Πρώτη γεύση από το ανανεωμένο "The Zillers"

Αφήνοντας πίσω του τη Σαντορίνη για χάρη της πρωτεύουσας, ο ταλαντούχος σεφ Βασίλης Ρούσσος παρουσιάζει τη δική του οπτική για τη μοντέρνα ελληνική γεύση στο βραβευμένο εστιατόριο της οδού Μητροπόλεως.

zillers1

Γεμάτος προσμονή ανέβηκα τις προάλλες ξανά, ύστερα από καιρό, στην κορυφή του boutique ξενοδοχείου "The Zillers" στη Μητροπόλεως. Με τον καινούργιο σεφ του εστιατορίου, Βασίλη Ρούσσο, δεν είχε τύχει να διασταυρωθούν οι δρόμοι μας στη Σαντορίνη, όπου μαγείρευε μέχρι πρόσφατα στην εμβληματική "Σελήνη" υπό την καθοδήγηση του Έκτορα Μποτρίνι, και είχα περιέργεια να δοκιμάσω την κουζίνα που θέλησε να παρουσιάσει ερχόμενος πλέον σε ρόλο πρωταγωνιστή στην πρωτεύουσα. 

zillers2

Η πρώτη έκπληξη, ωστόσο, προήλθε από τον ίδιο τον χώρο καθώς ο ιδιοκτήτης του, Γιάννης Βλαχογιάννης, πραγματοποίησε το προηγούμενο διάστημα μια γενναία ανακαίνιση στις εγκαταστάσεις της κουζίνας, η οποία μεγάλωσε και είναι πλέον ανοικτή, χαρίζοντας άλλη ενέργεια στην ατμόσφαιρα και μαζί μιαν αίσθηση περισσότερο εστιατορική σε σχέση με το παρελθόν. Από την άλλη μεριά της σάλας τώρα, η θέα προς τον Ιερό Βράχο παραμένει χαρισματική και φαίνεται πως ενέπνευσε τον Ρούσσο να προτείνει ένα μοντέρνο γευστικό τουρ ανά την Ελλάδα μέσα από τα μάτια του και δη αποκλειστικά μέσα από τα μενού γευσιγνωσίας "Συνεκδοχή" (€ 95) και "Σύνθεση" (€ 125) που σερβίρει το εστιατόριο.

zillers3

Τον ακολουθώ στο δεύτερο, που ξεκινά να ξεδιπλώνεται με μικρά τοπία του βυθού και της στεριάς σερβιρισμένα σε μπουκιές. Αθηναϊκή σαλάτα σε μια αλλιώτικη απόδοση με σαλάχι, αβγοτάραχο και χαβιάρι, ένα κοράλλι της θάλασσας στολισμένο με αχινό και γαρίδα, ένα πολύ εύγεστο μανιταροπιτάκι με ανάμεικτα φρέσκα και αποξηραμένα μανιτάρια που κρύβεται στον κατάλογο κάτω από την κωδική ονομασία "Βίτσι για Βέρνο". Προχωρώντας, τα πιάτα μεγαλώνουν και το ενδιαφέρον εξάπτουν ωραίες ιδέες όπως η παντρειά μιας σχεδόν ωμής γαρίδας Κοιλάδας με ντομάτα, περγαμόντο και κουμκουάτ αλλά και ο απρόοπτος συνδυασμός χτένι-αρακάς-καρότο-αγκινάρα σε ένα προχωρημένο αλά πολίτα που γειώνει επιτυχημένα τη θάλασσα. 

zillers4

Σε ένα τόσο καινούργιο μενού και μια νεοσύστατη κουζίνα είναι λογικό να μην λείπουν και ορισμένα παραστρατήματα, όπως η τριλογία μπακαλιάρου "Αγάπη, χαρά και παράδοση" που βρίσκω πως σε ορισμένα σημεία χρειάζεται αναθεώρηση, η πρώτη εικόνα, ωστόσο είναι ήδη πολύ καλή κι έχει κι άλλα ωραία στιγμιότυπα σαν την "Αιώνια Σαρδέλα" που ξεχωρίζω, διότι κάνει το αιώνια ταπεινό και καταφρονεμένο αυτό ψάρι να λάμπει από χάρη και φινέτσα. Τα κοκτέιλ που επιμελείται ο Στέφανος Δραγανιδάκης παραμένουν πολύ ενδιαφέροντα και τα επιδόρπια του Γιώργου Πλατινού στέκονται όπως πάντα στο ύψος τους, με πρώτο και καλύτερο το εκπληκτικό του ρυζόγαλο που μοσχοβολά βανίλια, σαφράν, κανέλα και γλυκάνισο. 

Περισσότερες πληροφορίες

Zillers (The)

(ξεν. «The Zillers») Μητροπόλεως 54, κέντρο
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Pharaoh Fire Nights: Ο Δημήτριος Μούδιος μαγειρεύει για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Ο σπουδαίος R & D σεφ θα μαγειρέψει ένα ειδικό μενού ταϊλανδέζικης κουζίνας χρησιμοποιώντας κυρίως ελληνικά προϊόντα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
10/05/2024

'the mushroom.': Η Madame Ginger και το pop-up της στο Athens Street Food Festival

Πιάτα με βάση το μανιτάρι που έρχονται για να καταθέσουν μία διαφορετική οπτική στο street food.

Στο 'Po'Boys' (και) για smash burger προβατίνας

Το ΒΒQ joint του Ψυρρή έχει νέους καρνιβορικούς άσους στο μανίκι του.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024: Για μια υψηλή τοπική κουζίνα της Ελλάδας

Ποντιακά σιρόν με πασκιτάν και πράσα με δαμάσκηνα ή μόνο μουσακάς; Πώς θα βαδίσουν οι "εξωτικές" τοπικές μας σπεσιαλιτέ στην παγκόσμια πασαρέλα και πώς θα αποκτήσει πληρότητα, δυνατή ταυτότητα και διεθνές σεξαπίλ η γαστρονομία μας; Η ελληνική κουζίνα βρίσκεται σε σταυροδρόμι, λίγο πριν την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης (14/5).

39 καυτά νέα από την εστιατορική καλοκαιρινή Ελλάδα

Το ελληνικό καλοκαίρι που πλησιάζει θα είναι φέτος πιο πλούσιο και νόστιμο από ποτέ. Ιδού λοιπόν μια πρώτη φουρνιά νέων αφίξεων που έρχονται οσονούπω από το Αιγαίο ως το Ιόνιο και από το Βορρά μέχρι το Νότο της χαρισματικής καλοκαιρινής Ελλάδας.

Βραβεία Eλληνικής Kουζίνας 2024: Για τον guest chef Luca Piscazzi το τοπικό στοιχείο πρέπει να φωτιστεί στην ελληνική κουζίνα

Ο ταλαντούχος Ιταλός σεφ δημιουργεί και μαγειρεύει το μενού της φετινής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας που έρχεται στις 14/5 στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης. Λίγο προτού αναχωρήσει για τον Βορρά, μας μιλά για τη μαγειρική του φιλοσοφία, τη σημασία που έχουν οι γαστρονομικές διακρίσεις και την αγάπη του για την ελληνική κουζίνα και τα προϊόντα της, που τον ενθουσιάζουν και τον εμπνέουν.

Το 'Boavista Social Club' στο μπαρ και τα decks του 'Birdman'

Το περίφημο σποτ της Λισαβόνας, σε ένα ξεχωριστό βράδυ στη δημοφιλή αθηναϊκή μπάρα.