Crash test: Τα καλύτερα σουσάδικα της Μυκόνου

Μύκονος χωρίς σούσι είναι σα γιορτή χωρίς γλυκό, πολλώ δε μάλλον όταν μερικές από τις εστιατορικές ναυαρχίδες του νησιού βασίζουν τη γαστρονομική τους πρόταση ακριβώς πάνω σ’ αυτό. Δοκιμάσαμε τέσσερα από τα καλύτερα, και σας τα βάζουμε στη σειρά.

Matsuhisa Mykonos

Το ότι η Μύκονος αγαπά το σούσι είναι κάτι το αυταπόδεικτο: μερικές από τις σημαντικότερες εστιατορικές της ναυαρχίδες βασίζουν τη γαστρονομική τους πρόταση ακριβώς σ’ αυτό. Ποια είναι όμως τα αναπόδραστα προσκυνήματα της ιαπωνικής γεύσης στο Νησί των Ανέμων; Τα εντοπίσαμε, τα δοκιμάσαμε, και σημειώσαμε ατού και ντεφό, για να διαλέξετε το δικό σας φαβορί.

Matsuhisa Mykonos: Ο OG του μυκονιάτικου sushi

Ο "OG" των μυκονιάτικων sushi spots, το "Matsuhisa Mykonos" ήταν το πρώτο ever Matsuhisa στην Ελλάδα, τη Μεσόγειο, την Ευρώπη, και παραμένει ένα από τα αγαπημένα εστιατόρια του εμβληματικού Nobu, του αδιαφιλονίκητου μαέστρου του ιαπωνικού fusion. Εδώ έμαθε η Ελλάδα τη μαυλιστική νοστιμιά του Black Cod Miso, την αέρινη χάρη των new style sashimi και το sushi με υφή απαλή και βελούδινη "σα το πωπουδάκι ενός μωρού", όπως το περιγράφει ο ίδιος ο Nobu. Και μολονότι ο διάκοσμος αναδύει πια μια ρετρό γοητεία, η κυκλαδίτικη αυλή, με τις φουντωτές μπουκαμβίλιες και την οργιώδη βλάστηση, γύρω από την ατμοσφαιρική πισίνα του ξενοδοχείου "Belvedere", παραμένει ένα place to be στη Χώρα της Μυκόνου, με τα nigiri και τα sashimi που επιμελείται η ομάδα του σεφ Βασίλη Καλογερόπουλου να αποτελούν κορυφαίες εκφράσεις του είδους, την πρώτη ύλη να λάμπει σε κάθε βουτυρένια μπουκιά, και τον ξυλόφουρνο – τον μοναδικό σε "Matsuhisa" παγκοσμίως – να βάζει την υπογραφή του σε πιάτα εθιστικά, όπως το βαθιάς νοστιμιάς Chillean Seabass με τρούφα και λαχανικά, ή το ηδονιστικής πληθωρικότητας Wagyu.

Τιμή: 65 - 200

Ατού: Μεγάλη ιστορία σφιχτά δεμένη με την εξέλιξη του μαγαζιού σε προορισμό world class εστιατορικών brands, κορυφαία πρώτη ύλη εξαιρετικά διαχειρισμένη, ο μοναδικός ξυλόφουρνος σε Matsuhisa.

Ντεφό: Ρετρό ατμόσφαιρα, στριμωχτή διαρρύθμιση, αλλοπρόσαλλο playlist.

Δοκιμάστε: Tacos τόνου, sashimi μαγιάτικο με jalapenos, λαβράκι Χιλής με τρούφα και λαχανικά στον ξυλόφουρνο.

Zuma: Το place to be

Μόλις στη δεύτερη κανονική χρονιά του στη Μύκονο (και μετά από μερικά pop-ups στο γειτονικό "Cavoo Tagoo"), το "Zuma" έχει εδραιωθεί ως μια από τις "αν δεν έχεις πάει εδώ, δεν έχεις πάει στη Μύκονο" διευθύνσεις του νησιού, κι όχι άδικα. Απλωμένο σε ένα από τα πιο ειδυλλιακά σημεία της Μυκόνου, και με θέα που κόβει την ανάσα, ιδίως όταν ο ουρανός βάφεται στα γλυκά ροδακινένια χρώματα του μυκονιάτικου ηλιοβασιλέματος, δεν έχει μόνο τη φαραωνική κλίμακα της κατασκευής για wow factor, αλλά και το χορταστικό θαλασσινό πανόραμα που πλαισιώνεται από την ολόλευκη Χώρα της Μυκόνου στην αριστερή πλευρά και το νέο λιμάνι στα δεξιά, με τα εντυπωσιακά κρουαζιερόπλοια κατάστιχτα στο γαλανό ορίζοντα. Το sharing style μενού, που επιβλέπει ως regional chef ο Ανδρέας Μπολλάνος, μιξάρει ανατολίτικη φιλοσοφία με κοσμοπολίτικη άποψη κι έχει για βάση του την κορυφαία πρώτη ύλη, που λάμπει τόσο στο sushi (από τα καλύτερα των Κυκλάδων), όσο και σε σύνθετα πιάτα υψηλής τεχνικής και εκρηκτικής νοστιμιάς, όπως το chu toro (κοιλιά τόνου κορυφαίου επιπέδου) με τρούφα και miso buns (ένα λιχούδικο signature κομψοτέχνημα που θα θυμάστε για καιρό), ή το λαβράκι Χιλής με πράσινο τσίλι και ginger dressing (που με την ανάλαφρη, μαυλιστική του νοστιμιά, θα κάνει ακόμη και τους φανατικότερους του Black Cod Miso να αλλαξοπιστήσουν).

Τιμή: 80 - 400

Ατού: Κορυφαία πρώτη ύλη άριστα διαχειρισμένη, πρωτότυπα signature πιάτα που όντως αφήνουν "υπογραφή" στη μνήμη, λαμπερό crowd, ζωηρό vibe.

Ντεφό: Αχανής σάλα, όχι ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό πριν πέσει ο ήλιος.

Δοκιμάστε: Κοιλιά τόνου με τρούφα και miso buns, λαβράκι Χιλής με πράσινο τσίλι και ginger dressing, Wagyu στη robata με wafu sauce και τσιπς σκόρδου.

Διαβάστε Επίσης

Kinjo: Το θεαματικό new entry

Αν δεν έχετε γνωρίσει το ανατολίτικο σύμπαν του Νίκου Πολιτάκου στο "Kinjo" των Βριλήσσιων, η μυκονιάτικη εκδοχή του θα σας κάνει να αναφωνήσετε "πού ήσουν τόσο καιρό". Πλασαρισμένο στην όμορφη (καίτοι λίγο αλλοπρόσαλλη στιλιστικά) βεράντα του ξενοδοχείου "Naia" της "Mykonian Collection" υποφέρει μεν από την αμήχανη ισορροπία του να σερβίρει φινετσάτο dinner σε χώρο all day αλαφρότητας, έχει όμως θεαματική βίστα της χώρας κι ανεμπόδιστο sunset στα υπέρ του, ενώ η γευστική του πρόταση, μπολιασμένη με την ιδιαίτερη προσωπικότητα του σεφ, αναπληρώνει άμεσα όποιο κενό μπορεί να αφήνει το σκηνικό του. Τα nigiri με βάση την ψαριά της ημέρας (από σφυρίδα και σκοπρίνα, μέχρι γόπα και κολιό) είναι κορυφαίου επιπέδου, τα dumplings με μαύρο μπακαλιάρο, τρούφα και κρέμα λαγόχορτου είναι πιάτο που θα ζήλευαν πολλά εστιατόρια γαλλικής κουζίνας στη χώρα, ενώ τα udon noodles, που παρασκευάζονται δια χειρός και επί τόπου και σερβίρονται σε μπισκ, με αυγοτάραχο και flakes παλαμίδας, δείχνουν σεφ με μεγάλη μαστοριά, αλλά και βαθιά γνώση του ιαπωνικού γαστρονομικού ιδιώματος.

Τιμή: 70 – 140

Ατού: Πιάτα με προσωπικότητα, υψηλή τεχνική, πολύ καλή ενσωμάτωση τοπικών πρώτων υλών, θέα στη χώρα και τη θάλασσα, ωραίο ηλιοβασίλεμα.

Ντεφό: Αμήχανη ατμόσφαιρα, παράταιρο playlist, αλλοπρόσαλλο crowd.

Δοκιμάστε: Nigiri ημέρας, dumplings με μαύρο μπακαλιάρο και τρούφα, χειροποίητα udon noodles με bisque και αυγοτάραχο, παϊδάκια iberico με hoisin glaze στη ρομπάτα.

Kiku: Το boutique μυστικό

Αν ψάχνετε ρομαντικό σκηνικό με υπέροχο ηλιοβασίλεμα μακριά απ’ την πολυκοσμία, το "Kiku” είναι ακριβώς το μέρος για εσάς. Με τη βεράντα του να "κρέμεται" πάνω απ’ τον περιφερειακό, και τα τραπέζια του να απολαμβάνουν εντυπωσιακή βίστα προς τις στέγες της Χώρας, τον κόλπο του Γιαλού και τον κατακόκκινο ουρανό του ηλιοβασιλέματος, στη μυκονιάτικη έδρα του κολωνακιώτικου φαβορί θα τσεκάρεται όλα τα κουτάκια. Το γεγονός ότι δεν το έχουν ακόμη ανακαλύψει τα πλήθη της Μυκόνου, σας εξασφαλίζει για την ώρα αυξημένο βαθμό διακριτικότητας, ακόμη κι όταν βρει το κοινό του, όμως, η μικρή του σάλα εξασφαλίζει μια πριβέ αίσθηση που δύσκολα βρίσκεις στο λαοφιλές νησί. Στο πιάτο, ο σεφ Sergei Osipov φέρνει εδώ όλα τα σουξέ που απολαμβάνουμε και στο "Kiku" του κολωνακίου, με έμφαση στο sushi και τα κλασικά ιαπωνικά ωμά, ενώ ειδική θέση στον κατάλογο έχει το wagyu selection, με τις εκλεκτές κοπές να έρχονται σε ταρταρ, nigiri ή περασμένες από τη robata, ή και σε πιο παιχνιδιάρικες εκδοχές, όπως τα λιχούδικα wagyu tacos με πικάντικη μαγιονέζα.

Τιμή: 65 - 200

Ατού: Εξαιρετική θέα, πριβέ αίσθηση, boutique μέγεθος.

Ντεφό: Συντηρητικό μενού sushi σε σύγκριση με τα θηρία του ανταγωνισμού.

Δοκιμάστε: Wagyu tacos, tempura λαχανικών, Black Angus anticucho

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια