Σε μία εξόχως σημαντική όσο και λαμπερή βραδιά, το "αθηνόραμα" και τα εστιατόρια της χώρας που υπηρετούν την εθνική γευστική κουλτούρα έδωσαν ραντεβού στο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης για την τελετή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2023. Το βράδυ της 13ης Ιουνίου και στο πλαίσιο του εορτασμού των 30 ετών του σημαντικότερου γαστρονομικού θεσμού της Ελλάδας, των Χρυσών Σκούφων, αναδείχθηκαν οι άριστοι της εγχώριας κουζίνας, παρουσία σημαντικών θεσμικών παραγόντων, μεγάλων επιχειρηματιών και δημοσιογράφων.
Η φετινή λίστα έσπασε το περσινό ρεκόρ των 80 εστιατορίων, με εκείνα που τιμήθηκαν με τη βαθυγάλανη πλακέτα να φτάνουν για τη χρονιά που διανύουμε τα 117, γεγονός που πιστοποιεί για μία ακόμη φορά τη διαρκή ανέλιξη, τόσο στην παραδοσιακή όσο και στη σύγχρονη έκφανση της ελληνικής κουζίνας.
> Διάβασε ακόμη: Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2023 από το Αθηνόραμα: Η τελετή απονομής και οι μεγάλοι νικητές
Ανάμεσά τους και 34 νέα εστιατόρια που για πρώτη φορά μπαίνουν στη γαστρονομική ελίτ των βραβευμένων, με τη γεωγραφική τους κατανομή να εκτείνεται από την Κοττάνη και τη Νέα Μάκρη του Έβρου μέχρι την Καλαμάτα, από το Μέτσοβο έως τη Νίσυρο και από τα Επτάνησα έως τις μικρότερες των Κυκλάδων, την Ρόδο και την Κρήτη.
Τα αποτελέσματα του γευστικού "σαφάρι" που ξεκίνησε η γευσιγνωστική ομάδα του "α" από το περασμένο καλοκαίρι μέχρι και τα μέσα του χειμώνα, διασχίζοντας από άκρη σε άκρη την ηπειρωτική χώρα και πλέοντας σχεδόν σε κάθε ελληνικό νησί, ανακοινώθηκαν σε μία ιδιαίτερη τελετή, την οποία διαδέχθηκε το diner de gala από τον βραβευμένο σεφ Ασημάκη Χανιώτη. Ο τελευταίος είναι επικεφαλής της κουζίνας του "Pied à Terre", ενός από τα πιο σταθερά βραβευόμενα με αστέρι Michelin ανεξάρτητα εστιατόρια του Λονδίνου, ενώ το 2018 κέρδισε το αστέρι ως ο νεότερος σεφ (και μοναδικός Έλληνας) που έχει καταφέρει κάτι τέτοιο στη βρετανική μητρόπολη.
Ο guest chef των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2023 Ασημάκης Χανιώτης, επικεφαλής της κουζίνας του "Pied à Terre", ενός από τα πιο σταθερά βραβευόμενα με αστέρι Michelin ανεξάρτητα εστιατόρια του Λονδίνου, με τον executive chef του Makedonia Palace Σωτήρη Ευαγγέλου
Ο 33χρονος σεφ, επιβεβαίωσε επί του πιάτου όλα τα παραπάνω μέσω ενός άμεσου, δημιουργικού και σοφιστικέ μενού, παρουσιάζοντας την ελληνική κουζίνα υπό τη ματιά ενός Λονδρέζου, αποτέλεσμα των εμπειριών του στην πρωτεύουσα της Αγγλίας, συνδυαστικά με κορυφαίες πρώτες ύλες της χώρας μας, ενδιαφέρουσες τεχνικές, αλλά και ασυνήθιστα παντρέματα γεύσεων. Το μενού δημιουργήθηκε όπως πάντα με την υποστήριξη του πολυβραβευμένου σεφ Σωτήρη Ευαγγέλου και της μπριγάδας του "Makedonia Palace". Κάθε κάρτα στα τραπέζια των καλεσμένων μάλιστα έφερε και τη χειρόγραφη υπογραφή του ταλαντούχου δημιουργού Ασημάκη Χανιώτη, κάνοντας ακόμη πιο συλλεκτικό το εξαιρετικό μενού.
Το ευφάνταστο centerpiece των τραπεζιών με την υπογραφή του Δημήτρη Μπραζά
"Αυτό που θα ακολουθήσει τώρα, είναι το μεγαλύτερο γαστρονομικό catwalk που έγινε ποτέ στην Ευρώπη" ανέφερε στο ξεκίνημα της λαμπερής βραδιάς ο Γιώργος Παπαγεωργίου, που μαζί με τη Ναταλία Δραγούμη αποδείχθηκαν δύο έξοχοι οικοδεσπότες. Η συνέχεια περιλάμβανε ένα από τα highlights της φετινής τελετής, που δεν ήταν άλλο από την εντυπωσιακή είσοδο-"παρέλαση" των ανθρώπων των 117 βραβευμένων εστιατορίων, υπό τους ήχους του μουσικού θέματος της ταινίας "Η γέφυρα του ποταμού Κβάι". Με σημαιοφόρους από κάθε περιοχή της Ελλάδας, σεφ και ιδιοκτήτες εστιατορίων όπως ήταν απολύτως λογικό- γνώρισαν την αποθέωση από τους προσκεκλημένους.
Οι δύο δημοφιλείς ηθοποιοί ξεδίπλωσαν τη συνέχεια της βραδιάς μέσω ενός γαστρονομικού παιχνιδιού με τίτλο "Ελληνική κουζίνα και βραβευμένη γαστρονομία: Μύθοι και αλήθειες", που έφερε ξανά στη ζωή σημαντικές στιγμές από τις τρεις δεκαετίες του κορυφαίου εστιατορικού θεσμού της χώρας. Αυτές περιελάμβαναν μεταξύ άλλων δηλώσεις σημαντικών προσωπικοτήτων, αλλά και χιουμοριστικά βίντεο.
Ακριβώς τέτοια ήταν το γεμάτο ατάκες παιχνίδι πόκερ ανάμεσα στους Χριστόφορο Πέσκια, Λευτέρη Λαζάρου, Έκτορα Μποτρίνι και Χρύσανθο Καραμολέγκο ή η προσπάθεια των Στέλιου Μάινα, Άκη Σακελλαρίου, Ιεροκλή Μιχαηλίδη, Θοδωρή Αθερίδη και Γεράσιμου Σκιαδαρέση να εκπαιδευτούν ως γευσιγνώστες και να τα κάνουν όλα λάθος. Από τις πιο συγκινητικές στιγμές της φετινής τελετής ήταν και το παρατεταμένο χειροκρότημα σε δύο σημαντικές προσωπικότητες της ελληνικής κουζίνας που δε βρίσκονται πια μαζί μας, τους Γιώργο Χατζηγιαννάκη και Νίκο Κοντοσώρο.
Η Ναταλία Δραγούμη και ο ο Γιώργος Παπαγεωργίου αποδείχθηκαν δύο έξοχοι οικοδεσπότες
"Οι φετινές βραβεύσεις έχουν μια ιδιαίτερη σημασία για όλους μας στο Αθηνόραμα, αλλά και μια ιδιαίτερη συναισθηματική φόρτιση. Φέτος, ο θεσμός των Χρυσών Σκούφων συμπληρώνει τα 30 του χρόνια. Από τη δημιουργία του, το 1994, και την πρώτη βράβευση εστιατορίων που έγινε πότε στην Ελλάδα μέχρι σήμερα, η πορεία της εθνικής μας γαστρονομίας, της ελληνικής κουζίνας, έχει κάνει άλμα επί κοντώ. Όταν το 1994 αποφασίσαμε την δημιουργία του θεσμού των Χρυσών Σκούφων, στόχος μας ήταν όχι μόνο η συνολικότερη αναβάθμιση της εστιατορικής σκηνής στη χώρα μας, αλλά και το δύσκολο, πολύ δύσκολο στοίχημα της ποιοτικής αναβάθμισης της ελληνικής κουζίνας. Να βγει από την ανυποληψία στην οποία είχε πέσει, να αποκτήσει λάμψη, να γίνει μόδα, να ξαναγαπηθεί από το κοινό αλλά και από τους σεφ και να μας κάνει περήφανους ως χώρα και ως λαό, ανταποκρινόμενη στη μεγάλη ιστορία της" ανέφερε με τη σειρά της η εμπνεύστρια και επικεφαλής των Χρυσών Σκούφων, Άννη Ηλιοπούλου, για να συμπληρώσει στη συνέχεια πως "η εξέλιξη της ελληνικής κουζίνας είναι εντυπωσιακή. Και ο θεσμός των Χρυσών Σκούφων έπαιξε καταλυτικό ρόλο, υπήρξε βασικός κινητήριος μοχλός σε αυτή την επιτυχία, κατά γενική ομολογία όλων. Από τα 2 μόλις βραβευμένα εστιατόρια ελληνικής κουζίνας του 1994 –δεν υπήρχε τρίτο που να ήταν σε επίπεδο βράβευσης– που ήταν το Βαρούλκο και η Ρένα της Φτελιάς, μέχρι τα σημερινά 117 Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας, η απόσταση είναι τεράστια".
Η Άννη Ηλιοπούλου, Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου Δέσμης Εκδοτικής Α.Ε. και Επικεφαλής Γευσιγνωστικής Επιτροπής Χρυσών Σκούφων, βράβευσε τα εστιατόρια που πήραν βαθμολόγια 15,5 στα 20: (από αριστερά) Νίκος Μπίλλης ("Selene", Ξεν. "Katikies Garden", Σαντορίνη) και Γιώργος Καβαλάρης ("Varoulko Santorini", Ξεν. "Grace Hotel Santorini, Auberge Resorts Collection", Σαντορίνη). Μαζί τους οι Γιώργος Παπαγεωργίου και Ναταλία Δραγούμη, παρουσιαστές της τελετής απονομής
Η Άννη Ηλιοπούλου συνέχισε με την τοποθέτηση για τις αλλαγές των γευσιγνωστικών κριτηρίων της επιτροπής, που εφαρμόζονται ήδη για τις αμέσως επόμενες αξιολογήσεις εστιατορίων, αυτές του 2024: "Σ’ αυτήν ακριβώς τη χρονική στιγμή το Αθηνόραμα και η γευσιγνωστική επιτροπή του, καλούνται να πάρουν νέες αποφάσεις, επαναπροσδιορίζοντας την αξιολογική πολιτική του θεσμού, μετά από πολλά χρόνια στη διάρκεια των οποίων υπήρξαν ειδικές θετικές δράσεις και ιδιαίτερη στήριξη στην ελληνική κουζίνα. Το εντυπωσιακά διογκούμενο κύμα των εστιατορίων ελληνικής κουζίνας και το επίπεδο ποιότητας της γαστρονομίας τους, που θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε και ως ‘κίνημα’, παράλληλα με την ανάλυση των προβλέψεων για το εγγύς μέλλον, μας υποχρεώνει να προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός νέου αξιολογητικού πλαισίου. Με την νέα αξιολογητική σεζόν, που έχει ήδη αρχίσει, αυστηροποιούνται ακόμα περισσότερο η βαθμολόγηση και οι βάσεις αξιολόγησης, καθώς και οι παράμετροι βάσει των οποίων καθορίζεται ο χαρακτηρισμός ενός εστιατορίου ως ‘ελληνική κουζίνα’ ή όχι. Στόχος είναι να βραβεύονται κάθε χρόνο οι καλύτεροι των καλύτερων, ταυτόχρονα με την προστιθέμενη αξία των βραβείων, που όσο πιο δύσκολες προδιαγραφές έχουν για να αποκτηθούν, τόσο μεγαλύτερη αξία έχουν για όσους βραβεύονται".
To καλύτερο εστιατόριο με Ελληνική Κουζίνα για το 2023 είναι το "Varoulko Seaside" (16/20, Αθήνα). Το βραβείο στον Ιδιοκτήτη & Chef του εστιατορίου Λευτέρη Λαζάρου απένειμε ο Δημήτρης Ηλιόπουλος, Εκδότης του Αθηνοράματος. Μαζί τους οι Ναταλία Δραγούμη και Γιώργος Παπαγεωργίου, masters of cerenomy.
Καλύτερο εστιατόριο ελληνικής κουζίνας για το 2023 αναδείχθηκε για άλλη μία φορά το "Varoulko Seaside", χάρη στη βιρτουοζιτέ του Λευτέρη Λαζάρου και της ομάδας του, που έχει οδηγήσει το θαλασσινό ινστιτούτο του Μικρολίμανου σε μια πολύχρονη πορεία με πλήθος διακρίσεων. "Για μένα το Αθηνόραμα και η Άννη (Ηλιοπούλου) είναι το Βαρούλκο του 1987 - τότε που μου είχε πει "Λευτέρη προχώρα, καλά πας!", σε μία εστιατορική σκηνή που δεν έχει καμία σχέση με το σήμερα" τόνισε εμφανώς συγκινημένος ο Πειραιώτης καπετάνιος της γεύσης, αναγνωρίζοντας την άξια συνέχεια του Αθηνοράματος στα χέρια της νεότερης γενιάς.
Ο Λευτέρης Λαζάρου δεν ήταν ο μόνος από τους Έλληνες αρχιμάγειρες που εξήρε την κομβική συμβολή του Αθηνοράματος στη δημιουργία και την εξέλιξη όχι μόνο της εθνικής κουζίνας σε εστιατορικό επίπεδο αλλά και ολόκληρης της σκηνής. Ο Γιάννης Μπαξεβάνης ανέτρεξε σε ένα παλαιότερο άρθρο του Δημήτρη Αντωνόπουλου, που έγραφε πως "μέσα από κάθε πιάτο του είναι σαν να βγάζει την ελληνική σημαία". Ο σεφ Μπαξεβάνης παραδεχόμενος αρχικά ότι "δεν είχε συναίσθηση ότι έκανε ελληνική κουζίνα αλλά απλά ότι μαγείρευε αυτά που του άρεσαν", κατέληξε στη συνέχεια πως "αυτή η πλαισίωση του Αθηνοράματος έβαλε τα πράγματα σε ένα ρυάκι εξέλιξης".
Από την πλευρά του, ο Σωτήρης Ευαγγέλου -ένας από τους επιδραστικότερους Έλληνες σεφ σύμφωνα με τους ίδιους τους καλύτερους μάγειρες της χώρας που συμμετείχαν μαζικά στη μεγάλη ψηφοφορία που οργάνωσε το Αθηνόραμα- στάθηκε στην προσπάθεια που γίνεται στο "Makedonia Palace" ώστε να στηριχθούν όσο περισσότερο γίνεται οι ντόπιοι παραγωγοί και απηύθυνε "γαστρονομικούς χαιρετισμούς" από την -με τη σφραγίδα της Unesco- πρωτεύουσα της γαστρονομίας, Θεσσαλονίκη. "Εμείς οι μάγειροι και ιδιαίτερα οι πιο μεγάλοι, χρωστάμε μέρος της γαστρονομικής μας παράδοσης στο Αθηνόραμα" συμπλήρωσε ο ίδιος, που μαζί με τον Ασημάκη Χανιώτη και την πολυάριθμη μπριγάδα του, καταχειροκροτήθηκε στο φινάλε.
Αξίζει να αναφερθεί πως για ακόμη μία χρονιά, δε θα μπορούσε να βρεθεί καταλληλότερο και πιο φιλόξενο τερέν από το "Makedonia Palace Hotel", με τους Άλκη Σωτηρίου (Γενικός Διευθυντής), Σωτήρη Ευαγγέλου (Executive Chef), Νίκο Χαραλαμπίδη (F&B Manager) και Περικλή Μαγουλά (Διευθυντής Πωλήσεων) να μένουν πιστοί στο πόστο τους σαν masters μίας άψογης φιλοξενίας, μεριμνώντας για τα πάντα, προκειμένου να κυλήσει η εκδήλωση με την ακρίβεια ελβετικού ρολογιού και να στεφτεί κατά γενική ομολογία από απόλυτη επιτυχία. Παράλληλα, το όπως πάντα υποδειγματικό προσωπικό του "Makedonia Palace Hotel" φρόντισε για την εξαιρετική ροή του σερβιρίσματος.
Η άψογη ομάδα του Makedonia Palace μαζί με τον guest chef Ασημάκη Χανιώτη και τον executive chef του ξενοδοχείου Σωτήρη Ευαγγέλου αποθεώθηκαν στο τέλος της βραδιάς
Τα βραβεία στους νικητές απένειμαν ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, η Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Σωτήρης Μπάτος, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Βουλευτής και πρώην Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, η Διευθύντρια Marketing Κοινωνικής Εταιρικής Ευθύνης ΔΕΘ – HELEXPO Μαρία Σιλοπούλου, η Διευθύντρια Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) Ισμήνη Μπογδάνου, ο Senior Brand Manager της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης Δημήτρης Στεφανάκης, ο Bars & Restaurants Sales Manager της NESTLE WATERS Γρηγόρης Μανωλέλης και ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Γενικής Εμπορικής Διεύθυνσης της The Mart Νίκος Γραμματικός. Επίσης βραβεία απένειμαν η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Δέσμης Εκδοτικής ΑΕ και επικεφαλής της γευσιγνωστικής επιτροπής των Χρυσών Σκούφων Άννη Ηλιοπουλου και ο εκδότης του "αθηνοράματος" Δημήτρης Ηλιόπουλος.
Την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας θα ακολουθήσουν οι Χρυσοί Σκούφοι, στις 8 Σεπτεμβρίου 2023 και το ξενοδοχείο "Μεγάλη Βρεταννία", καθώς και η απονομή των τιμητικών διακρίσεων Top Notch, στις 2 Οκτωβρίου 2023 και στο ξενοδοχείο "Grand Hyatt Athens"
Τα highlights της τελετής απονομής
Ο Βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης και πρώην Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης Σταύρος Καλαφάτης με την Άννη Ηλιοπούλου, Πρόεδρο Διοικητικού Συμβουλίου Δέσμης Εκδοτικής Α.Ε. και Επικεφαλής Γευσιγνωστικής Επιτροπής Χρυσών Σκούφων, την Αντιπεριφερειάρχη της Περιφέρειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Βούλα Πατουλίδου και τον Δημήτρη Ηλιόπουλο, Εκδότη του Αθηνοράματος
Τα βραβευμένα εστιατόρια της Θεσσαλίας, της Θράκης και της Μακεδονίας (πλην Θεσσαλονίκης) (από αριστερά): Σωτήρης Μπάτος (Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας) ο οποίος απένειμε και τα βραβεία, Θεοδόσης Ρόπουλος ("Almira Fish & Meat Tavern", 14/20, Αλεξανδρούπολη), Στέφανος Λαφάρας ("Χάραμα", 14/20, Αρκοχώρι Νάουσας), Βαγγέλης Πασπάλης ("Ο Θωμάς", 14/20, Σκλήθρο Φλώρινας), Βασίλης Βασιλείου ("Η Ταβέρνα του Αη Γιώργη", 14/20, Αλεξανδρούπολη), Σοφοκλής Γιαγτζόγλου ("Η Μαριγούλα", 14/20, Πολύγυρος Χαλκιδικής), Ιλιάνα Κοντοσώρου ("Κοντοσώρος", 14/20, Ξινό Νερό Φλώρινας), Δέσποινα Γερίκογλου ("Καρυδιές", 14/20, Σαμοθράκη), Δημήτρης Παμπόρης ("Bubo Fine Dining Restaurant", Ξεν. "Ekies All Senses Resort", 14,5/20, Βουρβουρού Χαλκιδικής) και Νίκος Μαλλιάρας ("Βεργιώτικο", 14/20, Βέροια). Γονατιστοί μπροστά (από αριστερά): Κίμων Λιγδάς ("El Resto Bar", Ξεν. "Agapitos Villas & GuestHouses", 14/20, Μούρεσι Μαγνησίας), Θόδωρος Γκαβεζος ("Μαρίνα", 14/20, Ποτίδαια Χαλκιδικής) και Άγγελος Ναουμίδης ("Ναουμίδης", 14/20, Αμύνταιο Φλώρινας). Επίσης βραβεύτηκαν τα εστιατόρια "Γαστροδρόμιο Εν Ολύμπω" (14/20, ΛιτόχωροΠιερίας) και "Κοτάννη" (14/20, Πομακοχώρια Ξάνθης)
Τα βραβευμένα εστιατόρια της Θεσσαλονίκης (από αριστερά): Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης ("ΣυνΤροφή", 14/20), Μανόλης Παπουτσάκης ("Χαρούπι", 14,5/20), Απόστολος Αλτάνης ("Ambrosia", Ξεν. "Hyatt Regency Thessaloniki", 14/20), Ελένη Ρήγα ("Grada Nuevo", 14,5/20), Κωνσταντίνος Ζέρβας (Δήμαρχος Θεσσαλονίκης) ο οποίος απένειμε και τα βραβεία, Πασχαλίνα Καμτσίκη ("Δέκα Τραπέζια", 14/20), Στέφανος Σταμίδης ("Dome Real Cuisine", Ξεν. "Nikopolis Hotel Thessaloniki", 14,5/20), Γιάννης Ζιάγκας ("Το Μανιτάρι", 14/20), Σταύρος Σωτηρούδης ("Γλυκάνισος", 14/20), Θεόκτιστος Σαρατσίδης ("Marea Sea Spirit", 14/20) και Γιάννης Κνης ("Μούργα", 14/20).
Ο Executive Chef του "Makedonia Palace" Σωτήρης Ευαγγέλου και ο Εκδότης του Αθηνοράματος Δημήτρης Ηλιόπουλος γιορτάζουν την επιτυχία της βραδιάς που είναι αφιερωμένη στην ελληνική κουζίνα
Ο Θεοχάρης Φιλιππόπουλος, Πρόεδρος των Αττικών Εκδόσεων με τον Βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης και πρώην Υφυπουργό Μακεδονίας Θράκης Σταύρο Καλαφάτη
Η Άννη Ηλιοπούλου και ο Άλκης Σωτηρίου, Γενικός Διευθυντής του "Makedonia Palace" με τους masters of ceremony Ναταλία Δραγούμη και Γιώργο Παπαγεωργίου
Τα new entry εστιατόρια των Κυκλάδων (από αριστερά) : Αντώνης Ψάλτης ("Ήταν ένα μικρό καράβι", 14/20, Τήνος), Γιάννης Γαβαλάς ("Araklia", 14/20, Ηρακλειά), Κωνσταντίνος Τσιάτσιος ("Γευsea", 14,5/20, Νίσυρος), Μάνος Γαρνέλης ("Vassilenas Blue", 14/20, Αντίπαρος), Πάνος Τσίκας ("Nos", Ξεν. "Nos", 14/20, Σίφνος), Έλλη Μητράι ("Mia's", 14/20, Σαντορίνη), Γιάννης Χαλβατζόγλου ("Η Ταβέρνα του Μανώλη", 14/20, Σίφνος), Γιώργος Χατζημάρκος, (Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου) ο οποίος έκανε και την απονομή των βραβείων, Δανιήλ Παπατριανταφύλλου ("Rada", Ξεν. "Cove Paros", 14/20, Πάρος), Ισιδώρα Χανδέλη ("Bostani", Ξεν. "Verina Astra", 14/20, Σίφνος), Γιώργος Στυλιανουδάκης ("Kalopsia", 14/20, Τήνος), Έρικα Μιχαλοπούλου ("Ches", Ξεν. "Calilo", 14,5/20, Ίος), Ισαάκ Σαλτιέλ (Pere Ubu, Ξεν. "Kalesma Mykonos", 14/20, Μύκονος) και Γιάννης Μαρκουλής ("Μάριο", 14/20, Πάρος). Επίσης βραβεύτηκαν τα εστιατόρια "Omega 3" (14/20, Σίφνος) & "Vezene Santorini" (Ξεν. "Cavo Tagoo Santorini", 14,5/20, Σαντορίνη)
Ο Λευτέρης Λαζάρου, Ιδιοκτήτης και Chef του "Varoulko Seaside", που βραβεύτηκε ως το καλύτερο εστιατόριο με ελληνική κουζίνα για το 2023, πλαισιωμένος από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκη Κωνσταντίνο Ζέρβα και την Αντιπεριφερειάρχη της Περιφέρειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Βούλα Πατουλίδου
Ο Κώστας Τερτιβανίδης, Γενικός Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με τον Δημήτρη Ηλιόπουλο και τον Σωτήρη Μπάτο, Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
Από την Κρήτη βραβεύτηκαν τα εστιατόρια (από αριστερά) : Σταύρος Κοκκινάκης ("The Yacht Club", Ξεν. "Elounda Mare", 14/20, Ελούντα & "Old Mill", Ξεν. "Elounda Mare", 14,5/20, Ελούντα), Παναγιώτης Χατζημανωλάκης ("Ο Λεβέντης", 14/20, Χανιά), Κυριάκος Μυλωνάς ("La Bouillabaisse", Ξεν. "Minos Beach Art Hotel", 14/20, Άγιος Νικόλαος), Μιχάλης Ντουνέτας ("Ferryman", 14/20, Ελούντα), Βασίλης Χάσικος ("Hasika", 14/20, Ρέθυμνο), Αντώνης Μπατσίνης ("Elaia", Ξεν. "Kapsaliana Village Hotel", 14/20, Ρέθυμνο), Νίκος Γραμματικός (Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Γενικής Εμπορικής Διεύθυνσης της The Mart) ο οποίος απένειμε τα βραβεία της Κρήτης, Ιωσηφίνα Παπαδάκη ("Πεσκέσι", 14/20, Ηράκλειο), Μυρτώ Βολτιράκη ("Avli", 14/20, Ρέθυμνο), Χρυσόστομος Ορφανουδάκης ("Χρυσόστομος", 14/20, Χανιά), Στέφανος Λαβρενίδης ("Apiri", 14/20, Ηράκλειο). Γονατιστοί μπροστά (από αριστερά) : Ονήσιμος Σαριδάκης ("Ονήσιμος", 14/20, Ηράκλειο), Σήφης Φραγκιαδάκης ("Αλέκος", 14/20, Ρέθυμνο), Ζάχος Παπαδάκης ("Taverna", Ξεν. "Daios Cove Luxury Resort & Villas", 14/20, Άγιος Νικόλαος).
Ο Απόστολος Αλτάνης από το "Ambrosia", ο Γρηγόρης Μανωλέλης, Bars & Restaurants Sales Manager Nestle Waters "S.Pellegrino & Acqua Panna", η Γεωργία Μοσχογιάννη, Group Business Director του Αθηνοράματος και ο Δημήτρης Δημητριάδης από το "Artisanal Lounge & Gardens"
Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος με την Αντιπεριφερειάρχη της Περιφέρειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Βούλα Πατουλίδου
Η Άννη Ηλιοπούλου με την Μαρία Συλλοπούλου, Διευθύντρια Marketing και Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της ΔΕΘ - HELEXPO και την Μαρία Καραγιάννη, Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Τουρισμου του Δήμου Θεσσαλονίκης
Ο Δημήτρης Ηλιόπουλος, Εκδότης του Αθηνοράματος με τον Θεοχάρη Φιλιππόπουλο, Πρόεδρο των Αττικών Εκδόσεων και τον Βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης και πρώην Υφυπουργό Μακεδονίας Θράκης Σταύρο Καλαφάτη
Από τις Κυκλάδες βραβεύτηκαν τα εστιατόρια (από αριστερά): Χάρης Χάλαϊ ("Ίθaka", 14,5/20, Ίος), Ιπποκράτης Αναγνωστέλης ("Kensho Ornos", Ξεν. "Kensho Ornos", 14,5/20, Μύκονος), Κώστας Μπουγιούρης ("Ηλιοβασίλεμα", 14/20, Σύρος), Παναγιώτης Τσουκάτος ("Noa", Ξεν. "Myconian Kyma", 14/20, Μύκονος), Δημήτρης Στεφανάκης (Senior Brand Manager Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης, εζα Premium Pilsener), ο οποίος έκανε την απονομή των βραβείων, Μιχάλης Μάρθας ("Μαραθιά", 14,5/20, Τήνος), Φάνης Μαϊκαντής ("Panigyri Festival Food", 14,5/20, Σαντορίνη), Παναγιώτης Τσίκας ("Noema", 14,5/20, Μύκονος), Στράτος Χαϊταρίδης ("FlyAway", Ξεν. "West East Suites", 14/20, Σαντορίνη) και Λουκάς Κατρής ("Idol", 14/20, Σαντορίνη). Επίσης βραβεύτηκαν τα εστιατόρια "Το Θαλασσάκι" (14/20, Τήνος), "Cantina" (14,5/20, Σίφνος) & "Efisia" (Ξεν. "Myconian Ambassador", 14,5/20, Μύκονος)
Η Δέσποινα Ζευκιλή, Διευθύντρια του Αθηνοράματος με τη δημοσιογράφο Χριστίνα Κανατάκη, τους εκδότες της Parallaxi Γιώργο Τούλα και Κατερίνα Καραφυλλίδου και τη Ζιζή Συμεωνίδου
Ο Σταύρος Καλαφάτης, Βουλευτής Α΄Θεσσαλονίκης και πρώην Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης, βράβευσε τα εστιατόρια που πήραν βαθμολογία 15 στα 20 (από αριστερά) : Τάσος Στεφάτος ("Petra Restaurant", Ξεν. "Canaves Oia Suites", Σαντορίνη), Γκίκας Ξενάκης ("Aleria", Αθήνα), Χρήστος Πλευρίτης ("Tomata", Ξεν. "Sani Marina - Sani Resort", Σάνη Χαλκιδικής & "Anama", Γιάλοβα Μεσσηνίας), Άγγελος Μπακόπουλος ("Fiore", Ξεν. "Lesante Cape Resort & Villas", New Entry, Ζάκυνθος), Δέσποινα Κώνστα ("Grandma's", Ξεν. "Liostasi Hotel & Suites", Ίος), Σωτήρης Ευαγγέλου ("Salonica", Ξεν. "Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη), Νίκος Ισπιρούδης ("Melia", Ξεν. "Lesante Blue Beach Resort", Ζάκυνθος), Αριστοτέλης Σαρηγιαννίδης ("Noble Gourmet", Ξεν. "Elysium Resort & Spa", Ρόδος), Άλκης Σωτηρίου (Γενικός Διευθυντής του Makedonia Palace). Μαζί τους οι παρουσιαστές της βραδιάς Ναταλία Δραγούμη και Γιώργος Παπαγεωργίου. Επίσης βραβεύτηκε το εστιατόριο "Kooc Secrets" (Ξεν. "Costa Navarino", Πύλο Μεσσηνίας)
O Δημήτρης Αντωνόπουλος, γευσιγνώστης, μέλος της γευσιγνωστικής επιτροπής του θεσμού και επικεφαλής γαστρονομίας στο αθηνόραμα με τρείς εξέχοντες επιχειρηματίες του ξενοδοχειακού κλάδου, την Αλεξάνδρα Ευσταθιάδου ("Ekies All Senses Resort"), την Κατερίνα Δαΐου ("Daios Luxury Leaving") και τον Μάριο Δαχτυλίδη ("Mykonian Collection")
Ο Δημήτρης Στεφανάκης, Senior Brand Manager της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας "εζα Premium Pilsener" με την Μυρτώ Βολτιράκη του "Avli" και τον Παναγιώτη Τσουκάτο του "Noa"
O Στράτος Χαϊταρίδης ("FlyAway") με τη Μυρτώ Απαλοπούλου, Διεύθυνση Δημοσίων Σχέσεων του Αθηνοράματος και τον Νίκο Χαραλαμπίδη, F&B Manager του "Makedonia Palace".
Ο Δημήτρης Ηλιόπουλος με τον οινοποιό Βαγγέλη Γεροβασιλείου
Ο επιχειρηματίας Χρήστος Σαραντόπουλος, η εικαστικός Μαρία Κομπατσιάρη, η Άννη Ηλιοπούλου και ο επιχειρηματίας Γιώργος Ολύμπιος
Η Βούλα Πατουλίδου, Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανάμεσα σε κάποια από τα βραβευμένα new entry εστιατόρια (από αριστερά): Αλέξανδρος Ευστρατιάδης ("Flow", Ξεν."Olea All Suites Hotel", 14,5/20, Ζάκυνθος), Θανάσης Τασιούλας ("Όλυμπος Νάουσα", Ξεν.On Residence", 14/20, Θεσσαλονίκη), Θανάσης Κονδύλης ("Bostani Gastronomy", 14/20, Μουσθένι Καβάλας), Μυρσίνη Λινού ("Λινού Σουμπάσης & Σια", 14/20, Αθήνα), Αστέριος Σούσουρας ("Trizoni Sea Treasures", 14/20, Κρυοπηγή Χαλκιδικής), Σάκης Πανταζης ("Botargo", Ξεν."MonAsty Autograph Collection Hotel", 14/20, Θεσσαλονίκη), Αριστέα Μηλιώτη ("Χρύσανθος", 14/20, Ιωάννινα), Βασίλης Γιαννούλης ("Μέτσοβο 1350μ.", Ξεν."Grand Forest Metsovo", 14/20, Μέτσοβο, Θανάσης Τάσσος ("Θamon", 14/20, Ιωάννινα).
Ο Γιώργος Αυγουστής, Head of Operations της Sparta Properites & Asset Manager του Grace Hotel Santorini με το γνωστό δικηγόρο Ορέστη Γεωργιάδη και την σύζυγο του δημοσιογράφο Εύη Καλλίνη, τον Λευτέρη Λαζάρου του Βαρούλκου και τον Γενικό Διευθυντη του Makedonia Palace Άλκη Σωτηρίου
New Entry Εστιατόρια από Αθήνα, Πελοπόννησο & Επτάνησα (από αριστερά) : Αλέξανδρος Ευστρατιάδης ("Flow", Ξεν."Olea All Suites Hotel", 14,5/20, Ζάκυνθος), Γιάννης Πλέσσας ("Dominicale", 14,5/20, Ζάκυνθος), Παναγιώτης Χρυσομάλλης ("Οινοπαντοπωλείο Χρυσομάλλη", 14/20, Καλαμάτα), Μυρσίνη Λινού ("Λινού Σουμπάσης & Σια", 14/20, Αθήνα), Μανώλης Παπουτσάκης ("Pharaoh", 14/20, Αθήνα), Κώστας Γιαννακέας ("Lela's", 14/20, Καρδαμύλη), Κώστας Βασιλειάδης ("Στου Κώστα", 14/20, Καλαμάτα). Επίσης βραβεύτηκε το εστιατόριο "Annie Fine Cooking" (14/20, Αθήνα)
Ο Τάσος Ανδριώτης από το "Rose Garden", η Ισμήνη Μπογδάνου, Διευθύντρια Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας "ΕΛ.Ο.Π.Υ.", η Λώρη Μοσχοβάκη, Στέλεχος Διευθύντρια Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας "ΕΛ.Ο.Π.Υ.", ο Μιχάλης Μάρθας από το "Μαραθιά" και ο Μπάμπης Δούκας, Δημοσιογράφος Γεύσης του Αθηνοράματος και μέλος της γευσιγωνστικής επιτροπής του θεσμού
Ο Δημήτρης Ηλιόπουλος και η Άννη Ηλιοπούλου με τον Βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Γκιουλέκα
Ο Βαλσάμης Δουκάκης, Δημοσιογράφος Γεύσης του Αθηνοράματος και μέλος της γευσιγνωστικής επιτροπής του θεσμού, ο Κώστας Γιάντσιος του site biscotto.gr και ο Φώτης Πλατέλας, Head Chef της Provil.
Για την Αθήνα βραβεύτηκαν τα εστιατόρια (από αριστερά): Μάριος Κοροβέσης ("Cookoovaya", 14/20), Δημήτρης Δημητριάδης ("Artisanal Lounge & Gardens", 14/20), Γιάννης Μπαξεβάνης ("Ark", 14/20), Μαρία Συλλοπούλου (Διεύθυνση Marketing και Κοινωνικής Εταιρικής Ευθύνης ΔΕΘ - HELEXPO) η οποία έκανε και τις απονομές, Μανώλης Γαρνέλης ("Βασίλαινας", 14/20) και Χρήστος Παπαθεοδώρου ("Sense", Ξεν. "Myconian AthensWas", 14,5/20). Επίσης βραβεύτηκε το εστιατόριο "Travolta" (14/20)
Ο Δημήτρης Κονταράτος από το "Five Senses", η Πάτυ Παυλίδου της οικογένειας Παυλίδη του Κτήματος Παυλίδη, ο Σταύρος Κουστένης του "Cesar Meze Bar" και ο Γιάννης Σφακιανάκης, Διευθυντής Πωλήσεων του Κτήματος Παυλίδη
Από την Κέρκυρα, την Ζάκυνθο και την Πρέβεζα βραβεύτηκαν τα εστιατόρια (από αριστερά): Κώστας Τερζούδης ("Sesa", Ξεν. "Sesa Boutique Hotel", 14/20, Πρέβεζα), Νίκος Βεργέτης ("Toula's Gastronomy", 14/20, Κέρκυρα), Κρίστυ Καραγεώργου ("Prosilio", 14,5/20, Ζάκυνθος), Ισμήνη Μπογδάνου (Διευθύντρια Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας - ΕΛ.Ο.Π.Υ.) η οποία απένειμε και τα βραβεία, Τάσος Ανδριώτης ("Rose Garden", 14/20, Κέρκυρα), Αριστοτέλης Μέγκουλας ("Pomo D'Oro", 14/20, Κέρκυρα) και Κώστας Μπέλλος ("Κληματαριά", 14/20, Κέρκυρα).
Ο Γιώργος Παπαγεωργίους, η Άννη Ηλιοπούλου και ο Άλκης Σωτηρίου, Γενικός Διευθυντής του "Makedonia Palace"
Ο Γιάννης Χαλβατζόγου του "Η Ταβέρνα του Μανώλη" με τον Χρήστο Σουλτογιάννη, Υπεύθυνο Ontrade Βόρειας Ελλάδας Ούζου Πλωμαρίου Ισιδωρου Αρβανίτου, "M Dry Mastiha" & "Άδολο Τσίπουρο" και τον Θανάση Κονδύλη του "Bostani Gastronomy"
Από την Ρόδο και την Κω βραβεύτηκαν τα εστιατόρια (από αριστερά): Στέργος Κωνσταντάκης ("Ο Ηλίας", 14/20, Ρόδος), Χρήστος Γεωργανάς ("Mylos", Ξεν. "Atlantica Imperial Resort & Spa", 14/20, Ρόδος), Δημήτρης Κονταράτος ("Five Senses", Ξεν. "Lindos Blu Luxury Hotel & Suites", 14/20, Ρόδος), Γρηγόρης Μανωλέλης (Bars & Restaurants Sales Manager, Nestle Waters) ο οποίος έκανε την απονομή στα εστιατόρια των Δωδεκανήσων, Σάββας Παπασάββας ("Το Λημέρι του Ληστή", 14/20, Ροδος), Γιάννης Ευθυμίου ("Παράγκα", 14/20, Ρόδος), Γιάννης Παπακωνσταντίνου ("Broadway", 14/20, Κως), Σταύρος Κουστένης ("Cesar Meze Bar", 14/20, Ρόδος), Κυριάκος Ιακωβίδης ("Hellas", 14/20, Ρόδος). Επίσης βραβεύτηκαν τα εστιατόρια "Fresh" (Ξεν. "Elysium Resort & Spa", 14/20, Ρόδος) & "Μαυρίκος" (14/20, Ρόδος)
Ο Θεοδόσης Ρόπουλος του "Almira Fish & Meat Tavern" και ο Γιάννης Γαβαλάς του "Araklia" μαζί με την Ελένη Μιχοπούλου, Managing Director της Συνέργια ΑΕ, και τον Νίκο Γραμματικό, Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή της Γενικής Εμπορικής Διεύθυνσης της "Τhe Mart"
Δημήτρης Παμπόρης ("Bubo"), Άγγελος Μπακόπουλος ("Fiore"), Μιχάλης Ντουνέτας ("Ferryman") και Γκίκας Ξενάκης ("Aleria")
Η Ναταλία Δραγούμη και ο Γιώργος Παπαγεωργίου με την Άννη Ηλιοπούλου
New Entry Εστιατόρια από Ήπειρο (από αριστερά): Θανάσης Τάσσος ("Θamon", 14/20, Ιωάννινα), Αριστέα Μηλιώτη ("Χρύσανθος", 14/20, Ιωάννινα), Βασίλης Γιαννούλης ("Μέτσοβο 1350μ.", Ξεν."Grand Forest Metsovo", 14/20, Μέτσοβο), Φίλιππος Ιωσηφίδης ("Salvia", Ξεν."Aristi Mountain Resort & Villas", 14/20, Ζαγοροχώρια), Σπύρος Τσουμάνης ("Astra", 14/20, Ζαγοροχώρια).
Ο Άνθιμος Δημητριάδης, ιδρυτής και πρόεδρος της E.R. Coffee Experience S.A. ("Ελ Γκρέκο") και της Resoul Hellas , ο Γιάννης Ευθυμίου του "Παράγκα", η Δέσποινα Γερίκογλου από το "Καρυδιές", ο Νίκος Αϊδίνης, Managing Director της E.R. Coffee Experience S.A. "Ελ Γκρέκο" και ο Χρήστος Κόντος, Key Account Sales Manager της E.R. Coffee Experience S.A. "Ελ Γκρέκο"
Η Άννη Ηλιοπούλου με την Μαριάννα Χατζάκου της ΜΕΒΓΑΛ, τον δικηγόρο Γιώργο Γουλιέλμο και την σύζυγο του Στελλίνα Τρωιάννου
Ο Πρόδρομος Νικηφορίδης και ο Bernard Cuomo, αρχιτέκτονες της "Νέας Παραλίας" μαζί με τις κυρίες Αρετή Κονδυλίδου και Δήμητρα Δόλλα. Μαζί τους ο Ισαάκ Σαλτιέλ του ξεν. "Kalesma Mykonos"
Ο οινοποιός Βαγγέλης Γεροβασιλείου και η σύζυγός του Σόνια με τον Λευτέρη Λαζάρου του "Varoulko Seaside"
Ο Δημήτρης Ηλιόπουλος με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο και τη σύζυγο του Αναστασία Ιωαννίδη
Μανώλης Παπουτσάκης ("Χαρούπι", "Δέκα Τραπέζια", "Pharaoh"), Νίκος Μπίλλης ("Selene"), Γιάννης Μπαξεβάνης ("Ark"), Κυριάκος Ιακωβίδης ("Hellas"), Τάσος Στεφάτος ("Petra Restaurant")
Η Άννη Ηλιοπούλου με τον Βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Γκιουλέκα
Οι δημοσιογράφοι Εύη Καλλίνη και Μαρία Νέτσικα
Υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη των περιφερειών Κεντρικής Μακεδονίας, Νοτίου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων. Υπό την αιγίδα των Υπουργείων Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Τουρισμού και του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Χορηγοί των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας: AcquaPanna -S.Pellegrino, Έζα Premium Pilsener, TheMart, ΕΛΟΠΥ
Υποστηρικτές: Μ Dry, Κτήμα Παυλίδη, Ελ Γκρέκο, Provil
© Φωτογραφιών: Μ. Παππούς - Κ. Ευαγγελίδης