Τα must-see του πολυπρισματικού Subset Festival

RYUICHI SAKAMOTO © 2022 Kab Inc.

H καλιεδοσκοπική παλτφόρμα του Subset Festival που γνωρίσαμε πέρσι επιστρέφει από τις 10 ως τις 14 Ιουνίου με έναν πλούσιο πενθήμερο προγραμματισμό. Συναυλίες, οπτικές και ηχητικές εγκαταστάσεις, περφόρμανς και workshops τροφοδοτούν το διάλογο σύγχρονης μουσικής και νέων μέσων που απλώνεται στους χώρους του Ωδείου Αθηνών, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών

Ben Frost

Ben Frost
© Topper Komm

Ο καινοτόμος συνθέτης της μίνιμαλ, πειραματικής μουσικής φέρνει στο Subset το "Scope Neglect" (2023). Το νέο του πρότζεκτ που άλλοτε φλερτάρει θρασύτατα με τη μέταλ και άλλοτε με νοσταλγικά ambient ηχοτοπία, δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τον Greg Kubacki, κιθαρίστα του mathcore γκρουπ Car Bomb, και τον οπτικοακουστικό καλλιτέχνη Tarik Barri. (Φουαγιέ Τεχνών, 14/6)

Raed Yassin

Raed Yassin
© İlgin Erarslan Yanmaz

O Λιβανέζοw εικαστικός και μουσικός καταγράφει στο συλλογικό εγχείρημα "Phantom Orchestra" μια ξεχωριστή στιγμή της πρόσφατης ιστορίας, αυτή της πανδημίας. Οι μοναχικοί αυτοσχεδιασμοί μουσικών στη διάρκεια των lockdown ηχογραφούνται και τυπώνονται σε δίσκους βινυλίου. Σε μια ιδιόμορφη ορχήστρα-πικάπ, οι διαχωρισμένοι αυτοί ήχοι επανασυνδέονται για να διαμορφώσουν μια νέα ηχητική πραγματικότητα. (Φουαγιέ Τεχνών, 10/6)

"Ryuichi Sakamoto: Opus"

Ryuichi Sakamoto
©️ 2022 Kab Inc.

Το Φεστιβάλ Αθηνών τιμά τον σπουδαίο Ιάπωνα συνθέτη με την προβολή του concert film "Ryuichi Sakamoto: Opus" (2023), σε σκηνοθεσία Neo Sora. Η ταινία απαθανατίζει την τελευταία ζωντανή εμφάνιση του Sakamoto, στην οποία αφηγείται από το πιάνο του και μέσα από είκοσι κομμάτια τη ζωή του. (Αμφιθέατρο "Ιωάννης Δεσποτόπουλος", 14/6)

Αλέξανδρος Δρυμωνίτης

Αλέξανδρος Δρυμωνίτης

Σε μια από τις αναθέσεις του φετινού Subset, το "Techno Unplugged", o ανήσυχος προγραμματιστής προσκαλεί το ARTéfacts ensemble να παίξει techno με ακουστικά όργανα. Οι μουσικοί αλληλεπιδρούν με ένα μοντέλο AI που παράγει techno μουσικές φράσεις, συνθέτοντας μια εξελισσόμενη παρτιτούρα. Ο κόσμος μπορεί να περιηγηθεί ή να χορέψει γύρω από τους μουσικούς. (Νέα Σκηνή, 12/6)

Άντης Σκορδής

Άντης Σκορδής

Μουσική, φώτα, κείμενο και κινούμενες εικόνες στήνουν ένα τελετουργικό σε τρία στάδια: την προετοιμασία, το συμβάν και την κάθαρση. Ο Κύπριος συνθέτης, μετά από πρόσκληση του φεστιβάλ, συνεργάζεται με την Έλια Καλογιάννη για μια διαθεματική ζωντανή video performance, με τίτλο "β". (Αμφιθέατρο "Ιωάννης Δεσποτόπουλος", 11/6)

"MAZA"

MAZA
© Πέτρος Κολοτούρος

Ο Γιώργος Κοκκινάρης (κοντραμπάσο), ο MIZI (ηλεκτρονικά), και ο Θάνος Πολυμενέας - Λιοντήρης (κοντραμπάσο) σχεδιάζουν ειδικά για το Subset μια συμπαγή ηχητική μάζα. Μέσα από παρτιτούρες γραφικών και λεκτικών οδηγιών και ελεύθερους αυτοσχεδιασμούς, το τρίο ψηλαφεί τα όρια ανάμεσα στα ψυχοακουστικά φαινόμενα, τις μικροτονικές αρμονικές συνηχήσεις και τις θορυβικές περίπλοκες. (Νέα Σκηνή, 13/6)

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Subset Festival

  • Φεστιβάλ

To φεστιβάλ νέας μουσικής περιλαμβάνει αναθέσεις σε σύγχρονα ελληνικά σύνολα και καλλιτέχνες (Άντης Σκορδής, Νεφέλη Σταματογιαννοπούλου, Εύη Νάκου, Γιώργος Κοκκινάρης, Θάνος Πολυμενέας, ΜΙΖΙ, Αλέξανδρος Δρυμωνίτης, Μάγδα Λαμπροπούλου, Δήμητρα Κουστερίδου, Γιώργος Πούλιος), οι οποίοι δημιουργούν επτά νέα έργα-εγκαταστάσεις στη Νέα Σκηνή του Ωδείου Αθηνών ειδικά για το φεστιβάλ. Συμμετέχουν ακόμα καταξιωμένα σχήματα και καλλιτέχνες σύγχρονης μουσικής, από την Ελλάδα (Γιάννης Αναστασάκης και Ναταλία Μαντά) και το εξωτερικό (Arve Henriksen, Raed Yassin, Laurel Halo, Klara Lewis, Nik Coοk Void και Pedro Maia, Ben Frost και το ensemble Kaleidoskop που παρουσιάζει σε παγκόσμια πρεμιέρα το νέο έργο της Maya Dunietz). Το Subset Festival, η πολυπρισματική μουσική πλατφόρμα που εγκαινιάστηκε πέρυσι σε συμπαραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου με το Ωδείο Αθηνών, επανέρχεται ανανεωμένη εστιάζοντας πάντα στον διάλογο της σύγχρονης μουσικής με τα νέα μέσα. Αντλώντας τον τίτλο του από έναν μαθηματικό όρο (υποσύνολο ⊆), το Subset Festival παρουσιάζει διαφορετικές εκδοχές σύγχρονης μουσικής γραφής από μεγάλο εύρος καλλιτεχνικών ρευμάτων. Στους φιλόξενους χώρους του ανακαινισμένου Ωδείου Αθηνών από τις 10 έως τις 14 Ιουνίου θα έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε μουσικά σχήματα και σολίστες καταξιωμένους και ανερχόμενους, Έλληνες και ξένους, οπτικές και ηχητικές εγκαταστάσεις και περφόρμανς αλλά και workshops ανοιχτά στο κοινό.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

O Χρήστος Δάντης συναντά τον Κωνσταντίνο Χριστοφόρου στο CT Garden

O λαϊκός τραγουδιστής, συνθέτης, στιχουργός και παραγωγός συναντά στη σκηνή μετά 20 ολόκληρα χρόνια τον καλό του φίλο και αγαπημένο ερμηνευτή.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

Οι Puressence ξανά στην Αθήνα μετά από 11 χρόνια

Το συγκρότημα από το Μάντσεστερ επιστρέφει στην Αθήνα για ένα μοναδικό live στο "Floyd".

Death Disco Indoor Festival: Ένα σκοτεινό διήμερο στο "Fuzz"

Το Death Disco Festival επιστρέφει, αυτή τη φορά σε indoor mood για ένα σκοτεινό Σαββατοκύριακο με τους Twin Tribes, Linea Aspera, Suicide Commando και Ultra Sunn μεταξύ άλλων.

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τον Λεωνίδα Καβάκο και το Apollωn Ensemble μας έδωσε μια γεύση από το πώς η αρχαία Μεσσήνη μπορεί να εμπνεύσει αξέχαστα πολιτιστικά δρώμενα

Ακούγοντας στο Εκκλησιαστήριο/Ωδείο της Αρχαίας Μεσσήνης, το εξαιρετικής βιρτουοζιτέ και χημείας ενσάμπλ να παιζει τα κοντσέρτα για βιολί του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, ήξερα ότι αυτή θα ήταν μια ανάμνηση ζωής.

Οι Duran Duran υποδέχονται τον JC Stewart στο Release Athens 2024

Η διασκευή του στο "I’ll Be There For You", της θρυλικής σειράς "Friends", έγινε viral σε ολόκληρο τον πλανήτη και τον ανέδειξε σε έναν ανερχόμενο τραγουδοποιό.

Ο δικός μας σοφός, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης

Ο φετινός Ιούλιος ξεκίνησε με Αλκίνοο Ιωαννίδη και την ιστορική μπάντα του στον Λυκαβηττό, είκοσι τέσσερα χρόνια μετά τις πρώτες κοινές τους εμφανίσεις και την ηχογράφηση του live album "Εκτός τόπου και χρόνου". Άλλη μια βραδιά με τη σοφία, την αξιοπρέπεια, και τη δύναμη της μουσικής και του λόγου του Αλκίνοου. Άραγε τον ακούει κανείς;

Μπορεί μια playlist με nature sounds από την Greenpeace να βοηθήσει τη φύση;

Η Greenpeace έφτιαξε την ιδανική, natured themed playlist για να αποδράσουμε από το άγχος της καθημερινότητας.