Το τσίπουρο αγαπάει το Πάσχα

Επιλέγοντας ένα από τα καλύτερα τσίπουρα, συνοδεύουμε αρμονικά τους μεζέδες των κατανυκτικών και χαρούμενων συνευρέσεων της Μεγάλης Βδομάδας και του Πάσχα!

Μαλαγουζιά

Ξεκίνησε η Μεγάλη Εβδομάδα και το σύγχρονο τελετουργικό της θέλει τις παρέες να ετοιμάζονται για ένα ιδιαίτερο ρεπερτόριο μεζέδων, που ακολουθεί μεν τις κατευθυντήριες γραμμές της νηστευτικής παράδοσης (θαλασσινά – κρέας) εμφανίζεται όμως ενημερωμένο με τις γευστικές συνήθειες της εποχής. Από τις συνευρέσεις αυτές δεν λείπει ποτέ το καλό τσίπουρο, αφού με την ευελιξία του καταφέρνει να συνδυάζεται εύστοχα με τόσο μεγάλη ποικιλία γεύσεων. Ακόμη πιο ενδεδειγμένη επιλογή είναι το "Δεκαράκι" αφού διαθέτει τρία διαφορετικά εκλεκτά μονοποικιλιακά αποσταγμάτα, τιμώντας αυτόχθονες ποικιλίες σταφυλιών στην Ελλάδα. Η οικογένεια Βασδαβάνου αποστάζει Μοσχάτο Τυρνάβου, Μαλαγουζιά και Ροδίτη σε χειροποίητους, χάλκινους άμβυκες και η ανώτερη ποιότητα του αποστάγματος οφείλεται στην πολλαπλή επαναπόσταξή του και στην προσεκτική επιλογή της καρδιάς του. Στην τελευταία εξέλιξη της συσκευασίας του μάλιστα, ένα χρυσό φύλλο αμπελιού επισφραγίζει αυτή την ιδιαιτερότητα. 

Ροδίτης

Ξεκινάμε με το πιο ντελικάτο της οικογένειας "Δεκαράκι" που δεν είναι άλλο από τη Μαλαγουζιά: πολύ κομψό απόσταγμα με ευωδιές λουλουδιών σαν τη γαρδένια και το αγιόκλημα και μια πιπεράτη γεύση εσπεριδοειδών και της πάνε πολύ ψάρια και θαλασσινά, οπότε βάλτε δίπλα της κλασικούς μαρινάτους γάβρους, ελαφροπαστωμένες σαρδέλες, γυαλιστερές, κυδώνια, μύδια αχνιστά με μπόλικο λεμόνι, η πλειοψηφία των ωμών – μαριναρισμένων ψαριών και φυσικά καλαμαράκια, κουτσομούρες, μπαρμπούνια και γαρίδες, όλα τηγανητά.

Συνέχεια με Ροδίτη, αλλά τον καλύτερο κλώνο του Ροδίτη Αλεπού, που δίνει απόσταγμα με μια φρουτώδη αρμονία από ροδάκινο, βερίκοκο και ανανά, με στρογγυλάδα και ντελικάτους γήινους τόνους στις γουλιές του, που θυμίζουν σουσάμι, υψηλής ποιότητας γευστική καθαρότητα και εξαιρετική επίγευση. Ο Ροδίτης, λοιπόν, δείχνει μια ιδιαίτερη αγάπη για το φρέσκο ψητό στα κάρβουνα αλλά και το καπνιστό χέλι. Ταιριάζει πολύ με ταραμοσαλάτα, αλλά και φρέσκιες σύνθετες σαλάτες περιχυμένες με γλυκόξινες βινεγκρέτ, που μπορεί να έχουν ξερά και φρέσκα φρούτα, τυριά σαν το κατίκι και το ξύγαλο, αλλά και παραδοσιακά αλλαντικά, σαν το απάκι και τη λούτζα. Μη διστάσετε να τον τιμήσετε με γαριδομακαρονάδα, κωλοχτύπες και αστακούς στα κάρβουνα. Επειδή του αρέσουν τα ξινά, δοκιμάστε τον με θαλασσινά φρικασέ και καλαμάρι ψητό γεμιστό με φέτα ή γραβιέρα.

Μοσχάτο

Το εκρηκτικό Μοσχάτο Τυρνάβου, το κλασικό απόσταγμα της περιοχής, βρίσκει στο "Δεκαράκι" μια από τις καλύτερες εκφράσεις του, μοσχοβολώντας συκομαΐδα, ρεικόμελο, περγαμόντο, καρύδι και γλυκά μπαχαρικά. Είναι τσίπουρο γεμάτο και ταιριάζει πολύ με συκωταριές στο τηγάνι, γαρδούμπες, κοκορέτσι και φρυγαδέλια. 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα καλύτερα νέα εστιατόρια της Νέας Υόρκης για το 2024

Από αυθεντικές εθνικές κουζίνες μέχρι μοντέρνες προσεγγίσεις και exclusive fine dining εμπειρίες, αυτά τα εστιατόρια προσφέρουν επιλογές για κάθε γούστο και διάθεση, σύμφωνα με το Condé Nast Traveler.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/11/2024

ΜάνηΜάνη

Το διαχρονικό στέκι της οδού Φαλήρου στο Κουκάκι μένει πιστό στην comfort ελληνική κουζίνα που το χαρακτηρίζει, με νέο σεφ τον Ανέστη Ποιμενίδη.

Τρεις θεματικές βραδιές με αρώματα και γεύσεις από όλο τον κόσμο στο "La Suite Lounge" του "St George Lycabettus"

Ο 6ος όροφος του ξενοδοχείου μεταμορφώνεται σε έναν παγκόσμιο προορισμό γεύσεων, προσφέροντας τρία θεματικά μενού εμπνευσμένα από διεθνείς κουζίνες και τη δημιουργικότητα του Στέφανου Παπανικολάου.

150 χρόνια γεύσεων: Ένα επετειακό ταξίδι γαστρονομίας από το Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία

Ένα γευστικό ταξίδι σε 150 χρόνια ιστορίας περιμένει τους λάτρεις της γαστρονομίας στο Winter Garden City Lounge.

"Nice n Easy Piraeus Tower": Μια νέα εποχή γαστρονομίας και διασκέδασης στον Πειραιά

Ο Πύργος του Πειραιά αποκτά νέα πνοή με έναν σύγχρονο προορισμό που συνδυάζει γαστρονομία υψηλών προδιαγραφών, πολυτέλεια και διασκέδαση.

12 μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα στην Αθήνα για χειμωνιάτικη θαλπωρή, όπως κι αν την εννοείς

Ο οδηγός μας για τα μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα της Αθήνας συγκεντρώνει προτάσεις που καλύπτουν κάθε γευστική προτίμηση.

To The Zillers Pastry Bar υποδέχεται το βερολινέζικο CODA (2*)

O αναγνωρισμένος Pastry Chef René Frank, ιδιοκτήτης του βραβευμένου με 2 αστέρια Michelin dessert εστιατορίου CODA, έρχεται από το Βερολίνο στην Αθήνα στις 25 Νοεμβρίου, για μία δημιουργική συνέργεια με το The Zillers Pastry Bar και τον Pastry Chef George Platinos.