Το "Esthio" φέρνει τη γεύση των Βαλκανίων στο Κουκάκι

Το νέο εστιατόριο του Έλβι Δημήτρη Ζύμπα σερβίρει ελεύθερες εκδοχές γευστικών σημαιοφόρων από χώρες όπως η Σερβία, η Βουλγαρία, η Αλβανία και η Ελλάδα, σε elevated μορφή μιας fine-comfort μαγειρικής προσέγγισης που έχει τη νοστιμιά για πρωταγωνιστή.

Esthio Κουκάκι 2023 Λεωνίδας Τούμπανος

Πέμπτη μεσημέρι, θερμοκρασία στα χαμηλά 30, η Αθήνα έχει αρχίσει να σιγοψήνεται, και στο Κουκάκι, που τα στενά του απλώνονται σα διάδρομοι φάμπρικας μαζικού τουρισμού (αυτόματα πλυντήρια δίπλα σε βρετανικού τύπου sports bars οι πιο πρόσφατες αφίξεις που παρατηρώ, λίγο πιο πέρα από βιτρίνες γεμάτες είδη ελληνικής λαϊκής τέχνης με ούγια Άπω Ανατολής), ο ήλιος λάμπει κατάτι επιθετικός, για όσους τουλάχιστον δεν έρχονται εδώ από το βόρειο σέλας, για να εξερευνήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στο τερέν του AirBnB.

Esthio Κουκάκι 2023 Έλβι Δημήτρης Ζύμπα
Λεωνίδας Τούμπανος
Το Κουκάκι ήταν ανέκαθεν μια γαστρονομική γειτονιά, λέει ο Έλβι Δημήτρης Ζύμπα, από το "Esthio", τη νέα εστιατορική έδρα του

Κι όμως, "το Κουκάκι ήταν ανέκαθεν μια γειτονιά γαστρονομική, στην οποία έχουμε την καλύτερη ευκαιρία να επιδείξουμε με αξιώσεις την κουζίνα της περιοχής μας", μου λέει ο Έλβι Δημήτρης Ζύμπα, από το νέο γαστρονομικό του στέκι: το "Esthio" (από το αρχαιοελληνικό εσθίω), στην ανοιχτόκαρδη βεράντα του οποίου μοιάζει να έχει εγκατασταθεί ένα αναζωογονητικό βοριαδάκι, γλυκό κι ανακουφιστικό όσο κι η κομψή μίνιμαλ αισθητική στους αφράτους μαύρους καναπέδες που ζώνουν τον έξω χώρο, αλλά και στις γλυκές καμπύλες στα stools της μικρούλας μέσα σάλας, που έχει για επίκεντρο τη μπάρα της ανοιχτής κουζίνας. Εκεί, δηλαδή, όπου η ομάδα ολοκληρώνει πιάτα εμπνευσμένα από τα Βαλκάνια, συνθέτοντας élevé εκδοχές γευστικών σημαιοφόρων από χώρες όπως η Σερβία, η Βουλγαρία, η Αλβανία και – φυσικά – η Ελλάδα, με τη φρεσκάδα και τη νοστιμιά για κεντρικούς πρωταγωνιστές, πλαισιωμένους από μαγειρική κομψότητα και υψηλή τεχνική.

Esthio Κουκάκι 2023
Λεωνίδας Τούμπανος
Το προζυμένιο ψωμί του "Esthio", που φτιάχνεται επιτόπου, από τρία διαφορετικά άλευρα, ένα είναι από τα νοστιμότερα που σερβίρονται αυτήν την περίοδο στην Αθήνα

Το προζυμένιο ψωμί, για παράδειγμα, που φτιάχνεται εδώ από τρία διαφορετικά άλευρα, είναι ένα από τα πιο νόστιμα και συννεφένια που σερβίρονται αυτήν την περίοδο στην Αθήνα, κι έρχεται με μια μυκονιάτικου τύπου μαϊντανοσαλάτα (καίτοι κομμάτι λειψή στη βοτανική δροσιά) και εκλεκτό ελαιόλαδο Μάνης με ανθό αλατιού, ενώ το μαριναρισμένο ψάρι ημέρας (μαγιάτικο απ’ το Γύθειο, σήμερα), που συνοδεύεται από έναν βελούδινο κι εκφραστικό πουρέ φασολάδας, έχει βουτυρένιο δάγκωμα κι ορεκτικές εντάσεις, χορηγία του μίγματος μπαχαρικών που "χτίζουν" το τσεβάπι, το παραδοσιακό κεμπάπ των Σέρβων δηλαδή. Η δε γκαστρωμένη πιπεριά, γεμιστή με ντομάτα και λευκό τυρί - μια μεσογειακή αγαπημένη απανταχού του βαλκανικού ήλιου - εδώ έρχεται σε open faced εκδοχή με αεράτη κρέμα από γαλένι και ζουμερές καρδιές ντομάτας να φτιάχνουν πληθωρική μπουκιά, που θυμίζει καλοκαίρι σε κάθε δάγκωμα, ακόμη κι αν το ταρτάρ γαρίδας, που πλουτίζει το πιάτο, δε βρίσκει χώρο να εκφράσει την ευγενική του βουτυράδα.

Esthio Κουκάκι 2023
Λεωνίδας Τούμπανος
Η πιπεριά γεμιστή με ντομάτα και λευκό τυρί - μια μεσογειακή αγαπημένη απανταχού του βαλκανικού ήλιου - εδώ έρχεται σε open faced εκδοχή, με ταρτάρ γαρίδας να πλουτίζει τη μπουκιά
Esthio Κουκάκι 2023
Λεωνίδας Τούμπανος
Το μαγειρευτό με καρύδια - ένα "βασιλικό γεύμα", όπως το θεωρούν στην Αλβανία - είναι αρκετό για να πείσει και τους αλλεργικούς του Κουκακίου να βάλουν τη γειτονιά στον εστιατορικό τους χάρτη

Κάνω ένα βήμα πίσω εδώ, για να θυμίσω ότι τον Έλβι Ζύμπα τον γνωρίσαμε από το βραβευμένο "Alficon" του Παγκρατίου, ο γιαουρτοταβάς του οποίου (παραδοσιακό πιάτο της Αλβανίας, πατρίδα του σεφ), αποτέλεσε πιάτο – φετίχ της πόλης, για όσους πρόλαβαν να το ανακαλύψουν. Τώρα που το "alficon" δεν υπάρχει πια, το πιάτο σερβίρεται εδώ εξίσου φινετσάτο και πληθωρικό. Για τη θέση του φαβορί στο μενού, όμως, κοντράρεται στα ίσια από το μαγειρευτό με καρύδια: ένα "βασιλικό γεύμα", όπως το θεωρούν στην Αλβανία, που εδώ όμως έρχεται σε πιο φίνα, ανάλαφρη εκδοχή, με ολόφρεσκη σφυρίδα άριστα διαχειρισμένη στη θέση του κρέατος της παραδοσιακής συνταγής, και μεταξένια υφή στην γλυκιά κρέμα κρεμμυδιών, που γειώνεται απ’ τις ξυλώδεις ξηροκαρπάτες νότες του καρυδιού. Ένα πιάτο σπουδαίας φινέτσας, τόσο εξωτικό και οικείο ταυτόχρονα, που αρκεί για να κάνει ακόμη και αλλεργικούς του Κουκακίου, σαν τον υπογράφοντα, να βάλουν τη γειτονιά στους προορισμούς τους.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Esthio

Δημητρακοπούλου 7, Κουκάκι
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'the mushroom.': Η Madame Ginger και το pop-up της στο Athens Street Food Festival

Πιάτα με βάση το μανιτάρι που έρχονται για να καταθέσουν μία διαφορετική οπτική στο street food.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
10/05/2024

Στο 'Po'Boys' (και) για smash burger προβατίνας

Το ΒΒQ joint του Ψυρρή έχει νέους καρνιβορικούς άσους στο μανίκι του.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024: Για μια υψηλή τοπική κουζίνα της Ελλάδας

Ποντιακά σιρόν με πασκιτάν και πράσα με δαμάσκηνα ή μόνο μουσακάς; Πώς θα βαδίσουν οι "εξωτικές" τοπικές μας σπεσιαλιτέ στην παγκόσμια πασαρέλα και πώς θα αποκτήσει πληρότητα, δυνατή ταυτότητα και διεθνές σεξαπίλ η γαστρονομία μας; Η ελληνική κουζίνα βρίσκεται σε σταυροδρόμι, λίγο πριν την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης (14/5).

39 καυτά νέα από την εστιατορική καλοκαιρινή Ελλάδα

Το ελληνικό καλοκαίρι που πλησιάζει θα είναι φέτος πιο πλούσιο και νόστιμο από ποτέ. Ιδού λοιπόν μια πρώτη φουρνιά νέων αφίξεων που έρχονται οσονούπω από το Αιγαίο ως το Ιόνιο και από το Βορρά μέχρι το Νότο της χαρισματικής καλοκαιρινής Ελλάδας.

Βραβεία Eλληνικής Kουζίνας 2024: Για τον guest chef Luca Piscazzi το τοπικό στοιχείο πρέπει να φωτιστεί στην ελληνική κουζίνα

Ο ταλαντούχος Ιταλός σεφ δημιουργεί και μαγειρεύει το μενού της φετινής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας που έρχεται στις 14/5 στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης. Λίγο προτού αναχωρήσει για τον Βορρά, μας μιλά για τη μαγειρική του φιλοσοφία, τη σημασία που έχουν οι γαστρονομικές διακρίσεις και την αγάπη του για την ελληνική κουζίνα και τα προϊόντα της, που τον ενθουσιάζουν και τον εμπνέουν.

Το 'Boavista Social Club' στο μπαρ και τα decks του 'Birdman'

Το περίφημο σποτ της Λισαβόνας, σε ένα ξεχωριστό βράδυ στη δημοφιλή αθηναϊκή μπάρα.

Το Athens Street Food Festival επιστρέφει στο Γκάζι

Όπως κάθε Μάιο, έτσι και φέτος, το πιο λαχταριστό φεστιβάλ της πόλης επανέρχεται στο Παλιό Αμαξοστάσιο του Ο.Σ.Υ.