Από Βορά ως Νότο, η Αθήνα θα γιορτάσει την Ανάσταση και τη Λαμπρή σε πλήρη δόξα, με τη θρησκευτική κατάνυξη να δίνει σκυτάλη στη γαστριμαργική ανάταση τόσο το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, όσο και την Κυριακή του Πάσχα. Μελετήστε λοιπόν το λαμπριάτικο λυσάρι μας προσεκτικά, και λάβετε τα μέτρα σας για να μην ψάχνετε τραπέζι… με τη λαμπάδα.
Βόρεια
Η αυλή της "Μπεμπέκας" στο Χαλάνδρι θα είναι το ένα μας ραντεβού στα βόρεια για το αναστάσιμο dinner, το "Wood" της Κηφισιάς θα είναι το έτερο, αφού αμφότερα θα σερβίρουν παραδοσιακή σπιτική μαγειρίτσα παράλληλα με το κανονικό τους μενού, με τη "Μπεμπέκα" να ετοιμάζει τη σούπα της και για πακέτο από νωρίς. Το "Wood", από την άλλη, θα ανάψει τη θράκα του από νωρίς την επόμενη μέρα, για ένα πλούσιο λαμπριάτικο μενού, που θα περιλαμβάνει λημνιώτικο αρνάκι στη σούβλα και αντικριστό, ζουμερό κοκορέτσι, χειροποίητα γαρδουμπάκια, φρυγαδέλια και παϊδάκια.
Λίγο πιο κάτω, πανηγυρικά θα γιορτάσει την επιστροφή στην κρεατοφαγία ο "Ananias Rotisserie" στο Μαρούσι, με τον σεφ Ηλία Σκουλά να ετοιμάζει αρνάκι "Asado” ψημένο στην ροτισερί, τζιέρια Πολίτικα με τραγανή κρούστα και μυρωδικά, κρητικές χορτόπιτες, αλλά και σμυρνέικο κοκορέτσι, μόνο με έντερα στην σούβλα. Παραέξω, με θέα την Πάρνηθα και την εξοχή της Βαρυμπόμπης, ο "Άγιος Μερκούριος" θα στήσει μπόλικες σούβλες στην αυλή του, για χάζι στο ψήσιμο των αρνιών και των κοκορετσιών.
Κέντρο
Στο Κέντρο, ο αιωνόβιος "Φιλίππου" του Κολωνακίου έχει ήδη αρχίσει να δέχεται παραγγελίες για μαγειρίτσα, γαρδουμπάκια, αλλά και αρνάκι ψητό, για να τα παραλάβουμε ή να μας τα στείλει στο σπίτι το Μεγάλο Σάββατο, μια και η σάλα του κλείνει στις 5μμ, ενώ το ίδιο κάνει και η "Λόντζα της Γειτονιάς" στα Εξάρχεια, που θα μείνει ανοιχτή μέχρι τις 6μμ του Μ. Σαββάτου, με μαγειρίτσα σε κλασική και vegan εκδοχή.
Σε ευρωπαϊκό ωράριο θα κινηθεί η "Γαργαρέτα" στο Κουκάκι, που θα σερβίρει τη δική της μαγειρίτσα μέχρι τις 11μμ του Μ. Σαββάτου, ενώ ο "Κούβελος", στην ίδια γειτονιά, θα τιμήσει την παράδοση κρατώντας ανοιχτή την όμορφη σάλα του μέχρι αργά το βράδυ, για να βουτήξουμε το κουτάλι στην after σούπα της Ανάστασης όπως της πρέπει. Τη δε Κυριακή της Λαμπρής, η αυλή του "Κούβελου" θα γεμίσει πασχαλινές μυρωδιές με αρνάκι στη σούβλα και τη γάστρα, κοκορέτσια, τζιγεροσερμάδες, συκωταριές και φρυγαδέλια, σε ένα πλούσιο εορταστικό μενού. Με εορταστικό μενού θα χαζεύουν την πασχαλινή Αθήνα και οι "Ορίζοντες Λυκαβηττού", ξεκινώντας με χειροποίητη σπανακοτυρόπιτα και κορυφώνοντας με αρνίσιο κότσι στο φούρνο με μυρωδικά.
Σε βεράντα με βραβευμένη θέα θα μας υποδεχτεί και φέτος το ξενοδοχείο "St George Lycabettus", όπου το Μ. Σάββατο, αφού δούμε το Άγιο Φως να κατεβαίνει από το εκκλησάκι του Άη Γιώργη του Λυκαβηττού, θα απολαύσουμε μαγειρίτσα παραδοσιακή ή με μανιτάρια, αρνάκι αντικριστό, κατσικάκι σε αμπελόφυλλα και κοκορέτσι παραδοσιακό στη λαδόκολλα, ενώ το μεσημέρι της Λαμπρής θα στηθεί γιορτινό μπουφέ. Αναστάσιμο δείπνο με μαγειρίτσα και αρνάκι στο φούρνο δια χειρός Αστέριου Κουστούδη και Νίκου Λιόκα θα σερβίρει και η "Μεγ. Βρεταννία", στο θεαματικό "GB Roof", εδώ όμως η Κυριακή του Πάσχα θα γιορταστεί πανηγυρικά, με σούβλα, ούζο, μεζέδες και κόκκινα αυγά να ανοίγουν δρόμο για live carving stations με αρνί και κοντοσούβλι.
Παράλληλα, σπιτική μαγειρίτσα με μυρωδικά, αλλά και σιγομαγειρεμένο κότσι από αρνάκι γάλακτος περιλαμβάνει το μενού του "Athens Plaza" για το Μ. Σάββατο, ενώ η Κυριακή του Πάσχα θα έχει γεύση από αρνάκι στην κληματόβεργα, λεμονάτα γαρδουμπάκια και κοκορέτσι με θυμάρι. Με ειδικά μενού θα γιορτάσει το Μ. Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα και το "Mappemonde Rooftop Restaurant Bar & Lounge" του "Athens Capital Hotel-MGallery Collection", με πρωταγωνιστές τα παραδοσιακά ελληνικά εδέσματα: τσουρέκι, κόκκινα αυγά, αλοιφές και ελληνικοί μεζέδες, μαγειρίτσα, σιγοψημένο κατσικάκι με πουρέ από μπριάμ λαχανικών, μελιτζάνα σε γλασέ ντομάτας και ξύγαλο Κρήτης, γαρδουμπάκια, αρνί στη σούβλα και κοκορέτσι.
Νότια
Σταθερή αναστάσιμη αξία για το Παλαιό Φάληρο, ο "Τζίτζιρας κι ο Μίτζιρας" θα γεμίσει την όμορφη αυλή του με μυρωδιές παραδοσιακής μαγειρίτσας το βράδυ του Μ. Σαββάτου, παρέα με γαρδουμπάκια και κοκορέτσι, ενώ την Κυριακή της Λαμπρής οι σούβλες θα απλωθούν μπρος στο μαγαζί για να υποδεχτούν τον οβελία που θα στριφογυρίζει νωχελικά.
Σε πιο premium μοτίβο, το "Four Seasons Astir Palace" αγκαλιάζει το Πάσχα σα μια αφορμή για να γιορτάσει την Άνοιξη, κι ετοιμάζει μαγειρίτσα κατά παραγγελία στο εστιατόριο "Mercato", όπου από τη Μ. Πέμπτη μέχρι και την Τρίτη του Πάσχα θα σερβίρει πασχαλινό πρωινό με μυρωδάτο τσουρέκι και ζωγραφική αυγών για τους μικρούς επισκέπτες. Επιπλέον, η Κυριακή του Πάσχα γίνεται η ιδανική αφορμή για να γνωριστούμε με τον νέο σεφ του "Taverna37", Αλέξανδρο Κοσκινά, που εκτός από σούβλες, ετοιμάζει γαρδουμπάκια, τζιεροσερμάδες και πασχαλινές αυγοσαλάτες, δίνοντας τη δική του γεύση στη Λαμπρή. Παράλληλα, το Πάσχα θα γιορτάσει και το "Athenaeum InterContinental Athens", με το "Cafezoe" να μετατρέπει το poolside του ξενοδοχείου σε μεγάλη γιορτή, με αρνί και κατσίκι στη σούβλα, γιορτινές γεύσεις στο μπουφέ, αλλά και ζωντανή ελληνική και ξένη μουσική.