Το "Bless me father" βλογάει την Καρύτση με ποτό και φίνο bar food

Η πλατεία Καρύτση ξανανάβει σιγά σιγά τα φώτα της και ο πιο καινούργιος της «κάτοικος» είναι αυτό το αλέγκρο all day gastrobar, με σινιέ κοκτέιλ από τον Αλέξανδρο Γκικόπουλο και σπέσιαλ bar food από τον βραβευμένο σεφ Ασημάκη Χανιώτη.

bless1

Αν και γνώριζα τον Δημήτρη Τσάλα από τα πολύ επιτυχημένα μαγαζιά "Bank Job" και "Godmama’s Yard", δεν είχε τύχει να μου αναφέρει ποτέ την μακροχρόνια φιλία που τον συνδέει με τον Ασημάκη Χανιώτη, σεφ του "Pied à Terre", ενός από τα καλύτερα εστιατόρια του Λονδίνου με αστέρι Michelin, αλλά και guest chef της φετινής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας  όπου μας εντυπωσίασε με τις ρηξικέλευθες ελληνικές του γεύσεις. Όταν λοιπόν το "Bless me Father", το ολοκαίνουργιο εγχείρημα του Δημήτρη παρέα με τον Άγγελο Βάκρη και τα αδέρφια Γιώργο και Λεωνίδα Σαμπαζιώτη, άρχισε να μορφοποιείται στην πλατεία Καρύτση, εκείνος απευθύνθηκε στον παλιό του φίλο προκειμένου να αναλάβει το κομμάτι του φαγητού. 

Το επισκέπτομαι ένα βράδυ καθημερινής, από εκείνα που κάποια πορεία βυθίζει το κέντρο σε σχεδόν ανησυχητική ησυχία, και έτσι περιεργάζομαι απερίσπαστος  το πολύ όμορφο retro-modern σκηνικό του μαγαζιού που έπλασε η Zitateam: ασπρόμαυροι κεραυνοί στα πλακάκια του πατώματος, ένας "ουρανός" αστραφτερός από εντυπωσιακούς τετράγωνους καθρέφτες, ζωηρό πετρόλ σκαρφαλώνει στους τοίχους συναντώντας γλυκό ξανθό ξύλο, κεραμιδί χρώμα σκεπάζει τα τραπέζια του φαγητού και στο βάθος μια γωνιά ντυμένη σε εκτυφλωτικό μπορντό που κοσμούν κάδρα κάθε μεγέθους με φωτογραφίες και έργα. 

bless2

Ο DJ έχει πάρει θέση παίζοντας ατμοσφαιρικές spiritual μουσικές που τα βράδια της Παρασκευής και του Σαββάτου δυναμώνουν, ενώ η μπάρα με τα χρυσά και μπρούτζινα στοιχεία, τους καθρέφτες και το ξύλο είναι από τις ομορφότερες και μεγαλύτερες του κέντρου. Από τη λίστα των κοκτέιλ που επιμελείται ο Αλέξανδρος Γκικόπουλος κάνω την αρχή με το Sacramental που παντρεύει το τζιν, το mescal και την τεκίλα με τσάι από το Άγιο Όρος, μαστίχα και καρπούζι σε ένα σύνολο στιβαρό και ενδιαφέρον. Ο συνοπτικός, προς το παρόν, κατάλογος του φαγητού ξεκινά με προτάσεις για πρωινό και συνεχίζεται με μια σειρά από φίνες ιδέες bar food. 

bless4

Η σαλάτα του Καίσαρα επαναπλασάρεται πάνω σε τραγανές και ολοζώντανες καρδιές μαρουλιού με ωραίο μπέικον και μυρώνια που εξάπτουν τη γεύση. Το τηγανιτό καλαμαράκι popcorn, αν και χωρίς να το θυμίζει τρώγεται με τη μανία του αγαπημένου εδέσματος καθώς το βουτάς σε σος wasabi με εκπληκτικό πικάντικο βάθος. To τηγανιτό κοτόπουλο πουδράρεται με φύκια nori και kombu που κάνουν την κρούστα του πρωτότυπα γλυκοφάγωτη και το φέρνουν σε επαφή με την ωραία μαγιονέζα πάπρικας που το συνοδεύει. 

bless5

Το μοσχαρίσιο burger που έρχεται κομμένο σε στιλ γιαπωνέζικου σάντουιτς sando έχει κι αυτό την πρωτοτυπία του που θα την χαιρόμουν πολύ περισσότερο αν ο κιμάς δεν ήταν τόσο αλμυρός, με αποζημιώνει όμως η cacio e pepe αλά ελληνικά, με τυριά Μετσοβόνε και Σαν Μιχάλη να χυλώνουν υπέροχα πάνω της. Τώρα βέβαια δικαίως θα σκεφτείτε πως τα ζυμαρικά δεν είναι ακριβώς bar food, ας πούμε όμως πως πρόκειται για ένα πιάτο-προπομπός από το κοντινό μέλλον που ο κατάλογος θα μεγαλώσει, αποκτώντας πιο εστιατορική χροιά. Προς αυτήν την κατεύθυνση συνηγορούν άλλωστε και τα επιδόρπια – η ανάλαφρη κρεμ μπριλέ με tonca και το όμορφα άγλυκο προφιτερόλ -, που αμφότερα έχουν εστιατορική χάρη. 
 

Περισσότερες πληροφορίες

Bless Me Father

Πλατεία Καρύτση 2, κέντρο
  • Bars

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'the mushroom.': Η Madame Ginger και το pop-up της στο Athens Street Food Festival

Πιάτα με βάση το μανιτάρι που έρχονται για να καταθέσουν μία διαφορετική οπτική στο street food.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
10/05/2024

Στο 'Po'Boys' (και) για smash burger προβατίνας

Το ΒΒQ joint του Ψυρρή έχει νέους καρνιβορικούς άσους στο μανίκι του.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024: Για μια υψηλή τοπική κουζίνα της Ελλάδας

Ποντιακά σιρόν με πασκιτάν και πράσα με δαμάσκηνα ή μόνο μουσακάς; Πώς θα βαδίσουν οι "εξωτικές" τοπικές μας σπεσιαλιτέ στην παγκόσμια πασαρέλα και πώς θα αποκτήσει πληρότητα, δυνατή ταυτότητα και διεθνές σεξαπίλ η γαστρονομία μας; Η ελληνική κουζίνα βρίσκεται σε σταυροδρόμι, λίγο πριν την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης (14/5).

39 καυτά νέα από την εστιατορική καλοκαιρινή Ελλάδα

Το ελληνικό καλοκαίρι που πλησιάζει θα είναι φέτος πιο πλούσιο και νόστιμο από ποτέ. Ιδού λοιπόν μια πρώτη φουρνιά νέων αφίξεων που έρχονται οσονούπω από το Αιγαίο ως το Ιόνιο και από το Βορρά μέχρι το Νότο της χαρισματικής καλοκαιρινής Ελλάδας.

Βραβεία Eλληνικής Kουζίνας 2024: Για τον guest chef Luca Piscazzi το τοπικό στοιχείο πρέπει να φωτιστεί στην ελληνική κουζίνα

Ο ταλαντούχος Ιταλός σεφ δημιουργεί και μαγειρεύει το μενού της φετινής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας που έρχεται στις 14/5 στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης. Λίγο προτού αναχωρήσει για τον Βορρά, μας μιλά για τη μαγειρική του φιλοσοφία, τη σημασία που έχουν οι γαστρονομικές διακρίσεις και την αγάπη του για την ελληνική κουζίνα και τα προϊόντα της, που τον ενθουσιάζουν και τον εμπνέουν.

Το 'Boavista Social Club' στο μπαρ και τα decks του 'Birdman'

Το περίφημο σποτ της Λισαβόνας, σε ένα ξεχωριστό βράδυ στη δημοφιλή αθηναϊκή μπάρα.

Το Athens Street Food Festival επιστρέφει στο Γκάζι

Όπως κάθε Μάιο, έτσι και φέτος, το πιο λαχταριστό φεστιβάλ της πόλης επανέρχεται στο Παλιό Αμαξοστάσιο του Ο.Σ.Υ.