Ήταν μια μοναδική γαστρονομική συνάντηση κορυφής η τελετή απονομής των Χρυσών Σκούφων 2023 που εξέφρασε την αισιοδοξία, την ευαισθησία και το δημιουργικό πνεύμα της γαστρονομίας στην Ελλάδα σήμερα, μέσα στις σοβαρές αντιξοότητες που, δυστυχώς, μας κυκλώνουν. Για να γιορτάσουν τα 30 χρόνια της δυναμικής τους παρέμβασης στη γαστρονομία της χώρας, το "αθηνόραμα" διοργάνωσε μια ψηφοφορία, μέσω της οποίας πάνω από 200 σεφ, βραβευμένοι ή υποψήφιοι για Χρυσό Σκούφο αυτά τα 30 χρόνια του θεσμού, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, ανέδειξαν τους επιδραστικότερους μεταξύ των συναδέλφων τους.
Τιμής ένεκεν, λοιπόν, οι 11 κορυφαίοι της κάλπης δημιούργησαν και μαγείρεψαν στη "Μεγάλη Βρεταννία" το μενού της επετειακής τελετής απονομής. Ανάμεσά τους βετεράνοι της ελληνικής σκηνής, αλλά και νεότερα αστέρια και συγκεκριμένα, κατά σειρά κατάταξης, οι Έκτορας Μποτρίνι, Σωτήρης Ευαγγέλου, Αθηναγόρας Κωστάκος, Τάσος Μαντής, Λευτέρης Λαζάρου, Γιάννης Μπαξεβάνης, Χριστόφορος Πέσκιας, Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος, Παύλος Κυριάκης, Θάνος Φέσκος και Hervé Pronzato (ισοψήφησαν στην 10η θέση), συνεργάστηκαν για πρώτη φορά όλοι μαζί σε δυάδες και μία τριάδα για τη δημιουργία ενός επετειακού μενού εξαιρετικών γεύσεων και σπεσιαλιτέ, που εκφράζει τη γευστική άνοιξη της χώρας και την εξέλιξή της.
Το καλωσόρισμα των καλεσμένων, πάντως, το επιμελήθηκε ο executive chef της "Μεγάλης Βρεταννίας" Αστέριος Κουστούδης, συμπράττοντας με την μπριγκάδα του στην πραγματοποίηση αυτού του μοναδικού δείπνου∙ ήταν μια λιτή αλλά πολύ εκφραστική τριπλέτα σνακ που μύριζε Ελλάδα, με ντελικάτο σαν χιόνι αφρό φέτας ΔΩΔΩΝΗ, κρέμα ντομάτας σαν ηλιόλουστο απόσταγμά της και γλυκοξιδάτες ελιές μαζί με ωραίο προζυμένιο ψωμί. Μαζί τους ήπιαμε μπίρα Kaiser Pilsner, απολύτως ταιριαστή με τη χαρακτηριστική πικράδα της.
Στο πρώτο στάδιο, τρεις σεφ έδωσαν το εναρκτήριο λάκτισμα με τρία διαφορετικά πιάτα σερβιρισμένα μαζί. Ο Αθηναγόρας Κωστάκος ετοίμασε ένα από τα σουξέ του, τον δυναμικό καπνιστό ταραμά με φρέσκια ντομάτα και κριτσίνι χαρουπιού, ο Γιάννης Μπαξεβάνης ανθό κολοκυθιού γεμιστό με ψάρι, κρίταμα και σάλτσα από κοχύλια και ο Έκτορας Μποτρίνι τολμηρό al dente "πατσά" από αποξηραμένη κοιλιά ψαριού με πικάντικη σαφρανέ σάλτσα. Όλη αυτή την ποικιλία τη συνόδευσε με μεγάλη επιτυχία το Μοσχοφίλερο Boutari Cuvée Speciale 2022 από σταφύλια παλαιών κλημάτων 49 ετών, με την εξόχως αρωματική γεύση του.
Σειρά είχαν ο Χριστόφορος Πέσκιας με τον Αλέξανδρο Χαραλαμπόπουλο, που εστίασαν στην ντομάτα – ή μάλλον σε μια ιδιαιτέρως καλοκαιρινή εκδοχή της, με τη γεύση της συνδυασμένη με τη δροσιά τραγανής πίκλας καρπουζιού να ενισχύεται από νερό ντομάτας και λάδι αρωματισμένο με ρίγανη, σαν το ραφιναρισμένο ζουμί μιας χωριάτικης που, αντί για φέτα, έχει μια "ντομάτα" γεμισμένη με τη δυνατή "μπλε" γεύση από καρίκι. Ιδανική αρμονία το ροζέ από Ξινόμαυρο Dianthos Boutari 2022, γεμάτο ζωηρή γεύση ώριμης ντομάτας.
Στη συνέχεια ήρθε το βαρύ πυροβολικό, με τον Σωτήρη Ευαγγέλου και τον Λευτέρη Λαζάρου να σερβίρουν αλαβάστρινη τραγανή σουπιά πάνω σε γέμιση γεμιστών με κουκουνάρι, σταφίδες και αφρό φέτας ΔΩΔΩΝΗ πάνω τους. Μ’ αυτό τον σύγχρονο νεο-παραδοσιακό συνδυασμό ήπιαμε το καινούργιο Λευκό Γράμμα Boutari 2022 από Ασύρτικο, Μαλαγουζιά και Sauvignon blanc που ταίριαξε ταμάμ με την άψογα ισορροπημένη, φρουτώδη πιπεράτη γεύση του.
Τη σκυτάλη πήραν οι Τάσος Μαντής και Θάνος Φέσκος για να παρουσιάσουν έναν ντελικάτο, μαργαριταρένιο μπακαλιάρο σε μια σύγχρονη αριστοκρατική βερσιόν με σάλτσα από κεφίρ, ζωμό μυδιών και άγριο σκόρδο τουρσί. Ιδανικό το πάντρεμα αυτού του πιάτου με τη mineral γραμμένη οξύτητα του Ασύρτικου της Santorini Boutari 2021.
Το φινάλε έγραψε ένα επιδόρπιο για θερμό χειροκρότημα από τους Παύλο Κυριάκη και Hervé Pronzato: Η φινέτσα ενός άψογα τρυφερού και αμυγδαλένιου financier, με παγωτό amaretto αχλάδι και τραγανά καρύδια pecan έγραψε όμορφα και δίπλα τους μπήκε ερυθρό γλυκό Ιουλιάτικο Boutari 2008 από Λιάτικο, σερβιρισμένο με ένα παγάκι.
Τα πιάτα του δείπνου συνόδευαν επίσης τα premium ιταλικά νερά, ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό S.Pellegrino από το Μπέργκαμο της Ιταλίας και φυσικό μεταλλικό Acqua Panna από την Τοσκάνη.
Ο καφές στο τέλος της βραδιάς ήταν ο απαλός και κομψός νέος premium Congo Organic της Nespresso professional με ωραίες γευστικές νότες δημητριακών, ξηρών καρπών και φρούτων. Σημειωτέον δε ότι συμμετέχει στο πρόγραμμα Reviving Origins, ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο μέσω του οποίου επιχειρείται η αναβίωση μερικών από τις πιο σπουδαίες ποικιλίες καφέ που έχουν σχεδόν χαθεί.
Στην αρχή και στο φινάλε απολαύσαμε επίσης το εξαιρετικό ρούμι από τη Νικαράγουα Flor de Caña: στο welcome το απαλό 12άρι, με τις ευωδιές ψημένου μήλου και βανίλιας σκέτο ή σε ένα πολύ δροσιστικό Spritz με βερμούτ και τόνικ, και το 18άρι, με την όλο ξηρούς καρπούς και καραμέλα μπαχαράτη γεύση του και τη μακριά βελούδινη επίγευση ως digestif. Ήταν μια βραδιά με πολλή ψυχή.
Τα προϊόντα για τη δημιουργία των πιάτων επιλέχθηκαν από τη THE MART.
Χορηγοί Χρυσών Σκούφων 2023
ΔΕΗ
S.Pellegrino - Acqua Panna
Kaiser
The Mart
Nespresso Professional
ΔΩΔΩΝΗ
Boutari
Flor De Cana
εικόνα widget