Η γειτονιά-trademark του αθηναϊκού κέντρου δε θα πάψει ποτέ να απασχολεί κατοίκους και επισκέπτες της πόλης, με πολλές προτάσεις για κάθε ώρα, γούστο και περίσταση. Σταθερές αξίες, λαμπερά σποτ και ολόφρεσκες αφίξεις στρέφουν το ενδιαφέρον για ακόμη μία φορά στο Κολωνάκι.
'NiDo'
To 'NiDo' ήταν ένα project που τριγυρνούσε για πολύ καιρό στο μυαλό του Νίκου Θωμά. Mαζί με την Αλεξάνδρα Γασπαρινάτου, τον Τριαντάφυλλο Λούζη, τον Γιώργο Γασπαρινάτο και με τη βοήθεια της υπόλοιπης ομάδας του 'Simul' έκαναν πραγματικότητα τη 'φωλιά' (όπως μεταφράζεται από τα ισπανικά το όνομα του μαγαζιού) γεύσης που είχαν οραματιστεί. Άνοιξε τον περασμένο Φεβρουάριο στην οδό Λεβέντη, είναι ένα ζεστό και αλέγκρο gastrobar και σερβίρει ολοκαίνουργιες γεύσεις που βάζουν το barfood σε γαστρονομική τροχιά.
'Φιλίππου'
Ένα από τα μακροβιότερα αστικά σαλόνια της Αθήνας συμπληρώνει φέτος τον έναν αιώνα λειτουργίας, με την Πατρίσια και τις κόρες της, Σύνθια και Μαριάννα, να πιάνουν το νήμα του εμβληματικού εστιατορίου από εκεί που το άφησε ο σύζυγος και πατέρας τους, Κώστας Φιλίππου.
Από οινοπωλείο και καρβουνιάρικο, σε ένα σταθερό ραντεβού για μαγειρευτά στο Κολωνάκι, το εστιατόριο με έτος ίδρυσης το 1923, έχει επιβιώσει παγκοσμίων πολέμων κι εμφυλίων, έχει δει βασιλείς και χούντες να έρχονται και να φεύγουν, έχει αντέξει κρίσεις, ανακάμψεις και κρίσεις ξανά, κι έχει σταθεί πλάι στην Αθήνα τόσο όταν η πόλη βίωνε φτώχεια αληθινή, όσο και όταν ζούσε σε πλούτο ψεύτικο. Κι σ’ όλα αυτά τα χρόνια, έχει μείνει πάντα αυτό που ήταν απ’ την αρχή: ένα στέκι που σερβίρει την αλήθεια του στο πιάτο, με βασικά συστατικά την οικογενειακή θέρμη της φιλοξενίας του και την comfort νοστιμάδα της γεύσης του.
'La Suite Lounge'
Το 'La Suite Lounge Restaurant' στον 6ο όροφο του 'St.George Lycabettus' (βραβευμένο ως 'καλύτερη θέα στην Ευρώπη') ανήκει σε εκείνη την προνομιακή κατηγορία των αθηναϊκών εστιατορίων που προσφέρουν μία μοναδική οπτική της πόλης. Το σύγχρονο ντιζάιν της σάλας του βρίσκει τη συνέχειά του στη μοντέρνων αποχρώσεων κουζίνα και η τελευταία με τη σειρά της στις θαυμάσιες δημιουργίες του executive chef Βασίλη Μήλιου.
'Gorlomi'
Η περσόνα του Enzo Gorlomi -που έχει λανσάρει ο Lt. Aldo Raine, τον οποίο υποδύεται ο Brad Pitt στο 'Inglourious Basterds' του Quentin Tarantino- είναι αυτή που βαφτίζει το κομψότατο και άκρως ατμοσφαιρικό εστιατόριο. Για το Italian Fine Comfort ευ τρώγειν φορντίζει ο (βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin για τη δουλειά του στο 'Pelagos' του 'Four Seasons') Luca Piscazzi, μαζί με τον ταλαντούχο chef de cuisine Σωτήρη Γιαννόπουλο.
'Jazz in Jazz'
Στο Κολωνάκι και την οδό Δεινοκράτους από το 1996, θυμίζει κάτι από μικρό μουσείο, με θερμό χώρο, γεμάτο με πορτραίτα μουσικών και σπάνιες ηχογραφήσεις. Θα απολαύσεις τη μυσταγωγία που σου προσφέρει συντροφιά με κάποιο straight ποτό ή ένα κλασικό cocktail.
'Fine Mess'
Το κομψό smokehouse του Κολωνακίου μεταφέρθηκε ακριβώς απέναντι από την παλιά του τοποθεσία, στον όμορφο πεζόδρομο της Δελφών. Και εδώ εξακολουθεί να τιμά τις γευστικές παραδόσεις του αμερικανικού Νότου με low & slow BBQ και άλλες προτάσεις σε μοντέρνο ύφος, αλλά και signature cocktails με βάση το bourbon.
'Mai Tai Aθενs'
Στο νούμερο 18 της Πλουτάρχου, το πάλαι ποτέ θρυλικό σποτ έχει ανοίξει εδώ και λίγα χρόνια και πάλι τις πόρτες του, καλωσορίζοντας παλιούς φίλους και νέους θαμώνες της γνώριμης αθηναϊκής μπάρας. Με περισσότερο all day χαρακτήρα, κλασικά αλλά και signature ποτά.
'Paloma's'
Μία κουζίνα λατινοαμερικάνα, που βαπτίζεται από το ίσως δημοφιλέστερο κοκτέιλ της εποχής μας. Σε ένα ζωντανό περιβάλλον με παστέλ χρώματα και ανοιχτή κουζίνα, δοκιμάζεις σπεσιαλιτέ από το νότιο μέρος της αντίπερα όχθης του Ατλαντικού και φροντισμένα κοκτέιλ σε αντίστοιχο ύφος.
'Rock & Roll'
Στο ίδιο σημείο από όπου ξεκίνησε το 1987 επέστρεψε το αγαπημένο bar-restaurant. Το αναθεωρημένο σενάριο συνδυάζει παλιά και νέα στοιχεία: ο πολυέλαιος στη θέση του, οι μουσικές ροκ, με γνωστούς παραγωγούς να εναλλάσσονται στην κονσόλα, ποτά, κοκτέιλ, μοδάτο κοινό και κουζίνα με πολυσυλλεκτική διάθεση από τον Χριστόφορο Πέσκια.
'Queen Bee'
Η βιτρίνα με τα ψωμιά, τα κρουασάν και τα cinnamon rolls παίζει κεντρικό ρόλο σε αυτό το hot spot του Κολωνακίου με τη νεοϋορκέζικη αύρα, που αναδεικνύει την τάση breakfast/brunch. Με το δικό του artisanal αρτοποιείο, το κομψό "Queen Bee" έχει και κάποιες προτάσεις σε ζυμαρικά και μπέργκερ για όσους θέλουν κάτι πιο στιβαρό για φαγητό.
'Brunello'
Μικρό wine bar & bistro με ζεστό χαρακτήρα, που σετάρει τυριά, αλλαντικά και πιάτα με ιταλική βάση (σε επιμέλεια του Μιχάλη Νουρλόγλου) με απεριτίφ, ανάλαφρα κοκτέιλ και 70 παλαιοκοσμίτικα κρασιά.
'Bronco'
Το επιτυχημένο street bar μεταφέρθηκε από τα ΒΠ στο Κολωνάκι, διατηρώντας το στιλ και τη χαλαρότητα, όπως και τις δυνατές ροκ μουσικές του. Ενημερωμένη κάβα και πολλές επιλογές σε μπίρες, ενώ το πρωί σερβίρει καφέ και comfort πιάτα από την all day κουζίνα του.
'Η Δεξαμενή'
Το ιστορικό καφενείο στην πλατεία Δεξαμενής ζει εδώ και μερικά χρόνια μια δεύτερη νιότη, με ένα ενδιαφέρον μωσαϊκό κοινού. Ιδανικό για καφέ από το πρωί και, αργότερα, για μεζέδες με συνοδεία αποσταγμάτων.
'Brasserie Lorraine'
Έχει κάτι ιδιαίτερο αυτό το μέρος. Η 'Brasserie Lorraine' είναι φινετσάτη και ατμοσφαιρική αλλά σνομπ δε θα την έλεγες ποτέ. Ούτε ψυχρή επίσης παρότι έχει μια κλασική εσάνς. Σε κάθε περίπτωση, στον κομψό χώρο της, θα δοκιμάσεις την γαλλοπρεπή κουζίνα του όλο και καλύτερου σεφ Παναγιώτη Ζώκου, υπό τους ήχους του πιάνου και την καθημερινή ζωντανή μουσική.
'μe'
Από τα instant hits στην οδό Καψάλη, ήδη από την πρώτη στιγμή που άνοιξε τις πόρτες του, μερικά χρόνια πριν. Σε έναν φρέσκο χώρο, όπου το λευκό μάρμαρο και ο clean cut σχεδιασμός συναντά χρωματιστά διακοσμητικά και καταπράσινα φυτά, συν τον μινιμαλισμό της ελληνικής κουλτούρας, θα γευθείς πρωινό και brunch, ποιοτικό καφέ και ενδιαφέρουσες επιλογές για lunch και dinner.
'Simul'
Ανακαινισμένο εδώ και 1,5 χρόνο, ομορφότερο και εξελιγμένο γαστρονομικά, το εστιατόριο του Νίκου Θωμά κάνει σουξέ. Μητροπολιτικό mix από σπέσιαλ μπιτάτο groove με funk, jazz, αποδομημένα blues, φίνα rap, ρυθμική ambient electronica και άλλα τέτοια ωραία στη μουσική, μαζί με ωραίο κόσμο, σ’ αυτή την αρ-ντεκό πολυκατοικία του 1932 στην Υψηλάντου. Η γαστρονομική του πρόταση ανοίγει μία ευρύτερη ομπρέλα μπιστρονομίας, διατηρώντας όμως ατόφια τα διαχρονικά της χιτ, όπως ο κόκορας και το καλαμάρι.
'Zurbaran'
Εντυπωσιακό στέκι που συνδυάζει με συναρπαστικό τρόπο το μοντέρνο με το οικείο, αντανακλώντας το σύγχρονο, μητροπολιτικό στιλ εξόδου. Μοντέρνα διεθνής κουζίνα με comfort βάση, που επιμελείται το δίδυμο Γεωργιάννα Χιλιαδάκη και Νίκος Ρούσσος.
'L' Abreuvoir'
Λινά, κολλαριστά τραπεζομάντιλα, επάργυρα κηροπήγια, cloches και χαρακτηριστικός γαλλισμός στην κουζίνα: steak tartare, σαλιγκάρια Βουργουνδίας, entrecotes, πάπια με πορτοκάλι και crepes Suzette δίνουν τον γευστικό τόνο, με το επαρκέστατο, τελετουργικό σέρβις και την εκτενή λίστα κρασιών να συμπληρώνουν την εικόνα ενός ρεστοράν που εκπροσωπεί ακατάβλητα την cuisine francaise από το 1965. Στην κλασικά πολυτελή σάλα και απέναντι, στα φερ φορζε κάτω από τις μουριές, συναντά κανείς πιστούς όλων των ηλικιών.
'Smash ‘n’ Bun'
Ο βραβευμένος σεφ Μιχάλης Νουρλόγλου υπογράφει ποιοτικό street food με "πατητό" burger από ελληνικές αγελάδες σε πατατόψωμο ημέρας και βιολογικά παραφερνάλια, αλλά και vegan επιλογές, με μπίρες μικρών Ελλήνων ζυθοποιών για συνοδεία.
'Philos'
Το σοφιστικέ concept store με την all day φιλοσοφία στο πανέμορφο διατηρητέο νεοκλασικό του 1937 φέρνει και πάλι αύρα παλιάς Αθήνας στη Σόλωνος. Σερβίρει brunch, μεσημεριανό και δείπνο με πιάτα μεσογειακής κουζίνας με διεθνείς πινελιές. Περιεκτική κάβα με προτάσεις συγκεκριμένων οινοποιείων. Θα βρεις επίσης και ενδιαφέρουσες επιλεγμένες εκδόσεις από τον ελληνικό και διεθνή τύπο που είναι διαθέσιμες για αγορά.
'Σπύρος και Βασίλης'
Το διακριτικά πολυτελές εστιατόριο πλησιάζει τα 50 χρόνια γευστικής ιστορίας και παραμένει ακλόνητο στη θέση του. Η Εntrecôte Café de Paris στην αυθεντική της εκτέλεση, το σπιτικό Pate Foie Gras, τα Μπουτάκια Βατράχων καθώς και τα Σαλιγκάρια Βουργουνδίας δίνουν το στίγμα τους στο μενού, το οποίο ακολουθεί την παράδοση της κλασικής γαλλικής κουζίνας με αυθεντικές γεύσεις από την Προβηγκία.
'Τυροκομείο Κωσταρέλου'
Η τρίτη γενιά της οικογένειας του ομώνυμου τυροκομείου στο Μαρκόπουλο (με ιστορία από το 1937) έστησε στο Κολωνάκι ένα μοντέρνο, urban χώρο, που συνδυάζει βιτρίνες φορτωμένες με τα τυριά, δικά τους κι όχι μόνο, κι αλλαντικά, ένα μικρό deli, και μερικά τραπέζια για να κάτσεις για καφέ ή ένα ποτήρι κρασί και να τσιμπολογήσεις.
'Ιπποπόταμος'
Η πινέζα του στο χάρτη, ακριβώς εκεί όπου τα Εξάρχεια σμίγουν με το Κολωνάκι, καθιστά τον "Ιπποπόταμο" ένα διαχρονικό απάγκιο, που το συναντάς από το 1978. Ένα μπαρ-σταθερό σημείο για κάθε περίσταση. Οι ωραίες μουσικές που συνθέτουν ένα μοναδικό soundtrack και η πάντοτε θετική διάθεση που γεννάται από το ίδιο το περιβάλλον του χώρου θα είναι πάντοτε δύο από τα εχέγγυά του.
Σε αυτά, μπορείς να προσθέσεις το πολύ ενδιαφέρον κοινό -εδώ έχουν φιλοξενηθεί και γαλουχηθεί γενιές και γενιές από κάθε "φυλή" της νύχτας- καθώς και τα φροντισμένα ποτά (μεταξύ άλλων, η φήμη της σανγκρίας του έχει αποκτήσει μυθικές διαστάσεις), που συμπληρώνουν και ενισχύουν τα παραπάνω.
'Atole'
Ο σεφ-πατρόν Δημήτρης Αφεντάκης στήνει ένα μεξικάνικο εστιατόριο, που τοποθετεί την κουζίνα της Οαχάκα στο επίκεντρο και ποντάρει στην ποιοτική πρώτη ύλη. Highlights ο κόκορας al pastor, τα ψητά μπροκολίνι με salsa macha, φρέσκια ρίγανη και παλαιωμένο ανθότυρο, καθώς και τα τάκος. Ενδιαφέρουσα λίστα κρασιών και πολύ καλά κοκτέιλ με αποστάγματα αγαύης.
'Mailo's'
Η μακαρονάδα αποκτά "street" διάσταση σε ένα εναλλακτικό και καινοτόμο concept που συνδυάζει την φρέσκια pasta με την street food κουλτούρα. Σε πρώτο πλάνο στο Κολωνάκι, φιγουράρει η μηχανή που φτιάχνει τα ολόφρεσκα ζυμαρικά ημέρας από βιολογικό ιταλικό σιμιγδάλι και νερό και οι μάγειροι που βρίσκονται υπ’ ατμόν ετοιμάζοντας τις παραγγελίες.
Το μενού είναι απλό και περιεκτικό περιλαμβάνοντας 3 διαφορετικούς τύπους ζυμαρικών, με campanelle, casarecce και ριγκατόνι που συνοδεύονται από 10 διαφορετικές φρέσκες signature σάλτσες.
'Zano'
Χώρος φανταστικός, με αέρα ντιζαϊνάτης πολυτέλειας με βιομηχανικό περίβλημα με τούβλο στους τοίχους βαμμένο μαύρο και ταβάνι με φανερούς τους σωλήνες εξαερισμού και της θέρμανσης βαμμένο, σ’ ένα εκτυφλωτικό κροκί, μαζί με σιδερένιες "κεντημένες" βάσεις τραπεζιών με λινά τραπεζομάντιλα.
Όλα αυτά υπό την επιμέλεια του Αντώνη Καλογρίδη. Στην εν γένει μητροπολιτική ατμόσφαιρα έρχεται όμορφα να κουμπώσει η υψηλών ταχυτήτων κουζίνα που επιμελείται ο Γιάννης Κιόρογλου: Μία σύγχρονη ελληνική γαστρονομία με λιγότερα ή περισσότερα κλασικά στοιχεία.
'Bunuel Uptempo Bistro'
Σε ένα ατμοσφαιρικό ρετρό σαλονάκι με αναφορές στον υπερρεαλιστή σκηνοθέτη, το feelgood σποτ έχει αλλάξει ελαφρώς το κόνσεπτ του και μας συστήνεται εδώ και λίγο καιρό ως oyster & tapas bar, πάντοτε με καλό ποτό. Πάντοτε όμως φιλόξενο και ζωντανό, ακριβώς εκεί όπου η Πατριάρχου Ιωακείμ σμίγει με την Μαρασλή.
'Figo Pasta Bar'
All-day ιταλικό στέκι, στο οποίο η μέρα ξεκινά με αρωματικά χαρμάνια καφέ και περιποιημένα σάντουιτς σε focaccia, panini, tortilla και brioche, ενώ από το μεσημέρι θα αφεθείς στη γοητεία των γεύσεων της ιταλικής κουζίνας.
Ξεκινάς με μοσχαρίσιο καρπάτσιο, με ρόκα, παρμεζάνα και τσάτνεϊ εποχής, συνεχίζεις με pinsa romana στην πιο απλή εκδοχή της, όπως η Margarita, για να εκτιμήσεις τη νοστιμιά των εκλεκτών υλικών και της καλοφτιαγμένης ζύμης. Το "ρυθμό" του μενού, όμως, δίνουν τα φρέσκα χειροποίητα ζυμαρικά: παπαρδέλες ραγού με πάπια και μασκαρπόνε, κλασική καρμπονάρα, ραβιόλι με θαλασσινά, αλλά και νόστιμα, ωραία χυλωμένα ριζότι.
'Brutus Tavern'
Premium κοπές από διάσημες ράτσες μόσχου, αλλά και comfort πιάτα με εκλεκτές πρώτες ύλες συνθέτουν το μενού που υπογράφει ο Μιχάλης Νουρλόγλου και εκτελεί ο Στέφανος Ρίζος στο εντυπωσιακό steakhouse του Κολωνακίου, που θυμίζει πολυτελή λέσχη με ζεστές bistrot πινελιές. Φροντισμένη λίστα κρασιών.
'IT Restaurant'
Φωτεινός, φιλόξενος, σύγχρονης αντίληψης, eco-friendly χώρος με διαφορετικά επίπεδα και κυρίαρχο στοιχείο το ανοιχτόχρωμο ξύλο. Φαγητό με comfort χαρακτήρα και διεθνείς, μεσογειακές και ελληνικές αποχρώσεις. Εξίσου δημοφιλές είναι και το Sunday brunch του εστιατορίου, το οποίο παραμένει πιστό σε μια healthy φιλοσοφία, από του οποίου τον κατάλογο φυσικά δε λείπουν και τα signature cocktails.
'Izakaya'
Η μοντέρνα ιαπωνική gastropub έχει εδώ και περίπου ένα χρόνο αλλάξει σημείο αλλά όχι γειτονιά. Έτσι το 'Izakaya' συναντάται πλέον στη Λουκιανού. Η κουλτούρα της χώρας των χρυσάνθεμων είναι η έμπνευση του σχεδιασμού της σάλας του bar-restaurant, που επιμελήθηκε η "GJP Design & Construction" με κυρίαρχα χρώματα το μαύρο και το κόκκινο και στοιχεία ιαπωνικού design όπου το μπαμπού δένει αρμονικά με μάρμαρο, ξύλο και γυαλί. Σε πρώτο πλάνο στο βάθος η ανοιχτή κουζίνα και το raw bar με την ομάδα των μαγείρων σε εγρήγορση.
'Malconi’s'
Cool ατμόσφαιρα σε έναν όμορφο χώρο με ζεστά υλικά, τραπέζια από ματ μαύρο μάρμαρο και φωτιστικά-γιγάντιες λάμπες, ο οποίος βγαίνει κι έξω στο πεζοδρόμιο από την πλευρά της Πλουτάρχου. H ιταλική γαστροπάμπ με το κοσμοπολίτικο ταμπεραμέντο διανύει τη δωδέκατη χρονιά λειτουργίας της, με τον σεφ Γιάννη Κοσμαδάκη να κρατά σταθερά τα γευστικά ηνία, επαναπροσδιορίζοντας την έννοια του comfort food. Το hip στέκι στην κολωνακιώτικη πιάτσα δεν διαχωρίζει το φαγητό από τη διασκέδαση, διατηρώντας σε αμφότερα τον πήχη ψηλά.
'Al3x the Fresh Pasta Bar'
Έκανε όνομα για τα φρέσκα ζυμαρικά του το στέκι αυτό που δημιούργησε η σεφ Άλεξ Βασιλάτου στην πλατεία Δεξαμενής και η δημοφιλία του το ακολουθεί και στο νέο του πόστο στην οδό Μασσαλίας. Περιβάλλον χαλαρό, με όμορφες γωνιές για να χαρείς το κρασί σου παρέα με την αλλιώτικη καρμπονάρα "ναυαγός", το "καπνάκι" με πλούσια κρέμα από πιπεριά Φλωρίνης και κάσιους και άλλες signature προτάσεις.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.