Τα γκουρμέ κοκτέιλ του O/PURIST και οι αρμονίες

Τώρα που το bartending της εποχής μας συνομιλεί πολύ στενά με τη μαγειρική για τη δημιουργία γαστρονομικών ποτών, τα κοκτέιλ συνδυάζονται εξαιρετικά με το φαγητό.

O/PURIST

Ο νεωτερισμός του O/PURIST είναι από αυτούς που ανανεώνουν απρόσμενα το ελληνικό αλκοόλ ρίχνοντας γέφυρες με το διεθνές σκηνικό των spirits. Έργο της σύμπραξης 10 κορυφαίων Ελλήνων bartender γεφυρώνει τον κόσμο του τσίπουρου και του τζιν με μια δημιουργική μαγειρική που αποστάζει Μαλαγουζιά, Ροδίτη και Ugni Blanc προσθέτοντας στη δεύτερη απόσταξη κρεμμύδι, κούμαρο, μύρτιλο, γκόρτσο, κυδώνι, φλούδα λεμονιού, πορτοκάλι, grapefruit, χαρούπι, αρμπαρόριζα, ρίζα αγγελικής, γλυκάνισος, κανέλα, μάραθο ∙ το αποτέλεσμα είναι ένα ξεχωριστό, απαλό, κομψό, πολύπλοκο απόσταγμα με ginάτη καθαρότητα. Προσωπικά μου αρέσει πολύ να το πίνω καλά παγωμένο και σκέτο, να μυρίζω τα όμορφα αχλαδάτα αρώματά του και να σερφάρουν οι ίδιες γεύσεις μαζί νότες σταφυλιού, μπαχαρικά και βότανα πάνω στη γλώσσα.

O/PURIST

Το O/PURIST βεβαίως έχει απίστευτη ευελιξία στο να στηρίζει τη δημιουργία κοκτέιλ, ειδικά τώρα που το bartending της εποχής μας συνομιλεί πολύ στενά με τη μαγειρική για τη δημιουργία γαστρονομικών ποτών που συνδυάζονται εξαιρετικά με το φαγητό. Του λόγου το αληθές διαπίστωσα πίσω στη μπάρα του "A for Athens" με τα ποτά που έφτιαχνε ο επικεφαλής bartender Κώστας Ματιάτος και χαρακτηριστικά εδέσματα από τον σεφ Κώστα Γιαννακό. Τα dry Martini στις διάφορες παραλλαγές τους είναι κοκτέιλ που έχουν στην ούγια την αγάπη τους για το φαγητό, παίζοντας άνετα σε πολλά γήπεδα από κλασσικούς μεζέδες της ταβέρνας (γαύρο μαρινάτο, κροκέτες μπακαλιάρου, κεφτεδάκια, χοχλιούς μπορμπουριστούς) μέχρι στρείδια, καπνιστούς σολομούς, steak και γαμοπίλαφα, και το O/PURIST Martini με άρμη ελιάς το επιβεβαιώνει.

O/PURIST
© Dimitris Antonopoulos

Εμείς όμως το δοκιμάσαμε μ' ένα άλλο σπέσιαλ ποτό του "A for Athens" όπως ο "Ερημίτης", που φτιάχνεται με O/PURIST fat washed με ελαιόλαδο, κι ένα homemade βερμούτ με βιδιανό "μαγειρεμένο" με λακτική ζύμωση ντομάτας, άλμη κάπαρης, δεντρολίβανο και θυμάρι. Τη γεύση του κοκτέιλ την περιγράφω σαν ελληνικό βουνό με εξπρεσιονιστικό ντιματένιο umami και ντύνει σαν ορεκτική μαρινάδα το σασίμι φαγκριού με πίκλα κρεμμυδιού και αχνιστά φασολάκια που μας έφερε ο σεφ. Αλλά και ο ίδιος ο "Ερημίτης" συνδέεται άμεσα με την έννοια της αρμονίας αφού σερβίρεται με oyster leaf και ταιριάζει με την ιωδιούχα γεύση αυτού του σπέσιαλ φύλλου, και σε εκπλήσσει αφού συνταιριάζει ιδανικά με ελαφρώς ξυδάτες ελιές Καλαμών δημιουργώντας την αίσθηση χωριάτικης σαλάτας στο στόμα. Εντωμεταξύ από κοντά παίζει σε αυτό το γήπεδο και η "Greek Paloma", μια δημιουργία του "Bar in Front of the Bar" με cordial παντζαριού, O/PURIST και γκρέιπφρούτ σόδα.

O/PURIST

Σε διαφορετικό στυλ μια παραλλαγή του "Ληθη" όπου το O/PURIST παίρνει τη θέση της τεκίλα, αναμιγμένο με ζωμό μανιταριών που έχουν υποστεί γαλακτική ζύμωση, mescal μαγειρεμένο με blue chees και black walnut bitters, θυμίζει γραμμένο τρουφάτο δάσος με υπαινικτικό άρωμα μπλέ τυριού. Από την πρώτη γουλιά δηλώνει ότι του αρέσει η σχάρα και μου άρεσε πού με ψητή σφυρίδα και μπρόκολα περασμένα από τη σχάρα μαζί με πουρέ σεληνόριζα. Συνδυάστε το λοιπόν με ωραία ψητά κρέατα, α αλλά και μακαρονάδες ή ριζότο με σάλτσα μανιταριών, ταλιατέλες Alfredo, μανιταρόπιτες και μανιτάρια σωτέ, φοντύ και τάρτες τυριών, ή ακόμη κλασσικό πεϊνιρλί με αυγό και αλλαντικά ή και καρμπονάρα. Λίγο πιο γλυκό αλλά με ωραίους οξειδωτικούς τόνους σε συγγενική γεύση το "Lost Lovers" του "Baba au Rum" φτιαγμένο με O/PURIST όπου έχουν εκχυλιστεί ροδοπέταλα, παλιωμένο ρούμι, σέρυ Pedro Ximeneth, teapot bitters και ανθόνερο πορτοκαλιού.

O/PURIST

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Leandro Carreira και Πέτρος Δήμας σε 4 Hands dinner στο ‘Makris Athens’

Μία ξεχωριστή γαστρονομική εμπειρία στο βραβευμένο εστιατόριο, την Τετάρτη 22 Μαΐου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
19/05/2024

Το Greek Chefs Abroad του Ομίλου "MarBella Collection" επιστρέφει για 4η συνεχόμενη χρονιά

Τέσσερις διάσημοι Έλληνες chefs του εξωτερικού θα δημιουργήσουν μία μοναδική γαστρονομική εμπειρία, εμπνεόμενοι από τις ελληνικές τους ρίζες και τις διεθνούς εμβέλειας εμπειρίες τους.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024: Η ελληνική κουζίνα με τα μάτια του αστεράτου Ιταλού Luca Piscazzi

Ο σεφ του "Pelagos" στο "Four Seasons" της Αθήνας δημιούργησε για την τελετής απονομής ένα μενού με τοπικές και εμβληματικές σπεσιαλιτέ της ελληνικής κουζίνας ιδωμένες μέσα από μια σύγχρονη ιταλική ματιά και κέρδισε θερμό χειροκρότημα.

Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024 και ο "Κύκλος των Χαμένων Συνταγών": Δείτε τα highlights της βραδιάς απονομής

Ποια μπορεί να είναι η νέα ματιά στον πλούτο της ελληνικής κουζίνας που θα οδηγήσει στην περαιτέρω εξέλιξή της μέσω των ριζών της, στη δεύτερη "επανάστασή" της; Αυτό ήταν το μεγάλο ερώτημα που τέθηκε σχεδόν σε κάθε εκλεκτό καλεσμένο στο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης και την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024. Αλλά και πολύ πιο μακριά από εκεί.

Η Άννη Ηλιοπούλου για το επόμενο βήμα της ελληνικής κουζίνας

Διαβάστε αναλυτικά τον λόγο της Προέδρου του Δ.Σ. της Δέσμης Εκδοτικής Α.Ε. και Επικεφαλής του θεσμού των Χρυσών Σκούφων Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας Άννης Ηλιοπούλου στο πλαίσιο της τελετής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024.

Γιάννη Κιόρογλου, πώς είναι να μαγειρεύεις για το Φεστιβάλ των Καννών;

Μία κουβέντα με τον χαρισματικό Έλληνα σεφ που διαπρέπει (και) σε γαλλικό εστιατορικό έδαφος.

Paco Morales, Massimo Bottura, Andoni Aduriz, Ana Ros και Clare Smyth στο φετινό Sani Gourmet

Ο γαστρονομικός θεσμός του 'Sani Resort' επιστρέφει με ένα εντυπωσιακό διεθνές line-up αστεράτων σεφ.