Ένας 'Zohos' φυτρώνει στο αθηναϊκό κέντρο

Το νέο εστιατόριο του 'Electra Palace Athens' βάζει στο επίκεντρο τη γη και τη θάλασσα της Ελλάδας, ανατρέχοντας σε μαγειρικές ρίζες.

Το εστιατόριο ελληνικής κουζίνας Zohós στο ξενοδοχείο Electra Palace Athens

Ένα μάλλον κοινό μυστικό όσον αφορά τα εντός του αθηναϊκού κέντρου γευστικά δρώμενα, είναι η αξιόλογη δουλειά που γίνεται τα τελευταία χρόνια στα εστιατόρια του ξενοδοχείου 'Electra Metropolis Athens', όπου τόσο το χαλαρό και burger-oriented 'Λοbby' όσο και το δημιουργικό 'Metropolis Roof Garden', έχουν κάτι να πουν, το καθένα καβαλώντας το δικό του μήκος κύματος. Σε αυτά αλλά στο έτερο σποτ φιλοξενίας της γνωστής αλυσίδας, το 'Electra Palace', έρχεται να προστεθεί το 'Zohós'.

'Zohós' όπως ζοχός

Το άγριο χόρτο με τα οδοντωτά φύλλα που συναντάται σχεδόν σε ολόκληρη την ελληνική επαρχία και τα νησιά είναι αυτό που βαφτίζει το νέο εστιατόριο, το οποίο βρίσκει έδρα σε έναν όμορφα διαμορφωμένο κήπο, με τραπεζάκια μοιρασμένα σε επίπεδα και ένα άκρως ευχάριστο περιβάλλον. 

Το εστιατόριο ελληνικής κουζίνας Zohós στο ξενοδοχείο Electra Palace Athens 3

Το εστιατόριο ελληνικής κουζίνας Zohós στο ξενοδοχείο Electra Palace Athens 8

Το εστιατόριο ελληνικής κουζίνας Zohós στο ξενοδοχείο Electra Palace Athens 10

Ακριβώς εκεί, ο executive chef Σάκης Βενέτης μαζί με τον chef de cuisine Χάρη Αντωνόπουλο, αντλούν έμπνευση από την ελληνική φύση, ερμηνεύουν δημιουργικά το γενικότερο πνεύμα του μεζέ και ραφινάρουν τη συνήθεια του κυριακάτικου οικογενειακού τραπεζιού, με πιάτα που ποντάρουν σε προσεκτικά διαλεγμένες πρώτες ύλες από μικροπαραγωγούς, κτηνοτρόφους και ψαράδες.

Όλα εδώ προσεγγίζονται με την ιδιαίτερη φροντίδα που επιτάσσει ο σεβασμός στην παράδοση αλλά και σύγχρονες τεχνικές, σε ένα γενικότερο πλαίσιο zero waste και nose-to-tail φιλοσοφίας.

Το εστιατόριο ελληνικής κουζίνας Zohós στο ξενοδοχείο Electra Palace Athens 5

Η επί το έργον μετάφρασή τους είναι προτάσεις σαν την ενδιαφέρουσα εκδοχή του γαύρου μαρινάτου που τυλίγει άγρια χόρτα και τα δύο μαζί σκεπάζονται με ένα dressing πράσινης πιπεριάς ή τα α λα dumplings στην εμφάνιση μυρωδάτα χορτοπιτάκια με πετιμέζι ροδιού, μάραθο και μαύρο σκόρδο.

Προχωρώντας στα ενδότερα του μενού, βρήκα θαυμάσια ιδέα (που συναντά προφανώς και μία πολύ καλή εκτέλεση) την κρεμμυδόπιτα Καρπάθου με χειροποίητο προσούτο προβατίνας μαζί με τα στοιχεία που της δίνει μία πάστα αμυγδάλου που παίζει στο πλάι. 

Το εστιατόριο ελληνικής κουζίνας Zohós στο ξενοδοχείο Electra Palace Athens 9

Στην περίπτωση του καλού ψητού καλαμαριού, η ουσία του μάλλον χάνεται πάνω σε μία πληθωρική ρεβιθάδα Σίφνου (σε κρέμα), σε αντίθεση με τις καλοτηγανισμένες κροκέτες μπακαλιάρου, με την έξοχη πάστα από πιπεριά Φλωρίνης - που στον αντίποδα με το προηγούμενο πιάτα, θα μπορούσε να είναι περισσότερη. 

Τέλος, όσον αφορά τα επιδόρπια, τις εντυπώσεις κερδίζει το παγωτό αγριομάραθο που συνοδεύει την πορτοκαλόπιτα. Στα συν η περιεκτική λίστα κρασιών και τα home cocktails με ελληνικά αποστάγματα.

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Περισσότερες πληροφορίες

Zohós

Ναυάρχου Νικοδήμου 18-20 (ξεν. «Electra Palace Athens»), κέντρο
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'the mushroom.': Η Madame Ginger και το pop-up της στο Athens Street Food Festival

Πιάτα με βάση το μανιτάρι που έρχονται για να καταθέσουν μία διαφορετική οπτική στο street food.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
10/05/2024

Στο 'Po'Boys' (και) για smash burger προβατίνας

Το ΒΒQ joint του Ψυρρή έχει νέους καρνιβορικούς άσους στο μανίκι του.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024: Για μια υψηλή τοπική κουζίνα της Ελλάδας

Ποντιακά σιρόν με πασκιτάν και πράσα με δαμάσκηνα ή μόνο μουσακάς; Πώς θα βαδίσουν οι "εξωτικές" τοπικές μας σπεσιαλιτέ στην παγκόσμια πασαρέλα και πώς θα αποκτήσει πληρότητα, δυνατή ταυτότητα και διεθνές σεξαπίλ η γαστρονομία μας; Η ελληνική κουζίνα βρίσκεται σε σταυροδρόμι, λίγο πριν την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης (14/5).

39 καυτά νέα από την εστιατορική καλοκαιρινή Ελλάδα

Το ελληνικό καλοκαίρι που πλησιάζει θα είναι φέτος πιο πλούσιο και νόστιμο από ποτέ. Ιδού λοιπόν μια πρώτη φουρνιά νέων αφίξεων που έρχονται οσονούπω από το Αιγαίο ως το Ιόνιο και από το Βορρά μέχρι το Νότο της χαρισματικής καλοκαιρινής Ελλάδας.

Βραβεία Eλληνικής Kουζίνας 2024: Για τον guest chef Luca Piscazzi το τοπικό στοιχείο πρέπει να φωτιστεί στην ελληνική κουζίνα

Ο ταλαντούχος Ιταλός σεφ δημιουργεί και μαγειρεύει το μενού της φετινής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας που έρχεται στις 14/5 στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης. Λίγο προτού αναχωρήσει για τον Βορρά, μας μιλά για τη μαγειρική του φιλοσοφία, τη σημασία που έχουν οι γαστρονομικές διακρίσεις και την αγάπη του για την ελληνική κουζίνα και τα προϊόντα της, που τον ενθουσιάζουν και τον εμπνέουν.

Το 'Boavista Social Club' στο μπαρ και τα decks του 'Birdman'

Το περίφημο σποτ της Λισαβόνας, σε ένα ξεχωριστό βράδυ στη δημοφιλή αθηναϊκή μπάρα.

Το Athens Street Food Festival επιστρέφει στο Γκάζι

Όπως κάθε Μάιο, έτσι και φέτος, το πιο λαχταριστό φεστιβάλ της πόλης επανέρχεται στο Παλιό Αμαξοστάσιο του Ο.Σ.Υ.