Elena Reygadas: η καλύτερη σεφ στον κόσμο μαγειρεύει με τους ρυθμούς της φύσης

Η Μεξικανή σεφ που ανακηρύχθηκε η καλύτερη στον κόσμο για το 2023 από το θεσμό των The World’s 50 Best Restaurants έχει αφοσιωθεί στη βιώσιμη αξιοποίηση του γαστρονομικού πλούτου της γενέτειράς της.

Elena Reygadas

Τα επιδραστικά World’s 50 Best Restaurants ξεχωρίζουν κάθε χρόνο γυναικείες φιγούρες που αφήνουν το προσωπικό τους αποτύπωμα στο χώρο, και η Elena Reygadas, που το 2014 είχε αναγνωριστεί από το λατινοαμερικανικό "παρακλάδι" του θεσμού ως η "Καλύτερη γυναίκα σεφ της Λατινικής Αμερικής", φέτος έλαβε τον ίδιο τίτλο σε παγκόσμιο επίπεδο: είναι η "World’s Best Female Chef 2023". Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της μεξικανικής γαστρονομίας, αλλά και για μια παθιασμένη υπέρμαχο της ισότιμης γυναικείας παρουσίας στις επαγγελματικές κουζίνες – ενδεικτική είναι, άλλωστε, η πρωτοβουλία "Beca Elena Reygadas", ένα πρόγραμμα υποτροφιών για Μεξικανές σπουδάστριες σχολών μαγειρικής.

Διαβάστε Επίσης

Elena Reygadas
© Maureen Evens

Η σχέση της Reygadas με τη μαγειρική ξεκινά στα παιδικά της χρόνια, αφού προέρχεται από πολυμελή οικογένεια, και έμαθε νωρίς όχι απλώς να παίζει με τις κατσαρόλες αλλά να τις χρησιμοποιεί. Μπορεί λοιπόν οι πρώτες σπουδές της να ήταν στο πεδίο της αγγλικής φιλολογίας στο Αυτόνομο Εθνικό Πανεπιστήμιο του Μεξικού, ωστόσο παράλληλα μαγείρευε επαγγελματικά σε εστιατόρια.

Η κουζίνα της Reygadas έχει φινέτσα και επικεντρώνεται στην ανανέωση των παραδοσιακών μεξικάνικων πιάτων, εστιάζοντας στα εποχικά, τοπικά υλικά μικρών παραγωγών

Ταξίδεψε αρκετά, σπούδασε στο Γαλλικό Ινστιτούτο Μαγειρικής στη Νέα Υόρκη και, επιστρέφοντας στην Πόλη του Μεξικού, άνοιξε το 2010, σε ένα όμορφο αρχοντικό στη συνοικία Roma, το "Rosetta", που σήμερα θεωρείται ένα από τα καλύτερα της πόλης. 

Elena Reygadas
© Maureen Evans

Διαβάστε Επίσης

Η κουζίνα της Reygadas έχει φινέτσα και επικεντρώνεται στην ανανέωση των παραδοσιακών μεξικάνικων πιάτων, εστιάζοντας στα εποχικά, τοπικά υλικά μικρών παραγωγών. Ήταν ζήτημα χρόνου, λοιπόν, να εντοπιστεί από τα "ραντάρ" των 50 Best Restaurants, φτάνοντας πέρσι στην 37η θέση στη Λατινική Αμερική. Ο τίτλος της "Καλύτερης σεφ του κόσμου", που της απένειμε φέτος η επιτροπή, ήρθε ως φυσική συνέχεια, ενώ είναι ζήτημα χρόνου το "Rosetta" να αποκτήσει τη λάμψη των αστεριών Michelin: Όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο Κόκκινος Οδηγός, η "Γη του Ήλιου" είναι πλέον προορισμός "γαστρονομικής τελειότητας". Και η Reygadas σίγουρα έχει βάλει το χέρι της σ’ αυτό…

Διαβάστε Επίσης

Όσο για τις σπεσιαλιτέ της, τα περίφημα χειροποίητα ζυμαρικά της, όπως το hoja santa tortellini, τα tacos με romeritos (άγρια βότανα) ή λαχανίδα και pipián με φιστίκι αντί για σπόρους κολοκύθας, και το φρέσκο tamal καλαμποκιού, σερβιρισμένο με ζεστή καπνιστή κρέμα, είναι μερικά από τα εμπνευσμένα πιάτα της, που επιδιώκουν να αναδείξουν τα ντόπια προϊόντα. Όμως η Reygadas αγαπά και την αρτοποιία και φημίζεται για το ψωμί της "Rosetta bakery", που διανέμει σε μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης, ενώ εκφράζει την casual πλευρά της στο μεξικάνικο εστιατόριο "Lardo" και στο μπιστρό "Café Nin", και τα δύο στην πόλη. Το πρώτο της βιβλίο μαγειρικής εκδόθηκε το 2019, με έμφαση όχι μόνο στις συνταγές και τη φιλοσοφία πίσω από αυτές, αλλά και στα μεξικάνικα συστατικά, το περιβάλλον και τις παραδόσεις που τα διαμορφώνουν.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα καλύτερα νέα εστιατόρια της Νέας Υόρκης για το 2024

Από αυθεντικές εθνικές κουζίνες μέχρι μοντέρνες προσεγγίσεις και exclusive fine dining εμπειρίες, αυτά τα εστιατόρια προσφέρουν επιλογές για κάθε γούστο και διάθεση, σύμφωνα με το Condé Nast Traveler.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/11/2024

ΜάνηΜάνη

Το διαχρονικό στέκι της οδού Φαλήρου στο Κουκάκι μένει πιστό στην comfort ελληνική κουζίνα που το χαρακτηρίζει, με νέο σεφ τον Ανέστη Ποιμενίδη.

Τρεις θεματικές βραδιές με αρώματα και γεύσεις από όλο τον κόσμο στο "La Suite Lounge" του "St George Lycabettus"

Ο 6ος όροφος του ξενοδοχείου μεταμορφώνεται σε έναν παγκόσμιο προορισμό γεύσεων, προσφέροντας τρία θεματικά μενού εμπνευσμένα από διεθνείς κουζίνες και τη δημιουργικότητα του Στέφανου Παπανικολάου.

150 χρόνια γεύσεων: Ένα επετειακό ταξίδι γαστρονομίας από το Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία

Ένα γευστικό ταξίδι σε 150 χρόνια ιστορίας περιμένει τους λάτρεις της γαστρονομίας στο Winter Garden City Lounge.

"Nice n Easy Piraeus Tower": Μια νέα εποχή γαστρονομίας και διασκέδασης στον Πειραιά

Ο Πύργος του Πειραιά αποκτά νέα πνοή με έναν σύγχρονο προορισμό που συνδυάζει γαστρονομία υψηλών προδιαγραφών, πολυτέλεια και διασκέδαση.

12 μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα στην Αθήνα για χειμωνιάτικη θαλπωρή, όπως κι αν την εννοείς

Ο οδηγός μας για τα μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα της Αθήνας συγκεντρώνει προτάσεις που καλύπτουν κάθε γευστική προτίμηση.

To The Zillers Pastry Bar υποδέχεται το βερολινέζικο CODA (2*)

O αναγνωρισμένος Pastry Chef René Frank, ιδιοκτήτης του βραβευμένου με 2 αστέρια Michelin dessert εστιατορίου CODA, έρχεται από το Βερολίνο στην Αθήνα στις 25 Νοεμβρίου, για μία δημιουργική συνέργεια με το The Zillers Pastry Bar και τον Pastry Chef George Platinos.