"Vanderveen": Αστέρι Michelin για το ανερχόμενο ιδιότυπο εστιατόριο του Γιώργου Κατάρα

Το funky fine dining ιδιωματικό εστιατόριο του Γιώργου Κατάρα στο Άμστερνταμ πήρε φέτος αστέρι Michelin. Όποιος θέλει να το χαρεί, προλαβαίνει για 3 βδομάδες ακόμα!

Vanderveen Dimitris Antonopoulos

Όταν πήγα το Νοέμβριο του 2021 στο "Vanderveen", το ανερχόμενο ιδιότυπο εστιατόριο του Γιώργου Κατάρα στο Άμστερνταμ, έφυγα σίγουρος με την εντύπωση ότι αξίζει σίγουρα αστέρι Michelin. Η φάση εκεί είναι μια μοναδική εμπειρία που συνοψίζει με πολύ ιδιοσυγκρασιακό τρόπο αυτό που θα μπορούσαμε να περιγράψουμε ως funky fine dining με αστεράτη κουζίνα και πλύ χαλαρή ατμόσφαιρα.

Vanderveen
Dimitris Antonopoulos

Γέννημα των δυσκολιών της πανδημίας, ένα παλιό καφέ μετατράπηκε σε ένα ατμοσφαιρικό εστιατόριο που στην κουζίνα του είναι ζωγραφισμένος ο Ray Charles και στο πλάι της πίσω απ' το μπαρ βρίσκονται δύο πικάπ, όπου ο Κατάρας παίζει μαύρα βινύλια σε ρόλο dj μοιράζοντας το χρόνο του με το μαγείρεμα! Αυτό το ασυνήθιστο εστιατόριο, που διευρύνει την κλασσική έννοια του εστιατορίου, πήρε φέτος αστέρι Michelin αφού προηγουμένως είχε κερδίσει την αγάπη και το σεβασμό των ΜΜΕ και του κοινού στην πρωτεύουσα της Ολλανδίας.

Vanderveen
Dimitris Antonopoulos

"Προσπαθήσαμε πάρα πολύ για να ανεβάσουμε κι άλλο την κουζίνα μας, επιμείναμε στις λεπτομέρειες εξελίσσοντας κάθε αλλαγή προς τα πάνω. Στη μικρή μας κουζίνα αυτό απαιτούσε διπλή προσπάθεια, σα να κυνηγούσαμε 2 αστέρια∙ ήταν σα να τρέχαμε μαραθώνιο με παντόφλες!" μου λέει ο σεφ που μετά τη διαδρομή του στις κουζίνες κορυφαίων ευρωπαϊκών εστιατορίων κυνήγησε και έπιασε το όνειρό του. Και στην Ελλάδα απολαύσαμε την εξαιρετική κουζίνα του, καθώς τη σεζόν 2021 – 22 είχε και την ευθύνη της αθηναϊκής "Hytra", αλλά και το 2018 στην τελετή απονομής των Χρυσών Σκούφων μαζί με άλλους νέους Έλληνες σεφ.

Vanderveen
Dimitris Antonopoulos

Και τώρα η βόμβα! Δυστυχώς, μάλλον το "Vanderveen" κλείνει σε τρεις βδομάδες! Τα συσσωρευμένα οικονομικά προβλήματα δεν επιτρέπουν τη συνέχιση της πορείας του παρά το αστέρι και το ότι κάθε μέρα είναι γεμάτες οι τριάντα καρέκλες του. Αν βρεθείτε αυτό το διάστημα στο Άμστερνταμ μη χάσετε την ευκαιρία να το χαρείτε. Όσο για τον Κατάρα θα τον δούμε μάλλον σε κάποια pop – up το καλοκαίρι στα μέρη μας και θα ήταν μεγάλη χαρά να δούμε τη φάση του "Vanderveen" μόνιμα στην Αθήνα. Άκουσα επίσης ότι ο Momo, ο εξαιρετικός σομελιέ του με τεράστια εμπειρία –στο καλύτερο εστιατόριο του κόσμου για το 2022, το "Geranium" στην Κοπεγχάγη μεταξύ άλλων- θα έρθει για το καλοκαίρι  στη "Σπονδή".

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα καλύτερα νέα εστιατόρια της Νέας Υόρκης για το 2024

Από αυθεντικές εθνικές κουζίνες μέχρι μοντέρνες προσεγγίσεις και exclusive fine dining εμπειρίες, αυτά τα εστιατόρια προσφέρουν επιλογές για κάθε γούστο και διάθεση, σύμφωνα με το Condé Nast Traveler.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/11/2024

ΜάνηΜάνη

Το διαχρονικό στέκι της οδού Φαλήρου στο Κουκάκι μένει πιστό στην comfort ελληνική κουζίνα που το χαρακτηρίζει, με νέο σεφ τον Ανέστη Ποιμενίδη.

Τρεις θεματικές βραδιές με αρώματα και γεύσεις από όλο τον κόσμο στο "La Suite Lounge" του "St George Lycabettus"

Ο 6ος όροφος του ξενοδοχείου μεταμορφώνεται σε έναν παγκόσμιο προορισμό γεύσεων, προσφέροντας τρία θεματικά μενού εμπνευσμένα από διεθνείς κουζίνες και τη δημιουργικότητα του Στέφανου Παπανικολάου.

150 χρόνια γεύσεων: Ένα επετειακό ταξίδι γαστρονομίας από το Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία

Ένα γευστικό ταξίδι σε 150 χρόνια ιστορίας περιμένει τους λάτρεις της γαστρονομίας στο Winter Garden City Lounge.

"Nice n Easy Piraeus Tower": Μια νέα εποχή γαστρονομίας και διασκέδασης στον Πειραιά

Ο Πύργος του Πειραιά αποκτά νέα πνοή με έναν σύγχρονο προορισμό που συνδυάζει γαστρονομία υψηλών προδιαγραφών, πολυτέλεια και διασκέδαση.

12 μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα στην Αθήνα για χειμωνιάτικη θαλπωρή, όπως κι αν την εννοείς

Ο οδηγός μας για τα μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα της Αθήνας συγκεντρώνει προτάσεις που καλύπτουν κάθε γευστική προτίμηση.

To The Zillers Pastry Bar υποδέχεται το βερολινέζικο CODA (2*)

O αναγνωρισμένος Pastry Chef René Frank, ιδιοκτήτης του βραβευμένου με 2 αστέρια Michelin dessert εστιατορίου CODA, έρχεται από το Βερολίνο στην Αθήνα στις 25 Νοεμβρίου, για μία δημιουργική συνέργεια με το The Zillers Pastry Bar και τον Pastry Chef George Platinos.