Από τις πάλαι ποτέ "αριστοκρατικές" καταβολές και το παραμελημένο πρόσφατο παρελθόν, σε ένα παρόν απολαυστικά πολυπολιτισμικό και cool, προς ένα μέλλον που δείχνει υποσχόμενο. Όπως και να το δεις, η Κυψέλη είναι από εκείνες τις γειτονιές που έχουν πάντοτε το ενδιαφέρον τους και θα συνεχίσουν να το κάνουν. Τα στέκια της πολλαπλασιάζονται διαρκώς αλλά φροντίζουν να το κάνουν με τρόπο βιώσιμο για τον χαρακτήρα της, συνυπάρχοντας με τις παλαιότερες σταθερές της.
"Lisa"
Μια αρκετά σοβαρή πιτσαρία, που αρκείται να αυτοσυστηθεί ως "contemporary pizza". Ο Σταύρος Τσάμης προσαρμόζει τη ναπολιτάνικη φιλοσοφία σε μια λίγο πιο γκουρμέ κατάσταση, σε πίτσες ευφάνταστες, λεπτές, με μαζεμένο κορνιτσιόνε και ιδιαίτερα toppings.
"Έπρεπε"
Εκεί όπου η Αγίας Ζώνης συναντά τη Μηθύμνης, μόλις μία ανάσα -κυριολεκτικά- από τη Φωκίωνος Νέγρη, το μπαρ 'Επρεπε έκανε αισθητή την παρουσία του ήδη από την πρώτη στιγμή της εμφάνισής του, την άνοιξη του 2022. Στην Κυψέλη λοιπόν, κάποιοι (πιο συγκεκριμένα η ομάδα από τις -παλιές- 'Σεϋχέλλες') πίστευαν πως έπρεπε να γίνει ένα μπαρ του σήμερα, που ακολουθεί (σωστές) τάσεις, σερβίρει νόστιμα ποτά και (πολύ) προσεγμένο bar food. Γενικά, ένα μαγαζί που έχει κάτι να πει και, εν δυνάμει, να αποτελέσει από μόνο του λόγο για να βρεθείς σε μία από τις πιο αυθεντικά "αθηναϊκές" γειτονιές.
"It’s a Βίλατζ"
Ένα από τα μπαρ που έκαναν μπαζ τα τελευταία χρόνια καθώς και ένας από τους λόγους που η πλατεία Αγίου Γεωργίου έγινε χιτ. Άνοιξε το 2016 και γρήγορα καθιερώθηκε ως στέκι της περιοχής αλλά όχι μόνο αυτής, μιας και αρκετοί επισκέπτονται την Κυψέλη αποκλειστικά για να πιουν ποτό στο "χωριό". Στην επιτυχία του βοηθάνε σίγουρα η χαλαρή του ατμόσφαιρα και οι καλές μουσικές, το all-day brunch και τα τραπεζάκια του για καφέ και άραγμα στην πολυσύχναστη πλατεία.
"Kick"
Καφές, τέχνη, μόδα και ένα σύγχρονο workspace με σύγχρονη μινιμαλιστική αισθητική συναντιούνται στο νέο hub της Κυψέλης, όπου βρίσκουμε επίσης ελληνικές ετικέτες προϊόντων και ρούχων και σύντομα εκθέσεις και άλλες εκδηλώσεις.
"Au Revoir"
Πίσω στα τέλη της δεκαετίας του 1950, η Πατησίων αποτελούσε έναν από τους πιο λαμπερούς δρόμους με της πόλης. Στον αριθμό 136 αυτής, ένα μικρό μπαρ έκανε την εμφάνισή του τον Μάρτιο του 1958 και εξελίχθηκε αυτό που σήμερα θα χαρακτηρίζαμε talk of the town. Το "Au Revoir", σχεδιασμένο από τον διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Αριστομένη Προβελέγγιο (που έζησε για αρκετά χρόνια στη Γαλλία και ουσιαστικά αυτός "βάφτισε" το μαγαζί) αποτελεί μέχρι σήμερα στέκι και κλασικό σημείο συνάντησης, σε ένα χώρο που δεν θα μπορούσες εύκολα να χαρακτηρίσεις ρετρό αλλά με τη δική του ξεχωριστή μοναδικότητα: Ψάθινοι τοίχοι και φωτιστικά, σκούρα χρώματα και αρκετό ξύλο, πίνακες του εικαστικού Γιώργου Σιούντα στους τοίχους και βεβαίως τον ανάγλυφο πάγκο του μπαρ από σκυρόδεμα, που πολλές φορές λειτουργούσε –και λειτουργεί- σαν εξομολογητήριο ανάμεσα στους θαμώνες.
"Flake"
Μικρό αδερφάκι του αμέσως προηγούμενου σποτ, το 'Flake' ανήκει σε εκείνα ακριβώς τα microbakeries που έκαναν τρεντ τη φάση. Εδώ λοιπόν βρίσκεις καθημερινά φρεσκοζυμωμένο ψωμί αργής ωρίμανσης αλλά και σοβαρές προτάσεις σε brunch, καθώς και νόστιμα σάντουιτς και τοπ φοκάτσια εντός ενός orange-vibed χώρου με θετικά vibes.
"Καφενείο Αλλιώς"
Μία όμορφη προσπάθεια της αναβίωσης του αστικού καφενείου, σε ένα χαλαρό περιβάλλον, με προσεκτικά επιλεγμένο ποτό και φαγητό. Για το τελευταίο, μεριμνά η Μαρίνα Φαρασοπούλου με πιάτα δίχως υπερβολές και οικεία νοστιμιά.
"Black Hole"
Αυτό το ξεχωριστό taproom με τη βερολινέζικη αισθητική άνοιξε στα τέλη του 2021 και έκτοτε προμηθεύει με craft μπύρες και μουσικές από βινύλια τους επισκέπτες του.
"Lalibela"
Το εστιατόριο-εκπρόσωπος της κουζίνας της Αιθιοπίας στην Αθήνα μετρά πάνω από δύο δεκαετίες ζωής. Ξύλινα έπιπλα, πόστερ με εικόνες της πατρίδας του στους τοίχους και πλαστικές μπανανιές σε ένα χώρο αιθιοπικού φολκλόρ. Low budget φαγητό, το οποίο τρως παραδοσιακά με τα χέρια και πορώδες ψωμί injera. Στο τέλος μην χάσεις τον ωραίο, δυνατό καφέ με το χαρακτηριστικό τελετουργικό του.
"Morning Sweetie"
Σε καλωσορίζει καθημερινά με μίνιμαλ αισθητική, φωτεινά χρώματα και χειροποίητες αλμυρές και γλυκές λιχουδιές, που έχουν ως βάση φρέσκα, εποχικά προϊόντα. Θα συνδυάσετε ένα ελαφρύ γεύμα με εκλεκτές ποικιλίες καφέ και μπίρες από ελληνικές μικροζυθοποιίες.
"Ντύλαν"
Ο σεφ-πατρόν Βαγγέλης Βέης, με πορεία σε βραβευμένες κουζίνες όπως αυτές των "Hytra", "Hervé" και "Soil", παρουσιάζει το πρώτο του εστιατορικό εγχείρημα στην Κυψέλη. Μια χαλαρή μπάρα περιμετρικά της open kitchen καθορίζει το χώρο, ενώ προτάσεις όπως η παλαμίδα με παντζάρι, γουλί, fermented ρόδι και κρέμα ταραμά ή το αρνί με αγκινάρες και άιβαρ δίνουν το γευστικό στίγμα.
"Λογιότατος"
Στον αριθμό 70 της Δροσοπούλου και στη γωνία με τη Θήρας, ένα δρόμο πάνω από την Πατησίων, βρίσκεται ένα θαυμάσιο νεοκλασικό. Δημιουργήθηκε έναν αιώνα και ένα χρόνο πριν, πίσω στο 1922, όταν ο πρέσβης Ιωάννης Λογιώτατος θέλησε να αξιοποιήσει τον χώρο σαν κατοικία του. Fast forward στο σήμερα, το "ω" του πρέσβη έγινε "ο" και το Λογιώτατος αξιοποιήθηκε ως "Λογιότατος", το σπίτι μεταμορφώθηκε σε ένα άκρως ατμοσφαιρικό μπαρ και η Κυψέλη απέκτησε ένα ακόμη σημείο αναφοράς όσον αφορά τη διασκέδαση.
"Dope Roasting"
To αδερφάκι του specialty café της οδού Βύσσης σερβίρει και εδώ τον γνωστό φρεσκοαλεσμένο, ποιοτικό καφέ, αλλά και νόστιμα συνοδευτικά, όπως ιδιαίτερα ψωμιά, γλυκές φουρνισμένες λιχουδιές και πρωτότυπα σάντουιτς.
"Κυβέλη"
Καταλαμβάνοντας κομβική θέση στη hip πλατεία Αγίου Γεωργίου, το ιδιαίτερο αυτό σημείο υπηρετεί πιστά οικείες γεύσεις της ελληνικής κουζίνας με προσωπικότητα και καλές πρώτες ύλες. Ο σεφ Γιώργος Κόντας δίνει μέσω των προτάσεών του έναν πιο εστιατορικό αέρα στο μενού, δίχως να στερεί την αμεσότητα του μεζεδοπωλείου. Signature κολοκυθοκεφτέδες και τηγανιές (κοτόπουλο, χοιρινή, συκώτι και η τελευταία προσθήκη με σουτζούκι και μανιτάρια), καλή σχάρα και, βέβαια, εκλεκτά αποστάγματα, συν μια μεγάλη επιλογή από ελληνικές και ξένες μπύρες.
"Let it bee"
Ξεκινάει από νωρίς με καφέ, αρωματικά ροφήματα, πρωτότυπα γλυκά ημέρας, αλμυρές πίτες και τάρτες, υγιεινά σνακ, χειροποίητες σοκολάτες και μπάρες δημητριακών, και συνεχίζει με απεριτίβο κοκτέιλ και μπίρες από Έλληνες μικροζυθοποιούς.
"Ένα Νερό"
Με όνομα πιασάρικο και χώρο ανοιχτόκαρδο, αυτό το στέκι ελληνικής κουζίνας σερβίρει εδώ και λίγους μήνες στην περαντζάδα της Φωκίωνος Νέγρη. Οι μυρωδιές θα σε οδηγήσουν σύντομα στα τραπέζια του, εκεί όπου κάνουν θραύση προτάσεις όπως οι αμυγδαλοκεφτέδες, οι πίτες ημέρας και τα μπιφτεκάκια με τηγανητές πατάτες.
"Williwaw"
Σε μια διατηρητέα πολυκατοικία του '60 πίνεις φρεσκοαλεσμένους καφέδες και βάζεις δίπλα αλμυρά εδέσματα που ψήνονται καθημερινά με φροντίδα και κλασικά γλυκά όπως η πάστα φλόρα.
"Φrídda Γκρικ Μπιστρό"
Ένα ατμοσφαιρικό μπιστρό που τρέφει ιδιαίτερη αγάπη για τα προϊόντα και τις γεύσεις του τόπου μας. Η δράση ξεκινά από νωρίς, με καφέ και ελληνοπρεπές brunch, και συνεχίζεται ως αργά με μοντέρνου ύφους πιάτα και signature cocktails που αξιοποιούν ελληνικά ποτά και αποστάγματα.
"Mellem"
Στα δανέζικα, η λέξη 'Mellem' μεταφράζεται ως 'ανάμεσα'. Και είναι αυτή που χρησιμοποιεί σαν όνομα το σποτ που άνοιξε στις αρχές Οκτωβρίου, ανάμεσα σε δύο δρόμους (Φαιδριάδων και Κοτυλαίου) και μοιράζεται ανάμεσα σε δύο βασικούς άξονες: Τον καφέ και το κρασί.
"Γειτονιά"
Το συνοικιακό μαγειρείο που λειτουργεί υπό τη δεύτερη γενιά πια (έκανε την εμφάνισή του στις αρχές των 90s) στεγάζεται σε ένα παλιό κτίριο του 1927 και ειδικεύεται στα μαμαδίστικα φαγητά. Κλασικό παστίτσιο, γεμιστά και σούπες έχουν, μεταξύ άλλων, την τιμητική τους.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.