύο ακόμη στοιχεία: το φως και video προβολές, στοιχεία που άλλοτε συνοδεύουν και άλλοτε συνδιαλλάσσονται με το πιάνο και την παρτιτούρα, με τρόπο τέτοιο που το "Expanded Piano II" μετατρέπεται ουσιαστικά σε μια live οπτικοακουστική εγκατάσταση - performance. Επίσης, υπάρχει η προσθήκη νέων αισθητήρων καθώς και διάφορων τύπων "ενεργοποιητών" (μικρά ηχεία, κινητήρες κ.λπ.) με σκοπό την αναζήτηση νέων ηχητικών αποτελεσμάτων αλλά και την δημιουργία ενός κλειστού κύκλου στον οποίο δεν ξέρεις από ένα σημείο και μετά ποιος ξεκινάει την κάθε χειρονομία, ο performer ή η εγκατάσταση".

"Το σύστημα της εγκατάστασης του Expanded Piano II είναι σχεδιασμένο να εμπεριέχει πολύ την τυχαιότητα και το απρόσμενο. Σε αντίθεση με το Expanded Piano που ήταν μια σειρά καθαρών συνθέσεων για την τότε εγκατάσταση το νέο έργο συχνά αποτελείται από έναν διάλογο χειρονομιών μεταξύ του performer και της εγκατάστασης. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει μουσική δομή και μουσικά γραμμένα θέματα επίσης".

"Στις δύο συναυλίες στην Εναλλακτική σκηνή θα παρουσιαστεί πρώτη φορά το μουσικό έργο/εγκατάσταση Expanded Piano II. Ελπίζω ότι το κοινό θα έχει την ευκαιρία να μπει σε έναν ολοκληρωμένο audio/visual κόσμο που προτείνει το Expanded Piano II στον οποίο  ξεχνάς που αρχίζει το ακουστικό και που το ηλεκτρονικό μέσα από αυτή την αλληλεπίδραση ανθρώπου και μηχανής. Το Expanded Piano II είναι ένα έργο στο οποίο θέλω να μείνω για καιρό και να το προχωράω καθώς το παρουσιάζω ξανά και ξανά ψάχνοντας σε βάθος τρόπους γραφής και παρουσίασης έργων πού προσπαθούν να φέρουν κοντά με οργανικό τρόπο το ακουστικό και ψηφιακό κόσμο".

Σταύρος Γασπαράτος
© Γιώργος Καλκανίδης

"Στο visual κομμάτι της εγκατάστασης έχω την τύχη να δουλεύω με την Manouela Hartel με την οποία έχω συνεργαστεί στην Γερμανία πολλές φορές. Έχουμε σχεδιάσει μια αρκετά περίπλοκη εικαστική εγκατάσταση με πολλαπλές οθόνες προβολής στις οποίες το οπτικό υλικό που ετοίμασε η Manouela, ενεργοποιείται και αλληλεπιδρά με το πιάνο σε πραγματικό χρόνο. Το πιάνο λοιπόν σε αυτό το έργο δεν είναι απλά ένα μουσικό όργανο αλλα το interface της εγκατάστασης".

"Αυτή την στιγμή τρέχω με την οργάνωση του Subset Festival ενός φεστιβάλ νέας μουσικής που επιμελούμαι για το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Γράφω επίσης την μουσική για τον "Άμλετ" σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη. Από Σεπτέμβριο θα υπάρξουν και άλλες παρουσιάσεις του Expanded σε Ελλάδα και εξωτερικό αλλά και πολλές συνεργασίες στο θέατρο, χορό και σινεμά".

Δείτε όλες τις συναυλίες της εβδομάδας εδώ.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

«Expanded Piano»

  • Κλασική-Σύγχρονη

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, ο συνθέτης και sound artist Σταύρος Γασπαράτος παρουσιάζει ένα μουσικό έργο-περφόρμανς, στο οποίο οι ακροατές –με τη βοήθεια της τεχνολογίας– βυθίζονται σε έναν ήχο πρωτόγνωρης λεπτομέρειας και συνδυασμών, σαν να βρίσκονται μέσα στο πιάνο

Εθνική Λυρική Σκηνή - Εναλλακτική Σκηνή

Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα
  • Συναυλίες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

O Χρήστος Δάντης συναντά τον Κωνσταντίνο Χριστοφόρου στο CT Garden

O λαϊκός τραγουδιστής, συνθέτης, στιχουργός και παραγωγός συναντά στη σκηνή μετά 20 ολόκληρα χρόνια τον καλό του φίλο και αγαπημένο ερμηνευτή.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

Οι Puressence ξανά στην Αθήνα μετά από 11 χρόνια

Το συγκρότημα από το Μάντσεστερ επιστρέφει στην Αθήνα για ένα μοναδικό live στο "Floyd".

Death Disco Indoor Festival: Ένα σκοτεινό διήμερο στο "Fuzz"

Το Death Disco Festival επιστρέφει, αυτή τη φορά σε indoor mood για ένα σκοτεινό Σαββατοκύριακο με τους Twin Tribes, Linea Aspera, Suicide Commando και Ultra Sunn μεταξύ άλλων.

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τον Λεωνίδα Καβάκο και το Apollωn Ensemble μας έδωσε μια γεύση από το πώς η αρχαία Μεσσήνη μπορεί να εμπνεύσει αξέχαστα πολιτιστικά δρώμενα

Ακούγοντας στο Εκκλησιαστήριο/Ωδείο της Αρχαίας Μεσσήνης, το εξαιρετικής βιρτουοζιτέ και χημείας ενσάμπλ να παιζει τα κοντσέρτα για βιολί του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, ήξερα ότι αυτή θα ήταν μια ανάμνηση ζωής.

Οι Duran Duran υποδέχονται τον JC Stewart στο Release Athens 2024

Η διασκευή του στο "I’ll Be There For You", της θρυλικής σειράς "Friends", έγινε viral σε ολόκληρο τον πλανήτη και τον ανέδειξε σε έναν ανερχόμενο τραγουδοποιό.

Ο δικός μας σοφός, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης

Ο φετινός Ιούλιος ξεκίνησε με Αλκίνοο Ιωαννίδη και την ιστορική μπάντα του στον Λυκαβηττό, είκοσι τέσσερα χρόνια μετά τις πρώτες κοινές τους εμφανίσεις και την ηχογράφηση του live album "Εκτός τόπου και χρόνου". Άλλη μια βραδιά με τη σοφία, την αξιοπρέπεια, και τη δύναμη της μουσικής και του λόγου του Αλκίνοου. Άραγε τον ακούει κανείς;

Μπορεί μια playlist με nature sounds από την Greenpeace να βοηθήσει τη φύση;

Η Greenpeace έφτιαξε την ιδανική, natured themed playlist για να αποδράσουμε από το άγχος της καθημερινότητας.