Η Φάρμα πίσω από το "πράσινο αστέρι" Michelin του "Delta restaurant"

"Επίσημη πρώτη" παρουσίαση της Φάρμας στα Μεσόγεια, που τροφοδοτεί το εστιατόριο "Delta" και τον όμιλο Δειπνοσοφιστήριο με προϊόντα 100% οργανικής καλλιέργειας.

Φάρμα

Σε μια έκταση 32 στρεμμάτων στην περιοχή της Βραυρώνας, δυο νέοι καλλιεργητές πραγματοποίησαν το όραμά τους καλλιεργώντας τη γη όχι απλώς 100% οργανικά, αλλά σχεδόν βιοδυναμικά. Και προχωρούν ακάθεκτοι, καθώς γι αυτούς η φάρμα έχει γίνει τρόπος ζωής. Στο εγχείρημα μπήκε αθόρυβα αλλά ουσιαστικά ο όμιλος του Δειπνοσοφιστηρίου, με αποτέλεσμα το "Delta" -και όχι μόνο- να χρησιμοποιεί στα αστεράτα πιάτα του τα φυσικά προϊόντα της φάρμας: λαχανικά, καρποί, αβγά, πουλερικά, βρώσιμα λουλούδια. Να θυμηθούμε, ότι εκτός από τoν Χρυσό Σκούφο και τα 2 αστέρια Michelin, το "Delta" τιμήθηκε φέτος και με το Étoile Verte, το "πράσινο αστέρι" με το οποίο ο Michelin επιβραβεύει τη βιωσιμότητα.

Φάρμα

Οι καλλιέργειές της φάρμας μεγαλώνουν χωρίς καμμία "ξένη" υποστήριξη, ουσιαστικά δέχονται μόνο νερό, ενώ η λίπανση και η καταπολέμηση των ζιζανίων γίνεται με φυσικές μεθόδους. Το εγχείρημα δένει απόλυτα με τις τάσεις της σύγχρονης εστίασης, που τοποθετούν στο επίκεντρο τα φυσικά προϊόντα, την τοπικότητα, το μηδενικό αποτύπωμα, με μια λέξη τη βιωσιμότητα και τις ανεπανάληπτες γεύσεις των παλιών σπόρων, όπου είναι εφικτό. Γιατί πλέον, πολυτέλεια στο τραπέζι δεν αποτελεί τόσο το χαβιάρι, όσο το λαχανικό, ο καρπός, το αβγό ή το πουλερικό που για να αναπτυχθούν πήραντον χρόνο τους, την  προσωπική φροντίδα και ό,τι προσφέρει αποκλειστικά η φύση. Απαιτεί κόπο, χρόνο, αφοσίωση. Για τον καλλιεργητή που θα το τολμήσει, είναι τρόπος ζωής.

Φάρμα

Η "Φάρμα στα Μεσόγεια" μας συστήθηκε επίσημα μ’ ένα βιωματικό event. Ξενάγηση από τους δυο ενθουσιώδεις νέους δημιουργούς της, Δημήτρη Χατζηδημητρίου και Ανδρέα Παξινό στις καλλιέργειες, τη σημασία της εποχικότητας και της τοπικότητας, τις αρχές και τη φιλοσοφία της "φυσικής" καλλιέργειας. Μαζί, ο executive chef και συνιδιοκτήτης του ομίλου Δειπνοσοφιστήριον Δημήτρης Σκαρμούτσος, εστίασε στο αποτέλεσμα, που είναι η χρήση αυτών των προϊόντων: "Aκολουθούμε ένα μοντέλο που αφήνει θετικό αποτύπωμα στο περιβάλλον και συνειδητοποιούμε ότι είναι εφικτό. Δίνουμε προτεραιότητα στα λαχανικά και στα φρούτα, κοιτώντας πρώτα τι υπάρχει γύρω μας, δημιουργώντας με βάση την αρχή της τοπικότητας και της εγγύτητας, χωρίς να επιβαρύνουμε το περιβάλλον και να ενθαρρύνουμε την εντατική παραγωγή".

Φάρμα

Ένα βαθιά "ελληνικό" τραπέζι, με πολλά προϊόντα από τη φάρμα ετοιμάστηκε επί τόπου και στρώθηκε κάτω από τον γλυκό φθινοπωρινό ήλιο, με φόντο τον φράγκικο πύργο των De La Roche του 13ου αιώνα, που δεσπόζει στο πανέμορφο αττικό τοπίο των Μεσογείων. Ο Άρης Σκλαβενίτης, sommelier και wine director του Ομίλου, επέλεξε κρασιά που συμπλήρωσαν εξαιρετικά τις γεύσεις και μίλησε για τον ελληνικό αμπελώνα και τη θέση που διεκδικεί στην παγκόσμια σκηνή.

Φάρμα

Η φάρμα, απλή, αυθεντική κι ανεπιτήδευτη είναι επισκέψιμη και πραγματικά αξίζει μια βόλτα μέχρι τη Βραυρώνα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024: Η ελληνική κουζίνα με τα μάτια του αστεράτου Ιταλού Luca Piscazzi

Ο σεφ του "Pelagos" στο "Four Seasons" της Αθήνας δημιούργησε για την τελετής απονομής ένα μενού με τοπικές και εμβληματικές σπεσιαλιτέ της ελληνικής κουζίνας ιδωμένες μέσα από μια σύγχρονη ιταλική ματιά και κέρδισε θερμό χειροκρότημα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟς
17/05/2024

Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024 και ο "Κύκλος των Χαμένων Συνταγών": Δείτε τα highlights της βραδιάς απονομής

Ποια μπορεί να είναι η νέα ματιά στον πλούτο της ελληνικής κουζίνας που θα οδηγήσει στην περαιτέρω εξέλιξή της μέσω των ριζών της, στη δεύτερη "επανάστασή" της; Αυτό ήταν το μεγάλο ερώτημα που τέθηκε σχεδόν σε κάθε εκλεκτό καλεσμένο στο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης και την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024. Αλλά και πολύ πιο μακριά από εκεί.

Η Άννη Ηλιοπούλου για το επόμενο βήμα της ελληνικής κουζίνας

Διαβάστε αναλυτικά τον λόγο της Προέδρου του Δ.Σ. της Δέσμης Εκδοτικής Α.Ε. και Επικεφαλής του θεσμού των Χρυσών Σκούφων Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας Άννης Ηλιοπούλου στο πλαίσιο της τελετής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024.

Γιάννη Κιόρογλου, πώς είναι να μαγειρεύεις για το Φεστιβάλ των Καννών;

Μία κουβέντα με τον χαρισματικό Έλληνα σεφ που διαπρέπει (και) σε γαλλικό εστιατορικό έδαφος.

Paco Morales, Massimo Bottura, Andoni Aduriz, Ana Ros και Clare Smyth στο φετινό Sani Gourmet

Ο γαστρονομικός θεσμός του 'Sani Resort' επιστρέφει με ένα εντυπωσιακό διεθνές line-up αστεράτων σεφ.

Το "Αφρόψαρο" πάει Σαντορίνη

Το ψαρογαφικό στέκι – φαβορί του Νέου Ηρακλείου αποκτά καλοκαιρινή έδρα στο νησί του ηφαιστείου, με την παιχνιδιάρικη θαλασσινή κουζίνα του να αγναντεύει συγκλονιστική θέα στην καλντέρα από τη βεράντα του "Rocabella Santorini Hotel"