The World's 50 Best Restaurants: Εκπλήξεις στην κορυφή

Το "Disfrutar" καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο.

The World's 50 Best Restaurants 2024

Εμφανώς αγχωμένοι άκουσαν να συγκαταλέγεται το "Disfrutar" ανάμεσα στα δύο καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, από την Ισπανία φέτος και τα δύο, οι σεφ του Oriol Castro, Eduard Xatruch και Mateu Casañas, μαζί με το περίφημο "Asador Etxebarri". Λίγες στιγμές αργότερα το "Wynn" στο Las Vegas, σείστηκε από τις επευφημίες καθώς το "Disfrutar" ανακηρύσσονταν τελικά καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο και οι τρεις σεφ που το δημιούργησαν αγκαλιάζονταν κατασυγκινημένοι και περιχαρείς.

Το εστιατόριο των τριών πρώην sous – chef  του περίφημου "elBulli" στη Βαρκελώνη που ανεβαίνει σταθερά στην εκτίμηση των γκουρμέ όλου του πλανήτη μου το έχει περιγράψει με λίγες λέξεις ο Ferran Adria υπογραμμίζοντας ότι το παλιό του δεξί χέρι ο Oriol Castro είναι "αληθινό τέρας δημιουργικότητας". Το εμβληματικό πλέον "Asador Etxebarri" στη Χώρα των Βάσκων συνεχίζει την εκπληκτική πορεία του στην πρώτη 10άδα των καλύτερων εστιατορίων του κόσμου πετυχαίνοντας φέτος να ανέβει στη 2η θέση.

The World's 50 Best Restaurants 2024
ⒸCamilaAlmeida
"Disfrutar"

Άλλη μία έκπληξη μας περίμενε στην 3η θέση όπου σκαρφάλωσε από την περσινή 10η το "Table" του μποέμ φιλέλληνα Bruno Verjus στο Παρίσι. Στη συνέχεια της 10δας εκφράστηκε μια σχετική ισορροπία με εναλλαγές εστιατορίων που τα τελευταία 2-3 χρόνια ξεχωρίζουν στην κορυφή της παγκόσμιας γαστρονομικής σκηνής. Το μαδριλένικο "DiverXO" πήγε από την 3η στην 4η, το περουβιάνικο "Maido" (καλύτερο εστιατόριο της Λατινικής Αμερικής το 2023) από την 6η στην 5η ενώ στην 6η από την 8η ανέβηκε το νεοϋορκέζικο "Atomix" και στην 7η από την 9η το μεξικάνικο "Quintonil".

The World's 50 Best Restaurants 2024
"Atomix"

Πάντα στη 10δα στην 8η από την περσινή 5η το καταπληκτικό "Alchemist" της Κοπεγχάγης που είμαι σίγουρος ότι σύντομα θα κατακτήσει την πρωτιά. Οι δύο νέες είσοδοι στο top 10 το "Gagggan" από Μπανγκόγκ στην 9η από την 17η, και στο νο10 από το 19 το high end οικο-κρεατολαγνικό "Don Julio" από Μπουένος Άυρες.

The World's 50 Best Restaurants 2024
"Gagggan"

Μετά απ’ αυτή την πρώτη ανακοίνωση των φετινών αποτελεσμάτων για τα Καλύτερα Εστιατόρια του Κόσμου, θα επακολουθήσει μια πλήρης ανάλυση και σχολιασμός τους. Δεν χάνουμε την αισιοδοξία μας και ελπίζουμε να δούμε ελληνικό εστιατόριο σ' αυτή την παγκόσμια 50άδα των επιδραστικότερων σεφ και εστιατορίων ή έστω στην 100άδα.

The World's 50 Best Restaurants 2024
One To Watch: "Kato"

Ειδικά Βραβεία

  • One To Watch: "Kato", στο Λος Άντζελες
  • Icon Award: στον θρυλικό σε του Σύδνεϋ και της Ωκεανίας Neil Perry
  • Best Female Chef: Janaína Torres, συνιδιοκτήτρια του "A Casa do Porco" (νο.27) στο Σάο Πάολο.
  • The World's Best Pastry Chef: Nina Métayer / Παρίσι
  • Best Sommelier: Pablo Rivero, ιδιοκτήτης του νο.10 "Don Julio"
  • Sustainable Restaurant: "Nobelhart & Schmutzig" στο Βερολίνο
  • Hospitality Award: "Plénitude" (νo.18) στο Παρίσι
  • Chefs' Choice: στον σεφ Mitsuharu 'Micha' Tsumura, του "Maido" στη Λίμα 

Δείτε την αναλυτική λίστα των The World's 50 Best Restaurants 2024 εδώ.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια