Παγκόσμια μέρα τόνου: Είναι ο τόνος σας βιώσιμος;

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τόνου εστιάζουμε στο ψάρι που απειλείται με εξαφάνιση λόγω της συντριπτικά υψηλής ζήτησής του παγκοσμίως.

Τόνος

Πλούσιος σε πολύτιμα Ω3 λιπαρά, μέταλλα, πρωτεΐνες και βιταμίνη Β12, μεταξύ άλλων, ο εξαιρετικά δημοφιλής παγκοσμίως τόνος έχει τα τελευταία χρόνια εξελιχθεί σε "θύμα" του διατροφικού του πλούτου.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Έθνών, μεταξύ των επτά κύριων ειδών τόνου, το 33,3% των αποθεμάτων εκτιμάται ότι αλιεύεται σε βιολογικά μη βιώσιμα επίπεδα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τον Δεκέμβριο του 2016, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ψήφισε να καθιερωθεί επίσημα η Παγκόσμια Ημέρα Τόνου (2 Μαΐου), κίνηση που υπογραμμίζει τη σημασία των πρωτοβουλιών που θα αποτρέψουν την υπεραλίευση και το οικολογικό της αντίκτυπο. 

Τόνος

Το πρόγραμμα του FAO για τον τόνο (Common Oceans Tuna project) έχει ως στόχο να διασφαλίσει την αλίευση τόνου σε βιώσιμα επίπεδα έως το 2027. Ο φιλόδοξος αυτός στόχος αποτελεί μέρος των προσπαθειών για μια πιο βιώσιμη αλιεία και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες των Ηνωμένων Εθνών, περισσότεροι από 7 εκατομμύρια τόνοι τόνου και τονοειδών αλιεύονται ετησίως, αριθμός που μεταφράζεται στο 20% όλων των θαλάσσιων αλιευμάτων και πάνω από το 8% όλων των εμπορεύσιμων θαλασσινών παγκοσμίως. Με αυτό κατά νου, πρέπει να αναγνωρίσουμε τον κρίσιμο ρόλο του τόνου στη βιώσιμη ανάπτυξη, την επισιτιστική ασφάλεια, τις οικονομικές ευκαιρίες και τα μέσα διαβίωσης των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Ο τερματισμός της υπεραλίευσης είναι ζωτικής σημασίας. Ωστόσο, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών σημειώνει ότι η ζήτηση της αγοράς για τόνο εξακολουθεί να είναι υψηλή.

Ο Νομικός Σύμβουλος του ΟΗΕ υπογραμμίζει τη σημασία της αποτελεσματικής εφαρμογής του διεθνούς νομικού πλαισίου, όπως αυτό αποτυπώνεται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, ευρέως γνωστή ως UNCLOS, η οποία έχει ενισχυθεί από τον Κώδικα Δεοντολογίας για τη Βιώσιμη Αλιεία, τη Συμφωνία των Ηνωμένων Εθνών για τα ιχθυαποθέματα, τις συστάσεις της Διάσκεψης αναθεώρησής της, τα ετήσια ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης για τη βιώσιμη αλιεία, καθώς και άλλες προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας σε παγκόσμιο, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Επί του παρόντος, περισσότερες από 96 χώρες συμμετέχουν στη διατήρηση και διαχείριση του τόνου, του οποίου η ετήσια αξία μεταφράζεται σε σχεδόν 10 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ορισμένα σχετικά προγράμματα του FAO έχουν αρχίσει να δίνουν θετικά αποτελέσματα στη μείωση της υπεραλίευσης. Μπορούμε άραγε να είμαστε αισιόδοξοι για τον τόνο του αύριο;

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα καλύτερα νέα εστιατόρια της Νέας Υόρκης για το 2024

Από αυθεντικές εθνικές κουζίνες μέχρι μοντέρνες προσεγγίσεις και exclusive fine dining εμπειρίες, αυτά τα εστιατόρια προσφέρουν επιλογές για κάθε γούστο και διάθεση, σύμφωνα με το Condé Nast Traveler.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/11/2024

ΜάνηΜάνη

Το διαχρονικό στέκι της οδού Φαλήρου στο Κουκάκι μένει πιστό στην comfort ελληνική κουζίνα που το χαρακτηρίζει, με νέο σεφ τον Ανέστη Ποιμενίδη.

Τρεις θεματικές βραδιές με αρώματα και γεύσεις από όλο τον κόσμο στο "La Suite Lounge" του "St George Lycabettus"

Ο 6ος όροφος του ξενοδοχείου μεταμορφώνεται σε έναν παγκόσμιο προορισμό γεύσεων, προσφέροντας τρία θεματικά μενού εμπνευσμένα από διεθνείς κουζίνες και τη δημιουργικότητα του Στέφανου Παπανικολάου.

150 χρόνια γεύσεων: Ένα επετειακό ταξίδι γαστρονομίας από το Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία

Ένα γευστικό ταξίδι σε 150 χρόνια ιστορίας περιμένει τους λάτρεις της γαστρονομίας στο Winter Garden City Lounge.

"Nice n Easy Piraeus Tower": Μια νέα εποχή γαστρονομίας και διασκέδασης στον Πειραιά

Ο Πύργος του Πειραιά αποκτά νέα πνοή με έναν σύγχρονο προορισμό που συνδυάζει γαστρονομία υψηλών προδιαγραφών, πολυτέλεια και διασκέδαση.

12 μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα στην Αθήνα για χειμωνιάτικη θαλπωρή, όπως κι αν την εννοείς

Ο οδηγός μας για τα μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα της Αθήνας συγκεντρώνει προτάσεις που καλύπτουν κάθε γευστική προτίμηση.

To The Zillers Pastry Bar υποδέχεται το βερολινέζικο CODA (2*)

O αναγνωρισμένος Pastry Chef René Frank, ιδιοκτήτης του βραβευμένου με 2 αστέρια Michelin dessert εστιατορίου CODA, έρχεται από το Βερολίνο στην Αθήνα στις 25 Νοεμβρίου, για μία δημιουργική συνέργεια με το The Zillers Pastry Bar και τον Pastry Chef George Platinos.