Ψάρι head to tail στον "Βασίλαινα"

Το δικό του zero waste μήνυμα στέλνει το βραβευμένο εστιατόριο του Θανάση Βασίλαινα, με ένα ειδικό μενού γευσιγνωσίας που περνά ένα ολόκληρο ψάρι από πραγματική ακτινογραφία.

vasilenas1

Αισιόδοξος, χαμογελαστός και γεμάτος νέα με υποδέχτηκε ο Θανάσης Βασίλαινας στην ατμοσφαιρική σάλα του "Βασίλαινα" στα Ιλίσια. Οι εορτασμοί για τα 100 χρόνια ιστορίας του εστιατορίου μπορεί να συνέπεσαν με την περίοδο της πανδημίας όμως τα πιο χαρακτηριστικά της στιγμιότυπα θα ξαναζωντανέψουν στις σελίδες ενός επετειακού λευκώματος που πρόκειται να κυκλοφορήσει άμεσα, ενώ εδώ και λίγες μέρες έχει κάνει πρεμιέρα και ο ανανεωμένος χειμερινός κατάλογος του μαγαζιού.

vasilenas2

Παράλληλα ωστόσο με αυτόν, είχαν την ωραία ιδέα να λανσάρουν ένα μενού γευσιγνωσίας που περνά ένα ολόκληρο ψάρι από ακτινογραφία πραγματική, αξιοποιώντας δημιουργικά όλα του τα κομμάτια και στέλνοντας έτσι το δικό τους μήνυμα ενάντια στη σπατάλη της τροφής. Καθώς βέβαια η θάλασσα δεν κάνει συμβόλαια για την ψαριά που θα σου παραδώσει, ο "πρωταγωνιστής" αυτού του μενού-έκπληξη είναι κάθε φορά διαφορετικός και μαγειρεύεται από τον βραβευμένο σεφ του εστιατορίου Μανώλη Γαρνέλη (φωτό) με συνταγές κομμένες και ραμμένες στα μέτρα του. 

vasilenas3

Το δικό μας μενού είχε σφυρίδα και ξεκίνησε με σούπα από το κεφάλι και τα κόκαλα, πολύ καλή, με ωραία αίσθηση του ξινού και τα λαχανικά της να κρατάνε ευχάριστα στο δόντι. Η κοιλιά έδωσε έμπνευση για πρωτότυπες "κοτολέτες" ψαριού που τηγανίστηκαν επιδέξια και ήρθαν παρέα με σος BBQ, φτιαγμένη και αυτή από το κεφάλι, ενώ τα λεγόμενα ξέφτια έγιναν προχωρημένα σουτζουκάκια με τα μυρωδικά τους που είχαν για συνοδεία πουρέ από παστινάκι και σάλτσα από ψητές ντομάτες σχάρας. Προχωρώντας προς τα κύρια, χαρήκαμε τους γιακάδες σε μια θαλασσινή pasta με λινγκουίνι που ήρθε όμορφα μελωμένη και δεμένη, και ακολούθως το φιλέτο της σφυρίδας σε αρωματικό φρικασέ με χόρτα εποχής και "εικονικό" αυγολέμονο από πουρέ ψητής σελινόριζας. 

vasilenas4

Από την εμπειρία δεν λείπει ασφαλώς η διάσημη ταραμοσαλάτα του "Βασίλαινα" με τις αραβικές πιτούλες που έρχεται πάντα πρώτη πρώτη, ούτε βεβαίως και το γλυκό φινάλε με κάποιο επιδόρπιο όπως τα φρούτα του δάσους με εξαιρετική μους φιστικιού Αιγίνης, κραμπλ καραμελωμένης λευκής σοκολάτας, βασιλικό και λεμονόχορτο. Σημειώστε ακόμα πως η τιμή του μενού είναι € 80 κατ΄άτομο και προσφέρεται καθημερινά κατόπιν συγκεκριμένης διαθεσιμότητας. 

Φωτογραφίες: Θανάσης Καρατζάς

Περισσότερες πληροφορίες

Βασίλαινας

Βρασίδα 13, Ιλίσια
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'the mushroom.': Η Madame Ginger και το pop-up της στο Athens Street Food Festival

Πιάτα με βάση το μανιτάρι που έρχονται για να καταθέσουν μία διαφορετική οπτική στο street food.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
10/05/2024

Στο 'Po'Boys' (και) για smash burger προβατίνας

Το ΒΒQ joint του Ψυρρή έχει νέους καρνιβορικούς άσους στο μανίκι του.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024: Για μια υψηλή τοπική κουζίνα της Ελλάδας

Ποντιακά σιρόν με πασκιτάν και πράσα με δαμάσκηνα ή μόνο μουσακάς; Πώς θα βαδίσουν οι "εξωτικές" τοπικές μας σπεσιαλιτέ στην παγκόσμια πασαρέλα και πώς θα αποκτήσει πληρότητα, δυνατή ταυτότητα και διεθνές σεξαπίλ η γαστρονομία μας; Η ελληνική κουζίνα βρίσκεται σε σταυροδρόμι, λίγο πριν την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης (14/5).

39 καυτά νέα από την εστιατορική καλοκαιρινή Ελλάδα

Το ελληνικό καλοκαίρι που πλησιάζει θα είναι φέτος πιο πλούσιο και νόστιμο από ποτέ. Ιδού λοιπόν μια πρώτη φουρνιά νέων αφίξεων που έρχονται οσονούπω από το Αιγαίο ως το Ιόνιο και από το Βορρά μέχρι το Νότο της χαρισματικής καλοκαιρινής Ελλάδας.

Βραβεία Eλληνικής Kουζίνας 2024: Για τον guest chef Luca Piscazzi το τοπικό στοιχείο πρέπει να φωτιστεί στην ελληνική κουζίνα

Ο ταλαντούχος Ιταλός σεφ δημιουργεί και μαγειρεύει το μενού της φετινής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας που έρχεται στις 14/5 στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης. Λίγο προτού αναχωρήσει για τον Βορρά, μας μιλά για τη μαγειρική του φιλοσοφία, τη σημασία που έχουν οι γαστρονομικές διακρίσεις και την αγάπη του για την ελληνική κουζίνα και τα προϊόντα της, που τον ενθουσιάζουν και τον εμπνέουν.

Το 'Boavista Social Club' στο μπαρ και τα decks του 'Birdman'

Το περίφημο σποτ της Λισαβόνας, σε ένα ξεχωριστό βράδυ στη δημοφιλή αθηναϊκή μπάρα.

Το Athens Street Food Festival επιστρέφει στο Γκάζι

Όπως κάθε Μάιο, έτσι και φέτος, το πιο λαχταριστό φεστιβάλ της πόλης επανέρχεται στο Παλιό Αμαξοστάσιο του Ο.Σ.Υ.