Τι συμβαίνει με το ψωμί στο 'Proveleggios';

Το δημοφιλές εστιατόριο του Κεραμεικού έφτιαξε ένα βίντεο που έχει πολύ ψωμί - κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Το ψωμί στον Προβελέγγιο Nolanverse/ Vimeo

Πίσω στα τέλη του 2019, όταν ακόμη δεν ξέραμε τι σημαίνει κορονοϊός και δεν περιμέναμε πως θα σου ζούσαμε μία πανδημία, πολύ πριν όλα αυτά που ακολούθησαν -ναι, μιλάω για εκείνο το διάστημα που τα social media θύμιζαν boulangerie, ικανή να ταΐσει μία ολόκληρη γαλλική κωμόπολη, αλλά και για την μετέπειτα άνοιξη του ψωμιού στην Αθήνα-  κάποιοι μάγειρες στον Κεραμεικό ξεκινούσαν να μαθαίνουν να φτιάχνουν ψωμί. Προζυμένιο ψωμί για ένα εστιατόριο. Ξεκινώντας με το προζύμι του Δήμου Μπαλόπουλου. Στο 'Proveleggios' στόχευαν να επιστρέψουν στις βάσεις, σε τεχνικές που μπορεί να θεωρούμε δεδομένες αλλά τελικά δεν είναι. Το ψωμί ήταν η βασικότερη.

Πριν από οτιδήποτε άλλο, να πέσει το βίντεο:

Bread-making at Proveleggios from Nolanverse on Vimeo.

"Ξεκινήσαμε με αυτή τη ρομαντική ιδέα χωρίς να ξέρουμε σε τι διαδικασίες μπλέκουμε" λέει στο βίντεο ο Σωτήρης Κοντιζάς. "Μπλέξαμε". Τρία χρόνια μετά, προφανώς και στο δημοφιλές εστιατόριο του Κεραμεικού ξέρουν πολλά περισσότερα για το ψωμί.

Ο χώρος στο εστιατόριο Proveleggios

Το προζύμι του σεφ Μπαλόπουλου διαδέχθηκε η αγάπη και η γνώση του πρώτου τους "ψωμά", Άλκη Θεοχαρίδη, που ήρθε και "κούμπωσε" με τη λατρεία για ζύμες του Γιώργου Χατζηιωαννίδη που τον συνόδευε και τελικά τον διαδέχτηκε, και έδωσε το χρίσμα και τη γνώση στον Δημήτρη Πολλάλη και τον μαθητευόμενο τώρα Γιώργο Λαποκωνσταντάκη, οι δύο τελευταίοι φτιάχνουν σήμερα το ψωμί στο 'Proveleggios'.  

Διαβάστε Επίσης

Ο Δημήτρης Πολλάλης κάθε πρωί, στις 07.00 ανοίγει τον 'Προβελέγγιο' και ξεκινάει τη διαδικασία. Την ψυχοφθόρα, κουραστική, απαιτητική και πολλά άλλα σχετικά επίθετα διαδικασία που τελικά όμως τον αποζημιώνει, όπως ασφαλώς και τον επισκέπτη, μέσω αυτού που τελικά φτάνει στο τραπέζι. Στο τέλος της ημέρας, το να φτιάχνεις καλό προζυμένιο ψωμί είναι κάτι όμορφο. Ο chef de cuisine Πάνος Χαρβαλάκης από την πλευρά του λέει πως το ψωμί τους προσανατολίζει σε σχέση με το ύφος του φαγητού που μαγειρεύουν.

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Περισσότερες πληροφορίες

Proveleggioς

Παραμυθιάς 11, Κεραμεικός
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα brunch της Αθηναϊκής Ριβιέρας

Χαλαρά πρωινά με ξεχωριστές γεύσεις παρά θίν' αλός, σε κάποια από τα δημοφιλέστερα σποτ της πόλης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
06/11/2024

Ο Άσωτος μας έδωσε γεύση μερακλίδικης μπιστρονομίας

Δοκιμάσαμε το νέο καλοφαγικό στέκι στα άτυπα εγκαίνιά του και σημειώσαμε πειραγμένα ελληνικά κλασικά και πρώτες ύλες επιλεγμένες με επιμέλεια, που θα μας κάνουν να επιστρέφουμε ξανά και ξανά στην "αγύρτικη" κουζίνα του σεφ Μιχάλη Μερζένη.

Η νέα εποχή του brunch στο "St. George Lycabettus"

Ανακαλύψτε το Friends & Family Wellness Brunch, εκεί όπου η υγεία και η απόλαυση συναντιούνται.

Ο Μιχάλης Χάσικος στο Ark και το "Ημερολόγιο των Σεφ"

Ο σεφ-πατρόν από το "Hasika" της Κρήτης, καλεσμένος του Γιάννη Μπαξεβάνη για μία ακόμη νόστιμη βραδιά στη Γλυφάδα.

Το "Simul" στην πιο γαστρονομική στροφή του

Το εστιατόριο του Νίκου Θωμά στο Κολωνάκι εξελίσσει τη γευστική του πρόταση, διατηρώντας ατόφια τα υπόλοιπα ατού του.

Για τον Γιώργο Χρυσανίδη, η τοπική κουζίνα έχει δύναμη

Μία κουβέντα με τον σημαντικό Εβρίτη σεφ για τη γεύση της παράδοσης και την γαστρονομία της βορείου Ελλάδος.