Το εστιατόριο του Δαμαλά είναι "Raw Bata"

Άνοιξε το εστιατόριο του Χρόνη Δαμαλά που επιστρέφει δυναμικά με νέες ιδέες. Πολλή ελληνική γεύση, και μαγειρική βασισμένη στα καλούδια της αγοράς. Εντάξει θα έχει και λίγο, αλλιώτικο, σούσι.

Raw Bata Dimitris Antonopoulos

"Το σκέφτηκα 5 λεπτά αφ' ότου έκλεισα το τηλέφωνο όταν πήρα να μάθω πληροφορίες για το ενοικιαστήριο. Είδα την αγγελία, έκλεισα το μαγαζί, και μου ήρθε η ιδέα". Ο Χρόνης Δαμαλάς μιλάει για το όνομα του καινούργιου, δικού του εστιατορίου που ανοίγει σήμερα στο κοινό ∙ πανέξυπνο λογοπαίγνιο με δύο μεγάλες αγάπες του σεφ, τη γιαπωνέζικη ψησταριά robata και τα ωμά raw. Γωνία μαγαζί πάνω στην πράσινη πλατεία Λακωνίας στους Αμπελόκηπους πολύ κοντά στο μετρό Πανόρμου, με το κτίριο που το στεγάζει να μοιάζει με αρ – ντεκό καράβι στην πόλη. Πάω δυο μέρες πριν το opening, στα δοκιμαστικά, και γίνεται χαμός από την ενέργεια και την αδρεναλίνη. Ο Δαμαλάς βγαίνει από την ανοιχτή κουζίνα και με ταΐζει με το κουτάλι μια πλούσια γευστικότατη κακαβιά φτιαγμένη με σαγόνια (kokotxas)σφυρίδας που γλασάρουν όμορφα το ζουμί τους.

Η κουζίνα έχει τη δυναμική αύρα του λευκού μαρμάρου και απ τη μεριά της σάλας υπάρχει μπάρα/ chef’s table με λίγες θέσεις για άμεση θέα της δράσης και επικοινωνία με τους σεφ. Η κουζίνα θα είναι πολύ προσωπική όπως δηλώνει και το μότο γραμμένο με κόκκινο νέον "Me and my fusion". Θα είναι περισσότερο ελληνική και λιγότερο jap – asian όπως έχουμε γνωρίσει το Δαμαλά μέχρι τώρα. 

Στο "κοκορέτσι" του αφαιρεί το εντεράκι και σε κάθε "σουβλάκι" περνάει όλα τα εντόσθια (νεφρό, πνευμόνι, καρδιά, σπλήνα, γλυκάδια, συκώτι) και ανάμεσά τους γλυκοφάγωτη μπόλια για να νιώθεις διαφορετικές υφές και γεύσεις. Το κεμπάπ της προβατίνας το τυλίγει σε λεπτές φέτες μελιτζάνας και κολοκυθιού και το σερβίρει με καρυκευμένο γιαούρτι. Το κρουστό και μελωμένο κριθαράκι το βράζει σε ζωμό ψαριού με σαφράν και το σερβίρει με γιακά σφυρίδας  στη σχάρα.

Αν θα έχει σούσι; Ναι αλλά new style σερβιρισμένο σε ξύλινη θήκη σαν tacos με τραγανό φύκι nori και πολλά ελληνικά μυρωδικά. Θα παίζουν πολλά πιάτα ημέρας ανάλογα με τα ευρήματα στις λαϊκές αγορές, και αργότερα τα Σάββατα αργότερα θα οργανώνονται μαθήματα με μαγειρικής με ψώνια στη λαϊκή της γειτονιάς και παρεϊστικο γεύμα. Και σπέσιαλ sushi sessions πιο μετά…

3 ξεχωριστά πιάτα

Αντράκλα – γόπα - ξυλάγγουρο 

Αυτή η σαλάτα που δανείζεται στοιχεία του σεβίτσε εκφράζει πολύ τον Δαμαλά και την προϊστορία του. Κολλάς στο εξαιρετικό δροσερό ξυνόγλυκο ντρέσινγκ της από αγουρίδα και ξύδι, που λούζει ολόφρεσκη αντράκλα, μεστό ατζούρι, και ντελικάτη σάρκα ωμής γόπας. 

Raw Bata Χρόνης Δαμαλάς εστιατόριο Πανόρμου

"Κοκορέτσι"

Όπως βλέπετε χωρίς αντεράκια, αλλά με κομμάτια μπόλιας ανάμεσα στα κομμάτια των εντοσθίων που μελώνουν και γλυκαίνουν αυτό το πολύ διαφορετικό κοκορέτσι. Έχει το άρωμα του κάρβουνου της ρομπάτα, και το δροσίζουν ψητά ντοματίνια, κρεμμύδι και μυρωδικά.

Raw Bata Χρόνης Δαμαλάς εστιατόριο Πανόρμου

Κόκορας με χάντρες

Νοστιμότατο σαν μερακλίδικο κοκκινιστό με τα φασόλια του να λιώνουν στο στόμα, και το σιγομαγειρεμένο κρέας του κόκορα  να μελώνει. Πολύ καλή η σάλτσα του, σαν λαδερού που έχει όμως καρυκευτεί με τσίλι και η νόστιμη κάψα του απλώνεται στον ουρανίσκο. 

Raw Bata
© Dimitris Antonopoulos

Λακωνίας 33, Αμπελόκηποι, 2106923796.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Video walkthrough: Η Ναταλία Δραγούμη δοκιμάζει φουρνιστά καλούδια στο "Πεϊνιρλί Ονομαστός"

Ο φούρνος στο Νέο Κόσμο, που καθημερινά ψήνει σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο καλούδια όπως πεϊνιρλί, πίτσες και ποικιλία από λιχούδικα αρτοσκευάσματα, δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από το ραντάρ της Ναταλίας Δραγούμη.

24/04/2025

Στάσεις για δυο κουβέντες και κάτι να τσιμπολογήσεις μετά μουσικής στον Βοτανικό

Γειτονιά με ανοιχτόκαρδα στέκια, νόστιμο φαγητό και ειλικρινές socializing.

Lewis Hamilton και Leonardo DiCaprio έφτιαξαν vegan burgerάδικα. Δεν πήγε πολύ καλά αυτό.

Μετά από 6 χρόνια εστιατορικής παρουσίας, η αλυσίδα Neat Burger ετοιμάζεται να κλείσει.

Πού να φας μετά το Πάσχα: 5 στάσεις για ελαφρύ γεύμα στην Αθήνα

Σαλάτες, wraps, smoothies, μπολ σε περιμένουν, για την επανένταξη μετά τις κραιπάλες της Λαμπρής.

Antonio Bachour, πώς νιώθεις ως ένας από τους καλύτερους ζαχαροπλάστες όλων των εποχών;

Μια κουβέντα με τον Πορτορικάνο pastry chef που άγγιξε τη γλυκιά τελειότητα.

Ήρθε η Λεγάμενη στου Ψυρρή

To all day bar resto που υπόσχεται να γίνει αυθεντική μπουάτ.

To Experience Menu επιστρέφει και το lunch αποκτά νέα διάσταση στο Beefbar Athens

Τα νέα του Beefbar Athens δίνουν αφορμές για ένα γευστικό ταξίδι γεμάτο αντιθέσεις και urban refinement.