Το τσίπουρο αγαπάει το Πάσχα

Επιλέγοντας ένα από τα καλύτερα τσίπουρα, συνοδεύουμε αρμονικά τους μεζέδες των κατανυκτικών και χαρούμενων συνευρέσεων της Μεγάλης Βδομάδας και του Πάσχα!

Μαλαγουζιά

Ξεκίνησε η Μεγάλη Εβδομάδα και το σύγχρονο τελετουργικό της θέλει τις παρέες να ετοιμάζονται για ένα ιδιαίτερο ρεπερτόριο μεζέδων, που ακολουθεί μεν τις κατευθυντήριες γραμμές της νηστευτικής παράδοσης (θαλασσινά – κρέας) εμφανίζεται όμως ενημερωμένο με τις γευστικές συνήθειες της εποχής. Από τις συνευρέσεις αυτές δεν λείπει ποτέ το καλό τσίπουρο, αφού με την ευελιξία του καταφέρνει να συνδυάζεται εύστοχα με τόσο μεγάλη ποικιλία γεύσεων. Ακόμη πιο ενδεδειγμένη επιλογή είναι το "Δεκαράκι" αφού διαθέτει τρία διαφορετικά εκλεκτά μονοποικιλιακά αποσταγμάτα, τιμώντας αυτόχθονες ποικιλίες σταφυλιών στην Ελλάδα. Η οικογένεια Βασδαβάνου αποστάζει Μοσχάτο Τυρνάβου, Μαλαγουζιά και Ροδίτη σε χειροποίητους, χάλκινους άμβυκες και η ανώτερη ποιότητα του αποστάγματος οφείλεται στην πολλαπλή επαναπόσταξή του και στην προσεκτική επιλογή της καρδιάς του. Στην τελευταία εξέλιξη της συσκευασίας του μάλιστα, ένα χρυσό φύλλο αμπελιού επισφραγίζει αυτή την ιδιαιτερότητα. 

Ροδίτης

Ξεκινάμε με το πιο ντελικάτο της οικογένειας "Δεκαράκι" που δεν είναι άλλο από τη Μαλαγουζιά: πολύ κομψό απόσταγμα με ευωδιές λουλουδιών σαν τη γαρδένια και το αγιόκλημα και μια πιπεράτη γεύση εσπεριδοειδών και της πάνε πολύ ψάρια και θαλασσινά, οπότε βάλτε δίπλα της κλασικούς μαρινάτους γάβρους, ελαφροπαστωμένες σαρδέλες, γυαλιστερές, κυδώνια, μύδια αχνιστά με μπόλικο λεμόνι, η πλειοψηφία των ωμών – μαριναρισμένων ψαριών και φυσικά καλαμαράκια, κουτσομούρες, μπαρμπούνια και γαρίδες, όλα τηγανητά.

Συνέχεια με Ροδίτη, αλλά τον καλύτερο κλώνο του Ροδίτη Αλεπού, που δίνει απόσταγμα με μια φρουτώδη αρμονία από ροδάκινο, βερίκοκο και ανανά, με στρογγυλάδα και ντελικάτους γήινους τόνους στις γουλιές του, που θυμίζουν σουσάμι, υψηλής ποιότητας γευστική καθαρότητα και εξαιρετική επίγευση. Ο Ροδίτης, λοιπόν, δείχνει μια ιδιαίτερη αγάπη για το φρέσκο ψητό στα κάρβουνα αλλά και το καπνιστό χέλι. Ταιριάζει πολύ με ταραμοσαλάτα, αλλά και φρέσκιες σύνθετες σαλάτες περιχυμένες με γλυκόξινες βινεγκρέτ, που μπορεί να έχουν ξερά και φρέσκα φρούτα, τυριά σαν το κατίκι και το ξύγαλο, αλλά και παραδοσιακά αλλαντικά, σαν το απάκι και τη λούτζα. Μη διστάσετε να τον τιμήσετε με γαριδομακαρονάδα, κωλοχτύπες και αστακούς στα κάρβουνα. Επειδή του αρέσουν τα ξινά, δοκιμάστε τον με θαλασσινά φρικασέ και καλαμάρι ψητό γεμιστό με φέτα ή γραβιέρα.

Μοσχάτο

Το εκρηκτικό Μοσχάτο Τυρνάβου, το κλασικό απόσταγμα της περιοχής, βρίσκει στο "Δεκαράκι" μια από τις καλύτερες εκφράσεις του, μοσχοβολώντας συκομαΐδα, ρεικόμελο, περγαμόντο, καρύδι και γλυκά μπαχαρικά. Είναι τσίπουρο γεμάτο και ταιριάζει πολύ με συκωταριές στο τηγάνι, γαρδούμπες, κοκορέτσι και φρυγαδέλια. 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Video walkthrough: Η Ναταλία Δραγούμη μαθαίνει τι εστί "cena spettacolo" στο "Dal Professore Gastro Bar"

Από τον "προφέσορα" της ιταλικής κουζίνας Νίκο Δημητροκάλη και την ομάδα του ολόφρεσκου γαστρομπάρ στην Πραξιτέλους.

14/01/2025

Νέο ωράριο λειτουργίας για το εστιατόριο του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού

Ανοιχτό και τις βραδινές ώρες θα είναι το εστιατόριο του μουσείου.

"Sister": Στο Ψυχικό για pad thai και ωραίες μουσικές

Το thai bar restaurant του Κωνσταντίνου Ζουγανέλη έχει άποψη, γοητεία και νοστιμιά.

Καπάνι Μάρκετ: Το νέο οινορεστοράν του Μεταξουργείου έχει κάτι από Θεσσαλονίκη και Φλώρινα

Η φιλοσοφία της υπαίθριας αγοράς συνυπάρχει με παραδοσιακή γεύση και DJ sets με βινύλια.

Το Cafe Society επιστρέφει στο "Mona Athens"

Από τις 23 Ιανουαρίου και για ένα μήνα, κάθε Πέμπτη έως Κυριακή, η Γαλλίδα σεφ Justine Pruvot αναλαμβάνει το brunch στο δημοφιλές σποτ του Ψυρρή.

"Ryotei 118": Ένα διαφορετικό ιαπωνικό στη Γλυφάδα

Ο σεφ Αντώνης Κουρκούτας παρουσιάζει μία χαλαρή gastropub με έμπνευση από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

TROFELIA: Φέρνοντας το Α και το Ω στο τραπέζι

Η τέχνη του να διαλέγεις ό,τι ποιοτικότερο βρισκόταν ανέκαθεν στο DNA της TROFELIA.