Μάκης Δεναξάς: "Η επένδυση στη γαστρονομία είναι φυσική εξέλιξη της φιλοξενίας"

Ο άνθρωπος πίσω από το «Liostasi» της Ίου, ένα από τα πιο ξεχωριστά boutique ξενοδοχεία των Κυκλάδων, αλλά και από το πολυβραβευμένο εστιατόριο «Grandma’s» που απέσπασε φέτος έναν ακόμη Χρυσό Σκούφο, εξηγεί γιατί η σύνδεση τουρισμού και γαστρονομίας είναι μια αυτονόητη συνταγή επιτυχίας.

Μάκης Δεναξάς Ίος Liostasi Grandma's

Γέννημα-θρέμμα της 'Ίου και άνθρωπος ζυμωμένος με το τουριστικό προφίλ του νησιού από μικρό παιδί, ο Μάκης Δεναξάς ηγήθηκε της ξενοδοχειακής αναγέννησης της Ίου στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, μετατρέποντας το ξενοδοχείο "Liostasi" σε ένα πολύτικο ξενοδοχειακό project, που έχει πια ενταχθεί στο Small Luxury Hotels of the World, αποτελώντας ένα από τα πιο ξεχωριστά boutique καταλύματα των Κυκλάδων. Έχοντας ξεκινήσει το μακρύ ταξίδι του στην τουριστική επιχειρηματικότητα από το πρακτορείο "Ακταίον", που άνοιξε ο πατέρας του το 1972, κι αργότερα απ’ το ομώνυμο πλοίο που συνέδεσε το νησί με τη Μύκονο, την Πάρο και τη Σαντορίνη, την τελευταία πενταετία ο κύριος Δεναξάς κοντράρει τα παραπάνω νησιά και στο γαστρονομικό τερέν, με όχημα το "Grandma’s", ένα εστιατόριο που ήδη από το 2019 συγκαταλέγεται στα καλύτερα της Ελλάδας, αποσπώντας τον πρώτο του Χρυσό Σκούφο. Διάκριση που διατηρεί έκτοτε - πλέον με τον ταλαντούχο σεφ Θοδωρή Κυριακίδη στην κουζίνα – και η οποία έχει αποτελέσει οδηγό για την ανάπτυξη μιας ολοένα ζωηρότερης εστιατορικής σκηνής σε όλο το νησί. "Οι επισκέπτες μας ανταποκρίνονται σε κάθε προσπάθεια για αναβάθμιση, κι αυτό μας δίνει ώθηση να θέτουμε τον πήχη όλο και πιο ψηλά", τονίζει, περιγράφοντας μ’ έναν τρόπο και τη θεαματική επίδραση που έχει η γαστρονομική ανάπτυξη στην τουριστική δυναμική ολόκληρου του νησιού. Μιλήσαμε για την εξέλιξη της γαστρονομίας στην Ίο που αναδεικνύεται όλο και πιο δυναμικά σε πόλο έλξης και για το καλό φαγητό στο πλαίσιο του αφιερώματός μας στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τη γαστρονομία της.

Διαβάστε Επίσης

Το "Liostasi" είναι ένα ξενοδοχείο με έντονη προσωπικότητα, οι παροχές του οποίου προσφέρουν από μόνες τους μια πολύ ξεχωριστή εμπειρία διαμονής. Τι σας ώθησε να επενδύσετε στη γαστρονομική του ταυτότητα με την αφοσίωση που απαιτεί ένα εστιατόριο τόσο υψηλού επιπέδου όσο το "Grandma’s", που βραβεύεται σταθερά στους Χρυσούς Σκούφους;

Στο πέρασμα των χρόνων του, το "Liostasi" διαμορφώθηκε ως ένα boutique ξενοδοχείο που αποτελεί από μόνο του έναν προορισμό, και το έχει καταφέρει αυτό προσφέροντας μια ολοκληρωμένη εμπειρία, με πυρήνα και γνώμονα τη φροντίδα του φιλοξενούμενου μας σε κάθε επίπεδο. Αυτό που επιδιώκουμε, είναι η διαμονή στο "Liostasi" να αποτελεί για όσους το επιλέγουν μια ολοκληρωμένη ανάμνηση σε κάθε της πτυχή – αυτήν της χαλάρωσης, της αποσυμπίεσης, του καλλιτεχνικού ερεθίσματος, αλλά και της γεύσης. Και γι’ αυτό φροντίζουμε όλες οι υπηρεσίες που παρέχουμε να είναι άριστες.

Grandma's
Ανάμεσα στα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας συγκαταλέγεται σταθερά το "Grandma's"

Με αυτό κατά νου, η απόφαση μας να επενδύσουμε στη γαστρονομική ταυτότητα του ξενοδοχείου ήταν κάτι που προέκυψε εντελώς φυσικά, αλλά και πολύ νωρίς για εμάς: ήταν μια φυσική προέκταση της φιλοξενίας που θέλαμε να παράσχουμε. Μια τέτοια απόφαση, φυσικά, συνεπάγεται πολύ μεγάλη επιχειρηματική και επενδυτική αφοσίωση, η οποία, όμως, είναι για εμάς αυτονόητη. Όπως κάθε τι που δημιουργούμε, έτσι και το "Grandma’s" έχει το δικό του όραμα, το οποίο πραγματώνεται με βάσει αρκετούς πυλώνες, από την ανάπτυξη ενός μοναδικού και καινοτόμου μενού, ή την πρόσληψη εξαιρετικά ταλαντούχων σεφ και προσωπικού, έως την εξασφάλιση υψηλής ποιότητας πρώτων υλών, ενώ κρίσιμη για την επιτυχία του εστιατορίου είναι και η διαρκής βελτίωση της εμπειρίας που προσφέρει. Δεν θα μπορούσε, άλλωστε, να είναι διαφορετικά, αφού μόνον εάν το εστιατόριο αποτελεί γαστρονομικό προορισμό, θα μπορεί να πλαισιώσει την εμπειρία που προσφέρει και το "Liostasi".

Διαβάστε Επίσης

Ως επιχειρηματίας σε πολλούς κλάδους του τουρισμού, έχετε επαγγελματική τριβή λίγο - πολύ με όλες τις πτυχές της εμπειρίας που μπορεί να προσφέρει η Ίος. Πόσο έχει η γαστρονομία μπει στην ατζέντα του επισκέπτη του νησιού τα τελευταία χρόνια;

Η γαστρονομία συνιστά πλέον αναπόσπαστο μέρος της τουριστικής εμπειρίας της Ίου. Οι επισκέπτες αναζητούν ολοένα και περισσότερο αυθεντικές γαστρονομικές εμπειρίες, οι οποίες τους επιτρέπουν να εξερευνήσουν και να κατανοήσουν καλύτερα τον πολιτισμό και τις παραδόσεις του τόπου που επισκέπτονται. Η σπουδαία της τυροκομική κληρονομιά, για παράδειγμα, με ξεχωριστά προϊόντα όπως η νιώτικη μυζήθρα, το ξινοτύρι και το σκοτύρι, ή το μέλι από θυμάρι και ρείκι, αλλά και η σημαντική προσπάθεια που γίνεται στην αναβάθμιση της τοπικής οινοποιείας, με Κυκλαδίτικες ποικιλίες και ετικέτες που ανανεώνονται και αναβαθμίζονται συνεχώς, έχουν αναδείξει τον ξεχωριστό γευστικό χαρακτήρα του νησιού, ενισχύοντας τη γαστρονομική δυναμική του. Παράλληλα, Η γαστρονομία του νησιού αναβαθμίζεται συνεχώς - και όσο μπορούμε συμβάλουμε κι εμείς σε αυτό – έχοντας πια δημιουργήσει μια τάση που λειτουργεί ενθαρρυντικά και προσελκύει νέες επενδύσεις σε ποιοτικά εστιατόρια και γαστρονομικά εγχειρήματα στο νησί, αναδεικνύοντας συνολικά την Ίο σε γαστρονομικό προορισμό.

εστιατόριο Grandma's στο ξενοδοχείο Liostasi στην Ίο
Αρνάκι με αγκινάρες και λαβράκι με "ριζότο" καλαμαριού σε μελάνι σουπιάς, δύο από τα καλύτερα πιάτα του Grandma's για το περασμένο καλοκαίρι

Διαβάστε Επίσης

H εστιατορική σκηνή του νησιού είναι πλέον πράγματι πιο ζωηρή από ποτέ, με αρκετούς σημαντικούς Έλληνες σεφ να πιάνουν εκεί λιμάνι για διάφορα project. Πώς διαβλέπετε τη γαστρονομική του εικόνα να εξελίσσεται;

Πιστεύουμε ότι η εισαγωγή νέων ιδεών και εγχειρημάτων στη γαστρονομία μόνο θετικά μπορεί να λειτουργήσει. Η ποικιλία και το διαφορετικό μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό παράγοντα για την ανάπτυξη της τοπικής εστιατορικής σκηνής, προσφέροντας νέες και καινοτόμες επιλογές στους επισκέπτες. Εντούτοις, είναι κρίσιμο τα νέα εγχειρήματα και ιδέες να σέβονται και να αναδεικνύουν την τοπική παράδοση και κουλτούρα, διατηρώντας το γαστρονομικό χαρακτήρα του νησιού. Η ισορροπία μεταξύ της παράδοσης και της καινοτομίας είναι θεμελιώδης για τη διατήρηση της αυθεντικότητας και της ποιότητας της γαστρονομικής προσφοράς της Ίου.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα καλύτερα νέα εστιατόρια της Νέας Υόρκης για το 2024

Από αυθεντικές εθνικές κουζίνες μέχρι μοντέρνες προσεγγίσεις και exclusive fine dining εμπειρίες, αυτά τα εστιατόρια προσφέρουν επιλογές για κάθε γούστο και διάθεση, σύμφωνα με το Condé Nast Traveler.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/11/2024

ΜάνηΜάνη

Το διαχρονικό στέκι της οδού Φαλήρου στο Κουκάκι μένει πιστό στην comfort ελληνική κουζίνα που το χαρακτηρίζει, με νέο σεφ τον Ανέστη Ποιμενίδη.

Τρεις θεματικές βραδιές με αρώματα και γεύσεις από όλο τον κόσμο στο "La Suite Lounge" του "St George Lycabettus"

Ο 6ος όροφος του ξενοδοχείου μεταμορφώνεται σε έναν παγκόσμιο προορισμό γεύσεων, προσφέροντας τρία θεματικά μενού εμπνευσμένα από διεθνείς κουζίνες και τη δημιουργικότητα του Στέφανου Παπανικολάου.

150 χρόνια γεύσεων: Ένα επετειακό ταξίδι γαστρονομίας από το Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία

Ένα γευστικό ταξίδι σε 150 χρόνια ιστορίας περιμένει τους λάτρεις της γαστρονομίας στο Winter Garden City Lounge.

"Nice n Easy Piraeus Tower": Μια νέα εποχή γαστρονομίας και διασκέδασης στον Πειραιά

Ο Πύργος του Πειραιά αποκτά νέα πνοή με έναν σύγχρονο προορισμό που συνδυάζει γαστρονομία υψηλών προδιαγραφών, πολυτέλεια και διασκέδαση.

12 μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα στην Αθήνα για χειμωνιάτικη θαλπωρή, όπως κι αν την εννοείς

Ο οδηγός μας για τα μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα της Αθήνας συγκεντρώνει προτάσεις που καλύπτουν κάθε γευστική προτίμηση.

To The Zillers Pastry Bar υποδέχεται το βερολινέζικο CODA (2*)

O αναγνωρισμένος Pastry Chef René Frank, ιδιοκτήτης του βραβευμένου με 2 αστέρια Michelin dessert εστιατορίου CODA, έρχεται από το Βερολίνο στην Αθήνα στις 25 Νοεμβρίου, για μία δημιουργική συνέργεια με το The Zillers Pastry Bar και τον Pastry Chef George Platinos.