Γιατί στο Παρίσι κάνουν ουρές για να φάνε crookies;

Το υβριδικό γλυκό γεννήθηκε σε ένα φουρνάρικο στο Παρίσι, μεγάλωσε στο Tik Tok και ίσως ενηλικιωθεί κάποτε ως κλασικό! Για την ώρα κάνουμε ουρές για να το δοκιμάσουμε.

crookie.

Καταλαβαίνεις ότι κάτι μπαίνει στην σφαίρα της τάσης, όταν ξεκινάει να αντιγράφεται (ενίοτε ατυχώς) όσο ταυτόχρονα δημιουργούνται ουρές για τον "πρωτοπόρο. Αντιλαμβάνεσαι τον εφήμερο, επιφανειακό του χαρακτήρα από το γεγονός ότι έμεινε στην αφάνεια για 1,5 χρόνο μέχρι που το ανακάλυψε -και πόσταρε- ένας influencer του Tik Tok και έτσι μπήκε "στην φάση". C’est la vie, που λένε και οι Γάλλοι επομένως δεν είμαστε εμείς που θα αλλάξουμε την εξάπλωση του socialmedia-ου ίκτερου. Όπως θα έλεγε και η Μαρία Αντουανέτα της γνωστής βασιλικής οικογενείας "ας φάνε παντεσπάνι". Ή για την ακρίβεια ‘’ας φάνε crookie”. Εξάλλου, τα υβριδικά γλυκά δεν είναι κάτι καινούργιο στους κύκλους των foodies αφού το αλησμόνητο cronut πριν 11 χρόνια είχε κάνει χαμό στη Νέα Υόρκη εκπαιδεύοντας τους Αμερικάνους στην σύμπραξη του αέρινου κρουασάν με το larger-than-life ντόνατ. Όχι πολύ μακριά από την ιδέα να συνδέσει την φινετσάτη λεπτότητα της γαλλικής viennoiserie με την πληθωρικότητα της αμερικάνικης κομφορτιάς βρέθηκε ο pâtissier Stéphane Louvard του Maison Louvard στην rue de Châteaudun που εφηύρε το crookie. 

Η ιδέα, σύμφωνα με τον ίδιο, γεννήθηκε ένα πρωινό Σαββάτου τον Οκτώβριο του 22, αφού είχε ψήσει μια ιδιαίτερα αξιοθαύμαστη παρτίδα κρουασάν. "Σκέφτηκα... ξέρετε κάτι; Ας διασκεδάσουμε λίγο". Και έτσι έκανε, χωρίζοντας τα κρουασάν στη μέση και γεμίζοντας τα με ζύμη για μπισκότα σοκολάτας, το εθιστικό cookie dough, ξαναψήνοντας τα όσο χρειαζόταν για να δέσει το μπισκότο. Στην αρχή είχαν μέτρια επιτυχία, με περίπου 100 έως 150 πωλήσεις κάθε μέρα, γιατί οι Παριζιάνοι έχουν κομματάκι πιο αυστηρό κριτήριο σε ότι αφορά τις έννοιες φαγητό και τάση/φάση, μαζί. Ωστόσο ένας influencer του TikTok τα ανακάλυψε τον Φεβρουάριο του 2024 και 3 εκατομμύρια views μετά τίποτε δεν είναι το ίδιο. Έκτοτε ο Louvard δουλεύει υπερωρίες για να ανταποκριθεί στη ζήτηση, φτιάχνοντας 1.500 κρουασάν την ημέρα, την ώρα που ξεφυτρώνουν σαν φρεσκοψημμένα crookie (dad joke) όλο και περισσότερα φουρνάρικα που φτιάχνουν crookie. 

crookie

Πέρα από τον δεικτικό εμπαιγμό, οφείλω να παραδεχτώ πως αν το crookie έχει αποδειχθεί τόσο δημοφιλές, δεν οφείλεται μόνο στη δύναμη των social media. Έχοντας δοκιμάσει αυτό του Maison Louvard, αφού περίμενα -μόνο- 15 λεπτά στην ουρά, μπορώ να ομολογήσω πως αν είσαι γλυκατζής και σου αρέσουν τα πληθωρικά γλυκά με στρογγυλή γεύση, θα τα λατρέψεις. Φαντάσου ένα αφράτο βουτυρένιο κρουασάν να καλύπτεται με 60 γραμμάρια ζύμης μπισκότου διατηρώντας μια τέλεια ισορροπία ανάμεσα στο τραγανό και το μαστιχωτό. Ακόμη και η ζύμη του μπισκότου είναι έξοχη από μόνη της βρίσκοντας στο δάγκωμά την αγνή σοκολάτα της Xoco Gourmet που καλλιεργεί κακάο με βάση το terroir, η οποία καβουρδίζεται για το μισό χρόνο σε σχέση με το βιομηχανικό πρότυπο και σε θερμοκρασία 20% χαμηλότερη.

Η νοστιμιά του crookie δεν δικαιολογεί την τσουχτερή του τιμή (στα 5,90 ευρώ για την ώρα και πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού) αλλά αυτό δεν πτοεί τα πλήθη που δημιουργούν ουρές για μια μπουκιά του διάσημου crookie. Αφού πρώτα τραβήξουν το σχετικό βίντεο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Leandro Carreira και Πέτρος Δήμας σε 4 Hands dinner στο ‘Makris Athens’

Μία ξεχωριστή γαστρονομική εμπειρία στο βραβευμένο εστιατόριο, την Τετάρτη 22 Μαΐου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
19/05/2024

Το Greek Chefs Abroad του Ομίλου "MarBella Collection" επιστρέφει για 4η συνεχόμενη χρονιά

Τέσσερις διάσημοι Έλληνες chefs του εξωτερικού θα δημιουργήσουν μία μοναδική γαστρονομική εμπειρία, εμπνεόμενοι από τις ελληνικές τους ρίζες και τις διεθνούς εμβέλειας εμπειρίες τους.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024: Η ελληνική κουζίνα με τα μάτια του αστεράτου Ιταλού Luca Piscazzi

Ο σεφ του "Pelagos" στο "Four Seasons" της Αθήνας δημιούργησε για την τελετής απονομής ένα μενού με τοπικές και εμβληματικές σπεσιαλιτέ της ελληνικής κουζίνας ιδωμένες μέσα από μια σύγχρονη ιταλική ματιά και κέρδισε θερμό χειροκρότημα.

Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024 και ο "Κύκλος των Χαμένων Συνταγών": Δείτε τα highlights της βραδιάς απονομής

Ποια μπορεί να είναι η νέα ματιά στον πλούτο της ελληνικής κουζίνας που θα οδηγήσει στην περαιτέρω εξέλιξή της μέσω των ριζών της, στη δεύτερη "επανάστασή" της; Αυτό ήταν το μεγάλο ερώτημα που τέθηκε σχεδόν σε κάθε εκλεκτό καλεσμένο στο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης και την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024. Αλλά και πολύ πιο μακριά από εκεί.

Η Άννη Ηλιοπούλου για το επόμενο βήμα της ελληνικής κουζίνας

Διαβάστε αναλυτικά τον λόγο της Προέδρου του Δ.Σ. της Δέσμης Εκδοτικής Α.Ε. και Επικεφαλής του θεσμού των Χρυσών Σκούφων Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας Άννης Ηλιοπούλου στο πλαίσιο της τελετής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024.

Γιάννη Κιόρογλου, πώς είναι να μαγειρεύεις για το Φεστιβάλ των Καννών;

Μία κουβέντα με τον χαρισματικό Έλληνα σεφ που διαπρέπει (και) σε γαλλικό εστιατορικό έδαφος.

Paco Morales, Massimo Bottura, Andoni Aduriz, Ana Ros και Clare Smyth στο φετινό Sani Gourmet

Ο γαστρονομικός θεσμός του 'Sani Resort' επιστρέφει με ένα εντυπωσιακό διεθνές line-up αστεράτων σεφ.