Η Καθαρά Δευτέρα και το ούζο έχουν ειδύλλιο διαρκείας

Το εθνικό μας απόσταγμα έχει απαιτήσεις για σωστά συνταιριάσματα με φαγητό. Ας το τιμήσουμε δεόντως.

Ούζο Πλωμαρίου Καθαρά Δευτέρα

Σα να ξεμύτισε η άνοιξη λίγο νωρίς φέτος, κι αυτό σημαίνει μέρες ηλιόλουστες, αρώματα των ανθισμένων δέντρων γύρω μας να γαργαλάνε τη μύτη, και όσο οι μέρες περνούν και θα γλυκαίνουν τα βράδυα, θα μας σπρώχνει έξω η αύρα της εποχής. Σε ωραίες ταβέρνες δίπλα στη θάλασσα όπου το ούζο και η μυρωδιά του ταιριάζει ταμάμ με το ορεκτικό ιώδιο που αναδύει το πέλαγο. Μπροστά μας έχουμε βέβαια την Καθαρά Δευτέρα που τα παραδοσιακά της εδέσματα ταιριάζουν χέρι – γάντι  με το ούζο. Γι' αυτό ακριβώς διαλέξαμε ένα απόσταγμα με καταξιωμένη ποιότητα σαν το "Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου" που φέτος μάλιστα γιορτάζει τα 130 χρόνια από τη γέννησή του, για να σκεφτούμε τους ποικίλους μεζέδες που θα μπορούσαν να μπουν δίπλα του στο τραπέζι.

Επειδή όμως όλες αυτές οι αρωματικές γεύσεις που έχει ραμμένες στην ούγια του - γλυκάνισος, πιπέρι, χαμομήλι, φλούδες εσπεριδοειδών, κόλιαντρος, μάραθος, μαστίχα - έχουν μια ζωηρή δυναμική δεν βάζουμε δίπλα του ότι κι ότι. "Ο  μεζές ν΄ αντιμιλάει" είναι το δόκιμο σύνθημα για τις αρμονίες με το ούζο, και μέσα από την κόντρα αυτή φαγητό και ποτό αγκαλιάζουν το ένα το άλλο.

Ούζο Πλωμαρίου Καθαρά Δευτέρα

Κλασσικό παράδειγμα αποτυχίας ή επιτυχίας το χταπόδι. Αν είναι παραβρασμένο και πλαδαρό το ούζο τον καταπίνει κυριολεκτικά  κι εμείς ξενερώνουμε. Ένα χταπόδι μαστιχωτό και aldente που βγαίνει από τη σχάρα και μοσχοβολάει θάλασσα όμως, το ούζο πάνω του κεντάει. Γενικά τα καλούδια της θάλασσας βρίσκουν στο εθνικό γλυκανισάτο απόσταγμα ιδανική συνοδεία, οπότε: γαρίδες και καραβίδες, σουπιές και καλαμάρια που έχουν κάνει  γρήγορο πέρασμα από δυνατή θράκα ή έχουν  τηγανιστεί  παραμένοντας λαχταριστά και  ζουμερά, γούνα λιόκαυτη, σαρδέλα παστή  ή και στα κάρβουνα, γαβράκι τηγανητό είναι ό,τι πρέπει για το καθαροδευτεριάτικο τραπέζι. Και φυσικά ταραμοσαλάτα, μελιτζάνα καπνιστή, σκορδαλιά, τζατζίκι και φάβα παντρεμένη ταιριάζουν. Το  ούζο αγαπάει  πολύ τα καυτερά, οπότε δεν λέει όχι ούτε σε ξένες δημοφιλείς ιδέες σαν   ένα  ξυνοπικάντικο σεβίτσε γαρίδας μαριναρισμένης σε  εσπεριδοειδή, με τσίλι, ή ακόμα μεζέδες με κάρυ, όσο παράξενο κι αν ακούγεται.

Ούζο Πλωμαρίου Καθαρά Δευτέρα

Κάνουμε γέφυρα με την 25η Μαρτίου τώρα καθώς την τιμούμε την επόμενη βδομάδα και στο τραπέζι ελαφροτηγανισμένο  μπακαλιάρο με βελούδινη σκορδαλιά πατάτας ή και με πιπερωμένα παντζάρια που φλερτάρουν συστηματικά με το ούζο. Ένα έξυπνο τρυκ που αξίζει να το χρησιμοποιείτε στις αρμονίες του ούζου πάντως, είναι να πασπαλίζετε τα εδέσματα με ανθό αλατιού, κάνει θαύματα. Και κάτι ωραίο για το τέλος. Απλώστε λίγη μαρμελάδα λεμονιού και λίγο τζίντζερ πάνω σε παραδοσιακό χαλβά, περάστε το για λίγο  από γκρίλ να μαλακώσει, και θα ενθουσιαστείτε συνοδεύοντάς τον με ούζο!

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024: Η ελληνική κουζίνα με τα μάτια του αστεράτου Ιταλού Luca Piscazzi

Ο σεφ του "Pelagos" στο "Four Seasons" της Αθήνας δημιούργησε για την τελετής απονομής ένα μενού με τοπικές και εμβληματικές σπεσιαλιτέ της ελληνικής κουζίνας ιδωμένες μέσα από μια σύγχρονη ιταλική ματιά και κέρδισε θερμό χειροκρότημα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟς
17/05/2024

Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024 και ο "Κύκλος των Χαμένων Συνταγών": Δείτε τα highlights της βραδιάς απονομής

Ποια μπορεί να είναι η νέα ματιά στον πλούτο της ελληνικής κουζίνας που θα οδηγήσει στην περαιτέρω εξέλιξή της μέσω των ριζών της, στη δεύτερη "επανάστασή" της; Αυτό ήταν το μεγάλο ερώτημα που τέθηκε σχεδόν σε κάθε εκλεκτό καλεσμένο στο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης και την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024. Αλλά και πολύ πιο μακριά από εκεί.

Η Άννη Ηλιοπούλου για το επόμενο βήμα της ελληνικής κουζίνας

Διαβάστε αναλυτικά τον λόγο της Προέδρου του Δ.Σ. της Δέσμης Εκδοτικής Α.Ε. και Επικεφαλής του θεσμού των Χρυσών Σκούφων Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας Άννης Ηλιοπούλου στο πλαίσιο της τελετής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024.

Γιάννη Κιόρογλου, πώς είναι να μαγειρεύεις για το Φεστιβάλ των Καννών;

Μία κουβέντα με τον χαρισματικό Έλληνα σεφ που διαπρέπει (και) σε γαλλικό εστιατορικό έδαφος.

Paco Morales, Massimo Bottura, Andoni Aduriz, Ana Ros και Clare Smyth στο φετινό Sani Gourmet

Ο γαστρονομικός θεσμός του 'Sani Resort' επιστρέφει με ένα εντυπωσιακό διεθνές line-up αστεράτων σεφ.

Το "Αφρόψαρο" πάει Σαντορίνη

Το ψαρογαφικό στέκι – φαβορί του Νέου Ηρακλείου αποκτά καλοκαιρινή έδρα στο νησί του ηφαιστείου, με την παιχνιδιάρικη θαλασσινή κουζίνα του να αγναντεύει συγκλονιστική θέα στην καλντέρα από τη βεράντα του "Rocabella Santorini Hotel"