Αστεράτο δείπνο στην ακροποταμιά του διαστήματος: Ο Rasmus Munk ετοιμάζει ένα μενού για την στρατόσφαιρα

Και όμως είναι γεγονός! Το 2025 6 γαστροναύτες θα απολαύσουν ένα μοναδικό conceptual δείπνο βλέποντας τον ήλιο να ανατέλλει πίσω από τη Γη από 30.000 μέτρα ύψος! Θα το μαγειρέψει ο πιο δημιουργικός σεφ σήμερα στον πλανήτη, ο Rasmus Munk του "Alchemist" στην Κοπεγχάγη. Η γαστρονομία θα πετάξει σε νέα οραματικά ύψη.

Το ρεστοράν στο Τέλος του Σύμπαντος

"Το ρεστοράν στο Τέλος του Σύμπαντος" είναι ό,τι πιο ξεχωριστό θα μπορούσε να συμβεί σε όλη την ιστορία της εστίασης. Ο συγγραφέας του ομώνυμου μυθιστορήματος επιστημονικής φαντασίας, ο περίφημος Ντάγκλας Άνταμς, το φαντάζεται χτισμένο στα απομεινάρια ενός κατεστραμμένου πλανήτη, κλεισμένο σε μια πελώρια φυσαλίδα χρόνου που έχει εκτοξευθεί σε μελλοντικό χρόνο, ακριβώς στη στιγμή της καταστροφής του κόσμου. Για την ακρίβεια ένα μικροκλάσμα του δευτερολέπτου πριν το μοιραίο γεγονός πάνω στον χρονικό γκρεμό της οριστικής κατάρρευσης του χρόνου και του Σύμπαντος. Οι συνδαιτυμόνες θα τρώνε φαγητό 5 αστέρων, παρακολουθώντας με ασφάλεια το πιο σπάνιο θέαμα που μπορεί άνθρωπος να δει∙ το Σύμπαν να εκρήγνυται και να καταρρέει σαν το πιο εκπληκτικό, σύνθετο πυροτέχνημα γύρω τους! Δεν μας επιτρέπει ακόμη  η τεχνολογία ταξίδια στο χρόνο για να βιώσουμε μια τέτοια φαντασιωμένη εμπειρία, μας δίνει όμως τη δυνατότητα να αιωρούμαστε στην ακροποταμιά του διαστήματος 30.000 μέτρα πάνω απ τη Γη και να ρεμβάζουμε πάνω απ' τον πλανήτη παρακολουθώντας τον ήλιο να ανατέλλει πίσω από την καμπύλη της σιλουέτας του, απολαμβάνοντας ονειρεμένες conceptual γαστρονομικές δημιουργίες. 

Ναι αυτό δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας∙ η εταιρεία πολυτελούς διαστημικού τουρισμού SpaceVIP, σε συνεργασία με τον Rasmus Munk, τον ονειροπόλο σεφ του 2άστερου "Alchemist" Rasmus Munk στην Κοπεγχάγη (No. 5 στα The Worlds 50 Best Restaurants) και την carbon-neutral εταιρεία διαστημικών πτήσεων Space Perspective, λανσάρουν μια 6ωρη πτήση στρατοσφαιρικής γαστρονομίας που θα απογειωθεί από την Φλόριντα το 2025! Οι 6 τυχεροί γαστροναύτες θα ανέβουν στη στρατόσφαιρα με το διαστημικό σκάφος Neptune, κρεμασμένο σ’ ένα τεράστιο διαστημικό μπαλόνι - αερόστατο, χωρίς επώδυνες εκτοξεύσεις, έλλειψη βαρύτητας ή υποχρεωτική αστροναυτική εκπαίδευση.

Το ρεστοράν στο Τέλος του Σύμπαντος

Η όλη διαδικασία είναι σχεδόν κλιματικά ουδέτερη όπως ισχυρίζονται οι δημιουργοί της με το σκάφος να επαναχρησιμοποιείται και τα υλικά του μπαλονιού να ανακυκλώνονται ή αναβαθμίζονται επαναχρησιμοποιούμενα. Όπως καταλαβαίνετε μια τέτοια πτήση κοστίζει, και κάθε θέση σ' αυτό το πολύ σπέσιαλ γκουρμέ ταξίδι έχει αντίτιμο κάτι λιγότερο από 500 χιλιάδες δολάρια. Έχοντας μελετήσει το θέμα οι διοργανωτές που προσφέρουν αυτή την εκστατική εμπειρία, προσπαθούν να αποφύγουν το πλασάρισμα αυτού του project ως εγωιστικό καπρίτσιο στο στυλ του τραγικού βαθυσκάφους που καταστράφηκε προσπαθώντας να πλησιάσει το ναυάγιο του Τιτανικού. Προβάλουν ένα όραμα που να ανοίγεται στις μελλοντικές προοπτικές του ανθρώπινου γένους πέρα από τα όρια της Γης προς το διάστημα. Θέλουν το εγχείρημά τους να εμπνεύσει την επόμενη γενιά αστροναυτών και να προβάλει την ενότητα της ανθρωπότητας στην εξερεύνηση του διαστήματος, και τις νέες μοναδικές δυνατότητες ψυχαγωγίας που ανοίγονται.

Rasmus Munk
©Claes Bech

Οι εισπράξεις, αφαιρουμένων των εξόδων υποθέτω, θα δοθούν στον οργανισμό Space Prize που έχει σαν στόχο του να βοηθάει νέες γυναίκες να συμμετάσχουν στην αναπτυσσόμενη οικονομία του Διαστήματος προωθώντας παράλληλα την ισότητα των φύλων. Την οραματική σοβαρότητα του εγχειρήματος στο άνοιγμα νέων οριζόντων στη γαστρονομία, ενισχύει η συμμετοχή του πιο δημιουργικού σεφ σήμερα στον πλανήτη. Ο Rasmus Munk γράφει ιστορία με την  ολιστική του κουζίνα στο "Alchemist". Προτείνει μια πολύ ώριμη εξέλιξη της techo – emotional γαστρονομίας εμπλουτίζοντάς την με έντονη κοινωνική – οικολογική ευαισθησία, μια συναρπαστική θεατρική παρουσίαση σ ένα εστιατόριο – "πλανητάριο", ένα αμάλγαμα γευστικής ηδονής με αλτρουισμό και ακτιβισμό, πασπαλισμένο με χιούμορ και πολιτική πρόκληση ∙ φιλοδοξεί ν' αλλάξει τον κόσμο μέσα από τη γαστρονομία. Ο ίδιος λέει ότι εμπνεύστηκε τον τεράστιο θόλο στο εστιατόριό του από το δέος που ένιωσε όταν πιτσιρικάς αντίκρισε τη Γη από το διάστημα στο Πλανητάριο της Κοπεγχάγης.

Το ρεστοράν στο Τέλος του Σύμπαντος

Το μενού που θα παρουσιάσει στην στρατοσφαιρική πτήση δημιουργήθηκαν από το τμήμα r & d του "Alchemist" σε συνεργασία με το Media Lab and Space Exploration Initiative του MIT. Περιλαμβάνει πιάτα όπως λ.χ. το πολύ ποιητικό, πολύ έντεχνο και τεχνολογικό "η ανάμνηση του άνθους της κερασιάς" εμπνευσμένο από την εναλλαγή των εποχών στη Γη και τη νοσταλγία δύο Γιαπωνέζων αστροναυτών γι αυτό, σαν πικλαρισμένο άνθος μέσα σε μια σφαίρα από το αφέψημά του. Οι σπεσιαλιτέ που θα μαγειρέψει γι' αυτό το ταξίδι θα ανατρέχουν στο ρόλο της εξερεύνησης του διαστήματος τα τελευταία 60 χρόνια και τον αντίκτυπό τους στην κοινωνία επιστημονικά και φιλοσοφικά, έτσι ώστε να δημιουργήσει προβληματισμό και συζητήσεις πάνω στο ρόλο της ανθρωπότητας στην προστασία του πλανήτη, και καλώντας μας να επανεξετάσουμε τη σχέση μας με τη Γη και όσους την κατοικούν.

Ελπίζουν ότι αυτή η πτήση θα συμβάλλει σ' αυτή την συνειδητοποίηση ξέροντας ήδη την επίδραση του λεγόμενου "Overview Effect". Είναι το καταγραμμένο βαθύ συναίσθημα των αστροναυτών που βλέπουν για πρώτη φορά τη Γη από το διάστημα κόντρα στο μαύρο του φόντο ∙ η εκπληκτική αυτή εμπειρία τους οδηγεί σε μια πολύ μεγαλύτερη εκτίμηση της γης με την προφανή της  ευαισθησία και ευπάθεια, και τελικά σε μια πολύ βαθύτερη ενσυναίσθηση του κοινού μέλλοντος της ανθρωπότητας. 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια