Θα μπορούσαν να είναι τα τραπεζάκια που απλώνονται στην αμμουδιά, η τζαμαρία με πρίμα βίστα στη θάλασσα, ή ο boho minimal διάκοσμος με τα πληθωρικά ψάθινα καπέλα για φωτιστικά. Θα μπορούσε να είναι το υπέροχο αττικό φως που λούζει την ολάνοιχτη σάλα, φέρνοντας στο χώρο αύρα από νησιώτικες διακοπές, κομπλέ με μια χαλαρωτική εσάνς που δε βρίσκεις πια εύκολα στη Γλυφάδα. 'Ή και οι πάγκοι των ψαράδων, ακριβώς απέναντι απ’ το εστιατόριο, που κάθε πρωί γεμίζουν με καλούδια, σα μια αυτοσχέδια sea tο table ψαριέρα. Όμως, για τους foodies που θα σπεύσουν στον "Astakos" από την Παρασκευή 8 Μαρτίου, που ανοίγει επίσημα τις πόρτες του, το πιο μαγνητικό στοιχείο στο καινούριο αθηναϊκό στέκι του βραβευμένου σεφ Άγγελου Μπακόπουλου θα είναι η μεγάλη κουζίνα, με τα περιμετρικά της ανοίγματα που κάνουν τη χορογραφία των θαλασσινών της μαγειρεμάτων το επίκεντρο της εμπειρίας, σχεδόν απ’ όπου κι αν καθίσεις.
Και δεν είναι μόνο η χορογραφία, βέβαια, αυτό που μαγνητίζει, αλλά και η ουσία της. Την οποία τη νιώθεις, πριν καν ακόμη έρθουν τα πιάτα στο τραπέζι. Βλέπετε, εδώ όλα μαγειρεύονται στη φωτιά: την ανοιχτή φωτιά, με τις σχάρες σε τροχαλίες όπου γίνονται τα ψησίματα, με τις μαντεμένιες πλάκες που ακουμπάνε μαρμίτες και τηγάνια για μαγειρέματα και τηγανίσματα, με τα τσιγκέλια όπου κρέμονται τα διάφορα για αργά καπνίσματα. Και βέβαια, με τον ξυλόφουρνο, απ’ όπου βγαίνουν όχι μόνο τα ψωμιά, αλλά κι ένα σωρό άλλα διαμαντάκια, λουκουμένια και λαχταριστά.
Πάνω απ’ αυτές τις ανοιχτές φωτιές βρίσκουμε τον Μπακόπουλο και τον ομάδα του όταν φτάνουμε στο εστιατόριο, μερικές μέρες πριν τα εγκαίνια, να καπνίζουν πλοκάμια, να φουρνίζουν πίτες, να ψιλοκόβουν χταποδάκι δια χειρός για τους κεφτέδες τους. "Εδώ τα πιάτα μιλάνε μόνο ελληνικά", μου λέει, όταν τον ρωτάω για το πιάτο που δεν λείπει πια ούτε απ’ τις ψαροταβέρνες της άγονης γραμμής: το σεβίτσε. "Σεβίτσε δεν έχουμε, ούτε yuzu: θα έχουμε ένα καλό ψάρι καρπάτσιο, με λίγο ανθό αλατιού και καλό ελαιόλαδο, ή θα έχουμε στρείδια, κυδώνια και γυαλιστερές, όμως αρτυμένα λιτά, μόνο με λεμόνι". Και πώς θα ξεκινάει η ιεροτελεστία; "Με ένα τρόλεϊ φορτωμένο με τσίπουρα από κάθε μεριά της χώρας, και την κλασική παραμάνα γεμάτη με τα μεζεδάκια μας".
Το τρόλεϊ και η παραμάνα δεν ήταν έτοιμα τη μέρα εκείνη, όμως μεζεδάκια δοκιμάσαμε και με το παραπάνω, ξεκινώντας πρώτα με τα στοιχειώδη: την ψαρόσουπα, που γίνεται με μάγουλα σφυρίδας, κι είναι μια απ’ τις πολύ καλές της Αθήνας. Βελούδινη υφή στο ζουμάκι, τσιμπιτή θαλασσινή νοστιμιά στην κουταλιά, έχει εξαιρετικό ψάρι να της προσθέτει τσαγανό, ενώ το λάδι γαρίδας που την πλουτίζει, δίνει άλλες σπίντες στη νοστιμιά. Το καπνιστό σκουμπρί, αφράτο στο δάγκωμα και γεμάτο με την ένταση που χρειάζεται ένας σωστός τσιπουρομεζές, αγκαλιάζεται από εκφραστική κρέμα φασολάδας που στρογγυλεύει τις γρετζάδες του ψαριού, ενώ η πίκλα κρεμμυδιού που το συνοδεύει, δροσερή, γλυκιά και μπαχαρένια, δίνει στο πιάτο τέτοια χάρη και φινέτσα, που το περνάει σε άλλη διάσταση. Το δε παριανό σαλατούρι (ξεψαχνισμένο σαλάχι με μυρωδικά), ταιριασμένο ωραία με σαλάτα φακής κι έναν ταραμά… που δαγκώνει, ήταν μια πρώτης τάξεως αναδιατύπωση του νησιώτικου φαβορί, γεμάτη φρεσκάδα και γεύση αυθεντική.
Πέρασαν κι άλλα μερακλίδικα απ’ το τραπέζι, όπως η λακέρδα με την κοφτερή οξύτητα, τα κεμπάπ τόνου με την ολόσωστη υφή, το χταπόδι με το φουλ "αντρικό" δάγκωμα, κι εκείνη η εξαιρετική σπανακοτυρόπιτα, με το τραγανό προζυμένιο φύλλο να αγκαλιάζει γέμιση γεμάτη χυμώδη φρεσκάδα. Όμως, ήταν τα κυρίως εκείνα που έφεραν στο πιάτο την πραγματική μαγειρική κλάση του Μπακόπουλου, ξεκινώντας με τη γεμάτη γεύση pasta calamarata με γαρίδες, συνεχίζοντας με το βαθιάς νοστιμιάς στιφάδο με χταπόδι, αλλά και τη σκορπίνα μπουρδέτο, που είχε άριστο ψήσιμο στο ολόφρεσκο ψάρι και ωραία γκάζια στην καυτερή σάλτσα, και κορυφώνοντας με τη σφυρίδα α λα πολίτα, το καλύτερο πιάτο της βραδιάς, όπου πλάι στο αψεγάδιαστο ψάρι, η ξινούτσικη αγκιναρίτσα στεκόταν σα πραγματική λιχουδιά, με απολαυστικές τις βοτανικές εντάσεις στην ωραία μελωμένη σάλτσα.
Όσο για τον αστακό, απ’ τον οποίο παίρνει το όνομά του στο μαγαζί, ο σεφ μας αποκάλυψε μεν ότι έχει στο μυαλό του πολλά και διαφορετικά σενάρια, "από φρέσκο στον ξυλόφουρνο και στη σχάρα, μέχρι σούπα, ταρτάρ και βεβαίως τη δική μου signature εκδοχή της αστακομακαρονάδας", τον κράτησε όμως κρυφό χαρτί για την επόμενη επίσκεψή μας. Και μολονότι αυτό θα έπρεπε να είναι casus belli, είπαμε γι’ αυτή τη μία φορά να του το χαλαλίσουμε…
Astakos Διαδόχου Παύλου 46, 2η Μαρίνα Γλυφάδας, 210 8947342
Τρίτη – Παρασκευή: 13:00 – 24:00 / Σάββατο – Κυριακή: 11:00 – 24:00 / Δευτέρα: Κλειστά