Μεγάλη Εβδομάδα και Πάσχα στην Αθήνα: Ένας οδηγός της τελευταίας στιγμής

Σε περίπτωση που δεν επιλέξεις Πάσχα στο χωριό (ή στο νησί), οι παρακάτω γραμμές σε ενδιαφέρουν.

Μεγάλη Εβδομάδα και Πάσχα 2024 στην Αθήνα: Ένας οδηγός της τελευταίας στιγμής

Μεγάλη Εβδομάδα και Πάσχα στην Αθήνα λοιπόν. Ευτυχώς, μόνο λίγες δεν είναι οι προτάσεις στα πέριξ του αστικού κέντρου αλλά και αρκετά πιο μακριά από αυτό για τη Μεγάλη Πέμπτη αλλά και μετά το τελετουργικό του Επιταφίου, τη Μεγάλη Παρασκευή. Μία από αυτές είναι το "Συν Αθηνά". Στο all-day resto του Θησείου, επιλογές όπως το χταπόδι σοφρίτο με χυλοπίτες, το ριζότο γεμιστά και οι γαρίδες ψητές με σάλτσα φρέσκιας ντομάτας και ούζου κάνουν νόστιμες τις τελευταίες ημέρες νηστείας.

Συν Αθηνά Νηστίσιμα φαγητά

Αμπιμπάγιο

Σε πολύ κοντινή απόσταση, το "Αμπιμπάγιο", πέρα από την προνομιακή θέση στον πεζόδρομο της Ηρακλειδών, θεωρείται μία ακόμη ιδανική στάση. Βλέπεις, τα φρέσκα θαλασσινά που μετουσιώνει σε έξοχα πιάτα ο  σεφ Κωνσταντίνος Παλυβός, παίζουν καθοριστικό ρόλο. Must taste τα κριθαρότο θαλασσινών με μελάνι σουπιάς και κονφί λεμόνι, ταραμάς, γιουβέτσι θράψαλο και καλαμάρι σχάρας με ταραμά αρωματισμένο με χρένο και λαδολέμονο.

Για κάτι πιο εναλλακτικό, το "Rakkan Urban Gastronomy", στη σκιά του παλιού "Χίλτον", προσφέρει σογειακή κουζίνα με ιαπωνικές πινελιές και τις τελευταίες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας. Ο σεφ Martin Prenda ενορχηστρώνει με fusion ταμπεραμέντο πιάτα στην ατμοσφαιρική και ευρύχωρη σάλα με τη σκηνογραφημένη ανθισμένη ροζ κερασιά και το όμορφο φωτεινό ενυδρείο.

RAKKAN

Ψητό χταπόδι με πουρέ από άσπρο φασόλι και ο ταραμάς με άρωμα παντζαριού, το ψητό καλαμάρι και η μοναδικής νοστιμιάς αχινομακαρονάδα με σκόρδο και βασιλικό είναι κάποιες από τις προτάσεις που αξίζουν της προσοχής σου.

Πλούσιο με φρέσκες ανοιξιάτικες νότες, το 'Four Seasons Astir Palace Hotel Athens' εγκαινιάζει επίσημα την εποχική επαναλειτουργία όλων των επιλογών διαμονής και φαγητού, ξεκινώντας από την πασχαλινή περίοδο. Φέτος, η 'Taverna 37' επιστρέφει στη γραφική παραθαλάσσια τοποθεσία της για την παραδοσιακή Κυριακή του Πάσχα, στις 5 Μαΐου. Ένα ειδικό νηστίσιμο μενού της Μεγάλης Εβδομάδας θα είναι επίσης διαθέσιμο για πρώτη φορά από τη Δευτέρα 29 Απριλίου έως και το Σάββατο 4 Μαΐου. Η νηστεία είναι αναπόσπαστο μέρος των ορθόδοξων πασχαλινών παραδόσεων. Τιμώντας τις παραδόσεις, το ειδικό μενού του σεφ Κοσκινά εξασφαλίζει σε όλους μια μοναδική γευστική εμπειρία. Χρησιμοποιώντας εποχιακά υλικά βιώσιμης προέλευσης, το μενού περιλαμβάνει ελαφριές επιλογές, όπως σαλάτα μαύρης φακής, ψητό χταπόδι και σπαγγέτι με γαρίδες. 

Για Μεγάλη Εβδομάδα α λα ιταλικά, το ιστορικό "Da Bruno", στο Παλαιό Φάληρο, μεριμνά και διατηρεί -προσαρμοσμένα στις συνήθειες της περιόδου- όλα τα ατού του. Θα καθίσεις αναπαυτικά στην κομψή σάλα ή την όμορφη αυλή και θα απολαύσεις (μεταξύ άλλων) ποικιλία μανιταριών σοτέ με σκόρδο και φρέσκα μυρωδικά, εξαιρετικό vegan μπιφτέκι και θαυμάσια frutti di mare πάστα με τον ασυναγώνιστο συνδυασμό της γλύκας της φρέσκιας ντομάτας και του ιωδίου από διάφορα όστρακα.

Da Bruno

Η μεγαλοπρεπής "Μεγάλη Βρεταννία" παρουσιάζει ξεχωριστές προτάσεις για όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας. Στο "GB Corner Gifts & Flavors" θα βρεις όλα εκείνα τα δώρα που αρμόζουν στην περίσταση, ενώ αξίζει να γνωρίζεις πως εκεί ακριβώς διατίθενται και τα νέα χειροποίητα σοκολατένια αυγά, που έχει σχεδιάσει ο ταλαντούχος pastry chef Αλέξανδρος Κούφας και είναι διαθέσιμα σε πολλές γεύσεις. Στο "GB Roof Garden" θα υπάρχει διαθέσιμο ξεχωριστό μενού με νηστίσιμα πιάτα και επιδόρπια.

Η ιστορία της

Στην Αθήνα την Ανάσταση και την Κυριακή του Πάσχα

Στο ίδιο ακριβώς σημείο, οι Αστέριος Κουστούδης (executive chef) και Νίκος Λιόκας (chef de cuisine) θα συνθέσουν ένα έξοχο αναστάσιμο δείπνο με παραδοσιακή μαγειρίτσα και εκλεκτά ορεκτικά, τρυφερό μπούτι από αρνάκι στο φούρνο με γιαούρτι και κοτολέτα στα κάρβουνα με μελωμένες πατάτες. Θα τα διαδεχτεί το επιδόρπιο που επιμελείται ο προαναφερθείς Αλέξανδρος Κούφας: Εκμέκ κανταΐφι με κρέμα βανίλια Μαδαγασκάρης, παγωτό φουντούκι, αφρό από ανθόνερο και γιασεμί. Το χειροποίητο τσουρέκι και τα κόκκινα πασχαλινά αυγά δε θα μπορούσαν να απουσιάζουν.

The Zillers 2024

Στο βραβευμένο "The Zillers", ο νέος σεφ Βασίλης Ρούσσος επιμελείται ένα αναστάσιμο δημιουργικό μενού, που μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει μαγειρίτσα και παραδοσιακή ψητή πίτα με πράσο, τζιγεροσαρμά, αρνάκι με baby πατάτες και τσουρέκι.

Ο Λυκαβηττός είναι περίπου ταυτισμένος με το αθηναϊκό Πάσχα, με το γραφικό εκκλησάκι του Άη Γιώργη να σε περιμένει για κατανυκτική Ανάσταση. Σε συνέχεια του 'μπαλκονιού' της πρωτεύουσας, το "La Suite Lounge" του "St. George Lycabettus" θα έχει γιορτινό μπουφέ για το δείπνο της Ανάστασης με την υπογραφή του executive chef Στέφανου Παπανικολάου και γεύσεις της παράδοσης σε μοντέρνες παρασκευές, με φρέσκες πρώτες ύλες. Παραδοσιακή μαγειρίτσα με μανιτάρια, κατσικάκι με σταμναγκάθι και αυγολέμονο, αρνάκι αντικριστό, κοκορέτσι, παϊδάκια με σάλτσα μαυροδάφνης και πολλές ακόμα γευστικές προτάσεις σε περιμένουν.

St. George Lycabettus Lifestyle Hotel Πάσχα Αθήνα

Αν πάλι οι  γραφικές εκκλησίες της Πλάκας και του κέντρου ή ο μεγαλοπρεπής Άγιος Σώστης, στη Λεωφόρο Συγγρού, για να υποδεχθείς το Άγιο Φως είναι η επιλογή σου, το "Art Bistrot" του "Athenaeum Intercontinental" σε υποδέχεται με μία ιδιαίτερη πρόταση για το τέλος της Σαρακοστής, το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου. Στο σοφιστικέ χώρο του θα σερβίρεται ένα a la carte μενού, με την υπογραφή του executive chef Ανδρέα Φίλη και της ομάδας του.

Σε απόλυτη εναρμόνιση με τις υψηλών προδιαγραφών γεύσεις που μας έχει συνηθίσει, το 'Mappemonde Restaurant Bar & Lounge', στον 10ο όροφο του  'Athens Capital Hotel - MGallery Collection', υποδέχεται αυτό το Πάσχα με μοναδικές γαστρονομικές προτάσεις που αναβιώνουν τις αυθεντικές παραδοσιακές συνταγές της σημαντικής γιορτής. Η ομάδα του βραβευμένου εστιατορίου, με επικεφαλής τον executive chef Δημήτρη Μπούτσαλη, τον chef de cuisine Δημήτρη Αρσενίδη και την pastry chef Κωνσταντίνα Μακρυγιάννη, υπογράφει δυο πολλά υποσχόμενα εορταστικά μενού, ένα για το Αναστάσιμο δείπνο του Μεγάλου Σαββάτου (Holy Saturday) και ένα για την Κυριακή του Πάσχα (Easter
Sunday).

Πάσχα στο Mappemonde Restaurant Bar & Lounge 1

Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, το αναστάσιμο δείπνο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων παραδοσιακή μαγειρίτσα, που δεν μπορεί να απουσιάζει από το μενού, η οποία προετοιμάζει για το κυρίως πιάτο: την αρνίσια πικάνια, η οποία σερβίρεται πάνω σε μια βελούδινη κρέμα ντομάτας και χαρίσα και συνοδεύεται από πατάτες ψημένες στα κάρβουνα, κι έναν αναπάντεχο συνδυασμό από Νιότικο τυρί και σάλτσα τσιμιτσούρι.

Πάσχα στο Mappemonde Restaurant Bar & Lounge 2

Την Κυριακή του Πάσχα, το δημοφιλές all-day restaurant μεταμορφώνεται σε μια όμορφη αυλή, με πανοραμική θέα που κόβει την ανάσα, προλογίζοντας το ζεστό καλοκαίρι που βρίσκεται προ των πυλών. Στο γεύμα πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχουν φυσικά το πατροπαράδοτο αρνί ψημένο στη σούβλα και το καθιερωμένο κοκορέτσι, καθώς και το κοτόπουλο κοντοσούβλι ή το τρυφερό μοσχαρίσιο flap. Εναλλακτικά, υπάρχει και η vegetarian επιλογή με γευστικά ψητά πράσα, αυγό πόσε, αφρό πατάτας και τρούφα.

Επιλέγοντας τη φυσικότητα και τη νοστιμιά της ελληνικής κουζίνας, το "Milos" παρουσιάζει έναν ξεχωριστό συνδυασμό παραδοσιακών γεύσεων που έχουν σχεδιαστεί για το Αναστάσιμο δείπνο, αλλά και για το γεύμα της Κυριακής του Πάσχα. Ο σεφ Κώστας Σπηλιάδης και η ομάδα του υποδέχονται το κοινό μετά την Ανάσταση, έχοντας ετοιμάσει ένα μενού εμπνευσμένο από τις γαστρονομικές παραδόσεις της Ελλάδας, στο οποίο κυριαρχούν οι υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες και πρωταγωνιστές θα είναι η πλούσια σε μυρωδικά και αρώματα μαγειρίτσα, το καλοψημένο αρνί σούβλας, η σαλάτα μαρούλι με φρέσκο κρεμμυδάκι και άνηθο και το απολαυστικό τσουρέκι. Για την Κυριακή του Πάσχα, το "Milos" και πάλι σε ρόλο οικοδεσπότη, θα προσφέρει ένα αυθεντικό πασχαλινό γλέντι, με το αγαπημένο μενού του εστιατορίου να συμπληρώνει αυτή τη φορά τη πιο φιλική εορταστική ατμόσφαιρα.

Milos Estiatorio Athens για την Κυριακή του Πάσχα

Το μεσημέρι του Πάσχα, το λαμπριάτικο πλούσιο μπουφέ και η πανοραμική θέα της πόλης μέχρι και τα νησιά του Σαρωνικου συνθέτουν μια μοναδική εμπειρία. Όπως και σε κάθε περίσταση, τα παιδιά έχουν εδώ τη δική τους φροντίδα. Παιδαγωγοί-animateurs περιμένουν τους μικρούς φίλους σ’ ένα χώρο ειδικά διαμορφωμένο με ατελείωτα παιχνίδια, "κυνήγι θησαυρού", ζωγραφική και δώρα.

Την Κυριακή του Πάσχα, το ανακαινισμένο "GB Roof Garden" μεταμορφώνεται σε μία παραδοσιακή αυλή στο κέντρο της Αθήνας με τη γιορτή να ξεκινά με καλωσόρισμα δίπλα στη σούβλα με ούζο, μεζεδάκια και κόκκινα πασχαλινά αυγά. Η εμπειρία απογειώνεται με τον πλούσιο πασχαλινό μπουφέ δια χειρός Αστέριου Κουστούδη που περιλαμβάνει παραδοσιακά ορεκτικά, μαγειρίτσα, εκλεκτές σαλάτες και πλήθος ζεστών εδεσμάτων της ελληνικής κουζίνας και αποκορύφωμα τα live carving stations με αρνί και κοντοσούβλι.

Ark Γλυφάδα Πάσχα 2024

Στη Γλυφάδα και το "Ark", o executive chef Γιάννης Μπαξεβάνης και η ομάδα του -Αντώνης Ζερίδης και Διονύσης Ζαχαρόπουλος- σε συνεργασία με την Μυρσίνη Λαμπράκη στρώνουν ένα πλούσιο πασχαλινό τραπέζι με τις αγαπημένες γεύσεις της κρητικής κουζίνας. Το αρνί θα είναι το κύριο στοιχείο, με αντικριστιέρες να στήνονται στον κήπο του εστιατορίου μεταφέροντας αυτόματα τον επισκέπτη σε μια γευστική ιεροτελεστία της μεγαλονήσου. Μαγείρεμα στη φωτιά με ξύλα, πρώτες ύλες από κρητικούς παραγωγούς και κρέας που θα έρθει κατευθείαν από τους βοσκούς στα Ανώγεια, φιλοδοξούν να δώσουν μια νέα διάσταση στην παραδοσιακή γεύση του Πάσχα.

Παραμένοντας στα νότια, Το μεσημεριανό γεύμα της Κυριακής του Πάσχα, που είναι ένα από τα πιο αγαπημένα γεγονότα του χρόνου, στην 'Taverna 37' και εξελίσσεται σε ένα μεγάλο γλέντι δίπλα στη θάλασσα. Το εκλεκτό, παραδοσιακό μενού υπογράφουν ο Αλέξανδρος Κοσκινάς και η ομάδα του, στήνοντας έξω σούβλες και ψησταριές για μια αυθεντική και άφθονη γιορτή με την πιο ζεστή ελληνική φιλοξενία. 

Ψητό αρνί, χοιρινό και κοτόπουλο κοντοσούβλι και γαρδουμπάκια πρωταγωνιστούν στο πασχαλινό τραπέζι μαζί με τα εμβληματικά πιάτα της 'Taverna 37', όπως η τυροκαυτερή, το τζατζίκι, η μελιτζανοσαλάτα, τα ντολμαδάκια και το σπετσοφάι. 

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Περισσότερες πληροφορίες

Da Bruno

Αγ. Αλεξάνδρου 46, Π. Φάληρο
  • Ethnic κουζίνες

Suite Lounge (La)

(ξεν. «St. George Lycabettus») Κλεομένους 2, Κολωνάκι
  • Εστιατόρια

Αμπιμπάγιο

Ηρακλειδών 3, Θησείο
  • Εστιατόρια

Συν Αθηνά

Ηρακλειδών 2, Θησείο
  • Εστιατόρια

GB Roof Garden

(ξεν. «Grande Bretagne») Πλ. Συντάγματος & Πανεπιστημίου, Σύνταγμα
  • Εστιατόρια

Ark

Γρ. Λαμπράκη 2, Αστέρια Γλυφάδας
  • Εστιατόρια

Zillers (The)

(ξεν. «The Zillers») Μητροπόλεως 54, κέντρο
  • Εστιατόρια

Mappemonde

Ξεν. «Athens Capital Hotel - MGallery Collection», Λεωφ. Ελευθ. Βενιζέλου 4 και Κριεζώτου 2, Σύνταγμα
  • Εστιατόρια

Rakkan Urban Gastronomy

Χατζηγιάννη Μέξη 6, Ιλίσια
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'the mushroom.': Η Madame Ginger και το pop-up της στο Athens Street Food Festival

Πιάτα με βάση το μανιτάρι που έρχονται για να καταθέσουν μία διαφορετική οπτική στο street food.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
10/05/2024

Στο 'Po'Boys' (και) για smash burger προβατίνας

Το ΒΒQ joint του Ψυρρή έχει νέους καρνιβορικούς άσους στο μανίκι του.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024: Για μια υψηλή τοπική κουζίνα της Ελλάδας

Ποντιακά σιρόν με πασκιτάν και πράσα με δαμάσκηνα ή μόνο μουσακάς; Πώς θα βαδίσουν οι "εξωτικές" τοπικές μας σπεσιαλιτέ στην παγκόσμια πασαρέλα και πώς θα αποκτήσει πληρότητα, δυνατή ταυτότητα και διεθνές σεξαπίλ η γαστρονομία μας; Η ελληνική κουζίνα βρίσκεται σε σταυροδρόμι, λίγο πριν την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης (14/5).

39 καυτά νέα από την εστιατορική καλοκαιρινή Ελλάδα

Το ελληνικό καλοκαίρι που πλησιάζει θα είναι φέτος πιο πλούσιο και νόστιμο από ποτέ. Ιδού λοιπόν μια πρώτη φουρνιά νέων αφίξεων που έρχονται οσονούπω από το Αιγαίο ως το Ιόνιο και από το Βορρά μέχρι το Νότο της χαρισματικής καλοκαιρινής Ελλάδας.

Βραβεία Eλληνικής Kουζίνας 2024: Για τον guest chef Luca Piscazzi το τοπικό στοιχείο πρέπει να φωτιστεί στην ελληνική κουζίνα

Ο ταλαντούχος Ιταλός σεφ δημιουργεί και μαγειρεύει το μενού της φετινής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας που έρχεται στις 14/5 στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης. Λίγο προτού αναχωρήσει για τον Βορρά, μας μιλά για τη μαγειρική του φιλοσοφία, τη σημασία που έχουν οι γαστρονομικές διακρίσεις και την αγάπη του για την ελληνική κουζίνα και τα προϊόντα της, που τον ενθουσιάζουν και τον εμπνέουν.

Το 'Boavista Social Club' στο μπαρ και τα decks του 'Birdman'

Το περίφημο σποτ της Λισαβόνας, σε ένα ξεχωριστό βράδυ στη δημοφιλή αθηναϊκή μπάρα.

Το Athens Street Food Festival επιστρέφει στο Γκάζι

Όπως κάθε Μάιο, έτσι και φέτος, το πιο λαχταριστό φεστιβάλ της πόλης επανέρχεται στο Παλιό Αμαξοστάσιο του Ο.Σ.Υ.