Στα καλούδια του "Βασίλαινα" ταιριάζει το "Δεκαράκι"

Απολαυστικές ασκήσεις γευστικής αρμονίας ανάμεσα στα διαλεκτά μονοποικιλιακά τσίπουρα και τις σπεσιαλιτέ του Μανώλη Γαρνέλη.

Βασίλαινας

Ο "Βασίλαινας", μοναδική περίπτωση εστιατορίου με ζωντανή ιστορία 100 και χρόνων, δεν αναπαύεται στις δάφνες του. Παρακολουθεί τις τάσεις της εποχής, αφουγκράζεται τις ευαισθησίες και η head to tail πρόταση μενού από ολόκληρο ψάρι είναι μια σαφής έκφραση φροντίδας για τον δραστικό περιορισμό των διατροφικών αποβλήτων στις κουζίνες. Στο "Βασίλαινα", όμως, καλλιεργούν συστηματικά την απόλαυση της αρμονίας του φαγητού με ποτά και έτσι στην τελευταία μας επίσκεψη διαλέξαμε ένα εξαιρετικό τσίπουρο ή μάλλον τρία μονοποικιλιακά αποστάγματα "Δεκαράκι" με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και τη γευστική ταυτότητα που δίνουν οι ποικιλίες Μοσχάτο Τυρνάβου, Μαλαγουζιά και Ροδίτης.

Βασίλαινας

Σ’ αυτό το ειδικό head to tail μενού, από σφυρίδα στην περίπτωσή μας, η διαδοχή των πιάτων ξεκινά πάντα με την περίφημη ταραμοσαλάτα εστιατορίου και η φρουτώδης απαλότητα του "Δεκαράκι Ροδίτη" με τους γήινους τόνους σουσαμιού στη γεύση του την αγκαλιάζει και προβάλει πολύ όμορφα το θαλασσινό της χρώμα και την αφράτη της υφή.

Δεκαράκι Ροδίτης

Από την κοιλιά του ψαριού ο σεφ Μανώλης Γαρνέλης βγάζει ασυνήθιστες fine dirty "κοτολέτες" που έρχονται ελαφροτηγανισμένες και με κρούστα τραγανή μαζί με μια πολύ δυναμική BBQ με καραμελωμένη ένταση και ωραία οξύτητα, ενώ από "ξέφτια" πτερυγίων και ουράς φτιάχνουν πρωτότυπα και πολύ αφράτα σουτζουκάκια που μοσχοβολάνε κύμινο και συνοδεύονται από πουρέ παστινάκι και σάλτσα από ψητές ντομάτες. Και τα δύο ταιριάζουν πολύ στο "Δεκαράκι Μοσχάτο" που όχι μόνο προβάλλει τα δικά τους αρώματα, αλλά και τα καρυκεύει με τα δικά του εκρηκτικά (συκομαΐδα, ρεικόμελο, περγαμόντο, καρύδι και γλυκά μπαχαρικά).

Δεκαράκι Μοσχάτο

Με σφυρίδα αυγολέμονο μαζί με πικρούτσικα άγρια χόρτα, πιάτο πλούσιο και με ανακουφιστική αρμονία, το "Δεκαράκι Μαλαγουζιά" ταιριάζει χέρι – γάντι στην κομψότητά του. Στον "Βασίλαινα" όμως υπάρχουν και πολύ καλές σπεσιαλιτέ με κρέας. Να, σαν το τρυφερό μοσχάρι μ’ ένα φανταστικό στην υφή (κρατάει στο δόντι όσο πρέπει) και στη γεύση ελαφρά καραμελωμένο κριθαράκι, ή ακόμη το αρνάκι με βελούδινο πουρέ μελιτζάνας.

Δεκαράκι Μαλαγουζιά

Στο πρώτο, το Μοσχάτο σερφάρει πολύ ωραία τα αρώματα του πάνω στο φαγητό, ενώ ο επίσης ταιριαστός Ροδίτης ελαφραίνει τη γευστική αίσθηση. Στο δεύτερο -και ειδικά με τη μελιτζάνα - και τα δύο αποστάγματα συνδυάζονται πολύ ευχάριστα, με τον Ροδίτη να πετυχαίνει μια πιο σφύζουσα λαχταριστή αρμονία.

Βασίλαινας

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια